Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jaba
Location: grad izmedju dvije rijeke na ravnici u zemlji oblika srca

#1 Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by jaba »

Pozdrav, jedno pitanje koju strucnu spremu mora ispunjavat fizicko lice da bi moglo vrsit funkciju Direktora doo?

Kod mene je taj problem ja imam III Stepen strucne spreme radim u jednoj firmi koja je 100 % strano vlasnistvo sad je Direktor poslan u mirovinu pa su odredili Sefa proizvodnje kao zakonskog zastupnika vlasnika firme stranca u BiH. Medjutim Sef proizvodnje je operisao kicmu i Zdravstvena komisija mu odredila II Stepen Invalidnosti i zabranila mu sve funkcije rukovodstva. Jedini iz uprave sam ostao ja kome Vlasnik vjeruje i koga je spreman postavit kao direktora firme i zakonskog zastupnika.

Koliko sam citao da jedino u Republici Srpskoj Direktor doo-a mora ispunjavat IV Stepen strucne spreme a da u Federaciji ta odredba ne postoji.

Hvala unaprijed na pomoci

Pozdrav
Haris.ba

#2 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by Haris.ba »

U FBiH,koliko znam, mozes biti i nepismen a biti direktor. To za RS prvi put cujem. A kada su u pitanju drzavni/javni organi - to je vec druga prica.

Mada je najbolja "strucna sprema" da si clan neke partije/stranke. :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by KatarinaKosaca »

U privatnoj firmi sprema nije bitna. Može biti uređeno internim aktima, ali se interna akta mogu i promijeniti. Koliko sam shvatila radi se o stranom privatnom kapitalu, pa samo odlučuje vlasnik kapitala. Imenjuje te NO, deponuješ potpis u sudu i direktoruješ :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#4 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by Toto »

jaba wrote:Pozdrav, jedno pitanje koju strucnu spremu mora ispunjavat fizicko lice da bi moglo vrsit funkciju Direktora doo?

Kod mene je taj problem ja imam III Stepen strucne spreme radim u jednoj firmi koja je 100 % strano vlasnistvo sad je Direktor poslan u mirovinu pa su odredili Sefa proizvodnje kao zakonskog zastupnika vlasnika firme stranca u BiH. Medjutim Sef proizvodnje je operisao kicmu i Zdravstvena komisija mu odredila II Stepen Invalidnosti i zabranila mu sve funkcije rukovodstva. Jedini iz uprave sam ostao ja kome Vlasnik vjeruje i koga je spreman postavit kao direktora firme i zakonskog zastupnika.

Koliko sam citao da jedino u Republici Srpskoj Direktor doo-a mora ispunjavat IV Stepen strucne spreme a da u Federaciji ta odredba ne postoji.

Pozdrav

je li ti ovo ozbiljno ili se zajebajes
gaius

#5 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by gaius »

nema nikakvih ograničenja.. imenuje te organ određen osnivačkim aktom ili statutom.. i to je to...
veljaca

#6 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by veljaca »

Zavisi od akata firme ......
U mojoj firmi " direktor moze postati lice sa VSS spremom i sa najmanje 5 godina staza na rukovodecim mjestima ...."
jaba

#7 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by jaba »

Toto wrote:
jaba wrote:Pozdrav, jedno pitanje koju strucnu spremu mora ispunjavat fizicko lice da bi moglo vrsit funkciju Direktora doo?

Pozdrav

je li ti ovo ozbiljno ili se zajebajes

Najozbiljnije ja sam zadnja osoba od tri osobe u koju Vlasnik ima povjerenja. Ako nemogne mene postavit kao Direktora nema nista od firme i 70 radnih mjesta propada.
jaba

#8 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by jaba »

Hvala Vam svima na odgovorima. Malo mi je neugodno zbog te situacije jer nije lahko zavrsit fakultet i nije fer zbog ostalih fakultetski obrazovanih osoba kojih ima na hiljade u BiH bez posla. Ali ja sam dosao na to radno mjesto jer perfektno pricam i pisem Njemacki a isto se dobro snalazim sa racunarom jer sam predavao na ECDL Tecaju dok je bio u nasem gradu. Inace sam po struci Automehanicar ali nazalost nesmijen vise radit taj posao zbog alergija. Ovaj posao sam prije 3 godine ozbiljno prihvatio i dao sam 200% od sebe i zbog toga me gazda sad nagradjuje tj. svojim povjerenjem.

Pozdrav svima
Toto

#9 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by Toto »

najvaznije ti je sta ti gazda kaze
ne znma cime se vasa firma bavi ali kad postanes direktor preporucio bih ti da nadjes nekog pravnog i finansijskog savjetnika za BiH
nije ti bas sigurno da se oslanjas na savjete sa forumu
jaba

#10 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by jaba »

Toto wrote:najvaznije ti je sta ti gazda kaze
ne znma cime se vasa firma bavi ali kad postanes direktor preporucio bih ti da nadjes nekog pravnog i finansijskog savjetnika za BiH
nije ti bas sigurno da se oslanjas na savjete sa forumu
Imamo savjetnika ali sam ja upoznat sa radom direktora jer dok je stari direktor bio ja sam za njega odradivao sve poslove jedino sto je on radio je potpisivanje dokumenata za koje ja nisam bio ovlasten.
Posto radimo po carinskoj internoj obradi ili Lohn posao ja primam Robu iz inostranstva i upisujem u elektronski sistem vodjenja skladista, Saljem gotov proizvod u inostranstvo tj. Pravim Fakture i normative za posiljku, Vodim stanje zaduzenja robe na carini, Radim financijske izvjestaje za domace knjigovodstvo i strano knjigovodstvo, pravim platne liste za 70 radnika i stanje odmora, azuriranje dokumentacije po Iso standardu 9001 i 14000, prevodim dopise od gazde za Direktora jer nezna Njemacki, Radim inventure robe i inventure Inventara itd. Jedino sto neradim je azuriranje radnih naloga posto to radi sef proizvodnje ali je prosle godine 10 mjeseci bio na bolovanju pa sam uz pomoc poslovodja i to radio ali sam samo stampao naloge za rad i upisivao izvrsene naloge u sistem. Kao sto sam rekao dajem sve od sebe jer ovakav posao se ne dobija dva puta sa mojom Skolom. Zvuci puno posla ali ja to nekako uspijem stici cesto ostanem duze radit ali sam sebi organizovao posao i vise stvari obavljam usput dok radim glavni zadatak koji imam.

Ne oslanjam se ja na Forum nego mislio sam da pitam Vase misljenje ali sam sinoc nasao u zakonu o Privrednim Drustvima iz sluzbenih novina Federacije BiH broj 23/99 gdje se opisuje u clanu 26 da prokurist moze biti svaka punoljetna osoba i u Clanu 317 gdje se navodi sta treba pisati u statutu firme u tacki 4. gdje osnivaci donose odluku ko ce voditi poslovanje i zastupati drustvo. To je sto sam ja nasao u Zakonu ali opet zadnju rijec ima nas savjetnik.
Toto

#11 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by Toto »

Opseg poslova koji radis je zaista impresivan ali oni nisu iz domena upravljanja i rukovodjenja. Moguce je da je u vasoj firmi kljucna funkcija tehnickog direktora.
burekodsira

#12 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by burekodsira »

yebo ti firmu sa 70 radnika u kojoj niko ne zna ko joj moze biti direktor pa morate pitati sa-x, al bitno je da mi znamo :D :sax:
JThomas

#13 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by JThomas »

u statutu firme je određena procedura i organ koji imenuje direktora, zakonski nikakvih ograničenja nema. po statutu ih može biti, ali i to se da promijeniti...mada ako gazde hoće da ti budeš direktor, i bićeš :D
amrica

#14 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by amrica »

Direktore, sretno ti bilo ako si sposoban da to odradis. :-D

I prijateljski, dobronamjeran savjet:

negacija se pise odvojeno:

ne zna
ne smije
ne radi.....
Toto

#15 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by Toto »

amrica wrote:Direktore, sretno ti bilo ako si sposoban da to odradis. :-D

ne zna
ne smije
ne radi.....
jel mislis na njemacki ili na bosanski
jaba

#16 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by jaba »

Toto wrote:

ne zna
ne smije
ne radi.....
Ja mislim na Njemacki kako bi ostao u formi. Znam da se negacija pise odvojeno ali me brka brzo tipkanje sa negacijama i velikim slovima u po rijeci. Ja bih mogao napisati roman ako bi ispricao svoj zivot ali ukratko primjer skolovanja. Rodjen sam u Doboju u prvi razred sam krenuo u Iraku jer smo tamo zivjeli 4 godine i pohadjao skolu do treceg razreda pa sam sa 8 godina se vratio u bosnu i krenuo ponovo od prvog razreda osnovne skole jer nisam pricao Bosanski u to vrijeme Srpsko-Hrvatski/ Hrvatsko-Srbski. Kad je Rat krenuo u bosni zavrsio sam sesti razred i otisli smo u Njemacku gdje sam krenuo u sedmi razred i zavrsio zanat za Automehanicara. U Bosni mi nisu priznali diplomu pa sam morao ponovit treci razred srednje Automehanicarske skole nakon toga sam Volontirao u jednoj nevladinoj organizaciji pa sam ucestovao na puno seminara gdje sam puno toga naucio. Inace sam uvjek bio odlikas ali sam ustupio pohadjanje fakulteta svom starijem bratu jer stari nije mogao obojicu skolovat.
Amazonka27

#17 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by Amazonka27 »

biti direktor je opasna stvar. svaki ugovor tri puta procitaj, zoomiraj dobro majnje fontove, nemoj nista na brzinu poptpisivati, ne nasjedaj na pricu "ovo cemo samo formalno napisati...", cuvaj se naredjenja koje pocinju "ja sam vlasnik i radices kako ti ja kazem". pecat cuvaj pod tri kljuca kao i svoj potpis. Nikad ne potpisuj bjanko priznanice niti bilo kakve bjanko obrazce. Kada postanes direktor, upisi vanredno IV stepen a zatim ulozi u dalje skolovanje. Preporucujem ti DL studij na ekonomiji.
ocaj

#18 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by ocaj »

Amazonka27 wrote:biti direktor je opasna stvar. svaki ugovor tri puta procitaj, zoomiraj dobro majnje fontove, nemoj nista na brzinu poptpisivati, ne nasjedaj na pricu "ovo cemo samo formalno napisati...", cuvaj se naredjenja koje pocinju "ja sam vlasnik i radices kako ti ja kazem". pecat cuvaj pod tri kljuca kao i svoj potpis. Nikad ne potpisuj bjanko priznanice niti bilo kakve bjanko obrazce. Kada postanes direktor, upisi vanredno IV stepen a zatim ulozi u dalje skolovanje. Preporucujem ti DL studij na ekonomiji.
Jest da je ne vezano za temu, ali Amazonka jesi to ti na DL studiju? Koliko kosta i kakav je studij?Kakve su tvoje impresije? U razmisljanju sam da ga upisem.... btw, i ja imam slican "problem" na poslu. Gazde hoce da me proguraju u direktora ali ja nesto bas nisam odusevljena tom ulogom... :roll:
Drvosjeca iz Dejcica

#19 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

jaba wrote:
Toto wrote:

ne zna
ne smije
ne radi.....
Ja mislim na Njemacki kako bi ostao u formi. Znam da se negacija pise odvojeno ali me brka brzo tipkanje sa negacijama i velikim slovima u po rijeci. Ja bih mogao napisati roman ako bi ispricao svoj zivot ali ukratko primjer skolovanja. Rodjen sam u Doboju u prvi razred sam krenuo u Iraku jer smo tamo zivjeli 4 godine i pohadjao skolu do treceg razreda pa sam sa 8 godina se vratio u bosnu i krenuo ponovo od prvog razreda osnovne skole jer nisam pricao Bosanski u to vrijeme Srpsko-Hrvatski/ Hrvatsko-Srbski. Kad je Rat krenuo u bosni zavrsio sam sesti razred i otisli smo u Njemacku gdje sam krenuo u sedmi razred i zavrsio zanat za Automehanicara. U Bosni mi nisu priznali diplomu pa sam morao ponovit treci razred srednje Automehanicarske skole nakon toga sam Volontirao u jednoj nevladinoj organizaciji pa sam ucestovao na puno seminara gdje sam puno toga naucio. Inace sam uvjek bio odlikas ali sam ustupio pohadjanje fakulteta svom starijem bratu jer stari nije mogao obojicu skolovat.
Koji kretenizam, mislim na nas sistem obrazovanja, ne priznati diplomu automehanicara iz Njemacke. :x Njihov automehanicar je svjetlosnim godinama ispred naseg po strucnom znanju, ima duplo vise prakse, iskustva i prakticnog znanja.
Amazonka27

#20 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by Amazonka27 »

ocaj wrote:
Amazonka27 wrote:biti direktor je opasna stvar. svaki ugovor tri puta procitaj, zoomiraj dobro majnje fontove, nemoj nista na brzinu poptpisivati, ne nasjedaj na pricu "ovo cemo samo formalno napisati...", cuvaj se naredjenja koje pocinju "ja sam vlasnik i radices kako ti ja kazem". pecat cuvaj pod tri kljuca kao i svoj potpis. Nikad ne potpisuj bjanko priznanice niti bilo kakve bjanko obrazce. Kada postanes direktor, upisi vanredno IV stepen a zatim ulozi u dalje skolovanje. Preporucujem ti DL studij na ekonomiji.
Jest da je ne vezano za temu, ali Amazonka jesi to ti na DL studiju? Koliko kosta i kakav je studij?Kakve su tvoje impresije? U razmisljanju sam da ga upisem.... btw, i ja imam slican "problem" na poslu. Gazde hoce da me proguraju u direktora ali ja nesto bas nisam odusevljena tom ulogom... :roll:
Nisam na DL studiju ali je dobar nacin studiranja za zaposlenu raju jer se sva predavanja odvijaju on-line osim nekoliko sedmica koje se izvode in-class i predavanja su iza 15:00. Cijena je 2.000 jedna godina. ako te vise interesuje javi se na pp da te upitim gdje da nadjes vise info.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#21 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by KatarinaKosaca »

Istina sve. Ustvari, misim da je najgore biti direktor u privatnoj firmi. Moraš raditi ono što ti vlasnik kapistala kaže, njega nema nigdje, a ima tvoj potpis. Tu treba jako puno opreza, znanja i mudrosti više nego sposobnosti.
jaba

#22 Re: Strucna sprema za izvrsavanje funkcije Direktora

Post by jaba »

Ja mislim na Njemacki kako bi ostao u formi. Znam da se negacija pise odvojeno ali me brka brzo tipkanje sa negacijama i velikim slovima u po rijeci. Ja bih mogao napisati roman ako bi ispricao svoj zivot ali ukratko primjer skolovanja. Rodjen sam u Doboju u prvi razred sam krenuo u Iraku jer smo tamo zivjeli 4 godine i pohadjao skolu do treceg razreda pa sam sa 8 godina se vratio u bosnu i krenuo ponovo od prvog razreda osnovne skole jer nisam pricao Bosanski u to vrijeme Srpsko-Hrvatski/ Hrvatsko-Srbski. Kad je Rat krenuo u bosni zavrsio sam sesti razred i otisli smo u Njemacku gdje sam krenuo u sedmi razred i zavrsio zanat za Automehanicara. U Bosni mi nisu priznali diplomu pa sam morao ponovit treci razred srednje Automehanicarske skole nakon toga sam Volontirao u jednoj nevladinoj organizaciji pa sam ucestovao na puno seminara gdje sam puno toga naucio. Inace sam uvjek bio odlikas ali sam ustupio pohadjanje fakulteta svom starijem bratu jer stari nije mogao obojicu skolovat.[/quote]

Koji kretenizam, mislim na nas sistem obrazovanja, ne priznati diplomu automehanicara iz Njemacke. :x Njihov automehanicar je svjetlosnim godinama ispred naseg po strucnom znanju, ima duplo vise prakse, iskustva i prakticnog znanja.[/quote]

Ma dobro to je bilo 98.
godine pa je svako radio sta je htjeo.
Nisam im zamjerio.
Post Reply