Strucna sprema forumasa?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vasa strucna sprema je?

Srednja
36
27%
Viša
17
13%
Visoka
80
60%

Total votes: 133

BuFu

Post by BuFu »

:)
BuFu

Post by BuFu »

Kurt_Kombajn wrote:visa bi bila nesto kao bachelor (iliti "nesto kao diploma za one koji se ne zele smarati citav fakultet")
a visoka bi bila master... of the universe...nakon toga dodje samo jos skeletor :D

Visa- Associates

Visoka- Bachelors

A masters nakon Bachelors.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

aha, pardon, zaboravio sam na A-Level... to bi bilo nesto kao "pogonski"? :D
BuFu

Post by BuFu »

Sarafcina wrote:
anais_nin wrote:
Kurt_Kombajn wrote:visa bi bila nesto kao bachelor (iliti "nesto kao diploma za one koji se ne zele smarati citav fakultet")
a visoka bi bila master... of the universe...nakon toga dodje samo jos skeletor :D
Bachelor degree je 4 godine zar ne? :roll:

obicno je tri godine

Obicno je 4 godine.
Lace

Post by Lace »

zeljeni_nadimak wrote:Car-x ti meni mozes tvrditi i da sam se ja jutros probudila u Bihacu ali to ne mijenja cinjenicu da sam se probudila u Tuzli. Ja znam ko je sve u mojoj generaciji zavrsio fakultet i znam kakve dokumente dobivam od visokokvalifikovanih ljudi koji su zavrsili pravo i ekonomiju na tim fakultetima "gdje se propisa krv". Rijeci tipa bijo, htijo, zelijo su postale standard u mnogim kantonalnim ministarstvima.
ma pisma kucaju sekretarice...nazovem ministarstvo a s druge strane dobijem "molim" :? pa moram pitati jel to to i to ministarstvo :-?

naravno ne mislim na sva ministarstva
BuFu

Post by BuFu »

car-x wrote:
penju se zato sto smo mi ko narod, svi redom, korumpirani.. na stranu to sto se ljekarima koji samo rade svoj poso i nista vise kupuju cokolade, keksovi, itd, sto se teti na salteru koja je placena da cijeli dan prima zahtjeve i izdaje gotove licne karte kupi cokolada za posebno ljubazno obracanje, kod nas je obicaj i kad u goste najrodjenijoj familiji ides, da nosis "hediju"..

korupcija se uci od malih nogu.. ;)

s druge strane, mi smo po default-u pasivni.. "samo nek nije mene", "nece nas".. itd.. eno neki dan bi tema da svako ko zna neki slucaj imenom i prezimenom, gdje je profesor pustio nekog studenta ili ocigledno primio mito, da to i napise, i na kraju ispade, koliko, dva-tri imena u vrh glave..

jednostavno nas se ne tice.. a onda se cudimo kako se neko penje u toj nekoj korumpiranoj hijerarhiji..

ko god ima nekog u npr. domu zdravlja ili bolnici, ne pada mu na pamet da stane u red kod npr. interniste ili zubara, nego prvo trazi tog svog, pa onda ulazi preko reda.. tako je u bilo kojem segmentu prosjecnog bosanca i mislim da mi nismo spremni da se toga odreknemo.. ali cemo rado svoju letargiju i kurcoboliju opravdavati uspjehom nekih drugih, za koje opet smatramo da nikako ne bi trebalo da su tu gdje jesu..
"imena, kolega, imena" ??? :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

anais_nin wrote:
car-x wrote:
Sarafcina wrote:
obicno je tri godine
po bolonjskoj deklaraciji je tri godine, a mislim da je i prije nje bio tri.. na TU u becu su prije 2-3 godine uveli taj novi sistem, gdje su prve tri godine bachelor, a poslije ako neko zeli, uci jos 2 godine za mastera..
*ebo te hiljadu zemalja, hiljadu sistema :D u Sjevernoj americi je 4 godine...taj trogodisnji obicno skrpe oni kojima se zuri na Pravo, Medicinu, Stomatologiju, inace ga mogu macku o rep....A za Master se u sjevernoj americi obicno trazi zavrsen cetverogodisnji program....pa tek onda par godina Magistarskog ili Ph.D. (doktorat) - u zavisnosti od programa.
mislim da je sistem u americi ovako
3 godine = bachelor
4 godine = honours bachelor
imas opciju za 1 ili 2 da zavrsis masters
onda 4-7 phd :-)
danas

Post by danas »

ne,

u americi je bachelor uvijek 4 godine i to je regularna diploma 4-godisnjeg fakulteta; honors nema veze sa godinama studija nego sa ocjenama i da li si pisao pocasnu tezu

onda magisterij, zavisi od oblasti: 1-2 godine
PhD oko 5-6 godina
pravo: 3 godine (poslije redovnog faksa, tj. poslije bachelor)
MD: 5-6 godina, mozda i duze, zavisi sta specijaliziras (i ovo, poslije redovnog faksa)

PS ako neces da ides na faks (bachelor degree), onda idi na junior ili community college koji daje AA (associate degree), to je kao nasa visa, 2 godine poslije srednje.
Zadig

Post by Zadig »

VKV samac
:D
Lace

Post by Lace »

Zadig wrote:VKV samac
posto ti je ta titula odnedavno...odvadi jedno V..pa ostaje KV :D
Zadig

Post by Zadig »

ostalo mi polozit jos odbranu i zastitu
Last edited by Zadig on 22/02/2006 19:47, edited 1 time in total.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

danas wrote:ne,

u americi je bachelor uvijek 4 godine i to je regularna diploma 4-godisnjeg fakulteta; honors nema veze sa godinama studija nego sa ocjenama i da li si pisao pocasnu tezu

PhD oko 5-6 godina
MD: 5-6 godina, mozda i duze, zavisi sta specijaliziras (i ovo, poslije redovnog faksa)

PS ako neces da ides na faks (bachelor degree), onda idi na junior ili community college koji daje AA (associate degree), to je kao nasa visa, 2 godine poslije srednje.
general program = 3 yrs
http://www.ucalendar.uwaterloo.ca/MATH/math_3year.html

http://www.ucalendar.uwaterloo.ca/9596/ ... .html#3OR4
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

danas wrote:ne,

PhD oko 5-6 godina

MD = 3 ili 4 godine studija
residence (specializacija) 2-7 godina poslije :D
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Ja nisam glasala,jer od ponudjenih opcija nema OSNOVNA :D
danas

Post by danas »

Vozdra_123 wrote:mislim da je sistem u americi ovako
3 godine = bachelor
4 godine = honours bachelor
imas opciju za 1 ili 2 da zavrsis masters
onda 4-7 phd
last time i checked, amerika i kanada su bile posebne drzave, sa posebnim obrazovnim istemima... u americi (USA) je bachelors diploma koja se dobija poslije redovnih studija od 4 godine, a kod vas u kanadi znam da mozes dobiti i za 3 godine... americki honors nema veze sa dodatnim godinama studiranja, vec sa ocjenama i da li si pisao pocasnu (honors) tezu ili ne.

i nije zapravo problem u godinama studiranja, nego u kreditima. treba ti za americki bachelor minimum od 120 kredita, a jedan cas je 3 ili 4 kredita, a prosjek je 15 kredita po semestru. ako mozes i hoces, mozes ti uzeti vise kredita po semestru (21 je maksimum dozvoljen) i zavrsiti ranije. ja sam to uradila. ako hoces, mozes studirati i vanredno (part-time) i uzimati po 7-8 kredita po semestru; onda ce ti trebati godina i godina da zavrsis obicni bachelors...
Last edited by danas on 22/02/2006 20:05, edited 1 time in total.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

kriticarka_nikova wrote:Ja nisam glasala,jer od ponudjenih opcija nema OSNOVNA :D
a nema ni male mature :D
tatoo

Post by tatoo »

Open University in UK,
bachelor 300 kredita, 3,5 godina;
bachelor honors 360 kredita, 4 godine;

Masters jos 180 kredita oko 2 godine, ali to ne mogu sigurno tvrditi.
kriticarka_nikova

Jel ima neko da prodaje diplome na forumu?Pitanje:ozbiljno :roll:
forUMASH

Post by forUMASH »

kriticarka_nikova wrote:Jel ima neko da prodaje diplome na forumu?Pitanje:ozbiljno :roll:
....znaci....... ti si pravo nacitana al' bez diplome..... :D
kriticarka_nikova

forUMASH wrote:
kriticarka_nikova wrote:Jel ima neko da prodaje diplome na forumu?Pitanje:ozbiljno :roll:
De nemoj da me odajesh :D
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

danas wrote:
last time i checked, amerika i kanada su bile posebne drzave, sa posebnim obrazovnim istemima... u americi (USA) je bachelors diploma koja se dobija poslije redovnih studija od 4 godine, a kod vas u kanadi znam da mozes dobiti i za 3 godine... americki honors nema veze sa dodatnim godinama studiranja, vec sa ocjenama i da li si pisao pocasnu (honors) tezu ili ne.

i nije zapravo problem u godinama studiranja, nego u kreditima. treba ti za americki bachelor 120 kredita, a jedan cas je 3 ili 4 kredita, a prosjek je 15 kredita po semestru. ako mozes i hoces, mozes ti uzeti vise kredita po semestru (21 je maksimum dozvoljen) i zavrsiti ranije. ja sam to uradila. ako hoces, moses studirati i vanredno (part-time) i uzimati po 7-8 kredita po semestru; onda ce ti trebati godina i godina da zavrsis bachelors...
ma sta vam ja mogu kad ste vi naopacke :-)

kod nas naprimjer kursevi se racunaju po pola kredita
znaci oko 20 kredita je degree honours :-D

i ne pise se honors nego honours :D
danas

Post by danas »

Vozdra_123 wrote: i ne pise se honors nego honours :D
ma jasta... i behaviour, i colour :D
mi makar nismo britanska kolonija :D :P
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

danas wrote:
Vozdra_123 wrote: i ne pise se honors nego honours :D
ma jasta... i behaviour, i colour :D
mi makar nismo britanska kolonija :D :P
ma... ovih dana je bolje bilo sta drugo a ne amer :D
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Bachelor ovdje (gdje sam ja :D ) traje 3 godine. Masters 2 godine.

Mozda ne bih ni zurila da sve polozim na vrijeme ali isplati se na kraju posto poslije svih polozenih ispita pretvore dobar dio kreditne cifre u stipendiju (poslije svakog zavrsenog semestra rade obracun). :D Jes` da sam manipulator ali neka. :D
Last edited by cHupjahalic@ on 22/02/2006 20:16, edited 1 time in total.
forUMASH

Post by forUMASH »

kriticarka_nikova wrote:
forUMASH wrote:
De nemoj da me odajesh :D
....hoces' da te pokrijem.... :D
Post Reply