Student u 40-oj
- Sarayman
#1 Student u 40-oj
Imam dvojicu prijatelja koji su diplomirali, jedan u 40. a drugi u 41. godini zivota. Kazu nikad nije kasno, ali ja ipak ne mislim tako. Ko ce njih primiti u radni odnos (bez debele stele) da rade u svojoj struci a bez ikakvog radnog iskustva? S druge strane, imaju malo vise godina da bi radili kao pripravnici (tu si najcesce potrcko) 1-2 godine.
Takodjer, mislim da se tu ponajvise radi o licnoj satisfakciji zbog posjedovanja diplome. Iskreno, ja je nemam i naravno da bih je volio imati, ali kad nisam na vrijeme upisao fakultet (prije 20 godina), vala necu ni sada.. Da ne pominjem puno vecu zrtvu u ovim godinama, zbog posla i porodice (obojica prijatelja rade i imaju po 2 djece) za razliku od onih vremena kada smo svi bili slobodni kao pticice..
Sta vi mislite o ovome, i da li dijelimo misljenje da diploma u 40.+ ima daleko manje prostora za izrazaj i da nije tako vrijedna ovog zrtvovanja?
Takodjer, mislim da se tu ponajvise radi o licnoj satisfakciji zbog posjedovanja diplome. Iskreno, ja je nemam i naravno da bih je volio imati, ali kad nisam na vrijeme upisao fakultet (prije 20 godina), vala necu ni sada.. Da ne pominjem puno vecu zrtvu u ovim godinama, zbog posla i porodice (obojica prijatelja rade i imaju po 2 djece) za razliku od onih vremena kada smo svi bili slobodni kao pticice..
Sta vi mislite o ovome, i da li dijelimo misljenje da diploma u 40.+ ima daleko manje prostora za izrazaj i da nije tako vrijedna ovog zrtvovanja?
-
callmethebreeeze
#2 Re: Student u 40-oj
Sarayman wrote:Imam dvojicu prijatelja koji su diplomirali, jedan u 40. a drugi u 41. godini zivota. Kazu nikad nije kasno, ali ja ipak ne mislim tako. Ko ce njih primiti u radni odnos (bez debele stele) da rade u svojoj struci a bez ikakvog radnog iskustva? S druge strane, imaju malo vise godina da bi radili kao pripravnici (tu si najcesce potrcko) 1-2 godine.
zavisi, jebi ga. ovdje u svedskoj nije to nista cudno, mozda ne u 40-im, ali imas studenata u 30-im. nekim ljudima dosadi posao koji imaju i odluce da rade nesto novo, drugi ostanu bez posla pa se moraju doskolovati, nekima dodje iz guzice u glavu da ne mogu vjecno zivjeti k' tinejdzeri. ja mislim da neki poslodavci to znaju cijeniti, jer mozda nemas iskustvo iz te branshe, ali si valjda radio nesto u prethodnih 20 godina od koje firma moze imati korisiti, ako nista imas neko zivotno iskustvo.
ja cijenim ljude koji odluce da rade nesto novo, moj sef je u 40 i nekoj dao otkaz, uzeo otpremninu i sad ce pokusati da radi nesto novo.
ja nikada nisam diplomirao, ali studiram uporedo sa stalnim poslom. najvise zbog vlastitog cejfa, a vidim to i kao neku vrstu intelektualne gimnastike. i puno mi bolje ide studiranja sada, nego kad mi je bilo 19-20 godina. sad jednostavno znam sta zelim od faxa.
- bez_ideje
#3 Re: Student u 40-oj
Ne slazem se sa tobom ! Diploma nije sredja niti osnovna skola koju su obavezan da pohadjas!
Diploma je dobro dosla u svakom perodu zivota kao nadogradnja licnosti,i ne mora biti nuzno uvjetovana zeljom za zaposlenje!
Postoji puno ljudi koji vec rade,a nemaju stepen obrazovanja koji bi im omogucio daljnje napredovanje,i upis fakluteta mi je tu najpametnija stvar koju covjek moze da uradi !
Sto se porodice tice ,sve je zrtva......zrtvovao si neke svoje interese za porodicu,isto tako ces da zrtvujes porodicu zbog interesa nekad! Stvar prioriteta u datom trenutku!
Sto se mene tice,ja trenutno studiram....i cisto sumnjam da bi,nakon neke diplome i zaposlenja,ukoliko se javi interes za necim potpuno drugacijim,povukla se zbog godina i obaveza koje imam-upisala bi fakultet opet ,da mi je 70 !

Diploma je dobro dosla u svakom perodu zivota kao nadogradnja licnosti,i ne mora biti nuzno uvjetovana zeljom za zaposlenje!
Postoji puno ljudi koji vec rade,a nemaju stepen obrazovanja koji bi im omogucio daljnje napredovanje,i upis fakluteta mi je tu najpametnija stvar koju covjek moze da uradi !
Sto se porodice tice ,sve je zrtva......zrtvovao si neke svoje interese za porodicu,isto tako ces da zrtvujes porodicu zbog interesa nekad! Stvar prioriteta u datom trenutku!
Sto se mene tice,ja trenutno studiram....i cisto sumnjam da bi,nakon neke diplome i zaposlenja,ukoliko se javi interes za necim potpuno drugacijim,povukla se zbog godina i obaveza koje imam-upisala bi fakultet opet ,da mi je 70 !
- hakazvaka
- Daphna
#5 Re: Student u 40-oj
Ja se uvijek vodim onom "nikada nije kasno" ali kako starim vidim svu besmisao toga... Slažem se da nema smisla upisati fakultet tako kasno samo zbog diplome, i da se "upiše"... Ali ako nekome treba univerzitetska diploma zbog posla... Onda ne vidim ništa loše u tome! Recimo, moja ujna je godinama radila kao računovođa, nije bila dipl ekonomista... Ali poslije rata je upravo zbog posla morala upisati i završiti faks. Svi joj se smijali, žena imala nekih 42-43 godine... Ali završi ga i sada hadžinica 
- shana_majka
#6 Re: Student u 40-oj
Sram ih bilo...
cuj studiraju u 40-tim...

cuj studiraju u 40-tim...
-
tempora
#7 Re: Student u 40-oj
Uz duzno postovanje, krajnje primitivno razmisljanje. Ne samo zbog glupih predrasuda ko i kada i do koje starosne dobi treba da studira ( i u koje svrhe) i koliko je isplativno !??!?! studirati u kasnijoj starosnoj dobi vec i zbog toga sto svijet danas malo drukcije funkcionise. Ovdje gdje ja zivim tezi se tzv "ekonomiji znanja" sto ce reci tezi se za visokobrazovanim ljudima iz prostog razloga sto zemlja vise skoro i da ne poznaje proizvodnju. Ici u korak s vremenom, znaci obrazovati se konstantno. I nije obrazovanje nesto staticno sto kada se jednom nauci -ostaje za vjeke vjekova.
Ja sam mogla mahati usima da sam razmisljala na taj nacin, da nisam ponovo upisala fakultet u 27oj godini.A sta sam i na koji nacin zrtvovala i koje sam barijere morala lomiti da bih uopste dosla do prava na skolovanje, je duga i odvratna prica. Pa i sada, nakon dva zavrsena obrazovanja i jednog ratom prekinutog smatram kako nista ne znam. I kako mi valja dalje uciti. I kako vec kaskam s vremenom.
I ne vjerujem u pricu da skolovanje nije isplativo. Sve i ako je manje materijalno isplativo, ljudski, zivotno, nema cijene. U organizaciji u kojoj ja radim, uglavnom rade nesto mladji ljudi od mene ili nesto stariji. Ja sam u svom timu treca po starosti, ali istovremeno i jedina sa paketom obrazovanja koji imam. A isti paket glede karijere biti ce isplativ onoliko koliko ga budem znala koristiti u kombinaciji s odredjenim osobinama. Pa makar mi bilo i 37 a mojim kolegicama 29.
I moram priznati da sam malo izrevoltirana ovom temom jer me podsjetila na svu srdzbu mojih sunarodnjaka koji su mi u vremenu skolovanja trubili o tome kako trebam radjaci djecu a ne po stare dane !??! se skolovati, a kad me ista pridika ostavljala ravnodusnom dolazila je ona tipa "poludjet ces od tolikog ucenja" !??!?! I u ovakvoj tematici, muskarac ima prednost od zene. Ogavno.
Ja sam mogla mahati usima da sam razmisljala na taj nacin, da nisam ponovo upisala fakultet u 27oj godini.A sta sam i na koji nacin zrtvovala i koje sam barijere morala lomiti da bih uopste dosla do prava na skolovanje, je duga i odvratna prica. Pa i sada, nakon dva zavrsena obrazovanja i jednog ratom prekinutog smatram kako nista ne znam. I kako mi valja dalje uciti. I kako vec kaskam s vremenom.
I ne vjerujem u pricu da skolovanje nije isplativo. Sve i ako je manje materijalno isplativo, ljudski, zivotno, nema cijene. U organizaciji u kojoj ja radim, uglavnom rade nesto mladji ljudi od mene ili nesto stariji. Ja sam u svom timu treca po starosti, ali istovremeno i jedina sa paketom obrazovanja koji imam. A isti paket glede karijere biti ce isplativ onoliko koliko ga budem znala koristiti u kombinaciji s odredjenim osobinama. Pa makar mi bilo i 37 a mojim kolegicama 29.
I moram priznati da sam malo izrevoltirana ovom temom jer me podsjetila na svu srdzbu mojih sunarodnjaka koji su mi u vremenu skolovanja trubili o tome kako trebam radjaci djecu a ne po stare dane !??! se skolovati, a kad me ista pridika ostavljala ravnodusnom dolazila je ona tipa "poludjet ces od tolikog ucenja" !??!?! I u ovakvoj tematici, muskarac ima prednost od zene. Ogavno.
- Alfons Kauders
#8 Re: Student u 40-oj
"Nezaposlena mladez i ne bas tako mlada generacija kojoj nikad nije bila pruzena sansa. Grozdovi mladih ljudi pred kavanama, mladez koja ne radi jer im roditelji drze pozicije, iskupljujuci se njihovim uzdrzavanjem, potkupljujuci ih kavasakijima, hondama i visokim dzeparcima...Sarayman wrote:Imam dvojicu prijatelja koji su diplomirali, jedan u 40. a drugi u 41. godini zivota. Kazu nikad nije kasno, ali ja ipak ne mislim tako. Ko ce njih primiti u radni odnos (bez debele stele) da rade u svojoj struci a bez ikakvog radnog iskustva? S druge strane, imaju malo vise godina da bi radili kao pripravnici (tu si najcesce potrcko) 1-2 godine.
Nema vise ratova, nema revolucije, za nas je sve izboreno, sve smo dobili na pladnju i zasto se zalimo? Omladina gotovo u cetrdesetoj, a jos ceka da je neko ozbiljno shvati...
Praviti filmove, voditi privredu, pisati knjige - pa to radi tata!"
Malnar, U potrazi za staklenim gradom, ZG '89.
lijepo je vidjeti da se nista nije promijenilo u zadnje dvije decenije.
-
callmethebreeeze
#9 Re: Student u 40-oj
slazem se s temporom, u danasnjem svijetu je nemoguce opstati bez da se covjek konstatno obrazuje. i nema mi nista gore od "intelektualaca" koji nakon diplomiranja ni jednu knjigu nisu procitali. znanje, kao i sve drugo, brzo zastari.
- alica.k
#10 Re: Student u 40-oj
nikad nije kasno! ako ti treba diploma da bi mogao nastaviti raditi svoj posao (kao mojoj komsinici) onda obavezno. a i ako je radi licne satisfakcije...ja ne vidim tu nista lose.
- Prolaznik
-
tempora
#12 Re: Student u 40-oj
Amin.Prolaznik wrote:Ono što je trend (i potreba) u svijetu je nešto što se zove "permanantno obrazovanje". Pametni ljudi su uvidjeli da diplomci nakon 5 do 10 godina od završetka studija počinju da kaskaju za mlađim i svježijim kolegama jer je za tih 5 ili 10 godina struka toliko napredovala da je njihovo znanje, blago rečeno, zastarjelo.
To je razlog zašto se zagovara novi trend stalnog obrazovanja. Nekome treba zbog struke, nekome zbog napredovanja a nekome samo tako da bi sebe i svoje znanje nadogradio. Nije nužno da je to obrazovanje iz struke. Može biti iz neke druge, srodne ili potpuno drugačije. Poznajem osobu koja je pored građevinskog fakulteta završila još i ekonomiju. On kaže da danas svaki inžinjer koji radi u svojoj struci treba i neko, makar elementarno, znanje iz ekonomije. Mislim da je u pravu. Dalje, poznajem osobu koja uči strane jezike. Već treći po redu. Imam prijatelja koji pohađa kurseve iz raznih stvari. Zajedničko svoj trojici što ni jednom od njih to ne treba za posla i karijere osim što žele da rade na sebi.
Ja podržavam bilo koga ko se odluči sticati znanja, bilo kakva i bilo kada. To je korisno i društvu u cjelini jer time postajemo obrazovaniji, stručniji, kompetentniji i konkurentniji. I za kraj otrcana fraza kako time postajemo dio normalnog svijeta.
- Sarayman
#13 Re: Student u 40-oj
Kazes u 27-oj? To ni u kom slucaju nije isto kao u 40-oj. Postujem tvoju teznju ka nepretku u karijeri, i mozda grijesim, ali ne izgledas mi kao porodicni tip. Ukoliko je istina, onda ne mozes shvatiti kako je nama, vecini.tempora wrote:Uz duzno postovanje, krajnje primitivno razmisljanje. Ne samo zbog glupih predrasuda ko i kada i do koje starosne dobi treba da studira ( i u koje svrhe) i koliko je isplativno !??!?! studirati u kasnijoj starosnoj dobi vec i zbog toga sto svijet danas malo drukcije funkcionise. Ovdje gdje ja zivim tezi se tzv "ekonomiji znanja" sto ce reci tezi se za visokobrazovanim ljudima iz prostog razloga sto zemlja vise skoro i da ne poznaje proizvodnju. Ici u korak s vremenom, znaci obrazovati se konstantno. I nije obrazovanje nesto staticno sto kada se jednom nauci -ostaje za vjeke vjekova.
- bez_ideje
#14 Re: Student u 40-oj
Nama,vecini ?!?Sarayman wrote:Kazes u 27-oj? To ni u kom slucaju nije isto kao u 40-oj. Postujem tvoju teznju ka nepretku u karijeri, i mozda grijesim, ali ne izgledas mi kao porodicni tip. Ukoliko je istina, onda ne mozes shvatiti kako je nama, vecini.tempora wrote:Uz duzno postovanje, krajnje primitivno razmisljanje. Ne samo zbog glupih predrasuda ko i kada i do koje starosne dobi treba da studira ( i u koje svrhe) i koliko je isplativno !??!?! studirati u kasnijoj starosnoj dobi vec i zbog toga sto svijet danas malo drukcije funkcionise. Ovdje gdje ja zivim tezi se tzv "ekonomiji znanja" sto ce reci tezi se za visokobrazovanim ljudima iz prostog razloga sto zemlja vise skoro i da ne poznaje proizvodnju. Ici u korak s vremenom, znaci obrazovati se konstantno. I nije obrazovanje nesto staticno sto kada se jednom nauci -ostaje za vjeke vjekova.
Odbijam prihvatiti da tako vecina razmislja !
- shana_majka
#15 Re: Student u 40-oj
Ako je duzno poshtovanje u pitanju....tempora wrote:Uz duzno postovanje, krajnje primitivno razmisljanje. Ne samo zbog glupih predrasuda ko i kada i do koje starosne dobi treba da studira ( i u koje svrhe) i koliko je isplativno !??!?! studirati u kasnijoj starosnoj dobi vec i zbog toga sto svijet danas malo drukcije funkcionise. Ovdje gdje ja zivim tezi se tzv "ekonomiji znanja" sto ce reci tezi se za visokobrazovanim ljudima iz prostog razloga sto zemlja vise skoro i da ne poznaje proizvodnju. Ici u korak s vremenom, znaci obrazovati se konstantno. I nije obrazovanje nesto staticno sto kada se jednom nauci -ostaje za vjeke vjekova.
Zrtve su velike da bi se postigao cilj .
-
tempora
#16 Re: Student u 40-oj
U 27oj da, prvo obrazovanje vani. U 34oj drugo obrazovanje. Sa stomakom do zuba, u vrijeme vruceg ljeta nezapamcenog u zadnjih 300 godina, pohadjanje predavanja, ispita i rad od 40 sati sedmicno. S rezervnim papucama u torbi ( 44 broj zbog oticanja nogu) i jednim na nogama. Pjeske na posao, jer mi niko nece ustati u tramvaju i jer cu se onesvjestiti u guzvi.Sarayman wrote:Kazes u 27-oj? To ni u kom slucaju nije isto kao u 40-oj. Postujem tvoju teznju ka nepretku u karijeri, i mozda grijesim, ali ne izgledas mi kao porodicni tip. Ukoliko je istina, onda ne mozes shvatiti kako je nama, vecini.tempora wrote:Uz duzno postovanje, krajnje primitivno razmisljanje. Ne samo zbog glupih predrasuda ko i kada i do koje starosne dobi treba da studira ( i u koje svrhe) i koliko je isplativno !??!?! studirati u kasnijoj starosnoj dobi vec i zbog toga sto svijet danas malo drukcije funkcionise. Ovdje gdje ja zivim tezi se tzv "ekonomiji znanja" sto ce reci tezi se za visokobrazovanim ljudima iz prostog razloga sto zemlja vise skoro i da ne poznaje proizvodnju. Ici u korak s vremenom, znaci obrazovati se konstantno. I nije obrazovanje nesto staticno sto kada se jednom nauci -ostaje za vjeke vjekova.
I znas zasto? Jer nisam porodicni tip i jer ne znam kako je vama, porodicnim tipovima. Ali znam, kako je nakon poroda godinu dana puzati i biti invalid ali misliti na svoje dijete. I uciti kada ono legne, do tri izjutra, a potom ustajati u sedam da se ide na posao. Zasto? Zato sto sam kao sama i kao jedina bila i gladna i zedna i skoro bosa i zaboravljena i nevidljiva u drustvu u kojem zivim. I zato sto znam, da sam jedina sansa svome djetetu da dobije kakav takav normalan zivot. I zato sto znam, da nista ne postoji bez zrtve ( ako nemas nekog pored sebe ko ce ti omoguciti takav luksuz) i da je moja zrtva nula i nebitna i da to ustvari nije zrtva nego duznost. I zato sto znam da moje dijete u skoli u ovom drustvu nece biti vrjednovano samo po rezlutatima vec po onome koliko joj i kako roditelji participiraju u drustvu.
I zato, sto sam ( iako neporodicni tip) ubijedjena da mi je kao vjerniku duznost uciti.I jer jednostavno volim uciti. I ne samo uciti nego se truditi i razumjeti ljude. Pa kroz isto imam i razumijevanja za tebe koji smatras da niko ne razumije kako je tebi. Vjeruj mi na rijec- razumijem. Bez da trazim "potvrdu" za svoj odabir i za ono sto ja cinih. Pijedestali u mom slucaju nisu potrebni cak sta vise, nisu pozeljni. A etiketiranja jos manje.
- amrica
#17 Re: Student u 40-oj
Svaka cast njima dvojici
Ja sam davno zavrsila jedan fax, pa sam nekad poslije upisala jos jedan, ali onda me poklopile obaveze, itd, pa sam odustala, a pravo mi zao.... Sto ne znaci da necu ponovo pokusati, a tu sam negdje sa godinama kao njih dvojica.
I vec je neko napisao, cesto ljudi rade isti posao u firmi sa SSS, VS i VSS, a plate razlicite, i to drasticno. Normalno da ce upisati i brze i lakse zavrsiti fax nego klinci od 18 godina. Jer znaju vrijednost diplome, ozbiljniji su, nema vise ganjanja cura-momaka po kaficima, derneka...
Ja sam davno zavrsila jedan fax, pa sam nekad poslije upisala jos jedan, ali onda me poklopile obaveze, itd, pa sam odustala, a pravo mi zao.... Sto ne znaci da necu ponovo pokusati, a tu sam negdje sa godinama kao njih dvojica.
I vec je neko napisao, cesto ljudi rade isti posao u firmi sa SSS, VS i VSS, a plate razlicite, i to drasticno. Normalno da ce upisati i brze i lakse zavrsiti fax nego klinci od 18 godina. Jer znaju vrijednost diplome, ozbiljniji su, nema vise ganjanja cura-momaka po kaficima, derneka...
- muha_sa
#18 Re: Student u 40-oj
ahbabu dragishana_majka wrote:Sram ih bilo...
cuj studiraju u 40-tim...![]()
samo jos skelu da demontiram
- Sarayman
#20 Re: Student u 40-oj
Sto se tice cijenjene tempore, naravno da je ne znam, ali je ostavila takav utisak. Za ostatak posta se takodjer slazem, ali sta onda reci jednom od ove dvojice prijatelja koji preko 10 godina radi najobicniji posao za koji je potrebna bilo koja trogodisnja srednja skola, a diplomirao je na fakultetu politickih nauka. Nigdje veze.kiki-miki wrote:Sarayman wrote:ali ne izgledas mi kao porodicni tip.
Ne poznaješ je i to ti ne daje za pravo da nekoga strpavaš ne nekakve koševe
A po mom mišljenju,porodični tipovi će učiniti sve za svoju porodicu i njen napredak pa tako i školovati se ako je to potrebno,a ne samo sjediti i kukati kako je teško![]()
![]()
Dodatak uvodnom postu je motiv upisivanja odredjenog fakulteta. Ukoliko znaci napredak u struci koju vec obavljas, onda je sasvim OK. Ukoliko nepromisljeno (kao ovaj pomenuti drug) upises i zavrsis neki fakultet, u ovim godinama nema te ni na mapi..
- shana_majka
#21 Re: Student u 40-oj
MoRem li posudit skelu...demontiranu.muha_sa wrote:ahbabu dragishana_majka wrote:Sram ih bilo...
cuj studiraju u 40-tim...![]()
ja sam ekonomiju u pedesetoj zvrsio
![]()
samo jos skelu da demontiram
Valja i meni shta-god zavrshit
- Prolaznik
- Sarayman
#23 Re: Student u 40-oj
Procitaj jos jednom njen prvi odgovor. Ja je ne poznajem kao sto je ti poznajes, i jedini zakljucak koji sam mogao zakljuciti je da se radi o osobi kojoj je karijera na prvom mjestu. Pa to su joj i poznanici govorili nekad (fino stoji)..Prolaznik wrote:@tempora![]()
Žalosno je kako pojedinci donose brze i paušalne zaključke i mahom negativna mišljenja o drugima i to samo na osnovu nekoliko rečenica. Možete li shvatiti, vi koji ste negativni i ocjenjivački, da iza svakog našeg nicka postoji jedna živa i kompleksna osoba sa svojim životom i svijetom? Kako možete na osnovu samo nekoliko fraza te osobe trpati ih u neke kategorije i stereotipe?
Isto tako, jedno dijete ni u kom slucaju nije obaveza kao kad imas dvoje djece. Ovo govorim i tebi i tempori i svima koji imaju jedno ili nijedno dijete: jedno k'o nijedno, dvoje je vec nesto.
- shana_majka
#24 Re: Student u 40-oj
A da n isi malo ljubomoran na prijatelje....!?Sarayman wrote:Imam dvojicu prijatelja koji su diplomirali, jedan u 40. a drugi u 41. godini zivota. Kazu nikad nije kasno, ali ja ipak ne mislim tako. Ko ce njih primiti u radni odnos (bez debele stele) da rade u svojoj struci a bez ikakvog radnog iskustva? S druge strane, imaju malo vise godina da bi radili kao pripravnici (tu si najcesce potrcko) 1-2 godine.
- Sarayman
#25 Re: Student u 40-oj
Znao sam da to neko pitati, ali sto bas ti? Zar ti shana nije "nema dalje"?shana_majka wrote:
A da n isi malo ljubomoran na prijatelje....!?