strukture podataka HELP!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Laida

#1 strukture podataka HELP!

Post by Laida »

Hitno trebam pomoc, textovi, linkovi, savjeti sve je dobro doslo :)
teme na koje trebam pomoc su

-strukture podataka
-fizicki dizajn fajlova
-organizacija podataka u bazama

unaprijed hvala
terapija

#2 Re: strukture podataka HELP!

Post by terapija »

Laida wrote:Hitno trebam pomoc, textovi, linkovi, savjeti sve je dobro doslo :)
teme na koje trebam pomoc su

-strukture podataka
-fizicki dizajn fajlova
-organizacija podataka u bazama

unaprijed hvala
moze li imalo konkretnije??

Treba ti nesto za fax, ili imas neki problem koji treba da rijesis??
Ili te onako zanima?
Laida

Post by Laida »

Rodica pise seminarski, mislim da je na ekonomskom fakultetu pa me zamolila za pomoc ja nemam nista literature o tome.gledala sam na internetu na nasem jeziku nema nista sto i nije problem, al nazalost nisam ni na engleskom pronasla neke jako dobre stranice koje podrobnije sve objasnjavaju, pa zato trazim pomoc.
Ne znam nista konkretnije tacno mi je ovako izdiktirala.... :roll:
Prenj

Post by Prenj »

Laida wrote:Rodica pise seminarski, mislim da je na ekonomskom fakultetu pa me zamolila za pomoc ja nemam nista literature o tome.gledala sam na internetu na nasem jeziku nema nista sto i nije problem, al nazalost nisam ni na engleskom pronasla neke jako dobre stranice koje podrobnije sve objasnjavaju, pa zato trazim pomoc.
Ne znam nista konkretnije tacno mi je ovako izdiktirala.... :roll:
:shock:
Nije mi jasno sto ce ekonomistima "fizicki dizajn fajlova" ili "strukture podataka"?
Laida

Post by Laida »

stvarno ne znam..imaju informatiku kao predmet i ovo je dobila za seminarski.
nego, jel mi mozete pomoci :-D
Frutek

Post by Frutek »

Nisi rekla o kojoj se oblasti radi, ali mislim da ti rodica ima temu u oblasti Data Warehousing-a. Fizički dizajn se odnosi na kreiranje baza, struktura podataka i organizacija su usko povezani kad je riječ o pohranjivanju i analizi podataka. Probaj znači tražit generalno o toj oblasti (imaš materijala tonu o tome), pa unutar toga naći sekcije (fizički dizajn) koje te interesuju. Pozz.
Laida

Post by Laida »

Hvala :) :)
Laida

Post by Laida »

izvinite drustvo evo rodica mi javlja da im je prof. zamijenila temu... :roll: :roll:
"elementi izgradnje informacionih sistema"
Frutek

Post by Frutek »

Laida wrote:izvinite drustvo evo rodica mi javlja da im je prof. zamijenila temu... :roll: :roll:
"elementi izgradnje informacionih sistema"
Pa to je širok pojam. Valjda ti rodica zna šta su radili na tu temu, o kojoj oblasti da se primjenjuju informacioni sistemi o kojima treba da piše? Da li samo treba navest elemente ili i analize i zaključke pošto informacioni sistemi sve to obuhvataju. Moraš malo preciznije reći o temi, nešto više od naslova :) valjda ima i opis teme (šta treba sve da obuhvati)
Laida

Post by Laida »

hehe :-)
onda se javim za pol sata kad ona dodje do mene pa ako jos budes tu ...
:) :)
rumenko

Post by rumenko »

pocnimo od pocetka,dakle.....dali se radi o betonskim elementima...
Prenj

Post by Prenj »

Sahbaz wrote:Ako bih mogao da iskoristim ovo za kritiku obrazovnog sistema.
Zar ne bi bilo bolje (brze, efikasnije, kvalitetnije, korisnije) i za studente i za profesoricu, da je potrosila 2-3 casa sa studentima pred racunarima? Mozda da im je pokazala jednostavnu bazu podataka u Microsoft Accessu, prosla kroz nju, objasnila osnovnu terminologiju na nasem i engleskom i dala primjere koristenja istih (npr. u bankama, na berzi, statistickim zavodima i slicno). Dala primjer kako se to radilo prije pedesetak godina sa papriom i ladicama, primjer biblioteka i tako nesto. Mozda u osnovnim crtama objasnila organizaciju istih na konkretnom primjeru i eventualno generalizovala. Mogla bi navesti nekoliko najkoristenijih programa za kreiranje i odrzavanje baza podataka. Tako bi studenti znali u sustini o cemu je rijec i bili bi u stanju sami traziti daljne informacije i detalje. Ovako, imaju neke njima jako apstraktne pojmove, nisu tacno sigurni o cemu je rijec, nemaju neku osnovnu bazu da bi sami dalje trazili informacije i dobro ce se namuciti dok to sve shvate. A nasi forumski informaticari znaju da sve to uopste nije toliko niti apstrakto niti komplikovano. Sumnjam da bi ekonomisti svakako u ovoj fazi njihovog skolovanja isli u neke zahtjevnije tehnicke detalje.
Taman posla, da se to sve tako lijepo i jednostavno isprica, ne bi se asistenti i profesor mogli folirati :D
Prenj

Post by Prenj »

Sahbaz wrote:...mislim...mogla bi se i lopata nazvati "instrument za mijenjanje potencijalne energije objekta u gravitacionom polju, gdje je objekat kondenzovana energija"...ali, gdje nas to sve vodi? kod zelje na 10 sa lukom i jogurtom? :-)
Dodaj jos u nastavni program i energetske cakre i mozes odmah polagati za piramidologa :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Najveci je problem sto se danas na BH fakultetima kada su baze u pitanju spominje MS Access, kada se prica o programiranju prica se o Visual Basicu, posto cesto ni profesor a ni asistent bas nisu sigurni u temu o kojoj pricaju pa im je ovo dvoje valjda najlakse nauciti.

Da je toj djevojci kod prve teme profesorica odrzala bar jedno predavanje na temu SQL i relacijski model organizacije podataka sve bi bilo puno jasnije. A mozda i jeste, samo je ona kao i vecina studenata bila negdje na kafi? 8-)
Prenj

Post by Prenj »

_BosanaC wrote:Najveci je problem sto se danas na BH fakultetima kada su baze u pitanju spominje MS Access, kada se prica o programiranju prica se o Visual Basicu, posto cesto ni profesor a ni asistent bas nisu sigurni u temu o kojoj pricaju pa im je ovo dvoje valjda najlakse nauciti.

Da je toj djevojci kod prve teme profesorica odrzala bar jedno predavanje na temu SQL i relacijski model organizacije podataka sve bi bilo puno jasnije. A mozda i jeste, samo je ona kao i vecina studenata bila negdje na kafi? 8-)
Nije tamo profesorica, nije .... :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Prenj wrote:
_BosanaC wrote:Najveci je problem sto se danas na BH fakultetima kada su baze u pitanju spominje MS Access, kada se prica o programiranju prica se o Visual Basicu, posto cesto ni profesor a ni asistent bas nisu sigurni u temu o kojoj pricaju pa im je ovo dvoje valjda najlakse nauciti.

Nije tamo profesorica, nije .... :D
Ups, promace mi da je ekonomija u pitanju... :D :D

Nije do profesora :D 8-)
Prenj

Post by Prenj »

_BosanaC wrote:

I dalje ne kontam sta ce ekonomiji takva informatika?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Prenj wrote:
_BosanaC wrote:

I dalje ne kontam sta ce ekonomiji takva informatika?
Koliko ja znam oni imaju predmet koji se zove menadzment informacionih sistema, na kojem se osposobljavaju za malo informaticki pismeniju sekretaricu i nista vise. Takodje imaju sanse da uzimaju seminarske kako bi bili oslobodjeni ispita, jedan poznanik je dolazio i od mene uzimao nekakvu literaturu jer se prijavio za temu za koju pojma nema ni sta znaci bar svaka treca rijec u naslovu...

I dobi covjek 7...
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Meni "fizicki dizajn fajlova" vise lici na situaciju gdje se mora odabrati boja foldera koji cuva dokumenta, te isto pohranjivanje i redosljed u regalu :D :D

Za skoro sve moguce e-books ti je najbolje da skines e-mule http://www.emule-project.net/home/perl/ ... m=download spojis se na erver sa najvise korisnika i ubacis par rijeci u search prozorcic.
probaj nesto kao data structures

Isto postoje lecture notes za strukturu podataka, samo probaj u google ukucati (ako smijes). Primjer:
http://www.cs.sunysb.edu/~skiena/214/lectures/
Post Reply