Stručni ispit pri ADS FBIH?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
semsasuljakovic

#1 Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by semsasuljakovic »

Može li neko opisati kako izgleda stručni ispit za konkretno radno mjesto (ide nakon ispita općeg znanja i znam da ima pismeni dio koji je eliminatoran, pa poslije intervju).
Kolika je šansa da neko bez štele to prođe tj. dobije neku baš visoku ocjenu i posao? Ili je sve transparentno?
muha_sa

#2 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by muha_sa »

semsasuljakovic wrote: 06/04/2025 18:11 Može li neko opisati kako izgleda stručni ispit za konkretno radno mjesto (ide nakon ispita općeg znanja i znam da ima pismeni dio koji je eliminatoran, pa poslije intervju).
Kolika je šansa da neko bez štele to prođe tj. dobije neku baš visoku ocjenu i posao? Ili je sve transparentno?
1%
semsasuljakovic

#3 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Znači ima šanse 🤣🤣🤣
muha_sa

#4 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by muha_sa »

semsasuljakovic wrote: 06/04/2025 18:15 Znači ima šanse 🤣🤣🤣
:lol:

Ima ako se zajebu kao što su se zajebali kod jedne moje rodice--imala isto ime i prezime ove što je štelu imala :lol:
semsasuljakovic

#5 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

muha_sa wrote: 06/04/2025 18:19

Ima ako se zajebu kao što su se zajebali kod jedne moje rodice--imala isto ime i prezime ove što je štelu imala :lol:
A eto, ima ih koji tvrde da je ovo pri ADS transparentno i da se baš ne može šteliti kao u javnim ustanovama što se radi.
muha_sa

#6 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by muha_sa »

semsasuljakovic wrote: 06/04/2025 18:23
muha_sa wrote: 06/04/2025 18:19

A eto, ima ih koji tvrde da je ovo pri ADS transparentno i da se baš ne može šteliti kao u javnim ustanovama što se radi.
U svakom slucaju sretno--nemaš šta zijanit-- držim ti fige :thumbup:
NediM17

#7 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by NediM17 »

Nikakva ti je šansa bez štele, ne pitaj kako znam.
Sjebu te na usmenom ako nemaš štelu.
Što je najgore taj konkurs na kojem sam učestvovao je bio samo pokriće za lopovluk.
Troje nas je prošlo na listu uspješnih kandidata i mjesecima nije bilo nikakve obavijesti.
Nakon par mjeseci dođe plava koverta, zahvaljujemo vam se na učešću, mjesto smo popunili iz unutrašnjih rezervi.
Dakle, niko od nas troje sa liste uspješnih kandidata nije primljen.
Ne bude mi mrsko napišem mail tadašnjem direktoru federalne ADS (Enver Išerić), misliš da se udostojio da odgovori.
mikrozadatak

#8 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by mikrozadatak »

U zadnje vrijeme sve cesce cujem da se jako malo ljudi prijavi na konkurs. Ali to ne vrijedi za ekonomiste, pravnike. Nedavno na jednom konkursu trazili ing masinstva, prijavila se dvojica, obojica pali na pismenom. Dosta je namjestenih, ali nije sve. Hajde bas kad zavrsi napisi nam svoja iskustva... I sa srecom
semsasuljakovic

#9 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

NediM17 wrote: 06/04/2025 18:28 Nikakva ti je šansa bez štele, ne pitaj kako znam.
Što je najgore taj konkurs na kojem sam učestvovao je bio samo pokriće za lopovluk.
Troje nas je prošlo na listu uspješnih kandidata i mjesecima nije bilo nikakve obavijesti.
Nakon par mjeseci dođe plava koverta, zahvaljujemo vam se na učešću, mjesto smo popunili iz unutrašnjih rezervi.
Ne bude mi mrsko napišem mail tadašnjem direktoru federalne ADS (Enver Išerić), misliš da se udostojio da odgovori.
Kako štele pismeni? Jer i ta štela onda mora nešto znati da bi došla do intervjua?
NediM17

#10 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by NediM17 »

Je li me ti zajebavaš, čuj kako štele pismeni?
semsasuljakovic

#11 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

NediM17 wrote: 06/04/2025 18:40 Je li me ti zajebavaš, čuj kako štele pismeni?
Pa pitam, što? 3 su člana komisije, 2 iz organa koji organizuje konkurs i treći iz ADS. Valjda moraju sva 3 učestvovati u šteli.
NediM17

#12 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by NediM17 »

semsasuljakovic wrote: 06/04/2025 18:45
Pa pitam, što? 3 su člana komisije, 2 iz organa koji organizuje konkurs i treći iz ADS. Valjda moraju sva 3 učestvovati u šteli.
Pa je li to problem?
Ti k'o da si s neke druge planete.
muha_sa

#13 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by muha_sa »

NediM17 wrote: 06/04/2025 18:46
semsasuljakovic wrote: 06/04/2025 18:45
Pa je li to problem?
Ti k'o da si s neke druge planete.

Mlad je-skontat ce :(
teuta06

#14 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by teuta06 »

semsasuljakovic wrote: 06/04/2025 18:11 Može li neko opisati kako izgleda stručni ispit za konkretno radno mjesto (ide nakon ispita općeg znanja i znam da ima pismeni dio koji je eliminatoran, pa poslije intervju).
imas pismeni ispit, bude 10 pitanja na zaokruzivanje, od kojih 7 mora biti tocno za prolazak za usmeni. na usmenom svaki clan komisije postavi ti po jedno pitanje, jedno od pitanja uglavnom bude da se predstavis, a preostala 2 strucna
pitanja na pismenom i usmenom budu iz Zakona i Pravilnika koje se objave sa datuom testiranja

postoji sansa da prođeš bez štele, samo ovisi koji nivo i koja je zainteresiranost.. opcinski i kantonalni nivo su veoma male šanse, tu je sve mahom sređeno, ali visi nivoi imas sanse.. znam konkretno jedan konkurs gdje se doduse trazilo 4 ljudi, u 2 odsjeka po 2 covjeka, a samo se 4 prijavilo, svi primljeni, jos nisu ni bili nesto kandidati top, ali nije bilo izbora

generalno znam da se raja zali nece ni u drzavne tko ganja placu, jer ima dosta sad u privatnom sektoru da su dobre place, ali beneficije nisu dobre kao u drzavnom sektoru
semsasuljakovic

#15 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

teuta06 wrote: 07/04/2025 07:43
imas pismeni ispit, bude 10 pitanja na zaokruzivanje, od kojih 7 mora biti tocno za prolazak za usmeni. na usmenom svaki clan komisije postavi ti po jedno pitanje, jedno od pitanja uglavnom bude da se predstavis, a preostala 2 strucna
pitanja na pismenom i usmenom budu iz Zakona i Pravilnika koje se objave sa datuom testiranja

postoji sansa da prođeš bez štele, samo ovisi koji nivo i koja je zainteresiranost.. opcinski i kantonalni nivo su veoma male šanse, tu je sve mahom sređeno, ali visi nivoi imas sanse.. znam konkretno jedan konkurs gdje se doduse trazilo 4 ljudi, u 2 odsjeka po 2 covjeka, a samo se 4 prijavilo, svi primljeni, jos nisu ni bili nesto kandidati top, ali nije bilo izbora

generalno znam da se raja zali nece ni u drzavne tko ganja placu, jer ima dosta sad u privatnom sektoru da su dobre place, ali beneficije nisu dobre kao u drzavnom sektoru
Hvala lijepo na finom odgovoru. Ovo je kantonalni nivo, probat ću čisto da vidim kako to ide.
Cherry-Cherry

#16 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by Cherry-Cherry »

Ako si inžinjer bilo čega, imaš šanse bez štele. Društvene nauke teško.

Na pismenom dobiješ pitanja i odgovore unaprijed. Na usmenom je lako, jer si sam sa komisijom bez drugih kandidata. I onda samo tebi daju maksimalan broj bodova a ostalim manje. Moraju primiti prvog sa liste i to je to.
NediM17

#17 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by NediM17 »

semsasuljakovic

#18 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

NediM17 wrote: 06/04/2025 18:28 Nikakva ti je šansa bez štele, ne pitaj kako znam.
Izvini, još samo jedno pitanje:
da li su pitanja na intervjuu iz istih zakona kao na pismenom ispitu, i da li se svim kandidatima postave ista pitanja ili mogu pitati šta god koga hoće?
NediM17

#19 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by NediM17 »

Na ovom konkursu gdje sam ja ucestvovao usmeni je bio iz struke.
Vise smo se svadjali jer sam vidio u kom pravcu ide intervju nego sto su me nesto konkretno pitali.
Poceli su osporavati moje prethodno iskustvo sto nije bio njihov posao jer je neko u ADS-u procijenio da zadovoljavam uslove konkursa, inace ne bih mogao ni pristupiti testiranju.
U pitanju je bilo mjesto pomocnika ministra u federalnom ministarstvu poljoprivrede.
volume

#20 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by volume »

semsasuljakovic wrote: 13/04/2025 19:34
Izvini, još samo jedno pitanje:
da li su pitanja na intervjuu iz istih zakona kao na pismenom ispitu, i da li se svim kandidatima postave ista pitanja ili mogu pitati šta god koga hoće?
Jesu.
Moraju ista pitanja svim kandidatima na usmenom ispitu.
Proposition Joe

#21 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by Proposition Joe »

U mene žena bila prvorangirana na pismenom i usmenom ispitu, na konkursu za pravnika u jednoj sarajevskoj općini, iako nije imala štelu ali je učila i pripremala se životom. Dakle moguće je. Ali to ne znači da ćeš dobiti posao.

Jeeer, hladno i neofirno ponište konkurs nakon svega, i pišaj ga.

Naravno da ide žalba i tužba i sve ostalo, al to će sve da traje 3-5 godina. I onda i ako dobijemo, prime je u radni odnos i nakon 6 mjeseci probnog otkažu ugovor zato što nije zadovoljila probni rad, i to je to.

Zato se ljudi i ne javljaju na konkurse, ubijeni u pojam. Zato ljudi i odlaze.
semsasuljakovic

#22 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Nisam prošao na konkursu (Kantonalni nivo), ali u inat hoću da se žalim?
Kako prolazi žalba koja nema neke osnove (jer je postavljen prvi sa liste uspješnih, a ja sam bio treći)? Kontam ići na priču socijale, jer nemam na šta drugo ići? I koliko da očekujem da će trajati taj žalbeni postupak tj. kad da očekujem neki odgovor?
HelaS

#23 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by HelaS »

semsasuljakovic wrote: 16/06/2025 22:00 Nisam prošao na konkursu (Kantonalni nivo), ali u inat hoću da se žalim?
Kako prolazi žalba koja nema neke osnove (jer je postavljen prvi sa liste uspješnih, a ja sam bio treći)? Kontam ići na priču socijale, jer nemam na šta drugo ići? I koliko da očekujem da će trajati taj žalbeni postupak tj. kad da očekujem neki odgovor?
Zašto bi to radio, koji je poriv za tvoju pakost :?
semsasuljakovic

#24 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

HelaS wrote: 16/06/2025 22:26
semsasuljakovic wrote: 16/06/2025 22:00 Nisam prošao na konkursu (Kantonalni nivo), ali u inat hoću da se žalim?
Čisto da vidim kako to ide. Možda i prođe hehe.
HelaS

#25 Re: Stručni ispit pri ADS FBIH?

Post by HelaS »

semsasuljakovic wrote: 16/06/2025 22:27
HelaS wrote: 16/06/2025 22:26
Čisto da vidim kako to ide. Možda i prođe hehe.
Neko je aplicirao i prošao. Nekom zaista treba posao, sad ga ti zadržavaš mjesec-dva. Osjećaš li sram, imaš li savjest?
Post Reply