Stripovi

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Praetorious

#176 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Evo par preprouka za manga ljubitelje:

- Murciélago. Uvrnuti strip sa dosta nasilja, 19-godišnja djevojka visoka 190 cm, sa oko 700+ ubistava na duši. Onda je vlasti angažiraju da ubija za njih. Ah, da, cura je ne samo teški psihopata, već i teška lezbejka :D Ponekad joj se i posreći ... Iako po opisu ne zvuči nešto, dosta je zabavno za čitanje, zbog solidne doze humora i akcije.

- Soulless. Nadnaravna bića, vampiri, vukodalci, ljubavna romansa ... Nisam komplet pročitao, ali priča stoji, crtež je odličan, pa ide i preporuka za čitanje.

- Mahou Tsukai no Yome. Ne znam šta bih rekao o ovome... Pročitao sam 3-4 poglavlja i hm! nije loše. I ovdje je riječ o fantaziji magiji, možda ponekom demonu i tako to. Ko naleti na strip neka ga i pogleda.
fatamorgana

#177 Re: Stripovi

Post by fatamorgana »

NabaviJo "KosmiĆke putnike, komplet! :serbo:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#178 Re: Stripovi

Post by Truba »

ja nabavio u stripoteci
kreno čitat
ne svidja mi se format nisam mnogo ni pročitao
rasprodao
DMXallen

#179 Re: Stripovi

Post by DMXallen »

Od danas na trafikama u Hr :thumbup:

Image
fatamorgana

#180 Re: Stripovi

Post by fatamorgana »

NabaviJo Uranelu! :lol:
doktor78

#181 Re: Stripovi

Post by doktor78 »

Praetorious wrote:Klasik je klasik, ako je dvojac Magnus & Bunker to napravio u crno-bijeloj tehnici, onda je to Zakon! :D
Koliko vidim, ovo je samo djelomična kolorizacija. Tijela i lica su i dalje bijele boje. To malo kompjuterske šminke je izgovor za ponovno štampanje već potojećeg. No, ko voli nek' izvoli, vazda je tako bilo.
Alan Ford ostaje jedan od najboljih serijala koji se pojavio u strip svijetu, to se poreći ne može ... sve i da neko pokušava da mu ospori značaj :thumbup:
:thumbup:
Klasik, pa Zlatni klasik, pa Superklasik, sad i ovo. Zar ima jos zainteresovanih za reprinte?
Truba

#182 Re: Stripovi

Post by Truba »

14 ili 15 izdanje...
Better Man

#183 Re: Stripovi

Post by Better Man »

DMXallen wrote:Sigurno da nekim stripovima je suvišno dodavati boju, ali nije ovo ni tako strašno. Čak i bolje odgovara boja u ovom našem, tj Hrvatskom izdanju, nego na talijanskim kiosk izdanjima. Kažu da im je papir loš totalno pa tako i boja još gore sjela.
Sigurno ne bih duplirao AF da sam ga prije kupovao, ali ovo mi je ''last call'' što se tiče ovog remek djela, a još i u boji, pa tako dobrodošao Alan Ford u moju kolekciju :D

Sad osvrt na domaće izdavaštvo, kao što reče Black swan , iz poštovanja i ja šutim. Prije sam znao po forumima spustiti opaku kritiku na njihov račun. Više mislim da i ne vrijedi uopšte spominjati. Volio bih da bar hoće donekle nas ispoštovati i završiti one kratke serijale, Skriveno Lice i Jan Dix.
Reprint Zagora im je bio prvi pogrešan korak, očito su nasjeli na piskaranja Zagorovaca po forumu stripovi.com, zatim neiskustvo, pokušaj gonjenja pravde i poštenja... sve se sastalo i rezultiralo propadanjem.

Ovo je doba turbo folk nacije, knjige slabo ko čita a o stripovima da ne govorimo.
Bio sam neki dan u Agarhtiu. Odnio im neke stare stripove koji mi ne trebaju i prodao im i rekli su mi da završavaju svoju štampariju i da će uskoro kao ludi krenuti sa nastavkom reprinta Zagora. Isto tako ponovo će imati u prodaji Klasik Alan Ford i neće kasniti za Hrvatskom, tj. kad se u HR pojavi nova epizoda i kod njih će. Rekli mi za Alana Forda da ovi u HR kad se završi prodaja epizode u HR neprodani primjerci se povlaće i onda pakuju i prodaju dvije epizode po cijeni jedne i tek nakon toga se ponovo prepakuju i šalju u BiH. navodno im se nije isplatilo da šalju primjereke u BiH istovremeno kad se objavi i u HR, jer im se ne isplati zato što svi primjerci koji se ne prodaju nevraćaju se u HR. Vidjeti ćemo šta će biti od toga. Inače Zagora uzimam od Libellusa u boji. Oni prvi put na ovim prostorima objavljuju epizode kako su zaista objavljivane, tj. pravim redoslijedom. Alan Ford je bez premca najbolji i imam prvih 150 epizoda Klasika, a objavljeno je 160 ili 161 epizoda u Hrvatskoj do sada.
Truba

#184 Re: Stripovi

Post by Truba »

sve je to super
ali ista priča već ravno 2 godine

izdavaštvo je gadan biznis ve kofol prijatelji kolege ljubitelji stripa a svak svakome zabija nož u leđa
radije će izgubiti pare nego da konkurent zaradi
i tako to
ali prođe život :D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#185 Re: Stripovi

Post by KatarinaKosaca »

Black swan wrote:ja nabavio u stripoteci
kreno čitat
ne svidja mi se format nisam mnogo ni pročitao
rasprodao
Gdje je stipoteka? U jedno i da pitam.. napisah to ovdje jednom, kao maloj su mi bili zabranjeni stripovi samo knjige sam morala čitati, i onda mi je jako nedostajala ta kultura stripa, nisam u raji znala ko je Jeremija, ko broj 1 itd. Onda sam kao već zrela pročitala što sam nabavila od Alana Forda,ali i dalje osjećam neku šupljinu. Tako , molila bih preporuke, šta sljedeće pročitati..
Truba

#186 Re: Stripovi

Post by Truba »

https://www.google.ba/search?q=stripote ... sgHF2Y7ABg

ne volim taj koncept i format... ja sam zakleti bonelijevac tako da me ne zanima ništa drugo
pokušavao sam sa raznim čudima ali nije to to
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#187 Re: Stripovi

Post by KatarinaKosaca »

Hvala :wink:
Praetorious

#188 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

Teško je preporučiti neki strip, autora, junaka ili čak žanr, svako ima svoj ukus, a i to je podložno pomjenama.
Ako već nisi čitala one prijeratne edicije, onda bi trebala proći kroz to, par brojeva od svega da vidiš šta ti odgovara. Stripoteka, Gigant, Eks - samo su neke edicije. Navesti ili preporučiti neke strip junake je uzaludan posao, ima ih jako puno, a - kako rekoh - sve je stvar individualnog ukusa.
Dakle, napravi jedan presjek kroz edicije i junake, kao i autore, pa vidi šta ti najviše odgovara.

Ja sam i dalje (većinom) u svijetu mangi, ima vrlo zanimljivih radova. Sad sam na Žrtvi i prve četiri sveske obećavaju. Šta će biti dalje - ne znam, ali se nadam dobroj zabavi. Naravno, i tu mangu prevodim, pa će prva sveska biti urađena i postavljena* danas popodne.

* ali ne ovdje.
DMXallen

#189 Re: Stripovi

Post by DMXallen »

Better Man wrote: Bio sam neki dan u Agarhtiu. Odnio im neke stare stripove koji mi ne trebaju i prodao im i rekli su mi da završavaju svoju štampariju i da će uskoro kao ludi krenuti sa nastavkom reprinta Zagora. Isto tako ponovo će imati u prodaji Klasik Alan Ford i neće kasniti za Hrvatskom, tj. kad se u HR pojavi nova epizoda i kod njih će. Rekli mi za Alana Forda da ovi u HR kad se završi prodaja epizode u HR neprodani primjerci se povlaće i onda pakuju i prodaju dvije epizode po cijeni jedne i tek nakon toga se ponovo prepakuju i šalju u BiH. navodno im se nije isplatilo da šalju primjereke u BiH istovremeno kad se objavi i u HR, jer im se ne isplati zato što svi primjerci koji se ne prodaju nevraćaju se u HR. Vidjeti ćemo šta će biti od toga. Inače Zagora uzimam od Libellusa u boji. Oni prvi put na ovim prostorima objavljuju epizode kako su zaista objavljivane, tj. pravim redoslijedom. Alan Ford je bez premca najbolji i imam prvih 150 epizoda Klasika, a objavljeno je 160 ili 161 epizoda u Hrvatskoj do sada.
Ma sve je to uredu da i meni nisu prije skoro godinu dana isto rekli putem fb kako rade na svojoj štampariji i da će uskoro krenuti izdavanje... sve se svodi na jednu te istu priču evo od kad su stali sa izdavanjem. Riječ ''USKORO'' mi se nekako ofucala i ogadila, najradije bih tu riječ izbacio iz rječnika. Ako nastave izdavati onda bujrum, mi što volimo stripove samo neka ih nam je što više, ako ne nastave opet nikom ništa jer ne nerviram se zbog tog. Hvala Bogu stripova ima na tone širom svijeta a i dostupni su i lako se nabavljaju.
Truba

#190 Re: Stripovi

Post by Truba »

u njih vrijeme izgleda sporije prolazi ili brže :D uglavnom nemamo isti pojam o vremenu

:mrgreen:
Praetorious

#191 Re: Stripovi

Post by Praetorious »

O tome je govorio sijedi čikica, kada je spominjao teoriju relativiteta: o stripovima :D
DMXallen

#192 Re: Stripovi

Post by DMXallen »

Praetorious wrote:O tome je govorio sijedi čikica, kada je spominjao teoriju relativiteta: o stripovima :D
:thumbup: :D
sizifinho

#193 Re: Stripovi

Post by sizifinho »

Odlučih danas izdvojiti vrijeme i pročitati jedan Marvel strip, i Bože jesam odabrao dobar strip za pročitati:

Image
Old Man Logan.
Mogao bih sa sigurnošću reći da je ovo jedna od najboljih Marvelovih priča.
Da se razumijemo- što se mene tiče, ima dosta mana... ali sama atmosfera, egzekucija, crtež, dijalog, simbolika... i sve to u najdražem Marvel universu...

Priča prati Logana, ne Wolverina, već Logana, 50 godina nakon Avengersa i njihovih avantura. Nešto se desilo svijetu, neko je organizirao zločince i u jednom danu su počistili svijet od superheroja. Ameriku su međusobno podijelile glavne face... Logan živi s porodicom na farmi koja je u vlasništvu Bannera, i duguje mu novac. Banner šalje svoje Hulk-unuke da naplate dug, odnosno da napomenu na dug i tu avantura počinje.
Logan nije više isti čovjek, wolverina više nema. 50 godina nije izvukao svoje oštrice i sad je samo sjedi starac.
DMXallen

#194 Re: Stripovi

Post by DMXallen »

Image
Mali_Vuk

#195 Re: Stripovi

Post by Mali_Vuk »

Kako to izgleda kada se Marti Misterija bavi istraživanjem legende o Zagoru Te-neju, duhu sa sjekirom, možete pročitati u ova dva zanimljiva nastvaka

Začarana sjekira

http://www.slideshare.net/youth/zs-17azacaranasekira

Image

Brod izgubljenih stvorenja

http://www.slideshare.net/youth/zs-17bb ... hstvorenja

Image
CSKA

#196 Re: Stripovi

Post by CSKA »

Zna li iko vazi li u Agarhtiu kartica od Veselog Cetvrtka.

Ipak je to popust od skoro 30% na svaki strip od veseljaka.
Truba

#197 Re: Stripovi

Post by Truba »

sta ima u agartiju
jel krenuo barem vc i ludens ako nema sta drugo
da ne idem beze nikad nista ne kupim :mrgreen:
CSKA

#198 Re: Stripovi

Post by CSKA »

To ce morati neko drugi da ti kaze...posto ja moram milion neki stripova da uzmem pa me sve strah uci u striparnicu :D
Mali_Vuk

#199 Re: Stripovi

Post by Mali_Vuk »

CSKA wrote:To ce morati neko drugi da ti kaze...posto ja moram milion neki stripova da uzmem pa me sve strah uci u striparnicu :D
Eeee, da ti je zaviriti u moj stari kauč, šta se tamo sve nalazi :D
CSKA

#200 Re: Stripovi

Post by CSKA »

Mali_Vuk wrote:
CSKA wrote:To ce morati neko drugi da ti kaze...posto ja moram milion neki stripova da uzmem pa me sve strah uci u striparnicu :D
Eeee, da ti je zaviriti u moj stari kauč, šta se tamo sve nalazi :D
Cuvaj to,kako rastu cijene stripova,stan ces od njih moci kupiti za par godina :D

Prije desetak godina prodao sam jednog starog Zagora za 50 maraka,danas ga cijene 500 maraka :D
Post Reply