STRANICA SOS UDRUZENJA!!

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

tinchy

#1 STRANICA SOS UDRUZENJA!!

Post by tinchy »

Eto, napokon je proradila stranica SOS Udruzenja. :) Mozete vidjeti na:

http://www.animalsosa.ba

A imamo i svoj forum :) , i stranica foruma glasi:

http://www.animalsos.forumotion.com

Svi cukoljupci i mackoljupci su dobrodosli :) , a naravno i oni koji zele udomiti neku macu ili cuku i uljepsati im zivot :) !!!
zlotscha

Post by zlotscha »

zadnje sto zelim je da blatim organizaciju koja se bavi ovim humanim pozivom. ali stvarno, danas mi je bilo toliko tesko da ovo moram podjeliti s nekim, pa zasto ne i s vama.
nadjem danas malog psica (mozda starost 2-3 mjeseca) koji je bukvalno NEPOKRETAN! (najvjerovatnije udario ga neki nesretnik autom) i tako je jadnicak lezao i sasvim slucajno, najslucajnije, ga vidim. pridjem mu i vidim da je u losem stanju. kako sam mu se priblizila sirotan se i pokrenuo preostalim kostima koje mu nisu bile polomljene, a nije ih bilo previse.
slijedeca logicna stvar mi je bila da zovem SOS udruzenje za sprecavanje okrutnosti nad zivotinjama. jer brutalniji porimjer brutalnosti odavno nisam vidjela! elem, svelo se na to da ja moram pomoci kucetu. NIJE PROBLEM, stvarnoo nije, sreca da sam to bila ja. vratila sam se po njega, odvela ga u vet stanicu na Stupu gdje su konstatovali da mu nema pomoci. i odluceno je da bude uspavan. ljudi nisu nista naplatili na cemu im NAJLJEPSE ZAHVALJUJEM. (inace ta procedura kosta 50 KM) prethodno su mi napomenuli da cu morati sama da ga transpotujem odatle. u kafileriju, koju sam i nasla. srecom.
eto.
stvarno mi nije namjera da napadam nikoga, pogotovo ne ove ljude koji rade nesto da se jadne zivotinje maknu sa ulice, ali ako iko po ovom ili slicnom pitanju treba da bude autoritet, onda to trebaju da budu takva udruzenja.
mislim da vam sad uz novi site, treba i malo vise akcije i malo vise saradnje sa svima. jer ocito da Sarajevo postaje nadprosjecno okrutan grad, a ako obicnom smrtniku ne pomognete vi, nece niko drugi.
zao mi je sto cu ovo reci, ali nema svako ni auto, ni 50 KM i pored dobre volje ne moze pomoci nikome.
spasimo ih, pomozimo im, problem se nece rijesiti tako sto se udomi jedna maca i jedan cuko sedmicno. znam da redite, znam da se trudite ali ovakvih situacija je mnogo.
molim vas da ovo ne shvatite zlonamjerno! takve situacije postoje ali postoji i mnogo dobrih ljudi samo ih treba skupiti i bolje organizovati.
kiseljak

Post by kiseljak »

Kazi konkretan prijedlog ako imas i pređi sa rijeci na djelo i pomozi nam u SOS-u bez kritika po forumu...i prvo se upoznaj sa situacijom u kakvoj se nalazimo :?
darius_maximus

Post by darius_maximus »

Dobro ti rece @kiseljak...

Dodji, nazovi, pomozi, lako je reci da treba ljude "samo" organizovati...
Situacija je teska, pomoci nemamo, a ljude izgleda i nije bas briga...
zlotscha

Post by zlotscha »

moram priznati da sam nekad bila clan
ali jednostavno nisam imala vremena da se vise posvetim udruzenju.
svaka cast, drago mi je da tako nesto postoji ali trebaju konkretnije akcije. predlazem da se skupi nas 10 i zakazemo sastanak kod gradonacelnice, opstina, kantona, Parka, kafilerije, vet stanica KS(npr ni tamo ne rade ažbahe, mislim da se s njima pogotovo moze razgovarati)... i ako nasi razgovori ne donesu nikakve rezultate da organizujemo mirne prosvjede, i blatimo navedene djelatnike gdje stignemo! a onda zadatim tempom dalje i dalje.
kazem nemam vremena da osnujem udruzenje koje bi radilo kako je mislim da treba, a SOS stvarno postujem i nemam namjeru da ga blatim! ali psu u agoniji nikakva utjeha nije sto ce, eventualno, jedan-dva-deset pripadnika njegove vrste naci dom.
opet vas molim da me ne smatrate zlonamjernikom, jer to nisam samo mi je dosadilo da dolazim kuci placuci i slineci...
organizujte neke razgovore, neka se pokrene nesto jer pojedinac nikad ne moze biti jak kao skupina. obecavam da cu podrzati i uciniti sve sto je u okviru mojih mogucnosti.
hvala
zlotscha

Post by zlotscha »

darius_maximus wrote:Dobro ti rece @kiseljak...

zvala sam juce kad sam nasla kuce, prestraseno i polomljeno, i uradila sam sve sto sam mogla. je nemam potrebu da se slikam i reklamiram i pricam: znateeeeee, jaaaaa sam clan udr za zastitu zivotinja :D
ja cu pomoci svakome a to ne moram da reklamiram nigdje.
ljudi su po prirodi cudna sorta ali ako ih mozes nalozit da kupe vanish koji kosta nekih 8 KM mozes ih nagovoriti na bilo sta.
juce sam imala priliku, po ko zna koji put da se uvjerim u ljudsku okrutnost, ali jednostavno im treba pokrenuti taj dio mozga koji kontrolira suosjecanje.
darius_maximus

Post by darius_maximus »

zlotscha wrote:
darius_maximus wrote:Dobro ti rece @kiseljak...

zvala sam juce kad sam nasla kuce, prestraseno i polomljeno, i uradila sam sve sto sam mogla. je nemam potrebu da se slikam i reklamiram i pricam: znateeeeee, jaaaaa sam clan udr za zastitu zivotinja :D
ja cu pomoci svakome a to ne moram da reklamiram nigdje.
ljudi su po prirodi cudna sorta ali ako ih mozes nalozit da kupe vanish koji kosta nekih 8 KM mozes ih nagovoriti na bilo sta.
juce sam imala priliku, po ko zna koji put da se uvjerim u ljudsku okrutnost, ali jednostavno im treba pokrenuti taj dio mozga koji kontrolira suosjecanje.
Sve ja to razumijem, i mislim da si odlicno postupila juce, ali to za rad SOSa je malo nezahvalno komentarisati, iskreno govoreci...
Ne treba nikome od nas plaketa, niti mislim da bi nas nesto ljudi vise cijenili da se slikamo itd.

Sto se tice organizovanja, nije lako okupiti ljude, nije lako naci pomoc, jer u ovoj drzavi i ne mare bas puno za zivotinje ni gradonacelnica ni ministri ni narod, a sutra ujutro na Hayatu na jutarnjem ce cika Veljo razgovarati sa direktorm sintoraja, pa ces vidjeti i stav sintoraja o svemu ovome...
Ukratko, mi jedino mozemo pomagati licno, volonterski i traziti pomoc drugih ljudi i institucija, ali tezak je put do zvijezda, to ti mogu reci...

Pozdrav!
zlotscha

Post by zlotscha »

da se odmah odselim s ovih prostora?
razumijem vase napore.
ako uzmes u obzir kadar u sintoraju+ koliko je tesko naci posao u ovom gradu, ne smijemo im zamjeriti. oni rade sta su im rekli. gluho i coravo bilo da ih podrzavam ali na neki nacin ih razumijem.
ej, ja sam bjesna zbog situacije u SA, ne sumnjam da ste i vi ( pogotovo oni ljudi koje sam ja upoznala) ali sve konkretno sto je udruzenje predlozilo je bilo da uzmem bar privremeno kuce ili mace. imam dva psa, imam tri ptice, ljudi iz okolnih nastambi ne pricaju sa mnom je NE TJERAM MACE IZA SVOJE KUCE (poremeceno, znam) ne znam jesi li gledao/la temu macici traze dom, gdje sam nasla dva maceta stara dva dana! ali takve stvari se konstantno desavaju. nemoj mi reci molim te da ako ja uzmem jednog psa, da ce se problem rijesiti
zelim da protestujem da nekoga ko moze, a ne misli da je to bitno, pitam zasto? da donesem sliku BRENDE I BRENDONA (dva maceta) koji su uginuli iako nisam spavala dva dana...
zlotscha

Post by zlotscha »

vjeruj da sam i danas pod utiscima jucerasnjeg dogadjaja zato mozda moj ton nije prikladan ali znam da i vi radite volonterski. mene gradonacelnica nece primiti ali udruzenje hoce. ne samo ona nego i citav niz drugih
izvinite ako sam bila drska nije mi bila namjera.
darius_maximus

Post by darius_maximus »

zlotscha wrote:da se odmah odselim s ovih prostora?
razumijem vase napore.
ako uzmes u obzir kadar u sintoraju+ koliko je tesko naci posao u ovom gradu, ne smijemo im zamjeriti. oni rade sta su im rekli. gluho i coravo bilo da ih podrzavam ali na neki nacin ih razumijem.
ej, ja sam bjesna zbog situacije u SA, ne sumnjam da ste i vi ( pogotovo oni ljudi koje sam ja upoznala) ali sve konkretno sto je udruzenje predlozilo je bilo da uzmem bar privremeno kuce ili mace. imam dva psa, imam tri ptice, ljudi iz okolnih nastambi ne pricaju sa mnom je NE TJERAM MACE IZA SVOJE KUCE (poremeceno, znam) ne znam jesi li gledao/la temu macici traze dom, gdje sam nasla dva maceta stara dva dana! ali takve stvari se konstantno desavaju. nemoj mi reci molim te da ako ja uzmem jednog psa, da ce se problem rijesiti
zelim da protestujem da nekoga ko moze, a ne misli da je to bitno, pitam zasto? da donesem sliku BRENDE I BRENDONA (dva maceta) koji su uginuli iako nisam spavala dva dana...
Pazi jednu stvar, zadnje sto trebamo je da se medjusobno kacimo, iako zelimo istu stvar...
Ja ti govorim da SOS ima mogucnosti koliko ima, ne da je malo nego uzasno malo, jer nemamo podrsku drzave... Azil je pun, sve se radi volonterski...
Ja znam o cemu ti pricas. I ja pod "psi koji traze dom" imam "moje male stence", koje mi je neko donio na zemljiste i ostavio... ja ih hranio, komsija prijavio i sintori odnesu stence, ja odem gore i platim da ih izvucem i sada su ogradjeni na mom zemljistu i trazim im dom... Bilo ih je 7 sada ih je 5, i sta cu kada je Sarajevo tako... Prije bi me neko prijavio sto drzim cuku nego da sam nekoga upucao, znas i sama...
Nazalost, drustvo se ne brine o ovom problemu, a mi barem pokusavamo da osvijestimo ljude, ali, rekoh ti, teze je to uraditi nego reci...
Btw. grad Srajevo uopste ne zeli da pomogne u izgradnji azila, jer je ove godine izdvojeno 750.000 KM za sintore uz primjedbu da ni marka od toga ne ode na organizovanje nekog azila...
dizzy

Post by dizzy »

Zajedno sa svojom drugaricom, kao osnivacice na vlastitu inicijativu cijele stranice http://www.animalsos.forumotion.com, jer nam je muka vise bilo gledati sta se desava, a da ljudi koji se ne upute do azila ili ne dodju na akciju udomljavanja nemaju ni priliku vidjeti pse i mace koji traže dom, te kako kazes zbog stavljanja slika i cuda osjecam se pomalo prozvana...
*kao prvo, apsolutno se slazem s tobom kad kazes da te poklopi to kad kazes nazoves velju a on ti prakticno kaze rijesi sama na mene ne racunaj,
nisi jedina koja se nadje u takvoj situaciji, ali kad te lupi tako direktno onda te suoci gdje zivis i koliko si nemocan,
*kao drugo, naravno, najlakse je pricati ja sam clan i samim tim sebe ukivat u zvijezde velikih dusebriznika najjadnijih stvorova ajmo reci najhumanije, iako zivotinjeske, populacije na ovom prostoru, koja nazalost samo pati kako je krenulo....ajde samo malo pogledaj nasu stranicu, ja vise ne znam kako motivirati TOLIKE ljude koji meni salju poruke daaaaaaaaaj ajde stavi kad cemo u azil, i ja lijepo stavim koju sliku kad smo mi bile proslu subotu i ocistile azil da ljudi vide da te niko nece ni pojest, stavise bice ti jako lijepo, ako nista bices zadovoljniji samim sobom i osjetices da ne trosis uzalud Bogu dane jer si nekom ako nista uljepsao mjesto gdje ce neko jadno i odbaceno stvorenje zaspati...
e sad, znaci nakon cijele price ajmo da idemo, ja lijepo stavim raspored ajde lijepo da se dogovorimo pa da pokrijemo ako nista bar pola sedmice, meni se javi 3 ljudi!!!od 50+ članova foruma/ iliti boraca za pravo životinja od kojih je većina iz Sarajeva!!!!!
razumijem npr. @D.Maximus mi se javi da mu bas ne pase termin da bi isao da je neki drugi, nema frke naci cemo i drugi, ali razumijes stvar je porazavajuca i postavlja se uopste pitanje koliko je uistinu ljudi kojima je stalo, a koliko je onih za koje jednostavno dobro zvuci kada izjave da su to..
na koliko ljudi uopste mozes racunati kada zagusti, a koliko je onih koji ce reci, e danas ne mogu ici jer pada kisa, prohladno je itd itd itd
Mozda je upravo u tome problem sto je onih PRAVIH samo malo, nisam se jednom nasla u drustvu prozvanih ˝laznjaka˝ koji su u situacijama kada je trebalo reagirati okretali glavu jer nemaju srca da neke stvari gledaju
e kad si pravi, onda trebas imati srca i zeluca i gledat, i pokupit sa ulice, i biti spreman dati zadnju marku na konzervicu, biti spreman da se zavuces u kontejner i iskopavas kartone, uvalis u govna do lakata jer znas da ce poslije nekome biti ljepse, e ajde ti sad meni reci koliko je takvih???daj boze da ih je od tolikog broja clanova udruzenja kako mi rece silva, da ne lupam, ali ih je jako puno, e daj Boze da je onih pravih 50, ako je i toliko...
zato se i desava sve sporo, sve sve sve se nesto hoce, ali sto kazu prvo skoci pa reci hop....
darius_maximus

Post by darius_maximus »

E dizzy moj, ne znam sta da ti kazem, ja licno mislim da su mi oni stenci nesto najteze ali ujedno i nesto najljepse sto mi se desilo u zivotu...
Napokon sam shvatio mozda neke stvari o kojima prije nisam puno razmisljao...
Volio bih da je situacija drugacija, ali znas isto kao i ja da je inace u Bosni tesko bilo koga pokrenuti da nesto uradi... Ja sam sebi obecao da cu koliko god je u mojoj moci pomoci SOSu, ali tako malo je ljudi a tako velik zadatak... Ja necu nigdje pobjeci, ali sada kada imam ove stence vidim tek ko me pita za njih, a koga nije nimalo briga... Vecini ljudi oni nista ne znace, a ja znam da onakvih stenaca ima bezbroj sirom Sarajeva i zato mi ne moze biti svejedno...
Ne znam, puno je toga sto bih zelio reci, pravo sam isfrustriran inace mnogim stvarima, ali ne mogu da se koncentrisem da napisem nesto suvislo...
zlotscha

Post by zlotscha »

naravno da cu posjetiti stranicu udruzenja
ali tako mi se povraca od svega sto se desava u ovom gradu, a i sirom drzave.
kad vidim psa svezanog na lanac dug metar ili nekad ni toliko zlo mi je! kad vidim psa za koga znam da ga vlasnik nikad nije ni izveo u setnju uzas
nazalost to nije rijetka pojava.
mislim da se niko ne treba osjecati "prozvanim" jer mi ovdje nismo ni bitni. ali na zalost nedovoljni su nasi napori. bespomocnih zivotinja je mnogo
nisam ni mislila ni s kim da se kacim samo mi je juce bilo uzas jedan lose... zao mi je ako je neko povrijedjen
ipak, mislim da svi prijatelji zivotinja moraju biti DOSADNI i traziti, traziti...
hodati po institucijama ali vjerujte da to ne moze neko uraditi sam nego treba napraviti "DELEGACIJU" (samu kremu drustva :D ) koja ce predstavljati bespomocne zivotinjice. i od jednih do drugih i tako sve u krug...
dizzy

Post by dizzy »

U jednom razgovoru sa silvom objasnila mi je taman sto se jedna postava celnih ljudi ubijedi, dodju izbori i eto ti druge
svojevremeno je petric obecao 100 000 KM za azil, covjek otisao i naravno nikome nista
i tako kako se ko smjenjuje tako samo obecanja-obecanja
ja kad sam vidjela sta rade, i sta izjavljuju, mislim to su neke strukture uma, mome umu strane, pa samo malo kad razmislis ko uopste MOZE raditi recimo u sinteraju, i to ne samo raditi u sinteraju nego se izivljavati onako???
pa ja kad hljeba ne bi imala kopala bi kanale ali ne bi to mogla..mislim da sama postava ljudi koja se bavi time govori sve za sebe...
evo nekako se sve nadam da ce se poceti graditi ovaj azil sto su ga njemci rekli finansirati, ja sam poslala na jako puno adresa americkih udruga jer su oni tu cini mi se jedni od najjacih i po kaznjavanju i po super sistemu socijalizacije, udomljavanja i sl. i ljudi se ne mogu nacuditi sta se kod nas radi
imam prijateljicu amerikanku, setamo cuke skupa, i cak su njoj amerikanci kada su vidjeli kako se ˝odrjesavaju˝ psi u sinteraju, nudili da finansiraju humani nacin eutanazije, ali ne, pa za ime Boga ljudi su odbijeni jer ˝nasi˝ vec isuvise dobro obavljaju svoj posao!?!?
pa nema, ovo je stado od drzave gdje svako vuce tamo gdje mu trava najvise primirise...
zlotscha

Post by zlotscha »

ja se jos jednom izvinjavam ako sam nekoga uvrijedila!
ali dajte mozemo li nesto u medjuvremenu obilaziti, nema veze sto moze djelovati bezazleno i bezperspektivno!
a da se proba nesto sa organizacijama iz regije. slucajno znam da je Hrvatska (bar veci gradovi) prilicno rijesila ovakve probleme. da nam bar pomognu savjetom jer vjerujem da ni kod njih situacija nije bila bajna.
tinchy

Post by tinchy »

Evo ja se izvinjavam, al' da li si ti pravedna prema ljudima iz SOS Udruzenja tako sto pricas... Pa malo se organizujte... Lako je to rechi... Samo da znas kakva je situacija, na svaki nacin ti ljudi pokusavaju pomoci zivotinjama koje su napustene, povrijedjene i ostalo.. Ne kazem ja da sad svaka zivotinja moze biti spasena, ali daju ljudi sve od sebe. Promisli glavom! Da bi sigurno neko iz SOS uzeo tog psa da ga je vidio.. Eto sama kazes da mu nije bilo pomochi nazalost :sad: Zasto se onda ljutis na Udruzenje? NE, ljuti se na onog covjeka koji je mogao ostaviti to kuce na ulici i na tu drugu osobu koja je udarila, povrijedila :x to neduzno stvorenje.. Meni nije cilj da sa ovim postom pocinjem prepirku, ali zaista nemas osnove za takvo misljenje... Pozzdrav svima!
zlotscha

Post by zlotscha »

a za sinteraj vjerujem da je sr... ali ne pitaju se oni koji izvrsavaju
mora se krenuti od krupnijih zvjerki. a to htjeli-finansirati-pa-nisu ne znam sta da ti kazem. i sama vjerovatno znas kako se vecina zakona donese i kako se regulise vecina stvari unutar drzavnih nam institucija ( morel? -ma more!, ajmo svi na cevape, najbolje da nista ne mjenjamo, ne diraj međeda kad spava...)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

dajte ljudi ba, pa ne mozemo svi reagovati isto na neke stvari...moja sestra je zvala cika velju neki dan da mu kuka za Andju i macice kako ih treba udomit, i velja joj reko (a ja sam vristala do smijeha) NOSI IH PRVO SEMIHI PRED VRATA sto moja sestra nije skontala :D
prvo nije skontala ko je semiha, a onda nije skontala sto njoj, pa dok sam objasnila za azil zemlju i ostalo, kasno se nasmijala.... :D:D:D:D

prestanite se ovdje takariti medjusobno, pasce mrtva glava :D
ja volim kad se pomaze zivotinjama kako god...
zlotscha

Post by zlotscha »

a da jednu sub ili nedjelju se dogovorimo i svi koji su zainteresovani se sretnemo negdje (zajedno sa nasim ljubimcima) i prosetamo malo i onako bez rijeci ukazemo da okrutnost nije jedina opcija i da postoje oni kojima je stalo (i koji, na necije opste zaprepastenje, zivotinje smatraju svojim prijateljima)?
legionarka

Post by legionarka »

...ne znam kakva je situacija u udruzenju...ali ja sam dok sam jos bila u sarajevu, 7 puta bila u prilici da nazovem udruzenje i zamolim za pomoc, 3 maceta i 4 psa( dva su bili jako mladi kucici)....svaki put kad sam nazvala receno mi je da mi ne mogu pomoci, jedan od tih razgovora je bio cak i neugodan ( skoro pa mi je receno zasto samo nas zovete)...i iskreno nikad vise mi ne bi palo na pamet da nazovem to isto udruzenje...sve mace i kuce koje sam nasla su udomljeni, dvoje u mom domu, meddjutim ako vec postoji udruzenje, onda neka se nosi sa tim pozivima i neka ih ne cudi da ljudi ocekuju od njih pomoc, jer ne moze svako udomiti psa i mace u svom domu i naravno da ce nazvati udruzenje ciji je to zadatak...
razumijem ja da je u sarajevu i bih previse napustenih zivotinja, ali mora i udruzenje shvatiti da ce ljudi dva puta razmmisliti prije nego uzmu kuce ili mace sa ulice, znajuci kakv ih odgovor ceka u udruzenju...
zlotscha

Post by zlotscha »

:shock:
Last edited by zlotscha on 12/09/2007 21:18, edited 3 times in total.
zlotscha

Post by zlotscha »

legionarka wrote:...ne znam kakva je situacija u udruzenju...ali ja sam dok sam jos bila u sarajevu, 7 puta bila u prilici da nazovem udruzenje i zamolim za pomoc, 3 maceta i 4 psa( dva su bili jako mladi kucici)....svaki put kad sam nazvala receno mi je da mi ne mogu pomoci, jedan od tih razgovora je bio cak i neugodan ( skoro pa mi je receno zasto samo nas zovete)...i iskreno nikad vise mi ne bi palo na pamet da nazovem to isto udruzenje...sve mace i kuce koje sam nasla su udomljeni, dvoje u mom domu, meddjutim ako vec postoji udruzenje, onda neka se nosi sa tim pozivima i neka ih ne cudi da ljudi ocekuju od njih pomoc, jer ne moze svako udomiti psa i mace u svom domu i naravno da ce nazvati udruzenje ciji je to zadatak...
razumijem ja da je u sarajevu i bih previse napustenih zivotinja, ali mora i udruzenje shvatiti da ce ljudi dva puta razmmisliti prije nego uzmu kuce ili mace sa ulice, znajuci kakv ih odgovor ceka u udruzenju...
nadam se da si otisla na neko sretnije mjesto! da li tu postoji neko slicno udruzenje da kazu, barem, odakle da se krene?
legionarka

Post by legionarka »

da naglasim, ne krivim ja ljude u udruzenju jer znam da imaju najbolje namjere...ali eto..

ovdje postoji vise udruzenja koje na periferiji skoro svakog cak i manjeg grada imaju azil, iz kojeg se udomljavaju. Postoji i tel. broj "posvoji kuce" u kojem mjesecno doniras recimo 10 eur i od toga se novca kupuje hrana i placa briga za te pse u azilu. Sve je strogo kontrolisano zakonom, tako da nema nikakvih mucki gdje novac ode. I hvala Bogu, u mom "selu" skoro sve usvojene kuce setaju :)
a postiracu par stranica da otprilike vidite kako su se ljudi organizovali ovdje...ko zna mozda im anesto korisno
Phia

Post by Phia »

legionarka wrote:da naglasim, ne krivim ja ljude u udruzenju jer znam da imaju najbolje namjere...ali eto..

ovdje postoji vise udruzenja koje na periferiji skoro svakog cak i manjeg grada imaju azil, iz kojeg se udomljavaju. Postoji i tel. broj "posvoji kuce" u kojem mjesecno doniras recimo 10 eur i od toga se novca kupuje hrana i placa briga za te pse u azilu. Sve je strogo kontrolisano zakonom, tako da nema nikakvih mucki gdje novac ode. I hvala Bogu, u mom "selu" skoro sve usvojene kuce setaju :)
a postiracu par stranica da otprilike vidite kako su se ljudi organizovali ovdje...ko zna mozda im anesto korisno
Kod nas je problem taj zakon zbog kojeg je nemoguće napredovati po ovom pitanju..
zlotscha

Post by zlotscha »

tinchy wrote:Evo ja se izvinjavam, al' da li si ti pravedna prema ljudima iz SOS Udruzenja tako sto pricas... Pa malo se organizujte... Lako je to rechi... Samo da znas kakva je situacija, na svaki nacin ti ljudi pokusavaju pomoci zivotinjama koje su napustene, povrijedjene i ostalo.. Ne kazem ja da sad svaka zivotinja moze biti spasena, ali daju ljudi sve od sebe. Promisli glavom! Da bi sigurno neko iz SOS uzeo tog psa da ga je vidio.. Eto sama kazes da mu nije bilo pomochi nazalost :sad: Zasto se onda ljutis na Udruzenje? NE, ljuti se na onog covjeka koji je mogao ostaviti to kuce na ulici i na tu drugu osobu koja je udarila, povrijedila :x to neduzno stvorenje.. Meni nije cilj da sa ovim postom pocinjem prepirku, ali zaista nemas osnove za takvo misljenje... Pozzdrav svima!
nisam ovo ranije vidjela, inace ni ja ne bih polemisala
ja sam pod okrutnim ljudima smatrala bas te koji su naudili psu, koji su ga tu donijeli i oni koji koji su ravnodusno prosli kraj njega

nemamo stvarno sta da polemisemo, pogotovo ako ne razumijes o cemu pricam
izvini ali tako dodje
Post Reply