Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
stochar

#1 Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by stochar »

...ali u Zagrebu:

STUDENTI Filozofskog fakulteta u Zagrebu su danas okupirali svoj fakultet u znak prosvjeda protiv komercijalizacije obrazovanja. Okupacija je započela oko podneva i studenti ne dopuštaju održavanja nastave i ispita jednostavnom taktikom - smetanjem. Za to vrijeme njihov se dekan Miljenko Jurković sunča u Brazilu, točnije, predivnoj Copacabani, a borbu sa pobunjenim studentima prepustio je prodekanu Damiru Borasu. Evo kako mu ide:

"Važna obavijest u vezi s održavanjem nastave: Nastava se treba održavati, a svako nasilno blokiranje, ometanje ili opstruiranje nastave je nezakonit, neetičan i nedemokratski postupak", upozorava Boras putem proglasa izvješenog na fakultetu, ističući da je Nezavisna studentska inicijativa za besplatno obrazovanje anonimna skupina za koju se ne zna koliko članova ima. Naglašava da nemaju dozvolu uprave FFZG-a za održavanje prosvjeda te da nisu službeni predstavnici studenata i da ne predstavljaju većinu studenata.

"Stoga ne nasjedajte na njihove proglase!", poručuje u vlastitom proglasu Boras ponavljajući da je "preuzimanje kontrole nad faksom" ili "bojkotiranje nastave" neetično, protuzakonito i nedemokratsko. Nije morao čekati dugo na odgovor.

"Mi studenti i studentice udruženi u zahtjevu za ukidanje naplaćivanja visokoškolskog obrazovanja na svim razinama - preuzimamo 20.4. 2009. godine Filozofski fakultet u Zagrebu. U svjetlu činjenice da je pravo na obrazovanje koje pripada svima neovisno o imovinskom stanju pojedinaca, naša je akcija znak prosvjeda protiv bezobzirnog i socijalno neosjetljivog oduzimanja tog prava", izvjesila je studentska inicijativa tik do prodekanovog proglasa. Najavili su da će tijekom akcije blokirati nastavu i organizirati niz tribina o zabrani naplaćivanja školarina, participacija i upisnina.

Anonimni su jer ne žele da sa se ova akcija personalizira. Zabranili su donošenje alkohola i marihuane na prosvjed, žele to odraditi dostojanstveno i sukladno kodeksu koji su donijeli. "Profesore oprostite na smetnji, ali mi držimo ključeve. Probajte opet sutra", natpis je koji je dočekao nastavno osoblje na porti Fakulteta.

Tristotinjak studenata okupljeno oko Nezavisne studentske inicijative ispred zgrade Filozofskog fakulteta okupilo se oko podneva, noseći transparent "Jedan svijet, jedna borba. Obrazovanje nije na prodaju". Studenti su zatim počeli ulaziti u učionice u kojima se održavala nastava, te je prekidali uz povik "Besplatno obrazovanje!" (index.hr)

Image

Image
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#2 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by mIRCerka »

Kako me trznu...tracak nade u naslovu...i hladan tush u citanju...
piupiu

#3 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by piupiu »

Ko ce ako nece mladi filozofi: "sad znam da nista ne znam" ... Prosvjedujem! :D :lol: .
JohnnyS

#4 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by JohnnyS »

Prosjek godina prosvjednika - 30

Ako oni očekuju da država treba tolerirati, i što je još važnije - plaćati nečije padove godina, sumnjam da će naići na široku potporu u javnosti. Oni traže apsolutno besplatno visoko školstvo što je notorna glupost. Ima lijepo uvijek kvota onih koji studiraju bez plaćanja. Država je dosad nudila čak dvije godine ponavljanja besplatno, pod uvjetom da se ne radi o istoj godini. Inače, oni navode neku "činjenicu" da je visoko obrazovanje svačije pravo, a to je najobičnija laž, toga nema ni u skandinavskim zemljama koje su puno bogatije od Hrvatske.
I još nešto što je jako nekolegijalno od njih, prekinuli su ispit iz engleskog, i tako obezvrijedili trud svojih kolega koji su dane, možda i tjedne provodili učeći. Mogli su to drukčije nekako izvesti.
dalmatinka

#5 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by dalmatinka »

JohnnyS wrote:Prosjek godina prosvjednika - 30

Ako oni očekuju da država treba tolerirati, i što je još važnije - plaćati nečije padove godina, sumnjam da će naići na široku potporu u javnosti. Oni traže apsolutno besplatno visoko školstvo što je notorna glupost. Ima lijepo uvijek kvota onih koji studiraju bez plaćanja. Država je dosad nudila čak dvije godine ponavljanja besplatno, pod uvjetom da se ne radi o istoj godini. Inače, oni navode neku "činjenicu" da je visoko obrazovanje svačije pravo, a to je najobičnija laž, toga nema ni u skandinavskim zemljama koje su puno bogatije od Hrvatske.
I još nešto što je jako nekolegijalno od njih, prekinuli su ispit iz engleskog, i tako obezvrijedili trud svojih kolega koji su dane, možda i tjedne provodili učeći. Mogli su to drukčije nekako izvesti.
JohnyS - mene je dotakla ona rečenica - besplatni studij na svim razinama. Naime moj sin je student filozofskog fakulteta (ne u Zagrebu) i ima besplatne prve 3 godine. Ali neki dan sam pročitala uvjete natječaja za poslijediplomski studij. Cijena je 10.000 kn PO SEMESTRU. Misliš da ljudi s prosjećnim primanjima to mogu izdvojiti?
JohnnyS

#6 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by JohnnyS »

dalmatinka wrote: JohnyS - mene je dotakla ona rečenica - besplatni studij na svim razinama. Naime moj sin je student filozofskog fakulteta (ne u Zagrebu) i ima besplatne prve 3 godine. Ali neki dan sam pročitala uvjete natječaja za poslijediplomski studij. Cijena je 10.000 kn PO SEMESTRU. Misliš da ljudi s prosjećnim primanjima to mogu izdvojiti?
Siguran sam da će biti modusi po kojima će uspješni studenti imati besplatan način školovanja. I firme će sigurno stipendirati one studente od kojih bi mogli imati koristi. Jer da nije tako, kad bi SVI morali plaćati, siguran sam da bi opozicija već bila na nogama, pogotovo u ovo predizborno vrijeme. A ne da prosvjede organizira šačica ljudi koja u principu ništa ne uči već samo idu od prosvjeda do prosvjeda (isti su ovi i protiv NATO-a protestirali). Ali, ništa me to ne bi zasmetlo, da nisu ispit prekinuli. Alo, ispit! Pa netko se dobro namučio da ga spremi, a onda uleti ekipa i posere se na sve to...
jefferson

#7 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by jefferson »

dalmatinka wrote:

JohnyS - mene je dotakla ona rečenica - besplatni studij na svim razinama. Naime moj sin je student filozofskog fakulteta (ne u Zagrebu) i ima besplatne prve 3 godine. Ali neki dan sam pročitala uvjete natječaja za poslijediplomski studij. Cijena je 10.000 kn PO SEMESTRU. Misliš da ljudi s prosjećnim primanjima to mogu izdvojiti?
hahahahaha, pa za 10,000kn mozes na dobrom americkom univerzitetu studirati!
dalmatinka

#8 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by dalmatinka »

Tu si u pravu.
stochar

#9 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by stochar »

ovo mi k'o ekskluzivno javljanje dekana FF u ZG Miljenka Jurkovića dajrektli sa sunčanih plaža Brazila...
in33sa

#10 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by in33sa »

E bas, zasto neki imaju potrebu svaki bunt studenata pokusati obezvrijediti tezama kako to strajkuju propaliteti, vjeciti studenti?

Evo na ovoj temi, a toga je bilo vec i na forumu, onomad kad su studenti ekonomije trazili socijalni rok, i na jos nekim temama. A naslusao sam se toga i van foruma, svaka akcija, bunt, protest, odmah ide kvalifikacija kako se to eto bune oni sto padaju godine i ispijaju kafe po citav dan.

Oni sto klepnu usima i prihvate svaki diktat samovolje sa "gornjih instanci", e oni su dobri, pravi i uzorni studenti.

Dajte po ne znam ti koliko KM za razvoj ISSS-a i korisnicke sifre, raja daje i suti, ISSS nije proradio mislim ni do danas (neka studenti potvrde).
"Ja nebi da vas prisiljavam ni na sto, ali mozete kod mene kupiti knjigu i prirucnik za 50 KM, ali nije obavezno da nebi rekli sutra..." kaze profesor/ica, ti ne kupis, dodjes na ispit a tamo sva pitanja vezana za odgovore iz njene/njegove knjige.
Compact

#11 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by Compact »

Neka su živi i zdravi, druga država. Imamo mi svojih problema. Ako je tema da se ugledamo na njih, pa daleko smo mi od njih! :zzzz:
JohnnyS

#12 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by JohnnyS »

stochar wrote:

ovo mi k'o ekskluzivno javljanje dekana FF u ZG Miljenka Jurkovića dajrektli sa sunčanih plaža Brazila...
Što te najviše podsjeća na to javljanje? Je li to što sam protiv toga da netko obnavlja svaku godinu na račun države ili to što sam protiv toga što se za prava idu izborit preko leđa onih čiji su ispit prekinuli?
stochar

#13 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by stochar »

JohnnyS wrote:
Što te najviše podsjeća na to javljanje? Je li to što sam protiv toga da netko obnavlja svaku godinu na račun države ili to što sam protiv toga što se za prava idu izborit preko leđa onih čiji su ispit prekinuli?
ne, nego zato sto ti i slicni niste protiv toga da svake godine politicarina racun drzave kupuju skupocjene aute, sebi isplacuju dnevnice, pausale i basnoslovne plate za nerad te su skoro svi clanovi kojekakvih komisija u kojima primaju pozamasne naknade.

kad se studenti u susjednoj zemlji pobune, onda najlakse kenjati po njima, a oni samo imaju muda da se bore za svoja prava i traze besplatno skolovanje, za razliku od nasih lelemudana kojima su se guzice zaljepile (cast izuzecima) za stolice i nadaju se da ce im startci dozivotno placati studije kako ne d'o bog ne bi morali sta radit'.

klasa koja je u svim drustvima najglasnija i koje se politicari u svim sistemima najvise boje kod nas je svedena na hrpu bezidejnika kojima je glavni smisao dobiti potpis u index i skuckati dvije marke (kad smo govorili poskupice kafa smijali nam se) kako bi negdje satima supljirali o tome kako nista ne valja!

(ako si iz susjedne zemlje, onda ocito nisi shvatio sta je cilj ovog topica)
mIRCerka

#14 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by mIRCerka »

blokirali su fakultet, i ne idu sa fakulteta cak ni sad...
:thumbup:
starii

#15 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by starii »

bas su ovi studenti neki..blokiraju fakultet :D

šalu na stranu danas mi prica jaranica koja radi na arhitekturi da planiraju iduce godine upisati 100 studenata od koji ce 60 sami sebi placati studij a resto 40 ce placati drzava..kaze jednostavno para nema ni za minimum odrazavanja ustanove..naši studenti još nisu svjesni toga..umjesto da se probude i pokrenu za svoje bolje sutra oni sjede i ispijaju kafe po ferhadiji...
zijancer

#16 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by zijancer »

a da li predavaci i asistenti na fakultetu planiraju da se APDEJTUJU i pojacaju kvalitet nastave, ili ce nastaviti da TTezgare sa strane, iza zakljucanih vrata na petom spratu i po ostalim kabineticima? :P

red je da objasne kakvom uslugom misle opravdati cijenu?
i koliko su platili svoje školovanje i gdje :D ?
JohnnyS

#17 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by JohnnyS »

stochar wrote:
JohnnyS wrote:
ne, nego zato sto ti i slicni niste protiv toga da svake godine politicarina racun drzave kupuju skupocjene aute, sebi isplacuju dnevnice, pausale i basnoslovne plate za nerad te su skoro svi clanovi kojekakvih komisija u kojima primaju pozamasne naknade.

kad se studenti u susjednoj zemlji pobune, onda najlakse kenjati po njima, a oni samo imaju muda da se bore za svoja prava i traze besplatno skolovanje, za razliku od nasih lelemudana kojima su se guzice zaljepile (cast izuzecima) za stolice i nadaju se da ce im startci dozivotno placati studije kako ne d'o bog ne bi morali sta radit'.

klasa koja je u svim drustvima najglasnija i koje se politicari u svim sistemima najvise boje kod nas je svedena na hrpu bezidejnika kojima je glavni smisao dobiti potpis u index i skuckati dvije marke (kad smo govorili poskupice kafa smijali nam se) kako bi negdje satima supljirali o tome kako nista ne valja!

(ako si iz susjedne zemlje, onda ocito nisi shvatio sta je cilj ovog topica)
Jesam iz susjedne države, ali ovo o čemu govorimo je univerzalno. Trebaju postojati neka pravila. Ne može biti apsolutno besplatno studiranje. Oni traže upravo to. Nitko normalan im neće plaćati studij koji traje 8-9 godina. Toliko je naime prosjek studiranja na Filozofskom fakultetu. A na medicini je, samo za usporedbu, prosjek studiranja 7 godina. Iako medicina traje 6, a filozofski fakultet 4 godine. Pa zar je filozofski fakultet toliko teži od medicinskog? Kako se nikad ovi s medicine ne bune? Ili s elektrotehnike? Da se razumijemo, i ja sam protiv toga da fakultet bude samo za bogate, ali ne može se dozvolit ni anarhija... I zato sam protiv konkretno ovog protesta. U redu je borit se protiv lopovske vlasti, ali kada je to s razlogom. Pa kad je bila afera "Indeks", ono kad su hapsili profesore koji primaju mito, što onda nisu protestirali? Što nisu zauzeli Pravni fakultet koji je najkorumpiraniji na Sveučilištu u Zagrebu i rekli: "Pohapsite ovu lopovsku gamad"? To bi bio pravi prosvjed. Ali ne. Protestira se kad se pokušava riješiti problem "vječnih studenata"...
Irm@

#18 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by Irm@ »

gledala sam na Novoj... kazu: dekan u Brazilu i NE MISLI se vracati... ah neka je to druga drzava... svi su oni isti...
nazalost samo "neke se pobede dobijaju na juris"... valjda ce uspjeti u svojoj nakani...iako je Ministarstvo izjavilo da se njih studenti i blokada ne tiču...kako tipicno :-?
mIRCerka

#19 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by mIRCerka »

JohnnyS wrote:
Jesam iz susjedne države, ali ovo o čemu govorimo je univerzalno. Trebaju postojati neka pravila. Ne može biti apsolutno besplatno studiranje. Oni traže upravo to. Nitko normalan im neće plaćati studij koji traje 8-9 godina. Toliko je naime prosjek studiranja na Filozofskom fakultetu. A na medicini je, samo za usporedbu, prosjek studiranja 7 godina. Iako medicina traje 6, a filozofski fakultet 4 godine. Pa zar je filozofski fakultet toliko teži od medicinskog? Kako se nikad ovi s medicine ne bune? Ili s elektrotehnike? Da se razumijemo, i ja sam protiv toga da fakultet bude samo za bogate, ali ne može se dozvolit ni anarhija... I zato sam protiv konkretno ovog protesta. U redu je borit se protiv lopovske vlasti, ali kada je to s razlogom. Pa kad je bila afera "Indeks", ono kad su hapsili profesore koji primaju mito, što onda nisu protestirali? Što nisu zauzeli Pravni fakultet koji je najkorumpiraniji na Sveučilištu u Zagrebu i rekli: "Pohapsite ovu lopovsku gamad"? To bi bio pravi prosvjed. Ali ne. Protestira se kad se pokušava riješiti problem "vječnih studenata"...
poenta nije u tezini fakulteta, vec u tome sto su u zg prvi filozofi imali muda da se dignu i traze to...
poenta stochovog posta je u tome da se svako malo studenti u cro dizu, a nasi nece da se dignu ni na kafu da idu prije 10....kamoli da se bore za nesto...

a sto se tice studenata koji studiraju sto godina, oni taj fakultet ne kostaju ni marke...cak se ne stignu ni popiskit u wc, vec samo dodju i izadju na ispit...tako da ne znam o cemu ti pricas...oni su svoja predavanja odslusali, a profesori su vec bili placeni za predavanja koja su odrzali...
ljubav_aha

#20 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by ljubav_aha »

stochar,mIRCerka :thumbup: :thumbup:
JohnnyS

#21 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by JohnnyS »

mIRCerka wrote: a sto se tice studenata koji studiraju sto godina, oni taj fakultet ne kostaju ni marke...cak se ne stignu ni popiskit u wc, vec samo dodju i izadju na ispit...tako da ne znam o cemu ti pricas...oni su svoja predavanja odslusali, a profesori su vec bili placeni za predavanja koja su odrzali...

Možda ne koštaju fakultet, ali koštaju itekako državu koja im subvencionira prehranu u iznosu od 20 kuna po obroku, plaća im zdravstveno osiguranje, pa sve do banalnih stvari poput besplatnog gradskog prijevoza na koji imaju pravo, a da plaćaju pokaz to bi bilo par milijuna kuna u gradskom proračunu grada Zagreba. Mi se ne razumijemo očito. Ja jesam za to da studenti opravdano protestiraju, ali naglasak na ovo OPRAVDANO. Bezuvjetno besplatan fakultet nije dobar razlog. Nikako. Svakome je pružena prilika da padne jednu godinu (na nekim fakultetima i dvije) i to ih ništa ne košta. Ponavljat svaku godinu je perverzija. To je moje mišljenje i kao poreznog obveznika, i kao nekoga tko je fakultet priveo kraju u razumnom roku. A gle čuda, nisam iz bogate familije, samo sam učio k'o konj da bih mogao preko ljeta radit da podebljam studentski budžet.
JohnnyS

#22 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by JohnnyS »

I bacite pogled na ovaj tekst...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/ma-k ... 30425.aspx
Ne slažem se sa svim navedenim stvarima, ali ima stavki za razmišljanje i raspravu. Ponavljam, nije svaki protest dobar samo zato što se protestira, pa da svi pomislimo "E nek' se netko sjetio jebat majku šupcima u vlasti" (ispričavam se na jeziku...). Treba vidjet zbog čega se protestira. Čini mi se da je baš @stochar pokrenuo pohvalnu temu kad su srednjoškolci u Hrvatskoj prosvjedovali zbog uvođenja državne mature. A državna matura je, po mom mišljenju, sjajna stvar jer objektivizira znanje stečeno u srednjoj školi i puno je objektivnije mjerilo od prosjeka ocijena (svi znamo da ima škola s blažim i težim kriterijima) i taj mi protest također baš nije puno "šmekao". Valjda su naša društva (mislim i na Hrvatsku i na BiH) došla u toliki stupanj bezvoljnosti, apatije i šta-ti-ja-znam da ljudi svaki protest gledaju, često nekritički, kao nešto potpuno ispravno i fenomenalno.

Opet ću reći, oni zahtjevaju bezuvjetno besplatan studij, a ja sam protiv toga. Ako vi mislite da sam ja budala jer smatram da normalna osoba može završiti fakultet bez da obnavlja svaku godinu, i jer mislim da se "neradnike" treba kaznit, onda neka vam bude, ja sam budala...
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#23 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by ladyblue18 »

sace i kod nas, evo samo da ustanu iz kreveta :oops: :zzzz:

a studentima tamo :thumbup:
iako smatram da je mozda malo previse sto traze besplatne studije, jer budimo realni, to nigdje na svijetu nema (koliko ja znam), ali nek se bore :thumbup:
uvjek dobar gost

#24 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by uvjek dobar gost »

..... Sa kafe na kafu....

Ima li neko .... da . kaže šta u odbranu naših studenata ?
in33sa

#25 Re: Studenti okupirali Filozofski fakultet!

Post by in33sa »

uvjek dobar gost wrote:..... Sa kafe na kafu....

Ima li neko .... da . kaže šta u odbranu naših studenata ?
Sad ce oni, samo da popiju kafu.
Post Reply