Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
chuchumbamayumbe wrote:Ja sam skont'o da se hladno prikacim na neki prioritet, ko u ratu, i to je to. Iskljuce mi struju, a ja hadzuka guzovache pecem telechu glavushu i rashladjujem vopi u frizideru!
ti bi haman ko Sin
Na kraju ce tako i biti
jos da se struja moze krasti wireless, dje bi nam kraj bio...
karanana wrote:Cuj da se privatizira?! Pa to bi nas jos vise ukopalo, kad bi privatnici poceli svoje cijene pucati. Da svaki Meho moze dobiti dozvolu da napravi hidrocentralu i da moze prodavati svoju struju?! Pa to nema nigdje u svijetu. Koja je to elektroprivreda i gdje privatizirana.
Tacno se zna ko, gdje i pod kojim uslovima moze izgraditi elektranu i to se rjesava drzavnom regulativom. Isto se zna tacno kako oni koji daju struju u mrezu i odrzavaju istu. I to je rijeseno drzavnom regulativom.
Zemlje: Velika Britanija, Irska, Njemacka, Japan, Canada, USA, Japan, Italija, Spanija, Australija,.......,mnogo njih!
Ok, ali govorimo o velikim vlasnicima, korporacijama koje su vece od mnogih drzava. A jeli meni treba neki Hilmo ili Fahro da kupi elektroprivredu pa da mi on naplacuje struju? Na kraju krajeva, opet ne bih mogao birati od koga cu kupovati jer bi i tu bila podjela i ne bi jedni smjeli ulaziti na teritoriju drugih, isto ko kablovske televizije sada. Ali malo se udaljavamo od teme....
nema tu teritorije. zna se tacno ko sa koliko megawatta ucestvuje u napajanju mreze svakog trenutka i kolika je potrosnja na mrezi u tom istom trenutku. Ovo se uvijek balansira na strani proizvodjaca elektricne energije. Mreza je zajednicka i nema njene fizicke podjele na vlasnike elektrana. Koristeci telefon i customer service prebacujes se sa jednog na drugog providera i onda prema njemu placas racune prema njegovom cjenovniku. Drzavna regulative regulise nacin njihove naplate. Ovo se vec odavno u svijetu primjenjuje. Znaci nema fizicke podjele elektrodistributivne mreze. Jednostavno konzumiras energiju sa mreze i placas svom provideru racun.
Isto je u svijetu rijesena i fiksna telefonija. Provideri se linkuju centralama na zajednicku mrezu a koristis usluge svog telefonsko providera po njegovim cijenama i prema njemu placas svoj racun.
karanana wrote:Cuj da se privatizira?! Pa to bi nas jos vise ukopalo, kad bi privatnici poceli svoje cijene pucati. Da svaki Meho moze dobiti dozvolu da napravi hidrocentralu i da moze prodavati svoju struju?! Pa to nema nigdje u svijetu. Koja je to elektroprivreda i gdje privatizirana.
Tacno se zna ko, gdje i pod kojim uslovima moze izgraditi elektranu i to se rjesava drzavnom regulativom. Isto se zna tacno kako oni koji daju struju u mrezu i odrzavaju istu. I to je rijeseno drzavnom regulativom.
Zemlje: Velika Britanija, Irska, Njemacka, Japan, Canada, USA, Japan, Italija, Spanija, Australija,.......,mnogo njih!
Ok, ali govorimo o velikim vlasnicima, korporacijama koje su vece od mnogih drzava. A jeli meni treba neki Hilmo ili Fahro da kupi elektroprivredu pa da mi on naplacuje struju? Na kraju krajeva, opet ne bih mogao birati od koga cu kupovati jer bi i tu bila podjela i ne bi jedni smjeli ulaziti na teritoriju drugih, isto ko kablovske televizije sada. Ali malo se udaljavamo od teme....
A sto se tice Hilme ili Fahre i konteksta u kojem navodis njihova imena, ono sto ti mogu reci je da ce takve jako brzo vrijeme pregaziti jer je ovo 21. vijek a za ovaj vijek neke druge managerial skills se traze. Nakaradni nacin vodjenja kompanije je mogao proci nekada davno. Takvi bi jako brzo bili kupljeni od strane onih koji mudrije razmisljaju, imaju strategiju razvoja, kvalitet i povoljniju cijenu kilowatta. U kapitalizmu pobjedjuju najbolji u svakom pogledu. Pri tome mislim na kapitalizam u kojem sve ima svog titulara i da taj titular nigdje nije drzava, jer gdje god drzava umjesa svoje prstice u vlasnistvu sve ode u vraga.