Stranci u ex-Yu fudbalu

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Eborg

#1 Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by Eborg »

Pozdrav svima,

Mozhda ce ovo prvenstveno znati iskusniji ljubitelji fudbala no mislim da ovdje ima dosta interesantnih chinjenica.Naime,koliko je bilo stranaca u fudbalskoj ligi ex-Yu?Mislim da je bio odredjen broj trenera iza Drugog svjetskog rata (uglavnom Austrijanci,Chesi i Madjari) da bi igrachi krenuli krajem osamdesetih.

Znam da je Dinamo Zagreb krajem osamdesetih imao nekog Nigerijca u prvoj postavi,mislim da je chak nedavno i umro.Par "Australijanaca" je takodjer doshlo da okusha srecu u ovim vecim timovima.

A ono shto je mene najvishe zaintrigiralo je da je neki nizheligashki klub iz Krajine iz nekog manjeg mjesta (toliko malo da nikada do tada nisam chuo za njega) sredinom osamdesetih imao golmana sa Kube,veznog iz neke africhke zemlje a napadach je bio iz Zaira.Bilo prije par godina u "Sportu",najjacha je slika bila,chitavo se bosansko selo okupilo da se slika sa "crnima". :D Propali studenti garant. :D

Mozhda josh ko ima kakvu interesantnu informaciju. :)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#2 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by Admir_1984 »

Eborg wrote:Pozdrav svima,

Mozhda ce ovo prvenstveno znati iskusniji ljubitelji fudbala no mislim da ovdje ima dosta interesantnih chinjenica.Naime,koliko je bilo stranaca u fudbalskoj ligi ex-Yu?Mislim da je bio odredjen broj trenera iza Drugog svjetskog rata (uglavnom Austrijanci,Chesi i Madjari) da bi igrachi krenuli krajem osamdesetih.

Znam da je Dinamo Zagreb krajem osamdesetih imao nekog Nigerijca u prvoj postavi,mislim da je chak nedavno i umro.Par "Australijanaca" je takodjer doshlo da okusha srecu u ovim vecim timovima.

A ono shto je mene najvishe zaintrigiralo je da je neki nizheligashki klub iz Krajine iz nekog manjeg mjesta (toliko malo da nikada do tada nisam chuo za njega) sredinom osamdesetih imao golmana sa Kube,veznog iz neke africhke zemlje a napadach je bio iz Zaira.Bilo prije par godina u "Sportu",najjacha je slika bila,chitavo se bosansko selo okupilo da se slika sa "crnima". :D Propali studenti garant. :D

Mozhda josh ko ima kakvu interesantnu informaciju. :)
Dinamo je imao Kostarikanca Hernana Medforda (ja mislim da se tako zvao) u to vrijeme. Da nisi malo pobrkao ili je stvarno bio i Nigerijac. Ovaj Medford je bio 100%, dokaz mi je album slicica Italia 90 :-D
Eborg

#3 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by Eborg »

Nigerijac 100%,chitao sam chlanak o njemu.

A vidish u pravu si i za tog Medforda. :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Hernan_medford
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#4 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by Admir_1984 »

I ti za Nigerijca
Kako li danas samo egzotično izgleda podsjetnik na osamdesete… Kada je tadašnji nigerijski reprezentativac Samuel Okwaraji zaigrao za Dinamo »plavi« je navijački puk pljeskao simpatičnome došljaku čak i onda kad bi pogrešno dodao loptu, promašio vrata ili izgubio duel... Danas gotovo nezamislivo. Ne računamo li Peruanca Morena, koji je 1980. godine nastupao za drugu Dinamovu momčad, Okwaraji je prvi ozbiljniji maksimirski inozemac… Nigerija se, istina, na svjetsku nogometnu scenu lansirala tek plasmanom na SP 1994. u SAD-u, pa je nekako i bilo shvatljivo da ga u Maksimiru nitko niti nije tretirao -pojačanjem.
Štoviše, klupski ga čelnici niti nisu dovodili kao igrača, koji bi trebao činiti prevagu, kao nekoga tko će zasjeniti »starosjedioce«. Uostalom, te 1985. godine glavna je zvijezda prijelaznoga roka bio Srečko Katanec, tadašnja zvijezda ljubljanske Olimpije, a prve je minute za maksimirski klub upisao i daroviti junior Zvonimir Boban. Okwaraji je odigrao samo jednu prvenstvenu utakmicu i ubrzo otišao. No, i do danas je zapamćen kao svojevrsni »pionir» inozemnih transfera u Maksimiru. Šest godina kasnije je, nažalost, preminuo na travnjaku na utakmici reprezentacije…
Ujesen 1990. godine u Dinamu su osvanula i prva inozemna - pojačanja. Kostarikanci Hernan Medford i Ronald Gonzales došli su neposredno nakon SP 1990. gdje su se upisali u strijelce. Medford je zabio Švedskoj, Gonzales Čehoslovačkoj… No, niti oni nisu ostavili dublji trag. Koliko se vrijeme mijenja, koliko je drukčije raspoloženje na tribinama, pokazuje i podatak da danas navijačima, ali niti prosječnome nogometnom pokloniku, ne znači puno niti kad u hrvatskome klubu osvane »desetka« juniorske brazilske reprezentacije ili član češke nacionalne momčadi…
mostarac

#5 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by mostarac »

Krajem osamdesetih za Velez je branio tadasnji olimpijski reprezentativac SSSR Aleksei Prudnjikov. Nije bio nista narocito, osim sto je loptu rukom mogao baciti skoro s gola na gol.
Eborg

#6 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by Eborg »

Eborg

#7 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by Eborg »

mostarac wrote:Krajem osamdesetih za Velez je branio tadasnji olimpijski reprezentativac SSSR Aleksei Prudnjikov. Nije bio nista narocito, osim sto je loptu rukom mogao baciti skoro s gola na gol.
Vrlo interesantno,zaigrao je i za Sarajevo,ovaj je haman pobjegao pochetkom rata! :D

Aleksei Prudnikov
bulevarmostar

#8 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by bulevarmostar »

Ja se k'o djete sjecam nekih Kineza iz Partizana, ali se ne sjecam imena. Jia, Djia, ili tako nesto. Bila su dvojica, mozda cak i trojica...
Eborg

#9 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by Eborg »

bulevarmostar wrote:Ja se k'o djete sjecam nekih Kineza iz Partizana, ali se ne sjecam imena. Jia, Djia, ili tako nesto. Bila su dvojica, mozda cak i trojica...
Fakat,evo dvojica.Chak su im ovo neki od najboljih igracha u historiji! :D

Jia Xiuquan

Liu Haiguang
riko-ga

#10 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by riko-ga »

Prvi crnac u Yu ligi je bio u Vojvodini.Kako se zvao neznam ali je on prvi tamnoputi igrac u bivsoj drzavi bio .
sta ima

#11 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by sta ima »

kako sa ja sjecam najpoznatiji stranac (ako se tako moze nazvati ) bio je Belodedic iz Zvjezde inace bila je i afera da zaigra za Ex YU repku al on je ipak ostao Rumun
jazzer

#12 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by jazzer »

[/quote]Dinamo je imao Kostarikanca Hernana Medforda (ja mislim da se tako zvao) u to vrijeme. Da nisi malo pobrkao ili je stvarno bio i Nigerijac. Ovaj Medford je bio 100%, dokaz mi je album slicica Italia 90 :-D[/quote]

Kostarikanac 100%. Mislim da je i igrao na nekom svjetskom prvenstvu, 1998 mislim.
Eborg

#13 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by Eborg »

sta ima wrote:kako sa ja sjecam najpoznatiji stranac (ako se tako moze nazvati ) bio je Belodedic iz Zvjezde inace bila je i afera da zaigra za Ex YU repku al on je ipak ostao Rumun
Da,Srbin iz Rumunije koji je igrao za njihovu repku.

Miodrag Belodedici
Eborg

#14 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by Eborg »

jazzer wrote:Kostarikanac 100%. Mislim da je i igrao na nekom svjetskom prvenstvu, 1998 mislim.
Igrao je 1990. i 2002. :)
Dr.Belajsuz

#15 Re: Stranci u ex-Yu fudbalu

Post by Dr.Belajsuz »

Eborg wrote:
mostarac wrote:Krajem osamdesetih za Velez je branio tadasnji olimpijski reprezentativac SSSR Aleksei Prudnjikov. Nije bio nista narocito, osim sto je loptu rukom mogao baciti skoro s gola na gol.
Vrlo interesantno,zaigrao je i za Sarajevo,ovaj je haman pobjegao pochetkom rata! :D

Aleksei Prudnikov
Njegov sin prije par godina bio na probi u Sarajevu :mrgreen:
Post Reply