Stranka za BIH unistava spomenike bosanske istorije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Prenj

#1 Stranka za BIH unistava spomenike bosanske istorije

Post by Prenj »

Zahvaljujuci dugogodisnjem neradu Ramiza Mehmedagica, koji je na celu Ministarstva za prostorno uredjenje zadnjih 9 godina ispred Stranke za BiH i njegovog ministarstva koje je kreiralo i odrzalo atmosferu opsteg gradjevinskog bezakonja desio se i najnoviji skandal:

Neposredno pored prelijepih stecaka u cuvenoj Radimlji podignut je kriz - navodno spomenik Blajburskim zrtvama
dr.pi

Post by dr.pi »

Ramiz podigao kriz?!? :shock:
Prenj

Post by Prenj »

Ramiz je na celu ministarstva kojem je duznost da ovaj i drugi spomenici nase istorije budu zasticeni i sacuvani.
Prije par mjeseci su dali sramnu dozvolu lokalnim sumarima da naprave put u srce Rakitnice, ostanak ovog kriza ce sad biti pravdan "visim politickim interesima", Stari grad u Stocu je ostao nagrdjen "kriznim putem", u Federaciji ni do dana danasnjeg nema nijednog nacionalnog parka da bi valjda stranacki jarani sa pilanama bili siti i zadovoljni, ..., nase Bosne nestaje svakim danom sve vise.

Treba li jos?
dr.pi

Post by dr.pi »

Ima tu istine. Ah, boze moj, znas kako vec to ide. :roll: Danas kriz, sutra povijesni dokaz hrvatskog bogumilstva 8-) Mozda bi sad trebali roknuti jednu dzamijicu pored, cisto ravnoteze radi...historijski pecat porijekla. :D
almassy

Post by almassy »

Oh ne! Samo sam se pitao kada ce Radimlja doci na red, i nadao se ipak da nekropola nece biti nagrdjena! Sramota!!
Je li to stvarno istina, jer jos ni u jednom mediju nisam to procitao? :( :( :( :( :(
Perverzno, nenormalno, odvratno!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Bolesno, bolesno, neizljecivo bolesno!
Metastaze..... :(
Prenj

Post by Prenj »

Bilo je sinoc na vijestima PBS-a
almassy

Post by almassy »

Prenj wrote:Bilo je sinoc na vijestima PBS-a
Je li Radimlja zasticeni spomenik?
Znam da je pitanje retoricko, ali postoji li legalna osnova za sprecavanje nagrdjivanja?
Moze li se apelirati, barem nesto ovako na netu uciniti da se to ludilo zaustavi?
Ima li ikakvih reakcija u stocu, mostaru?
bosniaque

Post by bosniaque »

evo sta prenosi avaz!
Skandalozno
Ugrožena nekropola stećaka kod Stoca

U blizini čuvene Radimlje niče spomenik žrtvama Blajburga

Nepoznate osobe postavile osnovu spomenika u noći sa petka na subotu samo pedesetak metara od nekropole * Ko stoji iza nelegalne gradnje

Pedesetak metara od nacionalnog spomenika kulture, čuvene nekropole stećaka Radimlja kod Stoca, koja je pod zaštitom države, nepoznate osobe započele su izgradnju spomenika hrvatskim braniteljima stradalim u Drugom svjetskom ratu, tačnije žrtvama stratišta u Blajburgu, saznaje "Dnevni avaz".
Kako su građani prijavili predsjedniku Općinskog vijeća Stolac Ahmetu Haboti, a u što se uvjerila i ekipa našeg lista koja je jučer bila na licu mjesta, neznanci su u noći s petka na subotu izgradili betonsku osnovu spomenika u obliku križa.

Provesti istragu

- U svakom slučaju, inicijativa i odluka za izgradnju ovog objekta je nelegalna. O ovome sam obavijestio Ministarstvo građenja i prostornog uređenja FBiH i vlasti HNK. Informiran je i federalni premijer Ahmet Hadžipašić. Nadležni organi trebaju istražiti ko finansira projekat, ko je počeo radove i što je njihov cilj. Neodgovorne treba kazniti, a objekat ukloniti - kazao je Habota za naš list.
Neposredno nakon dojave na lice mjesta izašli su službenici Kantonalne građevinske inspekcije pri Ministarstvu građenja, prostornog uređenja i okoliša HNK.
- Naši inspektori na terenu utvrdili su da je nedaleko od nekropole zaista počela izgradnja. Radovi su u međuvremenu zaustavljeni. Posjetili su i načelnika Stoca Stjepana Boškovića. On im je kazao da je riječ o spomeniku hrvatskim vojnicima poginulim u Drugom svjetskom ratu, ali im nije znao reći ko je odgovoran za finansiranje i izgradnju objekta - kazao nam je pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenjaHNK Ibrahim Rahimić.

Inspektor na odmoru

Prema neslužbenim saznanjima, Bošković jeprilikom susreta sinspektorima priznao da ima saznanja u vezi s izgradnjom spomenika i rekao: "Da smo čekali svu potrebnu dokumentaciju, nikad spomenik ne bismo izgradili".
U Federalnoj urbanističkoj inspekciji kazali su nam jučer da još nisu upoznati sa slučajem. Glavni inspektor Danijel Čapelj navodno je na odmoru.

F. VELE

Zabranjena gradnja u
krugu od dva kilometra
Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Ljiljana Ševo naglašava da se u ovom slučaju radi o krivičnom djelu.
- Odlukom o državnoj zaštiti Radimlje donesene su i mjere njene zaštite. Prema tim mjerama, nije dozvoljena nikakva gradnja, odnosno intervencija na spomeniku i u blizini, i to u krugu od dva kilometra. Da bi se vršili bilo kakvi radovi, potrebna je odgovarajuća dozvola tijela vlasti, koju niko nije izdao. Stoga je sve ovo nelegalno. Nadležna tijela, policija i sudstvo trebaju podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih i procesuirati ovaj slučaj, jer se radi o klasičnom skrnavljenju spomenika pod nacionalnom zaštitom -kaže Ševo.

Bošković: Općinska
Komisija ispitat će slučaj
U izjavi za "Dnevni avaz" Bošković nije mogao reći kakva je namjena objektai ko stoji iza njegove gradnje. Kazao je da će na nivou općine biti osnovana komisija koja će ispitati slučaj. Svoje službeno oglašavanje u javnosti najavio je za danas.

U Stocu situacija ponovo napeta

U Stocu je jučer ponovo bila napeta situacija. Bošnjaci su bili revoltirani javašlukom koji je imao za rezultat gradnju spomenika na nepropisnoj lokaciji.
Strahovalo se od izgreda, ali do njih, srećom, jučer nije došlo.
Prenj

Post by Prenj »

Ma koga jos u vladi briga za tamo neke stecke u Radimlji, kada je puno vaznije stati u red za podjelu mrvica od prodaje 'Energopetrola'
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Vazda sam govorio, i red je da opet kazem... Mi smo stoka.
dr.pi wrote:Ima tu istine. Ah, boze moj, znas kako vec to ide. :roll: Danas kriz, sutra povijesni dokaz hrvatskog bogumilstva 8-) Mozda bi sad trebali roknuti jednu dzamijicu pored, cisto ravnoteze radi...historijski pecat porijekla. :D
Zaboravio si pravoslavce i jevreje... :D
bosniaque

Post by bosniaque »

Alfons Kauders wrote:Vazda sam govorio, i red je da opet kazem... Mi smo stoka.
dr.pi wrote:Ima tu istine. Ah, boze moj, znas kako vec to ide. :roll: Danas kriz, sutra povijesni dokaz hrvatskog bogumilstva 8-) Mozda bi sad trebali roknuti jednu dzamijicu pored, cisto ravnoteze radi...historijski pecat porijekla. :D
Zaboravio si pravoslavce i jevreje... :D

nista roknuti nego rusiti i poslati sve u pm, idioti!
Prenj

Post by Prenj »

A ministar civilnih poslova Safet Halilovic (Stranka za BiH takodjer) je danas u Poljskoj gdje ucestvuje u radu seminara "Ucenje za pamcenje kroz kulturno nasljedje"

Tipicna primjer stoke na vlasti - mozda najveci spomenik srednjovjekovne bosanske kulture je upravo devastiran, a gospodin ministar je otisao na seminar.

Da nauci svoj posao, ili sta?
savjest

Post by savjest »

Ne relativiziraj slucaj.

Za ovaj slucaj su krivi Hrvati. Nista iznenadujuce. U Hercegovini ima krst i sahovnica svako 50 metara. Uz to tamosnji Hrvati nagovaraju turiste da ne dolaze u Citluk ili Stari Mostar jer tamo zive "teroristi".

Skutorija na djelu.
Prenj

Post by Prenj »

savjest wrote:
Ne relativiziraj slucaj.

Za ovaj slucaj su krivi Hrvati. Nista iznenadujuce. U Hercegovini ima krst i sahovnica svako 50 metara. Uz to tamosnji Hrvati nagovaraju turiste da ne dolaze u Citluk ili Stari Mostar jer tamo zive "teroristi".

Skutorija na djelu.
Krivi Hrvati sto u Bosni nadlezni Ministar bjezi od svoga posla?
Jesu li Hrvati krivi i sto se gusimo u svom smecu na rijekama, sto nam samar udari Unesco posjetom Mostaru, sto se posred prelijepe Rakitnice pravi put da lokalni mocnici mogu iskrciti onu preostalu jadnu sumu?
savjest

Post by savjest »

Prenj wrote:
savjest wrote:
Ne relativiziraj slucaj.

Skutorija na djelu.
Krivi Hrvati sto u Bosni nadlezni Ministar bjezi od svoga posla?
Jesu li Hrvati krivi i sto se gusimo u svom smecu na rijekama, sto nam samar udari Unesco posjetom Mostaru, sto se posred prelijepe Rakitnice pravi put da lokalni mocnici mogu iskrciti onu preostalu jadnu sumu?
Mlatis praznu slamu kao po obicaju. Mislim da sam bio dovoljno jasan. U svojoj prvoj poruci sam napisao:
"za ovaj slucaj su krivi Hrvati".....
Prenj

Post by Prenj »

Znaci ako ja sad npr. uzmem macolu i razlupam spomenike u dvoristu Zemaljskog muzeja, i ostanem nekaznjen za to, kriv je samo narod kojem evenutalno pripadam i niko vise?

Ko je i kada ovim nacionalistima mozak popio????
savjest

Post by savjest »

Prenj wrote:Znaci ako ja sad npr. uzmem macolu i razlupam spomenike u dvoristu Zemaljskog muzeja, i ostanem nekaznjen za to, kriv je samo narod kojem evenutalno pripadam i niko vise?

Ko je i kada ovim nacionalistima mozak popio????
Kupi dulum zemlje i ukopaj se.
Post Reply