To je super kad imas cilj!! Aliu jako puno nase raje vani niti se skoluje niti gradi neku karijeru vec ono zivi od danas do sutra i citavo vrijeme mastaju o nekom povratku.. A ti si pravo fino organizovao svoj zivot i imas neki cilj!! Pozitivno
Pa mislim da je neophodno imati neke ciljeve u zivotu. Mislim bar ono u velikim crtama. Naravno zivot je nepredvidljiv pa se nikada ne zna sta ce se desiti ali... ipak nije sve ni slucajnost. Naprimjer ako odlucis da ides uskolu da postanes elektricar, velike su sanse da ces to i postati, tako i za doktroa ili sta ti ja znam.
Ne znam koliko se nasih skoluje vani, no ja ipak mislim da je to jedan fin broj. Ti ljudi imaju najvece sanse za povratak ali imaju i velike sanse(vece) za ostanak. Sad pitanje je kako vratiti te ljude? Sa cisto finansijskog aspekta u EU je bolje, sa emotivnog u BIH, bar tako mislim...postavlja se i pitanje sta drzava radi na tom planu? Malo ili bolje reci nista jer ima problema da zadrzi i one mlade i skolovane koji su u Domovini.
Sa druge strane nije tako ni lose imate nase ljude vani, jer neki od njih mogu dogurati na vazne funkcije i tako biti od koristi u buducnosti.Prvenstveno mislim na lobiing.
Sad, ja mislim da se nasi ljudi koji su obicni radnici nece vracati prije penzije. Zasto? Pa zato jer ti ljudi nemaju strucnost da pokrenu neki svoj biznis. Mozes uzeti primjer i na hiljade prijasnjih tzv. "gastarbajtera" koji su radili decenijama vani ali su od toga "samo" napravili jednu kucetinu i kupili jednog "merdzu". Dakle posto u Domovini nema dovoljno posla ni za one koji su dole( mada je i ovo malo diskutabilno) onda nema sansi ni da ti ljudi nadu posao u BIH. Ti ljudi ikad imaju pare neznaju ih uloziti na "pravi nacin".Ah, da desi se da neko otvroi neki kafic ili pokrene neki mani biznis ali i kafica ima vise nego dosta a pokretaca biznisa nema mnogo.
Zato je ja vise vjerujem u ljude koji su zavrsili neku skolu jer oni znaju "praviti paru", to jeste pokrenuti biznis i sami sebi osigurati egzistenziju. Naravno i oni moraju imati jednu odredenu dozu patriotizma.