teme na koje trebam pomoc su
-strukture podataka
-fizicki dizajn fajlova
-organizacija podataka u bazama
unaprijed hvala
Moderator: Benq
moze li imalo konkretnije??Laida wrote:Hitno trebam pomoc, textovi, linkovi, savjeti sve je dobro doslo
teme na koje trebam pomoc su
-strukture podataka
-fizicki dizajn fajlova
-organizacija podataka u bazama
unaprijed hvala
Laida wrote:Rodica pise seminarski, mislim da je na ekonomskom fakultetu pa me zamolila za pomoc ja nemam nista literature o tome.gledala sam na internetu na nasem jeziku nema nista sto i nije problem, al nazalost nisam ni na engleskom pronasla neke jako dobre stranice koje podrobnije sve objasnjavaju, pa zato trazim pomoc.
Ne znam nista konkretnije tacno mi je ovako izdiktirala....
Pa to je širok pojam. Valjda ti rodica zna šta su radili na tu temu, o kojoj oblasti da se primjenjuju informacioni sistemi o kojima treba da piše? Da li samo treba navest elemente ili i analize i zaključke pošto informacioni sistemi sve to obuhvataju. Moraš malo preciznije reći o temi, nešto više od naslovaLaida wrote:izvinite drustvo evo rodica mi javlja da im je prof. zamijenila temu...![]()
![]()
"elementi izgradnje informacionih sistema"
Taman posla, da se to sve tako lijepo i jednostavno isprica, ne bi se asistenti i profesor mogli foliratiSahbaz wrote:Ako bih mogao da iskoristim ovo za kritiku obrazovnog sistema.
Zar ne bi bilo bolje (brze, efikasnije, kvalitetnije, korisnije) i za studente i za profesoricu, da je potrosila 2-3 casa sa studentima pred racunarima? Mozda da im je pokazala jednostavnu bazu podataka u Microsoft Accessu, prosla kroz nju, objasnila osnovnu terminologiju na nasem i engleskom i dala primjere koristenja istih (npr. u bankama, na berzi, statistickim zavodima i slicno). Dala primjer kako se to radilo prije pedesetak godina sa papriom i ladicama, primjer biblioteka i tako nesto. Mozda u osnovnim crtama objasnila organizaciju istih na konkretnom primjeru i eventualno generalizovala. Mogla bi navesti nekoliko najkoristenijih programa za kreiranje i odrzavanje baza podataka. Tako bi studenti znali u sustini o cemu je rijec i bili bi u stanju sami traziti daljne informacije i detalje. Ovako, imaju neke njima jako apstraktne pojmove, nisu tacno sigurni o cemu je rijec, nemaju neku osnovnu bazu da bi sami dalje trazili informacije i dobro ce se namuciti dok to sve shvate. A nasi forumski informaticari znaju da sve to uopste nije toliko niti apstrakto niti komplikovano. Sumnjam da bi ekonomisti svakako u ovoj fazi njihovog skolovanja isli u neke zahtjevnije tehnicke detalje.
Dodaj jos u nastavni program i energetske cakre i mozes odmah polagati za piramidologaSahbaz wrote:...mislim...mogla bi se i lopata nazvati "instrument za mijenjanje potencijalne energije objekta u gravitacionom polju, gdje je objekat kondenzovana energija"...ali, gdje nas to sve vodi? kod zelje na 10 sa lukom i jogurtom?
Nije tamo profesorica, nije ...._BosanaC wrote:Najveci je problem sto se danas na BH fakultetima kada su baze u pitanju spominje MS Access, kada se prica o programiranju prica se o Visual Basicu, posto cesto ni profesor a ni asistent bas nisu sigurni u temu o kojoj pricaju pa im je ovo dvoje valjda najlakse nauciti.
Da je toj djevojci kod prve teme profesorica odrzala bar jedno predavanje na temu SQL i relacijski model organizacije podataka sve bi bilo puno jasnije. A mozda i jeste, samo je ona kao i vecina studenata bila negdje na kafi?
Ups, promace mi da je ekonomija u pitanju...Prenj wrote:Nije tamo profesorica, nije ...._BosanaC wrote:Najveci je problem sto se danas na BH fakultetima kada su baze u pitanju spominje MS Access, kada se prica o programiranju prica se o Visual Basicu, posto cesto ni profesor a ni asistent bas nisu sigurni u temu o kojoj pricaju pa im je ovo dvoje valjda najlakse nauciti.
Da je toj djevojci kod prve teme profesorica odrzala bar jedno predavanje na temu SQL i relacijski model organizacije podataka sve bi bilo puno jasnije. A mozda i jeste, samo je ona kao i vecina studenata bila negdje na kafi?
Koliko ja znam oni imaju predmet koji se zove menadzment informacionih sistema, na kojem se osposobljavaju za malo informaticki pismeniju sekretaricu i nista vise. Takodje imaju sanse da uzimaju seminarske kako bi bili oslobodjeni ispita, jedan poznanik je dolazio i od mene uzimao nekakvu literaturu jer se prijavio za temu za koju pojma nema ni sta znaci bar svaka treca rijec u naslovu...Prenj wrote:_BosanaC wrote:
Ups, promace mi da je ekonomija u pitanju...![]()
![]()
Nije do profesora![]()
![]()
I dalje ne kontam sta ce ekonomiji takva informatika?