Stranka za odvajanje Federacije od BiH
- PerverzMusharaf
#1 Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Jeli moguća takva stranka i šta bi bili mogući argumenti i ciljevi te stranke. Da li bi postojala prednost u tome da se Federacija danas izdvoji iz BiH i postane nezavisna država? Čega se time odričemo a šta dobijamo? Da li je Federacija ekonomski i politički samoodrživa i koje bi uređenje odgovaralo takvoj državi i pod kojim međunarodnim uslovima?
Mislim da postoji sijaset prednosti koje bi ovakva stranka mogla da donese u našu žabokrečinu od političkih opcija a i dovela bi secesioniste u RS pred svršen čin. Ne treba zaboraviti da Republika srpska ovakav stepen autonomije može da ostvari samo u okviru Bosne i Hercegovine. U okviru Srbije imala bi manje nadležnosti od opštine Istočni Mostar. Posebno veliku kampanju ova stranka trebala bi da vodi u Brčkom sa ciljem da brčko bude dio Federacije koja će da se odvoji od BiH. U šahu, nekad treba napraviti rokadu. Ovo bi ogolilo ispraznost i secisionističke politike ali i današnjih takozvanih bosanskih patriota.
Mislim da postoji sijaset prednosti koje bi ovakva stranka mogla da donese u našu žabokrečinu od političkih opcija a i dovela bi secesioniste u RS pred svršen čin. Ne treba zaboraviti da Republika srpska ovakav stepen autonomije može da ostvari samo u okviru Bosne i Hercegovine. U okviru Srbije imala bi manje nadležnosti od opštine Istočni Mostar. Posebno veliku kampanju ova stranka trebala bi da vodi u Brčkom sa ciljem da brčko bude dio Federacije koja će da se odvoji od BiH. U šahu, nekad treba napraviti rokadu. Ovo bi ogolilo ispraznost i secisionističke politike ali i današnjih takozvanih bosanskih patriota.
- sema911s
#2 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
podklocu koliko ljudi po tvojoj ludoj ideji dzaba izginu,. koliko se nas borilo za cjelovitu BiH i ti bi sada odvajao pederaciju od bosne to isto ti radi rodjak dodik,,., zar nebi bilo bolje da ukinemo pederaciju i sumsku i svi zivimo u nasoj jedinoj lipoj bosni i hercegovini
- vaučer
#3 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Upeklo bome..
-
rookfash
#4 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Ako pod tim odcjepljenjima i nezavisnom drzavom Federacijom BiH podrazumijevas danasnju BiH + nas drugi izlaz na more u sutorini + ostale krajeve susjednih zemalja koji bi imali ambiciju da se pripoje nama (eto necu biti megaloman pa potrazivati one nase krajeve po dalmaciji i srbiji koji su nekad pripadali kraljevini bosni) onda podrzavam tu tvoju ideju.

- PerverzMusharaf
#5 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
slažem se, al vidiš da ne ide na ovaj način glavom kroz zid. zato treba probati na drugi način. uvjeren sam da bi rs odbila razbijanje bih i onda bi smo mogli da rekonstruisemo odnose.sema911s wrote:podklocu koliko ljudi po tvojoj ludoj ideji dzaba izginu,. koliko se nas borilo za cjelovitu BiH i ti bi sada odvajao pederaciju od bosne to isto ti radi rodjak dodik,,., zar nebi bilo bolje da ukinemo pederaciju i sumsku i svi zivimo u nasoj jedinoj lipoj bosni i hercegovini
- jazzer
#6 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Odvojimo federaciju i zajebemo i Dodika, Radovana a i Sratka
.
Prestani razmisljati jarane, uzmi godisnji, odmori malo.
- PerverzMusharaf
#7 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
pa i to bi možda bilo moguće. crna gora na primjer može da zamjeni herceg novi za istočnu hercegovinu. ali do toga ne bi došlo jer rs bi odbila raspad bih.rookfash wrote:Ako pod tim odcjepljenjima i nezavisnom drzavom Federacijom BiH podrazumijevas danasnju BiH + nas drugi izlaz na more u sutorini + ostale krajeve susjednih zemalja koji bi imali ambiciju da se pripoje nama (eto necu biti megaloman pa potrazivati one nase krajeve po dalmaciji i srbiji koji su nekad pripadali kraljevini bosni) onda podrzavam tu tvoju ideju.
- Mister Yes
#8 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Naravno, ja sam za to da se RS odvoji ako će istog momenta Federacija (plus Brčko distrikt) ući u EU i NATO. U suprotnom jok.
- PerverzMusharaf
#9 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
da, ali takođe bi i rs ušla u eu i u nato. eto rješenja. neka federacija i rs odu u eu i u nato i kažu mi hoćemo odmah unutra ali kao 2 države. pristaće.
- Havatar
#10 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
jazzer wrote:Odvojimo federaciju i zajebemo i Dodika, Radovana a i Sratka.
-
Basvod
#11 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Ne ide to tako "djeco".
Federacija ne zna sta ce sama sa sobom a ne da odvaja od BiH. A ove gluposti o sadaka ulasku u EU i NATO nisu vrijedne komentarisanja.
Samo polako, MZ se tako reci nedavno iskljicila iz procesa u BiH. Tek treba da sazriju alternativne ideje o dugirocnom rjesavanju nacionalnih pitanja.
Federacija ne zna sta ce sama sa sobom a ne da odvaja od BiH. A ove gluposti o sadaka ulasku u EU i NATO nisu vrijedne komentarisanja.
Samo polako, MZ se tako reci nedavno iskljicila iz procesa u BiH. Tek treba da sazriju alternativne ideje o dugirocnom rjesavanju nacionalnih pitanja.
- veljaca
#12 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
PerverzMusharaf wrote:da, ali takođe bi i rs ušla u eu i u nato. eto rješenja. neka federacija i rs odu u eu i u nato i kažu mi hoćemo odmah unutra ali kao 2 države. pristaće.
Nije ni tebi lako ....
Nece pristati, jer nece Distrikt Brcko ....
a kada bi pristao i Distrikt, nece Zupanija, pa onda nece Opcina, pa onda nece Mujo, Rade i Ivan .....
Tako da to je ovo samo pusti san ....
- PerverzMusharaf
#13 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
veljaca wrote:PerverzMusharaf wrote:da, ali takođe bi i rs ušla u eu i u nato. eto rješenja. neka federacija i rs odu u eu i u nato i kažu mi hoćemo odmah unutra ali kao 2 države. pristaće.![]()
Nije ni tebi lako ....
Nece pristati, jer nece Distrikt Brcko ....![]()
a kada bi pristao i Distrikt, nece Zupanija, pa onda nece Opcina, pa onda nece Mujo, Rade i Ivan .....
ti ne kontaš. ja ovde ne predlažem to kao konačno rješenje, već stranku koja će to pro forme da zagovara. efekat bi bio suprotan.
- veljaca
#14 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Ne kontas ti ....PerverzMusharaf wrote:veljaca wrote:PerverzMusharaf wrote:da, ali takođe bi i rs ušla u eu i u nato. eto rješenja. neka federacija i rs odu u eu i u nato i kažu mi hoćemo odmah unutra ali kao 2 države. pristaće.![]()
Nije ni tebi lako ....
Nece pristati, jer nece Distrikt Brcko ....![]()
ti ne kontaš. ja ovde ne predlažem to kao konačno rješenje, već stranku koja će to pro forme da zagovara. efekat bi bio suprotan.
Procitaj malo bolje - na sta sam ti ja replicirao. Ja sam ti odgovorio na ove ulaske u EU i Nato ....
-
motorola01
#15 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Jasta radivaučer wrote:Upeklo bome..
-
udrch
#16 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
koji debilizam..ili možda nešto drugo..
-
Incerum Canabea
#17 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Nastranu moje mišljenje o besmislenosti ovakve ideje, mene nešto drugo kopka, a to je činjenica da se bošnjački političari kao najviše zalažu za BiH i njenu opstojnost, a istovremeno upravo oni već desetljećima srozovaju BiH na nivo FBiH.
Treba li ići dalje od toga da FBiH koristi zastavu i grb BiH, jer nisu željeli da izglasaju svoje. Sama simbolika je jasna: na jednoj strani RS sa svojim simbolima, na drugoj BiH, odnosno njeni simboli. Možemo ići i dalje, do samog imena entiteta, gdje je umjesto Federacije Bošjaka i Hrvata, prihvaćena opcija Federacije Bosne i Hercegovine. Opet, imamo dva entiteta: Republiku Srpsku i bosanskohercegovački entitet.
Možemo se pozabaviti i zakonima o praznicima: nema jedinstvenog zakona, koji bi definisao državne praznike, pa makar oni bili i samo Prvi maj i Nova godina, nego imamo entitetske praznike RS-a i na drugoj strani Dan državnosti, Dan nezavisnosti, etc. BiH, a pošto se slave na nivou entiteta, a nose te nazive, oni su Dan državnosti i nezavisnosti FBiH, odnosno BiH.
Sva ta simbolika nekome može biti beznačajna, može se ići i do toga da se razgovara o legalnosti zakona o praznicima u RS i tako dalje i tako bliže. Međutim, državu čini narod i sistem zakona i simbola. Prvo stavku ova država više-manje nema, jer i oni koji su za državu, mahom su protiv ovakve države. Zakoni su često potpuno različiti. Državne firme ne postoje (izuzev Elektroprenosa), mada kažu da je mirovni dogovor podrazumijevao obavezno formiranje takvih firmi. Zašto na tome nije insistirano, treba opet priupitati prvenestveno one koji se deklarišu kao prodržavnički element, narod, partije, kako god. Na kraju, postoje simboli, al' kako već rekoh, državni su degradirani na nivou jednog entiteta.
Jedino što preostaje, to je nada u američko insistiranje na reformi Federacije. Što bi ju valjda učinilo funkcionalnijom i više smislenom, jer je trenutno ona tek loš pokušaj igranja države. Dok se RS igra nezavisne države, Federacije se pokušava igrati države BiH.
Čini mi se da će još mnogo aviona sletjeti na trebinjski aerodrom i auta proći brzom cestom Lašva - Bihać, prije no što se političke partije i narod dohavizaju i počnu graditi zdrave entitete i koristiti državu BiH od koje mogu imati više koristi nego štete i jedni i drugi (i treći).
Treba li ići dalje od toga da FBiH koristi zastavu i grb BiH, jer nisu željeli da izglasaju svoje. Sama simbolika je jasna: na jednoj strani RS sa svojim simbolima, na drugoj BiH, odnosno njeni simboli. Možemo ići i dalje, do samog imena entiteta, gdje je umjesto Federacije Bošjaka i Hrvata, prihvaćena opcija Federacije Bosne i Hercegovine. Opet, imamo dva entiteta: Republiku Srpsku i bosanskohercegovački entitet.
Možemo se pozabaviti i zakonima o praznicima: nema jedinstvenog zakona, koji bi definisao državne praznike, pa makar oni bili i samo Prvi maj i Nova godina, nego imamo entitetske praznike RS-a i na drugoj strani Dan državnosti, Dan nezavisnosti, etc. BiH, a pošto se slave na nivou entiteta, a nose te nazive, oni su Dan državnosti i nezavisnosti FBiH, odnosno BiH.
Sva ta simbolika nekome može biti beznačajna, može se ići i do toga da se razgovara o legalnosti zakona o praznicima u RS i tako dalje i tako bliže. Međutim, državu čini narod i sistem zakona i simbola. Prvo stavku ova država više-manje nema, jer i oni koji su za državu, mahom su protiv ovakve države. Zakoni su često potpuno različiti. Državne firme ne postoje (izuzev Elektroprenosa), mada kažu da je mirovni dogovor podrazumijevao obavezno formiranje takvih firmi. Zašto na tome nije insistirano, treba opet priupitati prvenestveno one koji se deklarišu kao prodržavnički element, narod, partije, kako god. Na kraju, postoje simboli, al' kako već rekoh, državni su degradirani na nivou jednog entiteta.
Jedino što preostaje, to je nada u američko insistiranje na reformi Federacije. Što bi ju valjda učinilo funkcionalnijom i više smislenom, jer je trenutno ona tek loš pokušaj igranja države. Dok se RS igra nezavisne države, Federacije se pokušava igrati države BiH.
Čini mi se da će još mnogo aviona sletjeti na trebinjski aerodrom i auta proći brzom cestom Lašva - Bihać, prije no što se političke partije i narod dohavizaju i počnu graditi zdrave entitete i koristiti državu BiH od koje mogu imati više koristi nego štete i jedni i drugi (i treći).
-
kongres
#18 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Naisao sam neki dan pored ludnice opasane visokim betonskim zidom-kasnije su mi rekli da su tu tu zatvorene opasne psihopate.Cuo sam sa druge strane ograde uzvike "trinaest trinaest trinaest"-zinteresovalo me sta se dogadja unutra i onda sam ugledao rupu u zidu taman da mogu pogledati unutra-naslonio sam oko da bacim pogled a onda me neko stapom ubo u oko.Poslije toga su uslijedili uzvici "cetrnaest cetrnaest cetrnaest".Pouka -ne slusajte budale i ne gledajte sta rade.Znam da nema veze sa temom ali mi se cini da je ludnica dobila internet a i upeklo je sto vec neko prije mene rece.Stranka za odvajanje federacije od bih u koaliciji sa strankom za kantonalnu drzavnost i opstinske autonomije.

- Opetja033
#19 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Salonci uvijek pokazu svoje pravo lice i modus operandi je uvijek isti: prvo se krene sa pljuvanjem po islamu kao vecinskoj vjeri kod Bosnjaka i tu steknu simpatije dezurnih islamofoba na forumu. Povremeno ubace koji antibosnjacki komentar u vidu karaktera rata i genocida, negiranja bosanskog jezika itd - a dezurni islamofobi im objerucke aplaudiraju radi "viseg" cilja i proglasavaju ekstremistima svakoga ko se ovim saloncima suprostavi. Bude taj divni brak islamofoba (uglavnom jugonostalgicari i ekstremna ljevica) i salonaca skladan odredjeno vrijeme.
A onda na kraju salonci pokazu svoje pravo lice: ismijavanje i podjebavanje Srebrenice (nazivajuci je kasabom za koju nam treba pucati kurac) te pozivanje na podjelu BiH. Tada se dezurni islamofobi (sa one dvije gore pomenute podgrupe) usute i povuku. Samo je pitanje da li se povuku od stida sto su podrzavali prikrivene cetnike ili sto jos nije doslo vrijeme da i oni jasno i glasno iznesu svoje misljenje po ovim pitanjima. To je jedina preostala misterija. A sve ostalo je vidjeno vec hiljadu puta. Hiljadu puta vidjen Modus operandi, na hiljadu tema ovdje. Na um mi pada ona legendarna tema "Sarajevo, Jugoslavija" i ova skorasnja tema o Hadzibajricu, alkoholu i Ramazanu.
A onda na kraju salonci pokazu svoje pravo lice: ismijavanje i podjebavanje Srebrenice (nazivajuci je kasabom za koju nam treba pucati kurac) te pozivanje na podjelu BiH. Tada se dezurni islamofobi (sa one dvije gore pomenute podgrupe) usute i povuku. Samo je pitanje da li se povuku od stida sto su podrzavali prikrivene cetnike ili sto jos nije doslo vrijeme da i oni jasno i glasno iznesu svoje misljenje po ovim pitanjima. To je jedina preostala misterija. A sve ostalo je vidjeno vec hiljadu puta. Hiljadu puta vidjen Modus operandi, na hiljadu tema ovdje. Na um mi pada ona legendarna tema "Sarajevo, Jugoslavija" i ova skorasnja tema o Hadzibajricu, alkoholu i Ramazanu.
-
kongres
#20 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Dzaba ja vicem ljudi upeklo je -evo sad ide i red religije-slijedeci su garant izdajnici i patriote. 
- insomnia78
#21 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Haman "jugo" zapuh'o, a opste je poznato da on lose utice na nervne bolesnike i ove razne "lečene"
s' moje sokoćalo
s' moje sokoćalo
-
kongres
#22 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
A sinoc bio pun mjesec

-
_Sarajka
#23 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Ovo je ideja za desetku.Kasparov i Karpov ovakve genijalne unaprijed smišljene šahovske poteze udruzenim snagama ne bi uspjeli smisliti :
Dajemo dobrovoljno Srbima Podrinje i druge većinske prijeratne bošnjačke općine....
Kad smo ih već propisno " zeznuli " dajući im ono što godinama prizeljkuju podrugljivo im se smijemo jer su napravili djelomično veliku Srbiju i ispunili velikosrpski san.
Iako su ispunili velikosrpski san u okviru Srbije su obična provincija bez nadleznosti i političkog i ekonomskog utjecaja.
To što su popaljena ognjišta i zivoti Bošnjaka ugradjeni u temelje RS-a, u potpunosti je nevazna činjenica.Bitno je da je moja babovina dijelom u federaciji.
Dajemo dobrovoljno Srbima Podrinje i druge većinske prijeratne bošnjačke općine....
Kad smo ih već propisno " zeznuli " dajući im ono što godinama prizeljkuju podrugljivo im se smijemo jer su napravili djelomično veliku Srbiju i ispunili velikosrpski san.
Iako su ispunili velikosrpski san u okviru Srbije su obična provincija bez nadleznosti i političkog i ekonomskog utjecaja.
To što su popaljena ognjišta i zivoti Bošnjaka ugradjeni u temelje RS-a, u potpunosti je nevazna činjenica.Bitno je da je moja babovina dijelom u federaciji.
- Opetja033
#24 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Sta ocekujes od covjeka koji izvali dvije stvari:_Sarajka wrote:To što su popaljena ognjišta i zivoti Bošnjaka ugradjeni u temelje RS-a, u potpunosti je nevazna činjenica.Bitno je da je moja babovina dijelom u federaciji.
1) Kako ga boli k.... za tamo neku kasabu u istocnoj Bosni (misleci na Srebrenicu)
2) Kako nijedan istinski ljevicar ne moze cestitati ili slaviti Bajram.
Cisto da svako zna sa kakvim mentalnim sklopom se upusta u diskusiju.
-
_Sarajka
#25 Re: Stranka za odvajanje Federacije od BiH
Besćutnost, bezobrazluk, sebičnost...Opetja033 wrote:Sta ocekujes od covjeka koji izvali dvije stvari:_Sarajka wrote:To što su popaljena ognjišta i zivoti Bošnjaka ugradjeni u temelje RS-a, u potpunosti je nevazna činjenica.Bitno je da je moja babovina dijelom u federaciji.
1) Kako ga boli k.... za tamo neku kasabu u istocnoj Bosni (misleci na Srebrenicu)
2) Kako nijedan istinski ljevicar ne moze cestitati ili slaviti Bajram.
Cisto da svako zna sa kakvim mentalnim sklopom se upusta u diskusiju.
Niko od nas nema pravo tudju babovinu ostavljati u grunt nekim nasilnički stvorenim tvorevinama.Ako se postavlja pitanje Srebrenice kao teritorijalne cjeline odnosno pripadnosti nekoj nakaznoj u sadašnjosti stvorenoj drzavici, IDE cijela BiH na podjelu...Od Banjaluke..