Stranica o bosanskom jeziku

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
darius_maximus

#1 Stranica o bosanskom jeziku

Post by darius_maximus »

Smatrajte ovo ili temom za raspravu ili reklamom, ali zelim da skrenem paznju na jednu stranicu, za koju mislim da ima svijetlu budućnost.

Radi se o stranici http://www.bosanski.ba, fakat je super stranica, iako se vidi da je tek pocela s radom... :D

Helem, moram reci da mi je drago sto mi jezicari mozemo raspravljati o bosanskom.
Ono što htjedoh pitati je slijedeće: Mislite li da je ovo dobra ideja, koliko uopste ljudi zeli da se deklarise kao govornik bosanskog? Ja, licno, mislim da je bilo krajnje vrijeme za ovako nesto, iako imam osjecaj da ce se i na njihovom forumu dosta spominjati stare teme kao što su "Bosanski ne postoji" i sl. Za nadat se da se to nece desiti...
bogumil-8

#2 Re: Stranica o bosanskom jeziku

Post by bogumil-8 »

Zahvalan sam autoru/autorima na ovoj stranici i kvalitetu pristupa prezentovanim sadržajima. Struka - stručnim ljudima, ali...
Postoji li nesklad između naziva "Bosanski jezik" i postojećih rječnika Bosanskog jezika?
Edit: Polazim od teze da je jezik bogatiji ako ima veći izbor riječi, pa i za opisivanje istog pojma (sadržaja). Za primjer uzet ću "vulgaran" izraz "k...ac" ima oko trinaest različitih riječi u govornom jeziku. Kojoj od njih dati prednost (koji će to lingvinista/lingvinisti i po kojem kriteriju izvršiti izbor i nekim riječima dati prednost nad drugim)? Slično je i sa drugim riječima i pojmovima. Po kojim kriterijima (teritorija, istirijat, govorna raširenost, tradicija, prisutnost u kjniževnim djelima,...) će birati riječi i kazati ova pripada, a ova ne pripada "Bosanskom jeziku"?
Da li postoji tendencija da se Rječnik Bosanskog jezika prilagođava Bošnjacima ( i to još uže - "podgrupi" Bošnjaka u BiH.
Kad pogledam (na Wikipediji naprimjer) definiciju pojma "Bošnjak" onda vidim i jedan nesklad tog pojma i sadržaja postojećih rječnika Bosanskog jezika. Također, uočavam da ni ja više ne govorim "Bosanskim jezikom" ( mada nikud iz BiH nisam mrdnuo, niti sam govorni jezik promijenio). Ko su ti "jezički stručnjaci" koji me tjeraju da, pod stare dane, mijenjam svoj vlastiti jezik?!
Koliko je (i da li je) politički trenutak uticao na kreiranje rječnika Bosanskog jezika ("tuđmanizacija"), rječnika koji odbija "druga dva naroda" u BiH da ga prihvate kao svoj jezik?
Post Reply