strani investitori

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

nineac

Post by nineac »

revolutia wrote:pa eto to za bimal nisam znao, al mi je drago da sam dobio i tu informaciju...

a ovo za tenoloski visak...normalno da ja razumijem da ni jedan vlasnik nece drzati radnike koji mu ne trebaju, i da je otpustanje prirodno, ali je problem ovde, sto su indijci prije kupovine se obavezali da ce sve radnike zadrzati, a onda nakon par mjeseci im dali nogu...to nije u redu, jer krse obecanje dato u ugovoru...
Joj revolutio kod tebe su postovi bas onako kako sam ih okarakterizirao, kad dvije komsinice sjednu pa tracaju. Mittal steel radi po principima trzisne ekonomije i uopce nije problem jel se oni drze ugovora ili ne. A evo zasto:
Ako su se oni obavezali da ce zadrzati sve radnike (a nisu) pa to prekrsili nije li onda na sudskim organima, konkretno tuzilastvu da pokrene sudski postupak protiv njih? Tvoj rezon je onaj "vidi njih kako ih nije stid" nas stari samoupravljacki princip! Boli nekog qrtz sto nasi tuzioci u Zenici sjede po masarikovoj i ispijaju kafe, ljudi hoce da pare zarade, i njih neinteresuje nista vise. Takodje, Mittal je mnoge radnike otpustio te zaposlio druge, mladje, na njihovo mjesto jer nisu htjeli ljudi da rade. Dosla trzisna ekonomija, nema vise ko prije rata u Zeljezari, dodju sklopke radnici sebi kuci ponesu i ugradjuju, dodje plata, pola je potrose do kuce u kafani, dodju kuci prebiju zenu, istjera i njih i djecu napolje, onda zakasni na posao dva sata, ali ga neko pokriva pa je sve uredu. To je proslo, i nasi ljudi nece da se naviknu. Mnogi misle opet doslo ono vrjeme, pa cu se zaposliti u zeljezaru sa 18 i otici u penziju sa istog mjesta! hoce, ali malo morgen!
revolutia

Post by revolutia »

ne znam druze po cemu su moji postovi kao trac,
ja samo volim cuti nove informacije, a ne besmislice...
svrha ovog foruma i jeste komunikacija, tema tracevi je negdje drugo...
ako covjek govori nesto za bimal, ja ga necu odmah demantovat, nego saslusat, pa ako dodjem do drugaciji informacija reci mu, a u protivnom cutati...

a to sto pricas da danas ljudi ne zavrsavaju penziju tako gdje su uradili pripravnicki, to je nama u svijetua i uovde u bosni savrseno jasno, nisi nam otkrio ameriku, daj reci sta sto ne znamo da o tome razmisljamo... :D
Post Reply