Strava
-
mamica papucarka
-
tempora
#3 Re: Strava
"Kao jedan od najinteresantnijih magijskih obreda koji poznaju i primjenjuju Bosanci i Hercegovci je “salivanje strave”. Ovaj obred inače ima i jak psihološki efekat. Osnovni element u ovome obredu jeste metal, uglavnom olove, koje se topi i zatim u toku smaog rituala baca u hladnu vodu. Ovo se sve odvija nad glavom, rukama i nogama. Ritual se ponavlja tri puta, odnosno toliko puta se istopljeni metal baca u vodu. Cilj obreda jeste istjerivanje zlih duhova i strahova iz osobe nad kojom se vrši ritual. Može se pretpostaviti da magijski obred “salivanja strave” upravo zbog prisustva metala u njemu kao osnovnog faktora potiče iz perioda prelaska iz neolita u vrijeme početne primjene metala. Ritualom se simbolizuje snaga i moć metala koji je u stanju da rastjeruje zlo"
Evo sto pronadjoh na drugom linku. Jos procitah o nekakvom bojenju svijeca uoci mubarek dana cini mi se. Nikad cula ni vidjela da se taj obicaj negdje koristio u mojoj okolini.
-
mamica papucarka
#4 Re: Strava
mene su prosle godine opkolile 2-3 zenske osobe da mi djetetu salijevaju stravu (strahu) jer je mala imala tzv, strasivu fazu (kao usotalom i svako drugo dijete)
ja naravno niti vjerujem u to, niti sam dala da mi neko vruce olovo baca oko djeteta, pa su na kraju uzeli hlace od djevojcice (kao moze i tako) pa da joj preko tog neka zena iz mjesta salije stravu.
uglavnom, sa tom zenom je nesto bilo pa straha na kraju nije ni saljevena
medjutim, moja nana je nekad to nama unucadima znala salit. I kao kroz maglu se sjecam da je u avliji uvijek imala nekakvu iskrivljenu kasiku koja je sluzila za saljevanje strahe.
ja naravno niti vjerujem u to, niti sam dala da mi neko vruce olovo baca oko djeteta, pa su na kraju uzeli hlace od djevojcice (kao moze i tako) pa da joj preko tog neka zena iz mjesta salije stravu.
uglavnom, sa tom zenom je nesto bilo pa straha na kraju nije ni saljevena
medjutim, moja nana je nekad to nama unucadima znala salit. I kao kroz maglu se sjecam da je u avliji uvijek imala nekakvu iskrivljenu kasiku koja je sluzila za saljevanje strahe.
- sabinaM
#5 Re: Strava
Kod nas se to zove izljevanje olova i znam da se negdje primjenjuje sa stare na novu godinu...svatko salije svoje rastopljeno olovo u hladnu vodu i oblik koji nastane iz njega se gleda kakva ce toj osobi biti sljedeca godina...vise je onako kao zabava, to je sve sto znam o saljevanju strave
- anais_nin
#6 Re: Strava
nisam nikad prisustvovala tom cinu niti znam odakle potice, ali mi je interesantno kako se taj izraz udomacio u nasem jeziku
ne znam je li tako u citavoj BiH, ali u Hercegovini, posebno u Mostaru je to postao "udomacen izraz" kojim se zeli izraziti nivo straha koji je neko iskusio ili zeza da je to nesto sto neko drugi namjerava uraditi toliko "zastrasujuce"....u stilu "joj nemoj morace mi stravu slijevati zbog tebe"
meni (koliko ja znam) nikad niko to nije radio, jeste nekim osobama oko mene...koliko sam skontala obicno se zene bave tim....
a ovo sam procitala na jednoj stranici
Jedno od najrasirenijih i najpopularnijih sujevjerja jeste saljevanje strave. Stravu saljevaju stare zene,i to samo takve koje su `izunli`,sto ce reci da su dobile dopustenje od druge stare zene da se mogu baviti ovim poslom.
Stravarusa ima samo jednu gvozdenu tavicu i jedan komadic olova; to je cijela ljekarna. Cim je tavica starija i cim ima vise zakrpa na njoj, to ce strava bolje djelovati.
Kada se dodje do stravaruse,najprije joj se kaze gdje se osjeca bol.Ona zatim, pomaze to mjesto komadicem olova i metne ga u onu poderanu tavicu,a na nju tri ugljena zerave,a zatim ga rastopi na vatri,i to na zegi,niposto na plamenu. Kada se olovo rastopi,onda stravarusa pokrije bolesnika bilo kakvim pokrivacem(samo da bude crvene boje) po glavi,zatim uzme jednu casu bistre vode i salije ono rastopljeno olovo nad glavom bolesnikovom,skupa sa onim trima ugljenicama u tu bistru vodu,nesto sapucuci.
Kad se ugljen i olovo spoje sa vodom proizvedu veliku cvrku.To je,navodno,da se bolesnik od necega mnogo prepao.Nakon ovoga,bolesnik biva napojen tom vodom I pomazan po bolesnom mjestu. Kad se olovo rastopi po drugi put,ne salijeva se iznad glave,niti se bolesnik pokriva po glavi,nego po bolesnom mjestu.Treci put salijeva se iznad glave. Pri svakom saljevanju bolesnika treba napojiti onom vodom iz case po tri puta puta i pomazati ga po bolesnom mjestu. Kada sve ovo bude gotovo,onda treba odnijeti vodu,ugljen i onaj komadic olova,te sve to baciti na raskrce,gdje se bar dva puta krizaju.
Ko prvi nagazi na tu prolivenu stravu,na njega ce sva skinuta bolest preci. To se nece desiti onda kada se strava opazi,a zatim se pljune i rekne:`Na kom si bila,na onog presla!?`
Salijevajuci stravu,stravarusa obavezno nesto uci,ali sta - to uvijek ostaje tajna.I to sveta. Ta se tajna moze odati samo onda kada se od `visih nadleznih instanci` dobije dozvola,a dozvolu moze dobiti samo stara zenska osoba,koja se obaveze da ce svakodnevno klanjati izvesni broj namaza i molitvi moliti.
Kao sto je ranije istaknuto,ovo je jedno od najpopularnijih sujevjerja na podrucju bivse Jugoslavije i sire. Suejvjereje se u ovom poslu ogleda kroz vjerovanje da nepismene i polupismene zene mogu odvojeno od Allahove volje koristiti i lijeciti.Takodjer,vjerovanje i ubjedjenje da ce onaj ko nagazi na stravu oboljeti, tj. udariti na probleme,predstavlja klasicno sujevjerje. I ovdje je ogromno neznanje isljucilo Allahovu volju,odnosno vjerovanje i ubjedjenje koje se mora naci pri svakom muslimanu,da da sve sto se dogadja i biva od dobra i zla, biva voljom Gospodara svih ljudi i drugih stvorenja,Allaha dz.s..
meni (koliko ja znam) nikad niko to nije radio, jeste nekim osobama oko mene...koliko sam skontala obicno se zene bave tim....
a ovo sam procitala na jednoj stranici
Jedno od najrasirenijih i najpopularnijih sujevjerja jeste saljevanje strave. Stravu saljevaju stare zene,i to samo takve koje su `izunli`,sto ce reci da su dobile dopustenje od druge stare zene da se mogu baviti ovim poslom.
Stravarusa ima samo jednu gvozdenu tavicu i jedan komadic olova; to je cijela ljekarna. Cim je tavica starija i cim ima vise zakrpa na njoj, to ce strava bolje djelovati.
Kada se dodje do stravaruse,najprije joj se kaze gdje se osjeca bol.Ona zatim, pomaze to mjesto komadicem olova i metne ga u onu poderanu tavicu,a na nju tri ugljena zerave,a zatim ga rastopi na vatri,i to na zegi,niposto na plamenu. Kada se olovo rastopi,onda stravarusa pokrije bolesnika bilo kakvim pokrivacem(samo da bude crvene boje) po glavi,zatim uzme jednu casu bistre vode i salije ono rastopljeno olovo nad glavom bolesnikovom,skupa sa onim trima ugljenicama u tu bistru vodu,nesto sapucuci.
Kad se ugljen i olovo spoje sa vodom proizvedu veliku cvrku.To je,navodno,da se bolesnik od necega mnogo prepao.Nakon ovoga,bolesnik biva napojen tom vodom I pomazan po bolesnom mjestu. Kad se olovo rastopi po drugi put,ne salijeva se iznad glave,niti se bolesnik pokriva po glavi,nego po bolesnom mjestu.Treci put salijeva se iznad glave. Pri svakom saljevanju bolesnika treba napojiti onom vodom iz case po tri puta puta i pomazati ga po bolesnom mjestu. Kada sve ovo bude gotovo,onda treba odnijeti vodu,ugljen i onaj komadic olova,te sve to baciti na raskrce,gdje se bar dva puta krizaju.
Ko prvi nagazi na tu prolivenu stravu,na njega ce sva skinuta bolest preci. To se nece desiti onda kada se strava opazi,a zatim se pljune i rekne:`Na kom si bila,na onog presla!?`
Salijevajuci stravu,stravarusa obavezno nesto uci,ali sta - to uvijek ostaje tajna.I to sveta. Ta se tajna moze odati samo onda kada se od `visih nadleznih instanci` dobije dozvola,a dozvolu moze dobiti samo stara zenska osoba,koja se obaveze da ce svakodnevno klanjati izvesni broj namaza i molitvi moliti.
Kao sto je ranije istaknuto,ovo je jedno od najpopularnijih sujevjerja na podrucju bivse Jugoslavije i sire. Suejvjereje se u ovom poslu ogleda kroz vjerovanje da nepismene i polupismene zene mogu odvojeno od Allahove volje koristiti i lijeciti.Takodjer,vjerovanje i ubjedjenje da ce onaj ko nagazi na stravu oboljeti, tj. udariti na probleme,predstavlja klasicno sujevjerje. I ovdje je ogromno neznanje isljucilo Allahovu volju,odnosno vjerovanje i ubjedjenje koje se mora naci pri svakom muslimanu,da da sve sto se dogadja i biva od dobra i zla, biva voljom Gospodara svih ljudi i drugih stvorenja,Allaha dz.s..
- Asana
#7 Re: Strava
kako nepravedno... oni koji znaju rituale izvuci ce se pljuvanjem, a mi ostali naivno i neoprezno nagazimo i upijemo tudju stravu ...Ko prvi nagazi na tu prolivenu stravu,na njega ce sva skinuta bolest preci. To se nece desiti onda kada se strava opazi,a zatim se pljune i rekne:`Na kom si bila,na onog presla!?`
Vala svasta pomocu ovog interneta covjek nauci
Sad mogu i ja paziti gdje stajem...
samo cu malo modificirat:
umjesto "Na kom si bila na onog presla" (zao mi jadnika) neka bude - > "Idi onom ko te salio"
- ranger
#8 Re: Strava
et slucajno sam iz Hercegovine, znam za tu stravu....
navodno kad sam bio mali, mucao sam, i vodili su me da mi "saljevaju stravu"....ne sjecam se da je bilo ikakvog haira od toga al je to jako rasireno u narodu....
eh samo ovaj dio o bacanju olova na raskrizje dvaju puteva nikad nisam cuo....
al to je tako kod obicaja, svako mjesto ima nesto svoje...
navodno kad sam bio mali, mucao sam, i vodili su me da mi "saljevaju stravu"....ne sjecam se da je bilo ikakvog haira od toga al je to jako rasireno u narodu....
eh samo ovaj dio o bacanju olova na raskrizje dvaju puteva nikad nisam cuo....
al to je tako kod obicaja, svako mjesto ima nesto svoje...
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#9 Re: Strava
Nikad vidio, ali čuo u obrazovnom programu Radio-Sarajeva, daaavnoooo, da je to pandan bojenju jaja za Vakrs/Uskrs kod hrišćana/kršćana.tempora wrote:...Evo sto pronadjoh na drugom linku. Jos procitah o nekakvom bojenju svijeca uoci mubarek dana cini mi se. Nikad cula ni vidjela da se taj obicaj negdje koristio u mojoj okolini....
Ne bih znao detaljnije objasniti.
-
d2
#10 Re: Strava
jedna od mojih bivsih je isla na saljevanje i ona kaze da joj je pomoglo, vjerujem da tu ima dosta i samopomoci kroz to da sam sebi pomognes jer mislis da samo saljevanje pomaze...
ja nisam od tog posla
ja nisam od tog posla
-
Leonid Breznjev
#11 Re: Strava
ne znam koliko ce ti moj post odgovoriti na pitanja koja si postavila tempora..
Salijevanje strave je pagansko vjerovanje i nema utemeljenja u šerijatu. Ne spominje se da je tako nešto postojalo u praksi Allahovog Poslanika, s.a.v.s, niti u praksi prvih generacija muslimana. Kod njih je postojala rukja (odučavanje), koja ima utemeljenje u šerijatu. Prema tome, salijevanje strave i tome slično je zabranjeno (haram). Posebno, u tom pogledu zabrinjava, što mnoge žene, kada salijevaju stravu, uče naopako kur‘anske sure što je najveći grijeh koji može izvesti iz islama. Učenje sura naopako pri salijevanju strave govori da su to džinovska i šejtanska posla. Zbog toga, savjetujem svim našim muslimankama da se klone salijevanja strave. Ukoliko su učile sure naopako, neka odmah prestanu i iskreno se pokaju Allahu, dž.š. Ukoliko svjesno to nastave raditi, neka znaju da tim svojim postupkom izlaze iz islama, a Allah, dž.š, najbolje zna, kaze Prof. Dr. Sukrija Ramic sa FIN-a.
poznata je jos jedna forma ovog lijecenja. „zavarivanje strave“. pogotovo za djecu, koja su prezivjela neki shok, strah i sl. takodjer se koristila kad djeca nisu imala apetit ili kad su bila „slaba“
ovu, blazu formu salijevanja strave, praktikovala je i moja nana rahmetli jer je po serijatu ta forma dopustena. posto je dedo rahmetli bio imam, itekako se gledalo na neke stvari.
.
u plehani bi tanjir iz gvozdenog loncica ( u ovom slucaju plave boje sa bijelim tufnicama
) nalila vode, te vodu poklopila loncicem. zatim je ucila kur’anska sura ihlas, falak, nas, ajetul kursi, fatihu. ucila je tiho, toplim glasom, direktno iznad tog tanjira. meni je tada to nestajanje vode pod loncic izgledalo nekako totalno magicno, fascinirajuce, ma ostavljalo me bez teksta..
(lijepo je bilo biti dijete )..
nakon ucenja sura, podizala bi loncic i sa vodom iz tanjira umivala lice prepadnutog malog insana, nakon sto mu je kao prvo dala tri-cetri kasike te vode da popije. vlaznim rukama prelazila je onda preko ruku i nogu „pacijenta“ i na kraju sa nekim blagim osmijehom znalca rekla: bices ti nama, ako Bog da, dobro
prvo poboljsanje pokazalo bi se neposredno nakon zavarivanja strave, to jest, kada bi nana pacijentu ponudila medenjak, kolac slican gurabiji ali sa medom. namah bi joj pacijent poklonio jedan andjeoski osmijeh i zahvalni djeciji pogled pun stida... nana je djecije osmijehe nazivala bozijom hedijom 
„U Kuvajtu neki od sujevjernih ljudi vjeruju da se moze vidjeti vjestica kada se sura Fatiha prouci naopako. Onda se igla zabode u zemlju, a to znaci da je vjestica sada svezana uza zid, odakle se ne moze pomaci. Nakon toga treba Fatihu prouciti onako kako je ispravno i tako se pobijedi vjestica, te se od nje moze traziti zlato, novac, moc, sve... „
Salijevanje strave je pagansko vjerovanje i nema utemeljenja u šerijatu. Ne spominje se da je tako nešto postojalo u praksi Allahovog Poslanika, s.a.v.s, niti u praksi prvih generacija muslimana. Kod njih je postojala rukja (odučavanje), koja ima utemeljenje u šerijatu. Prema tome, salijevanje strave i tome slično je zabranjeno (haram). Posebno, u tom pogledu zabrinjava, što mnoge žene, kada salijevaju stravu, uče naopako kur‘anske sure što je najveći grijeh koji može izvesti iz islama. Učenje sura naopako pri salijevanju strave govori da su to džinovska i šejtanska posla. Zbog toga, savjetujem svim našim muslimankama da se klone salijevanja strave. Ukoliko su učile sure naopako, neka odmah prestanu i iskreno se pokaju Allahu, dž.š. Ukoliko svjesno to nastave raditi, neka znaju da tim svojim postupkom izlaze iz islama, a Allah, dž.š, najbolje zna, kaze Prof. Dr. Sukrija Ramic sa FIN-a.
poznata je jos jedna forma ovog lijecenja. „zavarivanje strave“. pogotovo za djecu, koja su prezivjela neki shok, strah i sl. takodjer se koristila kad djeca nisu imala apetit ili kad su bila „slaba“
ovu, blazu formu salijevanja strave, praktikovala je i moja nana rahmetli jer je po serijatu ta forma dopustena. posto je dedo rahmetli bio imam, itekako se gledalo na neke stvari.
u plehani bi tanjir iz gvozdenog loncica ( u ovom slucaju plave boje sa bijelim tufnicama
nakon ucenja sura, podizala bi loncic i sa vodom iz tanjira umivala lice prepadnutog malog insana, nakon sto mu je kao prvo dala tri-cetri kasike te vode da popije. vlaznim rukama prelazila je onda preko ruku i nogu „pacijenta“ i na kraju sa nekim blagim osmijehom znalca rekla: bices ti nama, ako Bog da, dobro
- shana_majka
#12 Re: Strava
@arslo ,jel' se voda daje preko "mashica", davno sredinom 60-tih mene tetka (a.r.) vodila nekoj nani na Alfakovac...
- zalizani
#13 Re: Strava
nije Alfakovac nego Alfmothafuckovacshana_majka wrote:@arslo ,jel' se voda daje preko "mashica", davno sredinom 60-tih mene tetka (a.r.) vodila nekoj nani na Alfakovac
- shana_majka
#14 Re: Strava
Onda, nisi ni ti zalizani nego "onaj shto ga je krava polizala"...zalizani wrote:nije Alfakovac nego Alfmothafuckovacshana_majka wrote:@arslo ,jel' se voda daje preko "mashica", davno sredinom 60-tih mene tetka (a.r.) vodila nekoj nani na Alfakovac![]()
(shala
- zalizani
#15 Re: Strava
poštovan sishana_majka wrote:Onda, nisi ni ti zalizani nego "onaj shto ga je krava polizala"...zalizani wrote:nije Alfakovac nego Alfmothafuckovacshana_majka wrote:@arslo ,jel' se voda daje preko "mashica", davno sredinom 60-tih mene tetka (a.r.) vodila nekoj nani na Alfakovac![]()
(shala)
- pustopoljina
#16 Re: Strava
ima tog obicaja na cijelom balkanu-uopste nije bosanski prije svega.potice od paganskih vremena.
inace mnogo toga u nasem (bosanskom) islamu je povezano sa krscanstvom-a krscanstvu opet su sacuvani mnogi paganski obicaji.
negdje sam jos citala nesto u vezi izlijevanja olova,na njemackom,cini mi se...nije nikakav povod kao kod nas (alternativna medicina
)
nego cini mi se,vise igra pred neki praznik...jal' bozic,jal' uskrs,jal' neki manji...ali to je neki ostatak predkrscanskog vremena.
sto se tice tih sugestivnih metoda-to na mene nista ne djeluje...ja samo sumnjicim i crnjacim...najvise me nervira kad cujem-think pink...ali ,ali...svako malo mi naleti the secret,the master key,law of attraction...
nego, sanjala sam da su mi narasli brkovi.pravi brkovi
sad stvarno ne znam kako to da protumacim?
inace mnogo toga u nasem (bosanskom) islamu je povezano sa krscanstvom-a krscanstvu opet su sacuvani mnogi paganski obicaji.
negdje sam jos citala nesto u vezi izlijevanja olova,na njemackom,cini mi se...nije nikakav povod kao kod nas (alternativna medicina
nego cini mi se,vise igra pred neki praznik...jal' bozic,jal' uskrs,jal' neki manji...ali to je neki ostatak predkrscanskog vremena.
sto se tice tih sugestivnih metoda-to na mene nista ne djeluje...ja samo sumnjicim i crnjacim...najvise me nervira kad cujem-think pink...ali ,ali...svako malo mi naleti the secret,the master key,law of attraction...
nego, sanjala sam da su mi narasli brkovi.pravi brkovi
- pustopoljina
#17 Re: Strava
„U Kuvajtu neki od sujevjernih ljudi vjeruju da se moze vidjeti vjestica kada se sura Fatiha prouci naopako. Onda se igla zabode u zemlju, a to znaci da je vjestica sada svezana uza zid, odakle se ne moze pomaci. Nakon toga treba Fatihu prouciti onako kako je ispravno i tako se pobijedi vjestica, te se od nje moze traziti zlato, novac, moc, sve... „
a to su rodjaci od onih "hotel california"
vazda i svuda su ljudi isti...
a to su rodjaci od onih "hotel california"
vazda i svuda su ljudi isti...
- Maraschino
#18 Re: Strava
... ako kompjuter zahebava,
je li bolje stravu mu izliti
ili ga politi vodom preko masica

je li bolje stravu mu izliti
ili ga politi vodom preko masica
- Ahmmed
#19 Re: Strava
Eh, Arslane, podsjetio si me na neke drage trenutke i dane
I saljevanje strave u "skladu" sa Šerijatom
Nisam baš od velikih ljubitelja ovoga nam načina liječenja
, ali ne vidim ni velike štete u njemu.Zapravo, riječ je o sinkretizmima različite vrste: Naći će se tu i paganstva, u prvom redu kroz kult olova, zatim kršćanstva, kroz kult laganog prskanja vodom u koju je olovo bačeno( sveta vodica), te islama, kroz učenje Kur ana, te "pranja", odnosno potiranja vodom određenih dijelova tijela, što bi trebalo asocirati na abdest.
Tempora, što se svijeća tiče, mislim da se još uvijek te šarene svijeće mogu kupiti u Sarajevu,na Baščaršiji. One su se palile uoči mubarek večeri, a moj rahmetli otac mi je pričao , da su ulicama Sarajeva, pogotovo Starog Grada, ulični prodavci, sve negdje do sedamdesetih prošloga stoljeća, u periodu kad su počinjale tri velike mubarek večeri u islamu, a otprilike dva mjeseca pred Ramazan, Ramazan, uzvikivali" Kupite šarene svijeće,mubarek večeri dolaze
".
Običaj je očito neislamski, ali se u tradiciju naših muslimana prebacio iz naslijeđa njihovih kršćanskih predaka. DakleM
, sinkretizma na sve strane 
Nisam baš od velikih ljubitelja ovoga nam načina liječenja
Tempora, što se svijeća tiče, mislim da se još uvijek te šarene svijeće mogu kupiti u Sarajevu,na Baščaršiji. One su se palile uoči mubarek večeri, a moj rahmetli otac mi je pričao , da su ulicama Sarajeva, pogotovo Starog Grada, ulični prodavci, sve negdje do sedamdesetih prošloga stoljeća, u periodu kad su počinjale tri velike mubarek večeri u islamu, a otprilike dva mjeseca pred Ramazan, Ramazan, uzvikivali" Kupite šarene svijeće,mubarek večeri dolaze
Običaj je očito neislamski, ali se u tradiciju naših muslimana prebacio iz naslijeđa njihovih kršćanskih predaka. DakleM
-
mamica papucarka
#20 Re: Strava
moze ti biti bolje, ali cisto sugestivnobesana wrote:A ja taman kontala da odem da mi saliju stravuOzbiljno primjetila sam da od 50-ak ljudi u tramvaju, recimo, jedina ja skačem ako zaškripe kočnice automobila. Na poslu jedino ja skačem ako nešto nekom ispadne iz ruku (a laminat) pa to pukneeeeee. U zadnje vrijeme se i buba bojim.
Prije nisam. I stvarno sam razmišljala o tom saljevanju strave. čak sam i broj telefona nabavila, ali ovo što pročitah me natjeralo da se predomislim.
Ahmede, jel ima kakva slicica tih svjecica. Moram prizant da za te svijece nikad nisam cula.
- Ahmmed
#21 Re: Strava
mamica papucarka wrote:moze ti biti bolje, ali cisto sugestivnobesana wrote:A ja taman kontala da odem da mi saliju stravuOzbiljno primjetila sam da od 50-ak ljudi u tramvaju, recimo, jedina ja skačem ako zaškripe kočnice automobila. Na poslu jedino ja skačem ako nešto nekom ispadne iz ruku (a laminat) pa to pukneeeeee. U zadnje vrijeme se i buba bojim.
Prije nisam. I stvarno sam razmišljala o tom saljevanju strave. čak sam i broj telefona nabavila, ali ovo što pročitah me natjeralo da se predomislim.
![]()
Ahmede, jel ima kakva slicica tih svjecica. Moram prizant da za te svijece nikad nisam cula.
mamice, nažalost, nemam sličicu, jer nemam svijećica
-
b.boja
#22 Re: Strava
zivo se sjecam tih svijecica u moj kuci ,nekad davno, smo palili te male sarene svijecice uoci mubarek veceri.... u ovoj sredini gdje sad zivim, niko ne zna za taj obicaj, cak sta vise, crkose mi od smijeha o tom obicaju u mojoj kuci.Ahmmed wrote: Tempora, što se svijeća tiče, mislim da se još uvijek te šarene svijeće mogu kupiti u Sarajevu,na Baščaršiji. One su se palile uoči mubarek večeri, a moj rahmetli otac mi je pričao , da su ulicama Sarajeva, pogotovo Starog Grada, ulični prodavci, sve negdje do sedamdesetih prošloga stoljeća, u periodu kad su počinjale tri velike mubarek večeri u islamu, a otprilike dva mjeseca pred Ramazan, Ramazan, uzvikivali" Kupite šarene svijeće,mubarek večeri dolaze".
Običaj je očito neislamski, ali se u tradiciju naših muslimana prebacio iz naslijeđa njihovih kršćanskih predaka. DakleM, sinkretizma na sve strane
-
ludacha
#23 Re: Strava
kao da nisam odavde, al nikad nisam cula ni za sta od ovog sta napricaste..ma sve te stvari nisu tako manite, ako je netko uvjeren da mu neko, nazovimo to, magijanje, može pomoci, onda ce mu pomoci, ali rekla bih da sve to ima korijenje u psihi covjeka.
nadam se da se nikad necu naci u situaciji da vjerujem da mi takvo nesto moze pomoci.
nadam se da se nikad necu naci u situaciji da vjerujem da mi takvo nesto moze pomoci.