Da li znate neku IT firmu koja studentima nudi stručnu praksu?
Moram tražiti firmu u kojoj ću odraditi stručnu praksu, jer mi je to u pravilima studiranja, a nedavno sam bio pozitivno iznenađen firmom LANACO iz Banja Luke. Naime, ova firma smatra da nijedan fakultet ne priprema studente dovoljno dobro za tržište rada, pa oni svako ljeto raspisuju konkurs za stručnu praksu, te nekih 14-15 studenata u augustu radi na jednom projektu, a najbolji dobiju priliku i da ostanu raditi u toj firmi.
Ono što mi se posebno dopalo je to da firma zaista ozbiljno shvata stručnu praksu, te prvu sedmicu studenti samo slušaju predavanja iz oblasti i tehnologija u kojima će raditi, a naredne tri sedmice zajedno sa koordinatorom rade na projektu koji doniraju nekoj nevladinoj organizaciji. Prijavio sam se na ovaj konkurs, međutim nisam bio jedan od sretnika, većina studenata koji su dobili su iz Banja Luke i neki iz Beograda.
Ono što me zanima da li u Sarajevu ili okolini ima neka IT firma koja radi nešto slično? Firma koja je spremna studentu ponuditi 1-2 mjeseca praksu u kojoj će ga pripremiti za tržište rada (poslije mu možda ponuditi zaposlenje ili dati preporuku), omogućiti mu da se susretne sa radom na pravom projektu, uputiti ga u ono što ne zna i slično...
Stručna praksa IT
-
mrgreen
#2 Re: Stručna praksa IT
http://www.job.ba/posao/20436/software- ... rtners-inc
nijedna od 10ak kompanija koje sam provjerila, nema na svom sajtu eksplicitno ponudu za praksu. vecina nema uopste azurnu sekciju za otvorena mjesta. sajtovi su im opcenito uzas.
ali svaka ima kontakt email. moj prijedlog: izguglaj IT kompanije u sarajevu (ima ih dosta), posalji email sa CV-em i naznakom za sta si zainteresovan (u nekoliko recenica, bez hvalospjeva samom sebi) i sigurna sam da se na taj nacin moze nesto naci, ali zahtijeva malo truda
interesuje me, ako nije problem, koji je to fakultet koji u svom programu zahtijeva obavljanje strucne prakse?
pohvalno, iako dosad nisam cula za to
nijedna od 10ak kompanija koje sam provjerila, nema na svom sajtu eksplicitno ponudu za praksu. vecina nema uopste azurnu sekciju za otvorena mjesta. sajtovi su im opcenito uzas.
ali svaka ima kontakt email. moj prijedlog: izguglaj IT kompanije u sarajevu (ima ih dosta), posalji email sa CV-em i naznakom za sta si zainteresovan (u nekoliko recenica, bez hvalospjeva samom sebi) i sigurna sam da se na taj nacin moze nesto naci, ali zahtijeva malo truda
interesuje me, ako nije problem, koji je to fakultet koji u svom programu zahtijeva obavljanje strucne prakse?
pohvalno, iako dosad nisam cula za to
- Großmeister
#3 Re: Stručna praksa IT
Hvala, imao sam nešto slično u planu, i ja često provjeravam konkurse pa spremam kontakt informacije o firmama, i planiram uskoro svima da pošaljem email da pitam za praksu, pa valjda će negdje upaliti. Inače nisam baš bez iskustva, trudim se da sam dosta učim, pratim tutorijale, pravim neke svoje "male projektiće".. ali praksa u firmi i pravom radnom okruženju je ipak ono pravo.
Što se tiče fakulteta, FAKULTET POSLOVNE INFORMATIKE (Sveučilište/Univerzitet "Vitez" http://unvi.edu.ba/). Na završnoj godini moramo pronaći kompaniju i odraditi minimalno jedan mjesec prakse.
Što se tiče fakulteta, FAKULTET POSLOVNE INFORMATIKE (Sveučilište/Univerzitet "Vitez" http://unvi.edu.ba/). Na završnoj godini moramo pronaći kompaniju i odraditi minimalno jedan mjesec prakse.
-
celeron
#4 Re: Stručna praksa IT
Ma nije moguce, na privatnom nista ne rade. Sto zavitlavas rajuGroßmeister wrote:Hvala, imao sam nešto slično u planu, i ja često provjeravam konkurse pa spremam kontakt informacije o firmama, i planiram uskoro svima da pošaljem email da pitam za praksu, pa valjda će negdje upaliti. Inače nisam baš bez iskustva, trudim se da sam dosta učim, pratim tutorijale, pravim neke svoje "male projektiće".. ali praksa u firmi i pravom radnom okruženju je ipak ono pravo.
- Großmeister
#5 Re: Stručna praksa IT
Ni najmanje me ne interesuju tuđa mišljenja u tom pogledu, i ne planiram ni sa kim otvarati raspravu u tom smjeru. Rasprave o privatnim i državnim i općenito o bilo čemu drugom, ostavljam ljudima koji svoje vrijeme nemaju u šta pametnije usmjeriti.Ma nije moguce, na privatnom nista ne rade. Sto zavitlavas raju