Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
-
Rosa_rugosa
#1 Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/117 ... ja_eu.html
sta reci drugo? tuga
sta reci drugo? tuga
- agnostic_front
#2 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Odakle im pravo? Pa dali sebi za pravo.
-
x_lecter
#3 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Ne !!! ... Mi smo im dali pravo ... MI i niko drugi.agnostic_front wrote:Odakle im pravo? Pa dali sebi za pravo.
- agnostic_front
#4 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Hajd ti sad budi pametan.
-
staradis
#5 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Ja sam iz ovoga shvatio da je erasmus mundus jedan program a da je bila mogucnost za jos jedan program 
- chengaba
#6 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Erasmus mundus je program stipendiranja koji traje još slijedeću godinu, a Erasmus+ bi bio nasljednjik erasmus mundusa i trajat će do 2020. godine, i daje mnooogo više mogućnosti za stipendiste, od stažiranja, rada itd...staradis wrote:Ja sam iz ovoga shvatio da je erasmus mundus jedan program a da je bila mogucnost za jos jedan program
-
Heisenberg_Walter
#7 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Kao i uvijek,mi iz federacije pokusali prebaciti nesto sto je na nivou entiteta na nivo BIH ovi iz rs to prepoznali,stopirali....i svi dobili jedno veliko nista,kao i uvijek 
- ExNihilo
-
VjecitiStudent
#9 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Povodom ovog skandala, hoće li konačno neko napraviti facebook grupu?
Hiljade studenata je nestrpljivo čekaju da bi imali šta lajkati.
Hiljade studenata je nestrpljivo čekaju da bi imali šta lajkati.
- ExNihilo
#10 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
http://www.klix.ba/vijesti/bih/propuste ... /131216067
Pu jebem ti, povraća mi se na ovu državu. Ovo nije država, ovo je zatvor.
Pu jebem ti, povraća mi se na ovu državu. Ovo nije država, ovo je zatvor.
- BadCopy
#11 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Pa plati sam sebi.
od zla oca od gore matere
od zla oca od gore matere
- Jolpaz
#12 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Heisenberg_Walter wrote:Kao i uvijek,mi iz federacije pokusali prebaciti nesto sto je na nivou entiteta na nivo BIH ovi iz rs to prepoznali,stopirali....i svi dobili jedno veliko nista,kao i uvijek
Milorade, nisi ofiran hebo te entitet...
-
Max Bunker
#13 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
staradis wrote:Ja sam iz ovoga shvatio da je erasmus mundus jedan program a da je bila mogucnost za jos jedan program
Nama ostaje Erasmus Mundus ali je Erasmus +, nesto mnogo bolje za studente i profesore.
-
Eniac
#14 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Neka ostaju. 1968. u Evropi revoluciju nisu dizali hipici, nego studenti. Studenti su skoro uvijek i svuda bili pokretaci promjena koje su donosile dobro cijelom drustvu. U BiH studenti sute. Konformisti. Pa, eto, jedna od posljedica sutnje je gubirak stipendije. I treba.
Nije pobuna studenata kada se bune zbog kupona za gradski prevoz. Zna se sta je pobuna.
Nije pobuna studenata kada se bune zbog kupona za gradski prevoz. Zna se sta je pobuna.
-
Muuky
#15 Izgubili su veliku šansu za obrazovanje i napredovanje
Tekst je vezan za članak koji je objavljan na stranici.
Program Erasmus + nudi mogućnost razmjene učenika, studenata i profesora, odlazak u zemlje Evropske unije gdje bi stjecali nova znanja, volontirali i radili. Nažalost, saglasnost nije stigla sa svih obrazovnih nivou u BiH. Tačnije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije dalo saglasnost za učešće BiH u ovom značajnom obrazovnom programu.
Riječ je o projektu s velikim fondom i gdje se osim stipendija, učenicima, studentima, sportistima, profesorima i mladim ljudima omogućava volontiranje, praksa i rad u zemljama Evropske unije"
Ugl. da ne pišem ovaj tekst,ima sve navedeno na linku gore, što se mene tiče ja sam ZA da izadjemo na proteste i tražimo svoja prava, mogućnost za napredovanje !!
Takodje možete i potpisati online peticiju ali nek bude samo početak jer moramo da se dignemo i borimo za našu budućnost !!
http://www.change.org/petitions/vije%C4 ... tion#share
Program Erasmus + nudi mogućnost razmjene učenika, studenata i profesora, odlazak u zemlje Evropske unije gdje bi stjecali nova znanja, volontirali i radili. Nažalost, saglasnost nije stigla sa svih obrazovnih nivou u BiH. Tačnije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije dalo saglasnost za učešće BiH u ovom značajnom obrazovnom programu.
Riječ je o projektu s velikim fondom i gdje se osim stipendija, učenicima, studentima, sportistima, profesorima i mladim ljudima omogućava volontiranje, praksa i rad u zemljama Evropske unije"
Ugl. da ne pišem ovaj tekst,ima sve navedeno na linku gore, što se mene tiče ja sam ZA da izadjemo na proteste i tražimo svoja prava, mogućnost za napredovanje !!
Takodje možete i potpisati online peticiju ali nek bude samo početak jer moramo da se dignemo i borimo za našu budućnost !!
http://www.change.org/petitions/vije%C4 ... tion#share
-
bull21
#16 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Kakva crna peticija? Dovoljno da se studenti Filozofskog faxa dignu na noge i prošetaju pedeset metara od faxa umjesto jedno predavanje... bem ti i peticije i sve, dižite se majmuni jedni nesposobni!
- O'zone
- Globalni moderator
#17 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
WOHOOOO!!! On line peticija!
-
staradis
#18 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
U Sarajevu ima bar 20 000 studenata ne bi nam niko nista mogao...
-
Eniac
#19 Re: Izgubili su veliku šansu za obrazovanje i napredovanje
Upravo o ovome sam govorio. Boricete se za svoja prava. Studenti su bili snaga koja se borila za promjene u drzavama i drustvima, za sveobuhvatne promjene, ne samo za sebe. 1968. studenti u Parizu nisu digli barikade jer su im trebala jos dva ispitna roka i jer im je hrana u menzi bila losa. Poceli su revoluciju da mijenjanju Francusku, za sebe, za radnike, za zene, za sve, nije im se svidjala kakva je njihova zemlja tada bila i zato su se digli. I onda su im se pridruzili i radnici i ostali. Pa je onda cijela Evropa krenula njihovim primjerom.Muuky wrote:Ugl. da ne pišem ovaj tekst,ima sve navedeno na linku gore, što se mene tiče ja sam ZA da izadjemo na proteste i tražimo svoja prava, mogućnost za napredovanje !!
Da su se borili samo za sebe, danas bi Evropa bila puno drugacija. Nagore. Zato studenti danas u nasoj zemlji i kada pocnu da se bune nemaju podrsku ni od koga. Jer se bore samo za sebe. Kada se radnici pokusaju pobuniti, studenti ispijaju kafice. I umjesto da se nbore slusaju Frenkijeve revolucionarne stihove. Valjda je danas slusanje protestnih pjesama najvise sto se od bijesnog mladog covjeka kojem je pun kofer ovakve zemlje moze ocekivati. Zaboravljajuci da ako se pridruze radnicima rade i za sebe jer ce i oni jednog dana, ako budu imali srece da imaju posao, biti radnici. Ali ko ce o tome misliti...
I zato neka je propala stipendija. Ne zasluzujete je.
- O'zone
- Globalni moderator
#20 Re: Izgubili su veliku šansu za obrazovanje i napredovanje
Eniac wrote:Upravo o ovome sam govorio. Boricete se za svoja prava. Studenti su bili snaga koja se borila za promjene u drzavama i drustvima, za sveobuhvatne promjene, ne samo za sebe. 1968. studenti u Parizu nisu digli barikade jer su im trebala jos dva ispitna roka i jer im je hrana u menzi bila losa. Poceli su revoluciju da mijenjanju Francusku, za sebe, za radnike, za zene, za sve, nije im se svidjala kakva je njihova zemlja tada bila i zato su se digli. I onda su im se pridruzili i radnici i ostali. Pa je onda cijela Evropa krenula njihovim primjerom.Muuky wrote:Ugl. da ne pišem ovaj tekst,ima sve navedeno na linku gore, što se mene tiče ja sam ZA da izadjemo na proteste i tražimo svoja prava, mogućnost za napredovanje !!
Da su se borili samo za sebe, danas bi Evropa bila puno drugacija. Nagore. Zato studenti danas u nasoj zemlji i kada pocnu da se bune nemaju podrsku ni od koga. Jer se bore samo za sebe. Kada se radnici pokusaju pobuniti, studenti ispijaju kafice. I umjesto da se nbore slusaju Frenkijeve revolucionarne stihove. Valjda je danas slusanje protestnih pjesama najvise sto se od bijesnog mladog covjeka kojem je pun kofer ovakve zemlje moze ocekivati. Zaboravljajuci da ako se pridruze radnicima rade i za sebe jer ce i oni jednog dana, ako budu imali srece da imaju posao, biti radnici. Ali ko ce o tome misliti...
I zato neka je propala stipendija. Ne zasluzujete je.
- ExNihilo
#21 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Al' i ti moš kenjatKastanienallee wrote:Obzirom da na str. 24 prirucnika Erasmus plus ciji link sam postavila iznad jasno stoji da su drzavljani BiH u mogucnosti ucestvovati u dijelu programa i aktivnosti ne vidim cemu ova hajka kao lazna osnova za naglasavanje drugih problema.
Od studenata, pismenih i obrazovanih ljudi ocekujem da provjere tacnost informacija ili makar ne lazu s ovakvim bombasticnim naslovima u kojima uz pomoc lazi traze javnu podrsku za nesto sto nije istina.
http://www.europa.ba/News.aspx?newsid=6028&lang=BS
http://www.6yka.com/novost/48333/dokume ... us-program.-
- uglavnomja
#22 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
jedno malo pitanjce
koliko studenata koristi taj program i koliko uopce studenata ispunjava uslove za to stipendiranje?
koliko studenata koristi taj program i koliko uopce studenata ispunjava uslove za to stipendiranje?
- ExNihilo
#23 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Sjo, šuplje, ne osporava ona. A pazi ti prvog posta na temu, citiram:Kastanienallee wrote:Jel?
I na prvom linku koji si postavio pise isto sto sam napisala:
No, napominjemo da će neke od drugih aktivnosti budućeg programa Erasmus+ (2014-2020) biti otvorene za BiH. Za te aktivnosti neće biti neophodno da vlasti BiH nešto učine, kao ni bilo kakav dodatni sporazum sa Evropskom komisijom. Aktivnosti u okviru bivšeg programa Erasmus Mundus Action 1 će ostati na raspolaganju – Zajednički program na nivou master i doktorskih studija, uključujući stipendije; aktivnosti iz Action 2 – Saradnja i razmjena projekata sa institucijama visokog obrazovanja; te Tempus – aktivnosti usmjerene prema institucionalnoj reformi u obrazovnom sektoru.
Ne osporavam prvi paragraf koji nisam kopirala jer tamo pise o obavezama drzave BiH o potpisivanju i saglasnosti za finansiranje programa kako bi se prava nasih studenata izjednacila s pravima studenata iz EU.
Naslov ove teme je LAZ bez obzira u koje svrhe je pisan. Hajka na zvanicnu Banja Luku moze pocivati i na manje lakozapaljivih lazi ili ne?
Meni ovo liči na osporavanje, ne znam za tebe. Evidentno nisi razlikovala erasmus+ i ostale erasmus programe, pa si došla malo filozofirati. Uglavnom, ne bombaj više. Kako ti ono reče, od pismene osobe se očekuje da provjeri informacije prije nego krene srat. Samo apliciraj to na sebe i bit će ok.Kastanienallee wrote:Ne znam sad cemu ovaj i ovakav tekst u Slobodnoj Bosni i nije mi jasno sta zapravo tvrde obzirom kada otvorim prirucnik za taj novi sedmogodisnji program Erasmus plus koji treba poceti 2014, na stranici 24. jasno vidim listu na kojoj stoji Bosna i Hercegovina ciji gradjani imaju pravo ucesca u nekim projektima, aktivnostima i programima.
Na prvoj listi zemalja ciji gradjani imaju puna prava koristenja svih aspekata novog programa su samo zemlje clanice EU, zemlje sa statusom kandidata, te Svicarska i Turska.
http://ec.europa.eu/programmes/erasmus- ... ide_en.pdf
- ExNihilo
#24 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
Program još nije ni počeo.uglavnomja wrote:jedno malo pitanjce
-
Muuky
#25 Re: Studenti iz BiH ostaju bez prava na stipendiju Erasmus
u Subotu protesti pred Parlamentom u 11 h