Struja poskupljuje 72%
-
mostarac
#1 Struja poskupljuje 72%
Struja skuplja 72 posto!
Gospodarstvo Regulacijsko povjerenstvo za električnu energiju Federacije BiH (FERK) predložilo je novo poskupljenje električne energije čak 55 %, što većina građana BiH ne bi mogla platiti. Ovaj je prijedlog u sklopu ...
...izrade Pravilnika o tarifnoj metodologiji i tarifnim postupcima predstavljen na prošlotjednom sastanku u FERK-u u Mostaru s predstavnicima Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a za danas je najavljen susret sa čelnicima Elektroprivrede BiH, koja najviše podupire novo drastično poskupljenje zbog golemih gubitak, prenosi današnji Večernji list.
Naime od ukupne proizvodnje električne energije u EP BiH, u termoelektranama se proizvede 75posto i to zato što EP BiH financira propale rudnike po Bosni.
Naime cijena je ugljena u proizvodnji jednoga gigawatdžula energije iz srednjobosanskih ugljenokopa čak četiri marke dok je, pak, europska cijena oko dvije marke, a proizvodnja se održava zbog socijalnih razloga.
Rudnici nisu modernizirani u posljednjih pedesetak godina pa se većina poslova obavlja ručno. Ako se predloženome poskupljenju doda porez na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu 17 %, koji će stupiti na snagu za nešto više od mjesec dana, korisnici u kućanstvima i tvrtkama suočit će se s najvećim udarom na svoje proračuneod uspostave Bosne i Hercegovine. Povećanje tarifa i uvođenje PDV-a tako bi ukupnu cijenu povećalo 72 posto. S poskupljenjem struje drastično bi porasle cijene i svih drugih roba u lancu proizvodnje.
Poskupjele bi bi najmanje 50 posto cijene svih osnovnih životnih namirnica. Iz FERK-a, koji, zanimljivo, čine bivši zaposlenici elektroprivrednih poduzeća, na svojoj su internetskoj stranici pokušali pojasniti kako neće doći do drastičnog povećanja ali i istodobno priznali kako će se cijena električne energije određivati po tržišnom modelu.
U slučaju kada bi se to pravilo primijenilo na cijeli lanac proizvodnje električne energije, ugasili bi se gotovo svi rudnici ugljena. Dodatne razloge za predloženo poskupljenje u FERK-u su objasnili zahtjevima Svjetske banke (WB) američkog PA Consultinga i predstojećim restrukturiranjem i privatizacijom elektroprivrednih poduzeća.
Zahtjev za poskupljenje električne energije u konačnici najviše ide u prilog stranim investitorima i kupcima a najmanje građanima.
(bljesak.info)
Gospodarstvo Regulacijsko povjerenstvo za električnu energiju Federacije BiH (FERK) predložilo je novo poskupljenje električne energije čak 55 %, što većina građana BiH ne bi mogla platiti. Ovaj je prijedlog u sklopu ...
...izrade Pravilnika o tarifnoj metodologiji i tarifnim postupcima predstavljen na prošlotjednom sastanku u FERK-u u Mostaru s predstavnicima Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a za danas je najavljen susret sa čelnicima Elektroprivrede BiH, koja najviše podupire novo drastično poskupljenje zbog golemih gubitak, prenosi današnji Večernji list.
Naime od ukupne proizvodnje električne energije u EP BiH, u termoelektranama se proizvede 75posto i to zato što EP BiH financira propale rudnike po Bosni.
Naime cijena je ugljena u proizvodnji jednoga gigawatdžula energije iz srednjobosanskih ugljenokopa čak četiri marke dok je, pak, europska cijena oko dvije marke, a proizvodnja se održava zbog socijalnih razloga.
Rudnici nisu modernizirani u posljednjih pedesetak godina pa se većina poslova obavlja ručno. Ako se predloženome poskupljenju doda porez na dodanu vrijednost (PDV) u iznosu 17 %, koji će stupiti na snagu za nešto više od mjesec dana, korisnici u kućanstvima i tvrtkama suočit će se s najvećim udarom na svoje proračuneod uspostave Bosne i Hercegovine. Povećanje tarifa i uvođenje PDV-a tako bi ukupnu cijenu povećalo 72 posto. S poskupljenjem struje drastično bi porasle cijene i svih drugih roba u lancu proizvodnje.
Poskupjele bi bi najmanje 50 posto cijene svih osnovnih životnih namirnica. Iz FERK-a, koji, zanimljivo, čine bivši zaposlenici elektroprivrednih poduzeća, na svojoj su internetskoj stranici pokušali pojasniti kako neće doći do drastičnog povećanja ali i istodobno priznali kako će se cijena električne energije određivati po tržišnom modelu.
U slučaju kada bi se to pravilo primijenilo na cijeli lanac proizvodnje električne energije, ugasili bi se gotovo svi rudnici ugljena. Dodatne razloge za predloženo poskupljenje u FERK-u su objasnili zahtjevima Svjetske banke (WB) američkog PA Consultinga i predstojećim restrukturiranjem i privatizacijom elektroprivrednih poduzeća.
Zahtjev za poskupljenje električne energije u konačnici najviše ide u prilog stranim investitorima i kupcima a najmanje građanima.
(bljesak.info)
-
Svemirski_Jebach
samo jedna ispravka greške koja se inače pojavljuje u svim medijima koji pišu o bilo čemu vezano za PDV, a ne znam zašto, možda da plaše narod.
Kako god, ako je trenutni porez PPU iznosi 10 posto a PDV će biti 17%, onda to znači da povećanje poreza nije 17% nego 7.
Kada se prenese na struju, ako dođe do poskupljenja od 55% (što je jako mnogo) i plus PDV (veći za 7 % od PPU) to će ukupno poskupiti struju za 62%, a ne 72%. Što je ipak velika razlika.
Tako naši mediji dezinformišu narod.
Kako god, ako je trenutni porez PPU iznosi 10 posto a PDV će biti 17%, onda to znači da povećanje poreza nije 17% nego 7.
Kada se prenese na struju, ako dođe do poskupljenja od 55% (što je jako mnogo) i plus PDV (veći za 7 % od PPU) to će ukupno poskupiti struju za 62%, a ne 72%. Što je ipak velika razlika.
-
mostarac
skidaj plombe sa sata od struje, a onda kad otvoris ima jedan saraf koji samo malo odvijes i pomaknes pola centimetra malu plocicu koju on drzi i zaustavis sat. Ujutru ga opet upalisda pamtis wrote:72% to ni u TUNGUZIJI nema, doslo vrijeme da se kradeStruja skuplja 72 posto!nego elektricari kako da se prikacim na ulicnu???ili ima neka druga metoda, cuo sam onu sa magnetom, nisam jos probao ali eto doslo vrijeme da se i to proba....
Doduse to moze kad ne bi bilo plombe. Ako nadjes nacin kako ponovo plombirat sat javi i meni
Magneti nisu dugorochno rjesenje jer pokvare sat, a ova fora ga samo zaustavi, a nakon toga ujutru zavijes saraf i pokrenes ga opet i sto je najvaznije nije opasno
-
mostarac
mislim da ce se situacija ovako razvijati:Svemirski_Jebach wrote:samo jedna ispravka greške koja se inače pojavljuje u svim medijima koji pišu o bilo čemu vezano za PDV, a ne znam zašto, možda da plaše narod.
Kutija cigara koja danas naprimjer kosta marku nakon uvodjenja PDV-a bi trebala kostati 0,92 KM ili ako zaokruzimo 0,9 KM
U sta da se kladimo da ce kostat 1,2 KM
Ali iako sam pushac cigare nisu bitna stvar. Bitno je osnovno zivotno, a ovo je samo primjer kojim sam htio pokazati sta ce se desiti. U prodavnicama ce jednostavno dodat 17% na vec postojece cijene
-
Svemirski_Jebach
to je nažalost vjerovatno tačno ali znamo da će se tako uraditi zbog toga što će PDV trgovci iskoristiti da povećaju maržu na proizvode koje prodaju kako bi povećali zaradu.umro je mostar wrote:mislim da ce se situacija ovako razvijati:Svemirski_Jebach wrote:samo jedna ispravka greške koja se inače pojavljuje u svim medijima koji pišu o bilo čemu vezano za PDV, a ne znam zašto, možda da plaše narod.
Kutija cigara koja danas naprimjer kosta marku nakon uvodjenja PDV-a bi trebala kostati 0,92 KM ili ako zaokruzimo 0,9 KM
U sta da se kladimo da ce kostat 1,2 KM![]()
![]()
Ali iako sam pushac cigare nisu bitna stvar. Bitno je osnovno zivotno, a ovo je samo primjer kojim sam htio pokazati sta ce se desiti. U prodavnicama ce jednostavno dodat 17% na vec postojece cijene
Nešto slično što je urađene u monetarnoj uniji kada je uveden euro...
ne znam da li će elektroprivreda isto uraditi...valjda neće. ne bi smjela jer je javno preduzeće.
-
mostarac
eh dakaze li se pravilno plomba ili blomba. jebes me te znam. neko govori ovako neko onakoda pamtis wrote:Bogumi ja cu se raspitati koliko kosta Halatka za postavljanje tih plombi i kako se to postavlja, kada oni mogu da kradu i poklanjaju (citaj EP) mogu i ja.plombeJesmo se kleli da robovi biti necemo
-
da pamtis
ma nije to ni bitno vazno je da su oni nju uvalili da narod nebi krao ali kakvu opciju covjek danas ima? meni ni ovo nije bitno "(62%, a ne 72%)" ja se ne zelim raspravljati o + / - 10%, da su digli cijenu za tih 10% ja bi rekao posteno ali ovako prvo sto mi pade na pamet je da pocnem krasti.
Koliko mi EE izvozimo??
sada je brasno bas jeftino neznam zasto su toliko spustili cijene, meni su najbolje cijene bile recimo 92-93-94-95, zato mislim da je najbolje da opet dignu cijene recimo kila brasna 100KM, pa kud puklo da puklo...
Koliko mi EE izvozimo??
i trebaju da poskupljaju i ton od 62% do 72% zavisi od namjernice...Poskupjele bi bi najmanje 50 posto cijene svih osnovnih životnih namirnica
sada je brasno bas jeftino neznam zasto su toliko spustili cijene, meni su najbolje cijene bile recimo 92-93-94-95, zato mislim da je najbolje da opet dignu cijene recimo kila brasna 100KM, pa kud puklo da puklo...
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
da pamtis wrote: Bogumi ja cu se raspitati koliko kosta Halatka za postavljanje tih plombi i kako se to postavlja, kada oni mogu da kradu i poklanjaju (citaj EP) mogu i ja.Jesmo se kleli da robovi biti necemo
- Fair Life
da pamtis wrote:72% to ni u TUNGUZIJI nema, doslo vrijeme da se kradenego elektricari kako da se prikacim na ulicnu???ili ima neka druga metoda, cuo sam onu sa magnetom, nisam jos probao ali eto doslo vrijeme da se i to proba....

Zakrenes ga pod uglom od 30-45 stepeni u lijevo ili u desno i... no sikiriki.