Pera Trta wrote:Max Bunker wrote:
Meni je ovaj Alan Ford danas, izgubio neku svoju nit i nije vise to taj strip bez Grunfa, Sir Olivera, Bob Rocka, Nosonje i silnih drugih likova.
Šta je bilo sa ovim likovima? Pomrli?
Ne čitam nove Alane, serijal je odavno izgubio svaki kvalitet, najbolje bi bilo da se ugasio nakon dugačke priče sa Mangiom (prije ravno 20 godina).
Ma nisu pomrli ali su izbaceni iz stripa i pojave se s' vremena na vrijeme ( u zadnjih par brojeva sve cesce jer je valjda i autor shvatio kakvu je glupost ucinio ). Zadnji put su se kao grupa pojavili u broju pod nazivom " Noc zelenog mjeseca " ( nisam siguran, provjerim pa javim ) i u toj epizodi su dozivjeli saobracajnu nesrecu. U narednih par brojeva se pojavljuje samo Alan Ford i Klodovik a kroz par brojeva Alan se vjeri sa Minuet i oni skupa otvaraju detektivsku agenciju.
Vremenom se javljaju i ostali likovi ali ponavljam, tek u nekim brojevima i to na svega par strana. Sir Oliver se vratio u Englesku i dobio svoje nasljedstvo, Bob Rock radi sa svojom bracom, Broj 1 i dalje nesta muti za vladu itd.
Sto se tice Dylan Doga, isto dobar strip ali nekada zna biti pravo tezak i za neke brojeve, moras imati i neko predzanje i znanje da bi shvatio o cemu se radi. Mislim da je on bas namijenjen odredjenoj populaciji citalaca.
Ja bih vam preporucio, ako dugo niste uzimali stripove, da uzimate Tex Willera i Mister Noa ali samo pod markom " Veseli cetvrtak " ( izlaze svaka dva mjeseca, prvog cetvrtka u mjesecu ). Prvo je prica prava a i crtez je odlican.
Isto tako, ako naletite na Alan Ford - Kolor biblioteka , svakako uzmite jer necete zazaliti. To je serijal u nekih 11 brojeva ali probranih brojeva, koji u sebi nose bas ono sto je Alan Ford
Na drugoj temi sam vidio da se neki raspituju za Bleka Stenu i Komadanta Marka. Moj vam je savjet ni za zivu glavu jer je prvo crtez KATASTROFA a prica je tako glupa da vrijedja inteligenciju citaoca.