STRES...POMOC????

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

legionarka

#1 STRES...POMOC????

Post by legionarka »

Zadnjih par mjeseci mi je bila uzasna frka u zivotu. Sve neki rokovi, sve treba dostaviti jucer, zavrsi ovo zavrsi ono, plus sve moras sam....I jako tezak slucaj bolesti u blizoj porodici...Sve to me toliko pritislo...i svaki dan glavobolje nesnosne...jucer je bio vrhunac...Probudim se ja ...Ne osjecam noge od kukova do stopala...Prepala sam se uzasno...Suprug me doslvono odnese doktoru i ovaj mi kaze....ako nastavis ovako krepaces....
ima li ko pametan savjet kako da se rjesim bar djela stresa...
hvala unaprijed
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Mozda da malo vremena i sebi posvetis i opustis se? Ipak bi sebi trebala biti najvaznija...
black

Post by black »

otidji u prirodu minimum 7 dana...bez mobitela,tv-a , stampe i sl. samo setnja..zelenilo...dosta sna...
bleka

Post by bleka »

Ja sam imao nesto slicno. Trebalo mi je pola godine da se iscupam. U najvecoj krizi ruke nisam osjecao. Presaugala si , moras se opustiti, baci pola niz vodu.
Uzivaj u zivotu ionako on tece kako tece.
ibrik

Post by ibrik »

ne mogu ti dati konkretan savjet da se izvadis posto ni sam jos uvijek nisam izasao iz te krize...imam isto strasne glavobolje, i osjecaj trnjenja u rukama i nogama...obisao bruku doktora i sve u redu hvala Bogu, svi kazu stres i nervoza...jebes vise i taj stres...nemoj ni sekundu slobodnog vremena provoditi u kuci, ja cim dodjem s posla, jedem, pijem, obavimn sta treba i bjezim iz kuce...moras nekim lijepim stvarima zaokupiti misli i malo pogledati i na sebe...i posao i familija na jednu stranu, ali svako je sebi najpreci...imam i ja slucaj bolesti u familiji i to me muci, ali moras malo popustiti...sretno...
bleka

Post by bleka »

Ibrik i meni je bilo isto. CT glave, MRI nista zdrav ko dren.
Trne i noge i ruke, po ledima u akutnoj fazi kao da si izgorio, pritisak u glavi. Moras ipak biti u drustvu koje te opusta i ne smijes pasti u krevet !!!
Stres izbaci potpuno. Jebote ja mislio toga nema u Bosni :(
zena21

Post by zena21 »

Svi smo svakodnevno izlozeni stresu, a da toga nismo ni svjesni. Od posla, porodice, skole, bolesti...
Vecinom i ne razmisljamo o tome, nego grabimo naprijed kako umijemo i znamo kako bi smo zuvrsili sve obaveze. Hranimo se nezdravo i stalno nekud trcimo i zurimo, jer kao sto je vec receno, konstantno nas pritiscu neki rokovi, a dan ima samo 24h.

Svako treba once in a while stati i promisliti o svemu... o tome sto nam je najbitnije... jer kad zdravlje popusti i pocnemo hodati po doktorima i bolnicama, zahebi to...
štzngrm

Post by štzngrm »

sklekovi, apaurini, kuhanje, šetanje, muzika...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

ja imam povremene terapije...izadjem iza zgrade u bastu, cigare u ruku i prst u uho...i macke oko mene...bacam im lopte, one skacu, trijebim ove vanjske macke od buha...ignorisem tramvaj i saobracajnu buku...i na neki nacin formatiram mozak...
GoschaUkuchi

Post by GoschaUkuchi »

Prije dvije godine sam imala isti slucaj.... Ta godina mi je bila katastroficna, od posla, moje bolesti (neke operacije), propale ljubavi, bezparice i sl stvari koje se ticu direktno mene.... U svakom slucaju uzas nad uzasima...
Svima nama dodje period katastrofe u zivotu, ali ne smijes sebe previse uvalaciti u sve te stvari... Znam i da ti je frka i da nisi sposobna da ne mislis na sve, ali ti se ja poslije te godine drzim one stare: sve ima svoj pocetak i kraj....kako dodje tako i prodje...
Daj se opusti...ako nemas vremena otici u prirodu, pogledaj neku zanimljivu emisiju na TV, zovni prijatelje ili vec ako imas bar sat vremena, idi u kupovinu...
ja sam imala srecu sto sam u porodici imala malo dijete koje mi je puno pomoglo...vjeruj da su oni spas, pa ako imas i ti nekoga, podjeli to...
Samo se nikad, ama bas nikad ne zatvraj i ne lupaj glavu i ne misli da mozes sve srediti sama...
SRETNO!!!
zena21

Post by zena21 »

mIRCerka wrote:ja imam povremene terapije...izadjem iza zgrade u bastu, cigare u ruku i prst u uho...i macke oko mene...bacam im lopte, one skacu, trijebim ove vanjske macke od buha...ignorisem tramvaj i saobracajnu buku...i na neki nacin formatiram mozak...
I ja isto radim, samo ja umjesto mackama, bacam loptu djeci :D
Inace vrijeme sa porodicom me strasno odmara, pa bilo to igranje u basti, kupovina ili neobavezna setnja...
izblajhana

Post by izblajhana »

Stres se manifestuje kod svakoga drugacije...
stalno sam u frci, nekuda zurim, uvijek gledam na sat, pa cak i kada sam sa drustvom vani...nerviranje oko svega i svacega...teoretski znam da je zdravlje najvaznije, ali opet sebi dozvoljavam da ispadnem iz sina...prokleto, pa to ti je! Iskreno se nadam da ces pronaci nacin da ti bude bolje, super si dobila savjet...zaista bi trebala otici negdje na par dana, sama...iskljuci mobitel i posveti se samo sebi. Znam jako puno ljudi koji imaju slicne probleme...voljela bih da ima neka formula po kojoj bi stres iscezao u potpunosti...ali nema, moras posloziti prioritete i reci da si sebi najvaznija...lako je pricati, a sasvim drugo da nesto konkretno promijeniti u svom zivotu...u tvom slucaju, tijelo ti salje ozbiljne signale da usporis...poslusaj ih!
legionarka

Post by legionarka »

:) nisam u BiH,...vec na potezu izmedju dvije drzave 1600 km razlike...malo tamo malo vamo...dvije firme pa balansiraj...
Do jucer nisam pridavala neku paznju svemu..medjutim osjecaj nemoci, i nemogucnost da stanem na vlastite noge...uzas...najgore je sto vecina toga mi je nagomilana od brige za nebitnim stavrima ili tudjim greskama koje mene kostaju vremena i zivaca
Sad citam sta se pisali...
telefon..Mobilni mi je haman pod jastukom kad spavam..
Kompjuter....Laptop ne mice od mene..
sve sto uz to ide....na odmor otisla vise se umorila...
Pokusacu ali ne znam hoce li ici bas
hvala u svakom slucaju...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

legionarka wrote::) nisam u BiH,...vec na potezu izmedju dvije drzave 1600 km razlike...malo tamo malo vamo...dvije firme pa balansiraj...
Do jucer nisam pridavala neku paznju svemu..medjutim osjecaj nemoci, i nemogucnost da stanem na vlastite noge...uzas...najgore je sto vecina toga mi je nagomilana od brige za nebitnim stavrima ili tudjim greskama koje mene kostaju vremena i zivaca
Sad citam sta se pisali...
telefon..Mobilni mi je haman pod jastukom kad spavam..
Kompjuter....Laptop ne mice od mene..
sve sto uz to ide....na odmor otisla vise se umorila...
Pokusacu ali ne znam hoce li ici bas
hvala u svakom slucaju...
odmor znaci ODMOR OD LJUDI prvenstveno...ne umara tebe telefon koji nosis vec ljudi koji te zovu i peglaju...sve ih baci na ignore listu makar 3 sata...mene je mama htjela slati psihijatru kad me u kisnom periodu uhvatila kako " meditiram"....
sjedim na krevtu, blejim u jednu tacku na zidu i NE MISLIM NI NA STA samim time ne kontam sta se desava oko mene... i tako 3 sata u cugu...mama kontala da sam se drogirala...
bleka

Post by bleka »

Jebote meni je najgore bilo, nisam znao sta je, jer je to vec otislo na fizicku stranu da i doktori nisu kontali.
Sreca te se izvukoh, sad sam hvala BOgu opet potpuno zdrav i fit, te u tom svom belaju prestanem i pusit , ali nabacim 15 kg
:roll:
legionarka

Post by legionarka »

ah da ne zaboravim bitan detalj...
jedem ko luda...a u zadnja 3 mjeseca sa svojih 60 spala na 53 ...170 visoka...samu sebe ne mogu da gledam...sve kosti na sve strane...a jedem
tempora

Post by tempora »

Sumnjam da ce ti pomoci da odes negdje na 7 dana ili duze. Pomoci ce naravno kratkorocno, ali cim se vratis, upadas u istu kolotecinu, sto znaci i u isti ritam, pa ce se problem zasigurno ponovo javiti.
Mislim da najbolje poznajes samu sebe, tako da si sama mozes i odrediti sto te relaksira.
Ono sto bi zasigurno trebala uciniti, ako se zelis osloboditi stresa je radikalna promjena svakodnevnice. To ne znaci da promjenis cio svoj zivot, ali postoje stvari koje mozes ( ako ih vec ne radis) "korigovati" i koje ce ti zasigurno pomoci.
Ukratko: rezumiraj misli i postavi prioritete! Zvuci vrlo jednostavno ali "poremetiti" automatizam zivota znaci ispasti iz seme na koju si navikla organizam i misli.
Misli svakako mozes trenirati a do tebe je koliko ces istrajati u tome.
Tijelo ti je zasigurno dobrano oslabilo i cini mi se da je dobro sto si dobila signal koji te je potresao. Trebala bi ga poslusati. A to znaci da trebas primorati sebe da u buducem periodu zavrsis u krevetu u 22.30, tacno na vrijeme! Ukoliko pocnes da razmisljas o svim tricama i kucinama koje su ti se sakupile, stopiraj misao, trazi nacina u vizualiziranju mjesta koja te opustaju. Uvedi tri obroka u isto vrijeme uz potporu vitamina kako bi ojacala organizam.
Svakodnevna setnja ti je neophodna! Pozitivno razmisljaj pa makar se to granicilo i sa ludoscu u prvim momentima.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

legionarka wrote:ah da ne zaboravim bitan detalj...
jedem ko luda...a u zadnja 3 mjeseca sa svojih 60 spala na 53 ...170 visoka...samu sebe ne mogu da gledam...sve kosti na sve strane...a jedem
ti zaz svaki slucaj pregledaj stitnu zlijezdu, a inace se tako manifestuje cisti stres...kako narod kaze JEDES SAMA SEBE... zivci te pojedose...bukvalno...
odjebi sve na par dana ili sati i odmori...bez familije bez ikoga...
legionarka

Post by legionarka »

provjerila sam sve nalaze...zdrava ko dren..ali sve steka ko da sam zahrdjala..
Moracu izgleda da usporim..A kad pomislim sta me ceka od posla uh..
Tempora u istoj smo drzavi i zamisli sad sam u vozu svki dan bar 3 sata, kasneci svuda, plus u uredu kad sam tamo posla preko glave, i onda jos na to dodaj da bar jednom sedmicno negdje moram putovati...
bice da je najbolje malo ohanuti nece pobjeci sve....:)
black

Post by black »

Borba protiv stresa u suštini je borba sa samim sobom. Pritom se ne treba "pobijediti" nego je cilj upoznati svoju pravu prirodu, svoje reakcije, svoje strahove i svoju snagu. Ovladati stresom znači otkriti u sebi sakrivene izvore energije. Kao što je napisao Marcel Proust, "magija otkrića nije traženje novih pejzaža, već sposobnost gledanja na stare pejzaže novim očima".
tempora

Post by tempora »

legionarka wrote:provjerila sam sve nalaze...zdrava ko dren..ali sve steka ko da sam zahrdjala..
Moracu izgleda da usporim..A kad pomislim sta me ceka od posla uh..
Tempora u istoj smo drzavi i zamisli sad sam u vozu svki dan bar 3 sata, kasneci svuda, plus u uredu kad sam tamo posla preko glave, i onda jos na to dodaj da bar jednom sedmicno negdje moram putovati...
bice da je najbolje malo ohanuti nece pobjeci sve....:)
Ne znam sta da ti kazem, obicno se na forumu cuvam nekih "privatnih" detalja ali eto ako ce pomoci, bila sam u istoj situaciji prije neke tri godine. U dvije godine tri teske smrti, koje su na kraju rezultirale da sam se i sama razbolila i to ne bas bezazleno. Pored svog stalnog posla, radila sam jos dva i studirala. Onda mi je dr rekao da ako nastavim zivjeti kako zivim nece me biti za dvije godine.
Svi moguci savjeti dobronamjernih ljudi nisu pomogli jer ja se nisam mogla odreci svoje "frka" svakodnevnice kojom sam se drogirala.
Onda sam ustala jedno jutro i rekla sebi NE VISE! Isti dan sam otisla na posao sa otkaznim pismom. Rezultat poteza je bio da nisam imala pravo na bilo kakva primanja i da nisam znala da li cu slijedeci mjesec imati novaca da platim stanarinu.
U isto vrijeme pokvarila mi se vec masina, tv, comp, usisivac i frizider. Od zadnjih novaca sam kupila ves masinu! :D
Mantrala sam samoj sebi kako nakon ove cistke sve moze biti samo bolje. Promjenila dnevni ritam, prekrizila masu bespotrebnih stvari koje su mi eto kao bile fol od zivotnog pitanja i uspjelo je!
Doduse, ja sam ti svakodnevno kao u nekakvim radikalnim promjenama. A i to je vrsta problema! :)
Znaci do tebe je, mozes, moras i duzna si sebi jer niko drugi tvoj zivot ne moze uzeti u svoje ruke!
StLouis

Post by StLouis »

Odmor, odmor, odmor, i samo odmor ti treba. Odi na neko putovanje, bilo bi najbolje kada bi otisla negdje u planinu, na cist zrak, zdravu hravu, planinsku vodu, osobito je lijepo sada pred kraj ljeta. Ponesi knjiga, po mogucnosti neku relaksirajucu literaturu. Najbolje samu sebe poznajes. Nismo ni svjesni koliko ljudi boluje od depresije, boest 21 stoljeca. Ja sam naprimjer jucer i danas nazvao svoju seficu, i rekao joj da sam iscrpljen. Uzeo sam dva dana off, i evo me igram se s mackama, kuham, imam vrt, u njemu svakakvih djakonija, slusam muziku, zajebavam se na netu:) i to je dozvoljeno:)

U svakom slucaju, sretno, zdravlje je najvaznije, sve ostalo je sporedno...
Jara

Post by Jara »

JOGA, TAI CHI i slične tehnike, vjerovatno imaš širok izbor u zemlji u kojoj živiš :-D
neupucena

Post by neupucena »

Ni dva mjeseca odmora nece pomoci ako se opet vratis na isti tempo zivota.
legionarka

Post by legionarka »

nije problem izbora aktivnosti....vec u nedostatku vremena za iste...danas nisam islana posao...a gledam u cosku me sobe ceka 150 sati materijala da pregledam...i da uocim potrebno...sastanke sve odgodila a budale i dalje zovu ko mahniti...
bila sam skoro dva mjeseca na odmoru...prekrasnom...mjesto nigdje nista samo more..palmice...ali opet kad te hoce nadje te...
Post Reply