Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Yug

#26 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by Yug »

Styling wrote:
Martinez_ wrote:Ne može se večito drugi kriviti za vlastite probleme, Srbija sa trenutnom političkom krizom u BiH nema apsolutno ništa.
Najbolje se to oslikava na primeru hrvatsko-bošnjačkog nesporazuma u Federaciji. Kako svi ističu, Zagreb se već dugi niz godina odnosi najkorektnije moguće i baš onako kako zvanično Sarajevo želi, ali kriza institucija u FBiH je permanentna, ne vidi se kraj ni preganjanju oko sprovođenja Sejdić-Finci. I nikom ne pada na pamet da tvrdi da iza hrvatskih zahteva stoje velikohrvatske težnje iz Zagreba.
Ne postoji hrvatsko-bosnjaski nesporazum. Postoji jedan covjek u Hrvata i on se zove Dragan Covic koji zeli nemoguce i time blokira drzavu i implementaciju presude Sejdic-Finci. Ne mozemo generalizovati stvari govoriti i hrvatsko-bosnjackom nesporazumu. To ne postoji.
Kad si Ti zadnji put bio dole ?
Danas su Sarajevo,Brcko,Doboj,Bijeljina za Mostar gradovi ljubavi i tolerancije :lol:

Mostar 2008 god.Turska-Hrvatska 2:1
Image
sreten75

#27 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by sreten75 »

a sto smo opsjednuti srbijom, :mrgreen:
oakville

#28 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by oakville »

sreten75 wrote:a sto smo opsjednuti srbijom, :mrgreen:
Nismo, nego ti opsjednut.Uostalom srbiju gledamo u pozitivnom svjetlu kao faktor stabilnosti regiona, koji će na jednom mjestu da okupi sve bivše faktore nestabilnosti - da budu jedno i zajedno :mrgreen:
Milan N

#29 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by Milan N »

Nema ništa lepše no kad su braća složna. :)
CSKA

#30 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by CSKA »

Ne daj Boze da se Srbi sloze :D

seln

#31 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by seln »

madner wrote:Jedino tenkovima.

No nisam siguran da je neophodno to i uraditi.
Strateski odgovor na velikosrpske pretenzije - stratesko nuklearno oruzje. :mrgreen:
Nema te ideologije koju nekoliko LGM-118A ne moze promijeniti.
Milan N

#32 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by Milan N »

Komedija.
seln

#33 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by seln »

Milan N wrote:Komedija.
Nema te komedije koju nekoliko LGM-118A ne moze promijeniti. :mrgreen:
daddy-kool

#34 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by daddy-kool »

Ratnici bi odmah za oružje. Podržavam, ali to je sredstvo za odbranu granica suverene BiH, a ova tema je okreunta srpskom pitanju u BiH.

Veliki dio prošlih i trenutnih problema Srba u BiH, su uzrokovani velikosrpskom ideologijom proširenja teritorije i njezinim homogeniziranjem putem etničkog čišćenja i ratnih zločina. Njihovi loši motivi, rat i zločini, te neuspjeh u njihovom ostvarivanju, doveli su do nezdrave i još uvijek nejasne situacije u cijeloj BiH, a posebno među Srbima. Od ratnih ciljeva nisu odustali, još uvijek je aktuelan nastavak velikosrpske politike i ideologije i traži se otcjepljenje radi pripajanja Srbiji. Mnogi se ne vide u BiH kao zajedničkoj, multikulturalnoj državi, ravnopravnih naroda i građana.

Sa druge strane, kod Bošnjaka, postoji veliko nepovjerenje prema Srbima i njihovim namjerama u RS i BiH. Česta je percepcija kolektivne krivice za rat i zločine, mnogi ne vide mogućnost zajedničkog života. Kao razrješenje situacije, a ovdje na forumu se to moglo često pročitati, predlažu se protjerivanja, rahat patnje, traktorijade, demografsko propadanje, poklapanje, nestajanje. Postoji osjećaj osvete, inata i ravnodušnosti.

Šta nam je cilj?

Da li je moguća multikulturalna, građanska država i zajedničko življenje? (Jeste.) Kako zamišljate idealnu BiH za 20 godina i kako to postići?

Kako postići denacifikaciju, odvajanje motiva i interesa Beograda i Banja Luke, te neutralisanje velikosrpske ideologije u SPC?
Milan N

#35 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by Milan N »

seln wrote:
Milan N wrote:Komedija.
Nema te komedije koju nekoliko LGM-118A ne moze promijeniti. :mrgreen:
Mora da si dete. Nema drugo. :)
Milan N

#36 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by Milan N »

@daddy-kool

Potrebna je čvrsta ruka, ali ne spolja nego unutar svih ovih prostora. Potrebna je jedna nova politička ideja.

Ja sam Srbin i znam koliko mi smeta to zatvaranje i samoživost, čak i u SPC. Dokle će nas to odvesti, videćemo.
zavrzlama

#37 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by zavrzlama »

Srbi ce napraviti BIH normalnom drzavom....uopste ne treba nikakva strategija protiv istih......
Styling

#38 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by Styling »

Yug wrote:
Styling wrote:
Martinez_ wrote:Ne može se večito drugi kriviti za vlastite probleme, Srbija sa trenutnom političkom krizom u BiH nema apsolutno ništa.
Najbolje se to oslikava na primeru hrvatsko-bošnjačkog nesporazuma u Federaciji. Kako svi ističu, Zagreb se već dugi niz godina odnosi najkorektnije moguće i baš onako kako zvanično Sarajevo želi, ali kriza institucija u FBiH je permanentna, ne vidi se kraj ni preganjanju oko sprovođenja Sejdić-Finci. I nikom ne pada na pamet da tvrdi da iza hrvatskih zahteva stoje velikohrvatske težnje iz Zagreba.
Ne postoji hrvatsko-bosnjaski nesporazum. Postoji jedan covjek u Hrvata i on se zove Dragan Covic koji zeli nemoguce i time blokira drzavu i implementaciju presude Sejdic-Finci. Ne mozemo generalizovati stvari govoriti i hrvatsko-bosnjackom nesporazumu. To ne postoji.
Kad si Ti zadnji put bio dole ?
Danas su Sarajevo,Brcko,Doboj,Bijeljina za Mostar gradovi ljubavi i tolerancije :lol:

Mostar 2008 god.Turska-Hrvatska 2:1
Image
Sta ocekujes od Hrvata kada Bosnjaci u Mostaru nosaju turske zastave. Mogu shvatiti povezanost Hrvata sa hrvatskom i njenim simbolima ali nikako ne kontam sta Bosnjaci u Mostaru i u BiH imaju sa Turskom. Uostalom, SDA im je i prepustila zapadni Mostar, sada nema nazad. Moze se samo pokusati ublaziti stvari. Ali ja sam saradjivala sa Hrvatima u Mostaru i zapadnoj Hercegovini jednako dobro kao i sa Srbima i RS-u. Ekonomija lijeci sve razlike. :thumbup:
daddy-kool

#39 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by daddy-kool »

zavrzlama wrote:Srbi ce napraviti BIH normalnom drzavom....uopste ne treba nikakva strategija protiv istih......
Kako, kada i zašto?

Da se razumijemo, ne postoji strategija protiv Srba nego protiv velikosrpske politike i ideologije, čiji su ciljevi bili i ostali proširenje i homogeniziranje teritorije Srbije.
oakville

#40 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by oakville »

Styling wrote:
Sta ocekujes od Hrvata kada Bosnjaci u Mostaru nosaju turske zastave. Mogu shvatiti povezanost Hrvata sa hrvatskom i njenim simbolima ali nikako ne kontam sta Bosnjaci u Mostaru i u BiH imaju sa Turskom. Uostalom, SDA im je i prepustila zapadni Mostar, sada nema nazad. Moze se samo pokusati ublaziti stvari. Ali ja sam saradjivala sa Hrvatima u Mostaru i zapadnoj Hercegovini jednako dobro kao i sa Srbima i RS-u. Ekonomija lijeci sve razlike. :thumbup:

Ako ekonomija liječi sve,možeš li nam pojasniti kako to da je nacionalizam u rsu bio apsolutno najveći u vrijeme kada je privatiziran telekom? Više para, više nacionalizma u rs-u.
Bogaz

#41 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by Bogaz »

Često pratim ovaj forum, ali me mrzi da pišem i ubjeđujem se.....

Iz dana u dan sve je više tema ili postova u drugim temama u kojima se spominje velikosrpska pretenzija na bošnjačke teritorije, zatim Srbijanska politika usmjerena protiv Bosne i sl. Meni uopšte nije jasno odakle nekim Bošnjacima te ideje. To su neke spekulacije na nivou mitova ili ne znam čega već. Ja ne govorim o periodu rata ili predratnom periodu, nego danas.

Koga danas u Srbiji boli ona stvar za Bosnu, pa čak i za Republiku Srpsku? Ko je spominje uopšte? Ne kažem da ne postoji nekoliko ludaka koji trabunjaju o Srpsko-park iz doba jure-skom pra postanju i glupostima. A to su marginalne ličnosti koje svi živi smatraju ludacima. Mene samo interesuje prosto odakle nekim Bošnjacima tolika opterećenost nekim virtualnim strahovima? Zašto?
dert

#42 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by dert »

jel se ti to pravis mutav il' si stvarno :shock:
AkHolic

#43 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by AkHolic »

daddy-kool wrote:Ratnici bi odmah za oružje. Podržavam, ali to je sredstvo za odbranu granica suverene BiH, a ova tema je okreunta srpskom pitanju u BiH.

Veliki dio prošlih i trenutnih problema Srba u BiH, su uzrokovani velikosrpskom ideologijom proširenja teritorije i njezinim homogeniziranjem putem etničkog čišćenja i ratnih zločina. Njihovi loši motivi, rat i zločini, te neuspjeh u njihovom ostvarivanju, doveli su do nezdrave i još uvijek nejasne situacije u cijeloj BiH, a posebno među Srbima. Od ratnih ciljeva nisu odustali, još uvijek je aktuelan nastavak velikosrpske politike i ideologije i traži se otcjepljenje radi pripajanja Srbiji. Mnogi se ne vide u BiH kao zajedničkoj, multikulturalnoj državi, ravnopravnih naroda i građana.

Sa druge strane, kod Bošnjaka, postoji veliko nepovjerenje prema Srbima i njihovim namjerama u RS i BiH. Česta je percepcija kolektivne krivice za rat i zločine, mnogi ne vide mogućnost zajedničkog života. Kao razrješenje situacije, a ovdje na forumu se to moglo često pročitati, predlažu se protjerivanja, rahat patnje, traktorijade, demografsko propadanje, poklapanje, nestajanje. Postoji osjećaj osvete, inata i ravnodušnosti.

Šta nam je cilj?

Da li je moguća multikulturalna, građanska država i zajedničko življenje? (Jeste.) Kako zamišljate idealnu BiH za 20 godina i kako to postići?

Kako postići denacifikaciju, odvajanje motiva i interesa Beograda i Banja Luke, te neutralisanje velikosrpske ideologije u SPC?
Srpsko je pitanje u BiH riješeno.Bilo da ostane u sastavu BiH ili da se osamostali manjim entitetom ce upravljati lokalni Srbi.Vremenom će se moguce na neki nacin profilirat u naciju za sebe razlicitu i od Srbije.
Problem BiH jest problem Federacije.
escobar__

#44 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by escobar__ »

Bogaz wrote:Često pratim ovaj forum, ali me mrzi da pišem i ubjeđujem se.....

Iz dana u dan sve je više tema ili postova u drugim temama u kojima se spominje velikosrpska pretenzija na bošnjačke teritorije, zatim Srbijanska politika usmjerena protiv Bosne i sl. Meni uopšte nije jasno odakle nekim Bošnjacima te ideje. To su neke spekulacije na nivou mitova ili ne znam čega već. Ja ne govorim o periodu rata ili predratnom periodu, nego danas.

Koga danas u Srbiji boli ona stvar za Bosnu, pa čak i za Republiku Srpsku? Ko je spominje uopšte? Ne kažem da ne postoji nekoliko ludaka koji trabunjaju o Srpsko-park iz doba jure-skom pra postanju i glupostima. A to su marginalne ličnosti koje svi živi smatraju ludacima. Mene samo interesuje prosto odakle nekim Bošnjacima tolika opterećenost nekim virtualnim strahovima? Zašto?
Hahaha, ko vas ne zna...
muha_sa

#45 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by muha_sa »

:?
DoZeN

#46 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by DoZeN »

Republika Srpska je u BIH, i Srbi iz BIH su problem BIH,koji Sarajevo nece da rijesava ili ne zna?
Srbija nece nikada pristati da RS se ukine, a i ako se ukine RS,opet ce oni koji su bili u VRS morati biti u vlasti jer nece biti BIH u suprotnom.
Znaci opet se gleda u pogresnom pravcu
DoZeN

#47 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by DoZeN »

daddy-kool wrote:

Zadjednicki zivot u BIH je moguc,mutietnicka drzava i gradjanska nije,jer nece je ni Bosnjaci u 80% i protiv su mjesanih brakova i istopolnih brakova.
Postices tako sto ces neki Komsic otici na Pale ili na Sokolac i pomilovati djece vojnika VRS po kosi i pomoci mu, kako pomaze djecu svojih ljiljana
inace u BIH nece krenuti na bolje, a nekima i odgovara ovako da budemo podjeljeni jer za zajednicki zivot treba i odricanja i gubitak glasova.
huone

#48 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by huone »

DoZeN wrote:Postices tako sto ces neki Komsic otici na Pale ili na Sokolac i pomilovati djece vojnika VRS po kosi i pomoci mu, kako pomaze djecu svojih ljiljana
inace u BIH nece krenuti na bolje, a nekima i odgovara ovako da budemo podjeljeni jer za zajednicki zivot treba i odricanja i gubitak glasova.
A kako to uvijek Bosnjaci ili ljudi koji su probosanski orijentisani da prave ustupke I da "miluju djecu rs vojnika"... ?

Kad su to Srbi u Bosni priznali genocid I zlocine koje su pocinili?
Martinez_

#49 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by Martinez_ »

huone wrote:
DoZeN wrote:Postices tako sto ces neki Komsic otici na Pale ili na Sokolac i pomilovati djece vojnika VRS po kosi i pomoci mu, kako pomaze djecu svojih ljiljana
A kako to uvijek Bosnjaci ili ljudi koji su probosanski orijentisani da prave ustupke I da "miluju djecu rs vojnika"... ?

Kad su to Srbi u Bosni priznali genocid I zlocine koje su pocinili?

Zato što je to u interesu opstanka Bosne i Hercegovine. Želiš li da Srbi i Hrvati prihvate BiH jednom ili ne? Ako želiš onda nema kolektivne odgovornosti i natucanja iste već se za zločine osuđeni pojedinci izoluju od nacije u čije ime su činili zlodela. Isto je učinjeno i 1945, iako je prethodno dobrim delom besnio etnički rat, za zločine genocida su osuđeni fašisti i izdajnici koji nemaju narodnost. Znali su komunisti da je nemoguća zajednica sa hipotekom kolektivne odgovornosti gde jedni drugima duguju toliko.

Svejedno su Hrvati čak i u vreme Hrvatskog proleća a naročito nakon Antibirokratske revolucije u Srbiji osećali sa im Srbi nameću kolektivnu krivicu za NDH i nenaplaćene račune iz tog rata, i logično - zajednica je postala nesnosna i nemoguća.

Svi odnosi i tenzije od kojih boluje današnje bosanskohercegovačko društvo ne pojavljuju se prvi put na ovim prostorima, nisu nikakva novina i sve strane bi iz istorije mogle štošta naučiti.
Bogaz

#50 Re: Strateški odgovor na velikosrpske pretenzije u BiH

Post by Bogaz »

escobar__ wrote:

Hahaha, ko vas ne zna...
Šta to znači? Koga to nas? Ja jesam Srbin, ali to nema nikakve veze sa onim o čemu sam pisao...živim na relaciji Bih-Sr. I posmatram stvari objektivno, uopšte me ne interesuje ishod, osim da mi djeca žive u miru i da imaju budućnost.
Realno stanje je takvo, a to možete lako provjetiti....niti većinu Srba iz SR interesuje RS, uključujući to da mnogi nemaju pojma ni kako je bosna podijeljena, niti Srbi iz RS teže SR kao nekad u bilo kom smislu, osim identifikacije u sportu. Ako vi znate nešto što ja ne znam i ako imate neke tajne planove dajte, da vidimo....
Nemam namjeru da bilo šta provociram, samo me interesuje?
Post Reply