Student u 40-oj

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

hamoo

#51 Re: Student u 40-oj

Post by hamoo »

ne znam jesam li pogodio temu normalno trba učiti pa iu 40 oj ali tu ima jedan veliki problem što ovi studenti završavaju nekakve fakultete po sokocu, bijeljini , trvniku isl. a da nisu knjige dohvatili
to vam je sad masovno pogotovo za zaposlene koji konkurišu u svojoj firmi na jače radno mjesto
tako da mi sad u firmi imamo šefa koji nije mogao da završi u sarajevu ali je zato na sokocu expresno to odradio
da nije žalosno bilo bi smješno
dalmatinka

#52 Re: Student u 40-oj

Post by dalmatinka »

kockica_kockica wrote:nemam 40 8-) ali nemam ni 20 godina... studiram i radim :) ne vidim nikakav problem u tome, niti mislim da sam neko nakaradno bice iz svemira... sa mnom studiraju i mnogo stariji od mene, zbog posla, zbog svoje satisfakcije zbog ko zna kojih razloga... ne vidim nista nenormalno u tome...

nikad nije kasno... :oops:
Nije u tvom slučaju, ali s mojim sinom je fakultet upisala žena stara 35 godina. Na filolofskom fakultetu nema mogućnosti studiranja uz rad, samo redovno. Žena je jedna od najboljih studentica na godini, ali kad završi imati će 40 god. Iako joj skidam kapu, ipak mi je malo čudno, odnosno pitam se zašto tako kasno?
Sarayman

#53 Re: Student u 40-oj

Post by Sarayman »

alica.k wrote:
Sarayman wrote:Isto tako, jedno dijete ni u kom slucaju nije obaveza kao kad imas dvoje djece. Ovo govorim i tebi i tempori i svima koji imaju jedno ili nijedno dijete: jedno k'o nijedno, dvoje je vec nesto.
ovo je vjerovatno najnidjeveze izjava na ovom forumu. cuj jedno ko nijedno....nadam se da si se salio.
Ja fakat ne znam na koji nacin te je prvo dijete namucilo pa tako reaugujes. Uglavnom, ukoliko si iskrena, zaista prvi put u zivotu cujem, i iskreno mi je zao sto se tako desilo. I hvala sto si nas obavijestila.
Druga stvar, ja tebe nisam vrijedjao iznosenjem bilo kakvog zakljucka uz upotrebu omalovazavajucih rijeci, pa budi uljudna i nemoj ni ti mene (ubuduce). Puno prihvatljivije je reci da se ne slazes, kao sto su mnogi u temi rekli, pa njih postujem, a tebi bih najradije poklonio…

Image
shana_majka

#54 Re: Student u 40-oj

Post by shana_majka »

.
Last edited by shana_majka on 09/02/2009 04:40, edited 1 time in total.
Topla voda

#55 Re: Student u 40-oj

Post by Topla voda »

pa ne hvalis se da si magistrirao? :D

il je to doktorat.a?

cestitamo,cestitamo :thumbup:
barby02

#56 Re: Student u 40-oj

Post by barby02 »

Shana_majka :thumbup: davno smo prestali ljubovat, pa ne znadoh, al CESTITAM od srca ! :-D
Joj kad citam ovo, i ja pocnem opet misliti kako bi mogla ponovo upisati :-) Diplomirala sa 32. god. i ne bih nastavila . . nego nesto novooooooooo :-) al posto znam zenu koja magistrira, specijalizira u isto vrijeme ima temu za doktorat al joj fali za magisterij, privatnik je i ima nekoliko djece, onda ja ne bih nista najradje, jer mi se smuci to- sto je ocito da se parama svasta nesta da zavrsiti. . :(
shana_majka

#57 Re: Student u 40-oj

Post by shana_majka »

.
Last edited by shana_majka on 09/02/2009 04:41, edited 1 time in total.
shana_majka

#58 Re: Student u 40-oj

Post by shana_majka »

.
Last edited by shana_majka on 09/02/2009 04:42, edited 1 time in total.
Sarayman

#59 Re: Student u 40-oj

Post by Sarayman »

Shana, sad te vise postujem jer znam ponesto o tebi. Vezano za prethodni, branih se jer me nazva "najnidjeveze" na forumu, sto u prevodu znaci samo jedno, a pogrdno.
Vezano za tvoj slucaj, sve smatram opravdanim i skidam kapu, ali kako sam shvatio, ipak nisi prvi put upisao fax sa 39. Vec si imao nasu diplomu koju si zasluzio nekad ranije, mozda cak u roku odmah poslije srednje? Nije isto, niti vezano za temu, nit' sam tebe prozvao.. Ti sebe nadogradjujes jer imas dobru osnovu, za razliku od novopecenih intelektualaca koji to zele postati u maltene srednjem zivotnom dobu i preko noci.

Ja ipak ne znam ama bas nikoga ko je prvi put diplomirao sa 40 i kusur i zabiljezio veci uspjeh zarad novostecene diplome. Zbog toga sam pokrenuo temu.
Last edited by Sarayman on 09/02/2009 01:50, edited 1 time in total.
barby02

#60 Re: Student u 40-oj

Post by barby02 »

shana_majka wrote:
barby02 wrote:Shana_majka :thumbup: davno smo prestali ljubovat, pa ne znadoh, al CESTITAM od srca ! :-D
Joj kad citam ovo, i ja pocnem opet misliti kako bi mogla ponovo upisati :-) Diplomirala sa 32. god. i ne bih nastavila . . nego nesto novooooooooo :-) al posto znam zenu koja magistrira, specijalizira u isto vrijeme ima temu za doktorat al joj fali za magisterij, privatnik je i ima nekoliko djece, onda ja ne bih nista najradje, jer mi se smuci to- sto je ocito da se parama svasta nesta da zavrsiti. . :(
da ne bi nashe nesretne ljubavi... :-D nikad ne bih zavrshio
ovako, tugov'o pa nash'o utjehu u ucenju. :-D
da sam samo znala, ostavila bih te ranije :D
shana_majka

#61 Re: Student u 40-oj

Post by shana_majka »

.
Last edited by shana_majka on 09/02/2009 04:43, edited 1 time in total.
barby02

#62 Re: Student u 40-oj

Post by barby02 »

E da , bas se pronadjoh ! Ja sam cijeli faks odradila (zadnji ispit) 92. jer sam bila cetvrta god. a sa 32 samo diplomirala jer mi je diploma trebala. . Radila sam i znala koja je razlika. U lovi je mala( za nase prilike) ali u drugim stvarima kao npr. sigurnosti i slobodi je velika. . . Ko igra za raju i zanemaruje taktiku. . . . :D
barby02

#63 Re: Student u 40-oj

Post by barby02 »

Nikad nije kasno , da se uci strasno aha,aha :-D
Sarayman

#64 Re: Student u 40-oj

Post by Sarayman »

shana_majka wrote: Vjerujem da znam pravi razlog shto si otvorio temu (posao, shtele...novokonponovani "intelektualci"). :D
Reagovao i napisao SAMO shto su djeca spomenuta, inace ne bih..
P.S. Sredinom 80-tih diplmirao sam u Sa.
Odlicno, ti nikako ne pripadas ovim "mojima".

I zar nije s djecom sve jako teze uklopiti, iako si s djecom intelektualno zreliji (u pravilu)? Ne shvatam takve "intelektualce" koji zrtvuju i djeciju srecu zarad prve diplome u petoj deceniji zivota koja ce im tesko kad doci do izrazaja. Sigurno ima izuzetaka, ali logicno je kojem procentu takvi pripadaju.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#65 Re: Student u 40-oj

Post by pici »

jaooo ovihh magistranata,doktura i kolektora :mrgreen: .....de ba pustite ljude nek uce i nek svako brine o svom poslu,to sto neko nije imao priliku da studira il nije skontakio da ce mu vise obrazovanje zatrebati,to je njegova stvar.......ljudi ucite skole i ne obazirite se na bilo cija misljenja.....na kraju ucite za sebe.
kockica_kockica

#66 Re: Student u 40-oj

Post by kockica_kockica »

dalmatinka wrote:
kockica_kockica wrote:nemam 40 8-) ali nemam ni 20 godina... studiram i radim :) ne vidim nikakav problem u tome, niti mislim da sam neko nakaradno bice iz svemira... sa mnom studiraju i mnogo stariji od mene, zbog posla, zbog svoje satisfakcije zbog ko zna kojih razloga... ne vidim nista nenormalno u tome...

Nije u tvom slučaju, ali s mojim sinom je fakultet upisala žena stara 35 godina. Na filolofskom fakultetu nema mogućnosti studiranja uz rad, samo redovno. Žena je jedna od najboljih studentica na godini, ali kad završi imati će 40 god. Iako joj skidam kapu, ipak mi je malo čudno, odnosno pitam se zašto tako kasno?

uvijek postoji neki razlog... :) mozda nije bila u mogucnosti studirati kad joj je bilo vrijeme, mozda jeste studirala ali ga nije zavrsila, mozda je bila bolesna ta osoba, mozda je zivot natjerao mozda je sama htjela, ko to zna... :) u svakom slucaju nikad nije kasno, a kako covjek biva stariji to je vise ponosan na sebe postignutim rezultatima... jer sa 35 godina kad ucis nije nimalo jednostavno zapamtiti cijelo more informacija :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#67 Re: Student u 40-oj

Post by Truba »

pa dobro kod nas na faxu je bilo more deda

ljudi su dobili rokove da završe fax ili noga iz preduzeća, vojske i tako to

ili žele zbog buduće sistematizacije imati bolju startnu poziciju
Adriatic

#68 Re: Student u 40-oj

Post by Adriatic »

Na žalost, imati fakultet danas sve manje vrijedi.
Ja sam diplomirao sa 26 godina i zaposlio se u firmi u kojoj mnogi ljudi bez fakulteta mnogo bolje kotiraju jer imaju ledja, jer nadređeni nemaju fakultet pa biraju takođe one bez fakulteta da bi im mogli naređivati i praviti se pametniji od njih.
Zato, ako imate veze, sva su vam vrata otvorena.
Ako nemate, tri vam fakulteta ne mogu pomoći.
tempora

#69 Re: Student u 40-oj

Post by tempora »

dalmatinka wrote:

Za tebe i za gospodina koji je postavio temu. Ako sam dobro razumjela ti smatras da je 35 godina starost? A tek 40 samo takva starost? Na hiljade njih negdje u svijetu, bi se zasigurno nasmijali takvom razmisljanju ( ako ipas pricas o nekom starosnom roku) jer u mnogim zemljama Evrope ljudi rade do svoje 65e a kakvo vrijeme dolazi, nije iskljuceno da ce morati raditi i duze. Cak sta vise, zasigurno ce se i granica penzionisanja pomjeriti na vise. Jedan od milion razloga, zasto studiranje u 35oj nije "prekasno". Sto ce je li reci, jos 30 godina radnoga staza.... O licnoj izgradnji da ne pricamo. Ako ona ima starosnu granicu onda zaista ne znam.

Dalje, pokretac teme a i mnogi od vas ( ne znam kojih ste godista, ali bit ce da ima veze s starosnom dobi) ovdje, ne samo da polazite od toga, da je tok zivota nepromjenljiv u smislu da ima rok za studij, obrazovanje, osnivanje porodice itd vec ocigledno polazite i od toga, da je svakom covjeku bila prilika i dovoljno mogucnosti da na vrijeme i u roku zavrsi to nekakvo obrazovanje "u roku trajanja", a rok trajanja je ocigledno starosna dob.
U mom slucaju, koji vazi za mnoge ljude moje generacije.......zasigurno nije bilo tako lijepih prilika ( kao sto je rijec o onima prije nas i onima poslije nas) da se studiji zavrse u roku. Mnogi od nas zapocete studije nisu zavrsili zbog ratne stihije kao sto ih nisu imali priliku nastaviti te iste studije negdje drugdje. Mnogi od nas nikada vise i nisu imali priliku ili mogucnost da nastave zapoceto ili su takvu priliku dobili tek puno kasnije. Poznajem dovoljno ljudi recimo u Sarajevu koji su takodjer poceli studirati tek u nekim kasnim 20tim upravo zato sto su u vrijeme kada su trebali biti studenti camili po podrumima, ginuli po sumama. I sve da ne idem u te neke "ekstremne" situacije, dovoljno je ljudi i primjera koji iz nekih drugih zivotnih razloga nisu mogli studirati ranije. I sta? Kasno? Nevjerovatno po meni,da neko uopste moze pomisliti takvo sto!
I mozda nebitno, no polaziti od toga da je zivot predvidljiv i da svi imaju prilike kakve imam ja ili neko od vas, nije egoisticno vec odredjeno nepoznavanje zivota kao i svijeta oko sebe.

Jos jedna stvar koja me u ovoj diskusiji iritira, a koju zapazam ( moguca interpretacija) posebno kod Sarajmana koji je pokrenuo ovu temu, je majcinstvo i studiranje. On cini mi se majcinstvo ocjenjuje tj umanjuje necije majcinstvo ukoliko zena studira pa time zrtvuje djeciju srecu. Hajde neka bude i da tako misli i za zene i muskarce. Sto je meni u najmanju ruku apsolutno iskrivljeno misljenje, da ne kazem iskrivljen sistem vrijednosti. Jer ne brine Sarajmana toliko sto ce neko zrtvovati "srecu svoga djeteta" za prvu diplomu u 50toj, vec sto ce ta diploma ( valjda u toj starosnoj dobi ) - "tesko kad doci do izrazaja".
E to je ona kvaka ( al nije 22 :s) koja se proteze cijelom diskusijom. Sve se bojim da taj izrazaj diplome u nasem drustvu znaci nesto kao znacka na reveru. Potvrda statusa. Karakterna osobina.
Steta sto vise ne skupljam znacke, ali da nisam za jos jednog obrazovanja. Priznajem, jesam. :thumbup:
Judge_Dread

#70 Re: Student u 40-oj

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 21:10, edited 1 time in total.
baba

#71 Re: Student u 40-oj

Post by baba »

Sta je cudno ako neko zavrsi skolu u 40-toj? Poslije 40-te ima jos ihihi do penzije, pa ti gledaj sta ces. Raditi lose poslove za manje para ili raditi bolje poslove za vise para. Razlika je samo par godina "grijanja stolice".
upravnik

#72 Re: Student u 40-oj

Post by upravnik »

Ja bih zabranio upisivanje fakulteta mlađima od 40 godina :D
amrica

#73 Re: Student u 40-oj

Post by amrica »

upravnik wrote:Ja bih zabranio upisivanje fakulteta mlađima od 40 godina :D

:D
Arc_Angel

#74 Re: Student u 40-oj

Post by Arc_Angel »

Pozdrav svim forumasima, imam jedno pitanje o upisu na fakultet pa rekoh da ne otvaram novu temu.

evo o cemu se radi. imam 24 godine, i po prvi put upisujem fakultet, upisujem ga tek sada jer do sada nisam mogao iz finansiskih razloga, inace srednju školu završio kao drugi iza učenika generacije sa prosjekom 4,9. e sada odem ja neki dan da predam dokumente na FPN za upis i kaže mi tamo teta na studentskoj kako ja ne mogu da predam za redovan upis jer imam 24 godine, a kako cu u septembru imati 25 godina kada budu upisi. ja kazem ok i ona prekreci korektorom onaj redovni status i ja zokruzim redovni samofinansirajuci.

e sada pošto sam čitao zakon o visokom obrazovanju iz 2006 godine ( to je ovaj sada za bolonju )tamo se nigdje ne spominje da postoji bilo kakva starosna dob za bilo šta što je vezno za redovne studije i studije općenito.

moje pitanje je da li stvarno postoji ta ograničavajuća dob, da li je ona propisana zkonom, da li to uredjuje pravilnik svakog fakulteta samostalno ili sam ja nasamaren ?

ako bi neko mogao da mi odgovori bio bih mu jako jako zahvalan.
ASILEM

#75 Re: Student u 40-oj

Post by ASILEM »

Za tebe i za gospodina koji je postavio temu. Ako sam dobro razumjela ti smatras da je 35 godina starost? A tek 40 samo takva starost? Na hiljade njih negdje u svijetu, bi se zasigurno nasmijali takvom razmisljanju ( ako ipas pricas o nekom starosnom roku) jer u mnogim zemljama Evrope ljudi rade do svoje 65e a kakvo vrijeme dolazi, nije iskljuceno da ce morati raditi i duze. Cak sta vise, zasigurno ce se i granica penzionisanja pomjeriti na vise. Jedan od milion razloga, zasto studiranje u 35oj nije "prekasno". Sto ce je li reci, jos 30 godina radnoga staza.... O licnoj izgradnji da ne pricamo. Ako ona ima starosnu granicu onda zaista ne znam.

Dalje, pokretac teme a i mnogi od vas ( ne znam kojih ste godista, ali bit ce da ima veze s starosnom dobi) ovdje, ne samo da polazite od toga, da je tok zivota nepromjenljiv u smislu da ima rok za studij, obrazovanje, osnivanje porodice itd vec ocigledno polazite i od toga, da je svakom covjeku bila prilika i dovoljno mogucnosti da na vrijeme i u roku zavrsi to nekakvo obrazovanje "u roku trajanja", a rok trajanja je ocigledno starosna dob.
U mom slucaju, koji vazi za mnoge ljude moje generacije.......zasigurno nije bilo tako lijepih prilika ( kao sto je rijec o onima prije nas i onima poslije nas) da se studiji zavrse u roku. Mnogi od nas zapocete studije nisu zavrsili zbog ratne stihije kao sto ih nisu imali priliku nastaviti te iste studije negdje drugdje. Mnogi od nas nikada vise i nisu imali priliku ili mogucnost da nastave zapoceto ili su takvu priliku dobili tek puno kasnije. Poznajem dovoljno ljudi recimo u Sarajevu koji su takodjer poceli studirati tek u nekim kasnim 20tim upravo zato sto su u vrijeme kada su trebali biti studenti camili po podrumima, ginuli po sumama. I sve da ne idem u te neke "ekstremne" situacije, dovoljno je ljudi i primjera koji iz nekih drugih zivotnih razloga nisu mogli studirati ranije. I sta? Kasno? Nevjerovatno po meni,da neko uopste moze pomisliti takvo sto!
I mozda nebitno, no polaziti od toga da je zivot predvidljiv i da svi imaju prilike kakve imam ja ili neko od vas, nije egoisticno vec odredjeno nepoznavanje zivota kao i svijeta oko sebe.

Jos jedna stvar koja me u ovoj diskusiji iritira, a koju zapazam ( moguca interpretacija) posebno kod Sarajmana koji je pokrenuo ovu temu, je majcinstvo i studiranje. On cini mi se majcinstvo ocjenjuje tj umanjuje necije majcinstvo ukoliko zena studira pa time zrtvuje djeciju srecu. Hajde neka bude i da tako misli i za zene i muskarce. Sto je meni u najmanju ruku apsolutno iskrivljeno misljenje, da ne kazem iskrivljen sistem vrijednosti. Jer ne brine Sarajmana toliko sto ce neko zrtvovati "srecu svoga djeteta" za prvu diplomu u 50toj, vec sto ce ta diploma ( valjda u toj starosnoj dobi ) - "tesko kad doci do izrazaja".
E to je ona kvaka ( al nije 22 :s) koja se proteze cijelom diskusijom. Sve se bojim da taj izrazaj diplome u nasem drustvu znaci nesto kao znacka na reveru. Potvrda statusa. Karakterna osobina.
Steta sto vise ne skupljam znacke, ali da nisam za jos jednog obrazovanja. Priznajem, jesam. :thumbup:[/quote]

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply