Stručni ispit - kome i zašto?
-
babanovac
#1 Stručni ispit - kome i zašto?
Pozdrav.
Otvaram temu, gnjevan, iznova prevaren.
Radi se o sljedećem:
Po završetku fakulteta (u mom slučaju medicinskog), nadležno federalno ministarstvo zahtijeva od mene godinu dana pripravničkog staža (po programu istog ministarstva) da bi mogao pristupiti polaganju stručnog ispita koji mi, je li, daje mogućnost licenciranja i samostalnog obavljenja ljekarske prakse.
Uredu.
S druge strane, identično ministarstvo iz RS-a daje mogućnost neposrednog polaganja ispita, bez stažiranja, samo uz uplatnicu od 300 KM (cifra kao i u federaciji). Nebi bio problem, da federalno ministarstvo ne priznaje ovaj republički stručni ispit !?! Ko je ovdje budala (ja jesam, priznajem) ?
Kako do ombudsmena? Za mene je već kasno, ja sam odvolontirao pripravnički u trajanju od jedne godine bez ijedne prebijene marke, položio "državni"...
Je li mogu da tužim ministarstvo, s obzirom da me je ubijedilo da trebam stažirati po njihovom jednogodišnjem programu, a zapravo ne moram, što dokazuju svojim priznavanjem banjalučkog ispita? Dok sam stažirao, drugi su radili kao licencirani doktori, a evo već ima slučajeva da im federalno ministarstvo dodjeljuje i specijalizacije uz potvrdu sa "Orlovima", a čije sticanje je izvan federalnih zakona.
Identično je i za stomatologe, farmaceute, medicinske tehničare itd.
Radi se o sljedećem:
Po završetku fakulteta (u mom slučaju medicinskog), nadležno federalno ministarstvo zahtijeva od mene godinu dana pripravničkog staža (po programu istog ministarstva) da bi mogao pristupiti polaganju stručnog ispita koji mi, je li, daje mogućnost licenciranja i samostalnog obavljenja ljekarske prakse.
Uredu.
S druge strane, identično ministarstvo iz RS-a daje mogućnost neposrednog polaganja ispita, bez stažiranja, samo uz uplatnicu od 300 KM (cifra kao i u federaciji). Nebi bio problem, da federalno ministarstvo ne priznaje ovaj republički stručni ispit !?! Ko je ovdje budala (ja jesam, priznajem) ?
Kako do ombudsmena? Za mene je već kasno, ja sam odvolontirao pripravnički u trajanju od jedne godine bez ijedne prebijene marke, položio "državni"...
Je li mogu da tužim ministarstvo, s obzirom da me je ubijedilo da trebam stažirati po njihovom jednogodišnjem programu, a zapravo ne moram, što dokazuju svojim priznavanjem banjalučkog ispita? Dok sam stažirao, drugi su radili kao licencirani doktori, a evo već ima slučajeva da im federalno ministarstvo dodjeljuje i specijalizacije uz potvrdu sa "Orlovima", a čije sticanje je izvan federalnih zakona.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#2 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
Ne znam šta se buniš? Staž služi da godinu dana uz nekoga "pečeš" zanat. Iskreno, da li si se ti odmah po završetku studija osjećao spremnim da ti neko povjeri svoje zdravlje i svoj život?
Ćaos!
Ćaos!
-
babanovac
#3 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
Pero, pročitaj opet.
-
neki
#4 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
Cekaj malo...ti se bunis sto ti ne daju da cim diplomiras polazes strucni ispit i pocnes samostalno obavljati ljekarsku praksu, tj uzeti neciji zivot u svoje ruke???

-
babanovac
#5 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
I ti procitaj ponovo.neki wrote:Cekaj malo...ti se bunis sto ti ne daju da cim diplomiras polazes strucni ispit i pocnes samostalno obavljati ljekarsku praksu, tj uzeti neciji zivot u svoje ruke???![]()
![]()
![]()
*** Daju mi da neposredno po diplomiranju polozim strucni ispit i pocnem samostalno obavljati ljekarsku praksu, tj. uzeti neciji zivot u ruke.
To i jeste problem. Dok ja radim staz, neko ode u RS i polozi drzavni neposredno nakon zavrsenog fakulteta, s tim drzavnim "hladno" dobije licencu u federaciji od nadleznih i pocne samostalno obavljati praksu.
Primjer, ja zavrsim u septembru 2008. i pocnem obavljati staz, on zavrsi u januaru 2009., polozi u BL strucni i pocne raditi kao licencirani doktor u istom tom januaru, dok ja jos uvijek radim staz.
Majka mu stara, je l` napisano bosanskim ili kineskim?
Last edited by babanovac on 14/10/2009 23:34, edited 2 times in total.
-
KREMEN
#6 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
od sada treba doktoru odmah po ulasku u ordinaciju traziti na pokaz potvrdu o zavrsenom pripravnickom stazu 
-
SAAdnan
#7 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
Ne priznaje se drzavni ispit iz rs u ustanovama koje su pod ovim ministarstvom, izuzev ako nisi strani drzavljanin pa placas sebi spec.(tada ti ionako ne treba drzavni) ili placas spec. u privatnoj klinici.
-
babanovac
#8 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
Nije istina. Na mom kantonu, bez problema se vadi licenca sa strucnim iz RS. Znam i dva slucaja specijalizacije, raspisane od strane ministarstva.SAAdnan wrote:Ne priznaje se drzavni ispit iz rs u ustanovama koje su pod ovim ministarstvom, izuzev ako nisi strani drzavljanin pa placas sebi spec.(tada ti ionako ne treba drzavni) ili placas spec. u privatnoj klinici.
"pa placas sebi spec.(tada ti ionako ne treba drzavni)...". Drzavni ti treba da uopste obavljao ljekarsku praksu, bez obzira na specijalizaciju. Bez drzavnog tvoj pecat pravno je bezvrijedan, bez drzavnog nemas ljekarsku sifru, bez sifre ne mozes najobicniji recepi ispunit.
-
felichi
#9 "
kakve veze ima hoce li neko stazirati godinu ili ne, kada je vecina ispita
fakulteta koji je prije toga zavrsio - na prodaju!!!
kao u tih godinu ce nadoknaditi sve sto je propustio u prethodnih sest!
nije ni cudo da se domaci politicari i biznismeni lijece po sloveniji.
ovo se ne odnosi na ovaj pojedinacni primjer, a zajednicko je za
sve fakultete i branse.
sve fakultete i branse.
-
babanovac
#10 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
Zavrsis u federaciji, polazes u RS,nije problem, njima samo uplatnicu dostavis i to je to.Bond_JaneBond wrote:Imas pravo sto se bunis..Ispade da je fak.mediicne u RS toliko kvalitetan da im ne treba staziranje..
Jos jedna u nizu nepravdi..
Kod nas, u Zakonu o zdravstvenom osiguranju, regulisano je obavezno obavljanje staza u trajanju 12 mjeseci (za doktora medicine, za tehnicara mislim 6 mjeseci). S druge strane, priznaju ispit iz BL, koji zaobilazi ovaj zakon. Rezime: ministarstvo ne postuje vlastiti zakon.
-
babanovac
#11 Re: "
Sto se prodaje tice, slaba sam musterija bio.felichi wrote:kakve veze ima hoce li neko stazirati godinu ili ne, kada je vecina ispita
sve fakultete i branse.
Nikom ni marke tad, a ni sad necu dati za posao.
-
Updated
#12 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
Svi ispiti iz RS se priznaju u FBiH. Ne moze drugacije, to je jedna drzava.
Ova mi je prica poznata iz licnog iskustva. U Federaciji ti ispiti redovno kostaju znatno vise nego u RS, jer komisije broje vise clanova, valja to nadolmit. A i ispite je teze polozit, bez obzira o kojoj struci se radi.
U FBiH moraju da priznaju ispit iz Banjaluke, jer je cilj cjelovita BiH. A u RS to koriste da nizom cijenom i nikakvim kriterijima privuku vise kandidata i uzmu vise love.
Ova mi je prica poznata iz licnog iskustva. U Federaciji ti ispiti redovno kostaju znatno vise nego u RS, jer komisije broje vise clanova, valja to nadolmit. A i ispite je teze polozit, bez obzira o kojoj struci se radi.
U FBiH moraju da priznaju ispit iz Banjaluke, jer je cilj cjelovita BiH. A u RS to koriste da nizom cijenom i nikakvim kriterijima privuku vise kandidata i uzmu vise love.
-
felichi
#13 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
znam za slucaj gdje su ljudi iz sa otisli u bl i tamo dobili specijalizaciju.
bl nisu vidjeli ni u prolazu. spec.odrade u sarajevu i tu se kasnije i zaposle.
na neku foru bl ih ne tereti za troskove specijalizacije. vjerovatno plate.
a ti cekaj sudnji dan da ti federalno ministarstvo odobri specijalizaciju...
-
babanovac
#14 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
Priznaju strucni ispit, iako taj strucni ispit nije validan po zakonu.felichi wrote:znam za slucaj gdje su ljudi iz sa otisli u bl i tamo dobili specijalizaciju.
Nekakav dogovorni sporazum ministara, savjetnika, ovih ili onih kojih li vec, a kojima se obostrano priznaju strucni ispiti, stavljeni su iznad zakona.
Ugovor sa RS-om (koji sigurno postoji inace bi sve islo drugim tokom) je u koliziji s postojecim zakonom. Neko se stavio iznad. Nastali metez se rijesava cesanjem po zadnjici.
- al_akhisari
#15 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
"Naletih" slucajno na ovu, za mene frustrirajucu temu, pa rekoh da i ja ukazem na fenomene zivljenja u bosni...
Nakon sto sam zavrsio visu skolu i stekao pravo na rad i odradio godinu pripravnickog staza, polozim strucni ispit...
Pet godina poslije, upisem drugi fakultet, zavrsim ga i...opet budem upucen na polaganje strucnog ispita...
Zalud tvrdnje i zakonske odredbe federalnog zakona, koje kazu da "Jednom polozen strucni ispit, u "nekoj"djelatnosti, vazi za sve poslove u istoj..."Kantonalni tumaci "zakona" imaju svoje vizije...
Tako se sad mogu pohvaliti, da sam polagao strucni dva puta, u 10 godina...
Nakon sto sam zavrsio visu skolu i stekao pravo na rad i odradio godinu pripravnickog staza, polozim strucni ispit...
Pet godina poslije, upisem drugi fakultet, zavrsim ga i...opet budem upucen na polaganje strucnog ispita...
Zalud tvrdnje i zakonske odredbe federalnog zakona, koje kazu da "Jednom polozen strucni ispit, u "nekoj"djelatnosti, vazi za sve poslove u istoj..."Kantonalni tumaci "zakona" imaju svoje vizije...
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#16 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
Stekao si viši stepen stručne spreme od onoga koji si imao, samim tim i novo zanimanje, i sasvim je razumljivo da moraš polagati stručni ispit za njega.al_akhisari wrote:"Naletih" slucajno na ovu, za mene frustrirajucu temu, pa rekoh da i ja ukazem na fenomene zivljenja u bosni...
Zalud tvrdnje i zakonske odredbe federalnog zakona, koje kazu da "Jednom polozen strucni ispit, u "nekoj"djelatnosti, vazi za sve poslove u istoj..."Kantonalni tumaci "zakona" imaju svoje vizije...![]()
Ilustracije radi, ja završim medicinsku školu i, da bih radio kao sestra-tehničar, moram odraditi pripravnički i polagati stručni ispit. Nakon što neko vrijeme radim, dođe mi i upišem i završim medicinu. Tada stičem VSS i zvanje doktora medicine i normalno da moram ponovo odraditi pripravnički i polagati državni ispit za to zvanje.
-
sportsman
#17 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
babanovac wrote:Pozdrav.
Radi se o sljedećem:
Uredu.
Pozdrav,
Pročitao sam tvoj post/ove vezano za polaganje stručnog ispita.
Mene to zanima jer sam tek diplomirao a danas je teško upasti na neki konkurs da stažiraš a da ti bude bar pola plaćeno, pa mi se ne da sad godinu dana, kako si ti rekao, volontirat bez prebijene marke.
Ne znam kako si došao do tih informacija da se u RS-u stručni ispit polaže neposredno nakon diplomiranja, bez stažiranja.
U Agenciji za državnu upravu RS-a za VSS je uslov 12 mjeseci stažiranja prije nego što se može polagati taj stručni ispit.
Evo ti link od Agencije (vidi pod uslovi koje treba da ispunjava kandidat za polaganje stručnog ispita) : http://adu.vladars.net/latn/?page=25
Gdje si došao do tih informacija i znaš li nekoga ko je to položio bez stažiranja?
Pitam za sve struke, ne samo za medicinsku, ja sam anglista...
Eto, ako ti nije mrsko da daš odgovor...
Pozdrav!
-
Broj 1
#18 Re: Stručni ispit - kome i zašto?
Ja sam to sranje polagao davno nekad za gradjevinu. To je onda bila obicna formalnost.