Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vec neko vrijeme pregledam oglase polovnih automobila (imam namjeru uzimati nesto) i primijetim da ima dosta "stranaca" koji se nude za veoma male pare. U cemu je fazon? Odnosno, sta je potrebno uraditi da bi se auto normalno registrovalo na moje ime i koliko to uopce kosta? Isplati li se to sve u konacnici?
Vec neko vrijeme pregledam oglase polovnih automobila (imam namjeru uzimati nesto) i primijetim da ima dosta "stranaca" koji se nude za veoma male pare. U cemu je fazon? Odnosno, sta je potrebno uraditi da bi se auto normalno registrovalo na moje ime i koliko to uopce kosta? Isplati li se to sve u konacnici?
Nemam nikakvu predstavu kako to hoda
Zahvaljujem.
Male pare jesu, ali ako je starij od 7g ne mozes mu nista, sem nastaviti na stranim tablama, sto je rizik i pegla.
A ako je unutar 7g, opet te male pare nadoknade prevodi, porezi, carine, dodje na isto kao kod nas. MADA u konacnici ono jest bolje na strancu 200k nego na nasem 50k - cisto zbog puteva i kulture odrzavanja.
Ali da se ne zavaravas.
Znam lika koji je kupio auto starije od 7 godina, i nabavio saobračajnu od drugog auta te marke...sredio negdje sa nekim i eno voza auto koje se ni po kojem osnovu nije moglo registrovati u BiH, ali ipak u policiji sve regularno prošlo.
Ja ovo nikada ne bih uradio, ali neki ljudi i ovo rade.
I ja sam se bavi mislju da nabavim takvog jednog stranca u dobrom stanju.
Imam Civic-a koji je u poluraspadnom stanju, a moze se za mizerne pare uvesti fin Civic, isti model.
Fino ga prepakovati i dobijes isto auto za malo para.
Jeste da je problem broja na sasiji i motora, ali moze se sve to srediti, a i zavisi koja opcija pakovanja je u pitanju (da li cuvas svoju sasiju i na nju ugradis stranca), ili prebaciti na stranca plocicu i motor.
Ovo je iliegalno, da se razmijemo.
postoji i legalan nacin,pravi legalni nacin je da autootpad uvozi sasiju ne bas toliko ogoljenu kao rezervni dio,koja se sa racunom moze atestirati pri cemu stari broj sasije biva ukinut iz sistema tj iz cipsa.
polulegalna varijanta je da se u dogovoru sa nekim vlasnikom autootpada izganjaju papiri tj racun za karoseriju,pri cemu se auto ne mora rastavljati,broj motora nece biti ok,ali opet treba vazeca saobracajna dozvola za te poduhvate.
uglavnom teska i mukotrpna procedura posebno za aute koji nemaju sentimentalnu ili ekonomsku vrijednost.
da ima jos fol sa povratnicima,auto u vlasnistvu vise od 6 mjeseci itd bez obzira na godine starosti moze se regularno registrovati.
bitna stvar je da ne mozes nikako i ni u jednom slucaju voziti automobil registrovan recimo u sloveniji jer ti ga svaka patrola moze oduzeti bez obzira na registraciju uredne papire itd.voznja takvim automobilom se smatra carinskim prekrsajem
Narode, ovo su sve neke varijante "ispod ruke". Ja zelim sve uredno platiti, ocariniti i sl. Sta se u tom slucaju radi?
Ono, kupim stranca u BiH i sta radim s njim da bih na kraju imala svoje reg. auto sa nasim tablama? Dakle, sve po ps-u
Nemam nikakvu predstavu kako to hoda
Zahvaljujem.
Stranci koje si ti ovdje spominjala, ili su stariji od 7 godina (pa ih legalno ne mozes registrovati kod nas), osim ovih opcija sto je Bakir spominjao, ili su mladji od 7 godina i na njih nije placena carina i porez (u tom slucaju imas nekoliko tema na forumu koje se bave uvozom polovnjaka iz inostranstva, pa pogledaj).
Kada kazes da se nude za veoma male pare, onda je 99% opcija da su stariji od 7 godina i to je to, vec smo ti objasnili koji je deal sa tim.