STRANAC - I U BOSNI I U INOSTRANSTVU

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Fair Life

Post by Fair Life »

edu wrote:...pozdrav nasoj dragoj dijaspori..znam da je i vama bilo tesko u ratu...mozda teze nego namaaa... :lol: :lol: :lol: .....
Sto se mene tice ne morate se ni vracati..neka vas...

Sreca pa svi nisu razmisljali tako "hrabro" kao vi!!!
U svoju tvrdu glavu utuvi i misao da se u dijasporu odlazilo neposredno poslije zavrsetka rata, a odlazi i danas.

Jedan dio dijaspore je proveo citav rat u BiH, a po okoncanju rata kad je shvatio da je izgubio ono za sto se borio, razgulio vani.

PS___Koliko si ti imao godina na pocetku rata ?

Dvanaest !?
manijak1

Post by manijak1 »

Interesuje me sta vi mislite o raji koja je van Bosne i Hercegovine,
Mislim da su pametni , većinom.
titox16

Post by titox16 »

/\ upravu si. ja sam se ispalio 96. u Njemacku, 99. u NY. :D nije lose, neradi se non-stop kosto neki kazu. ja naprimjer idem na univerzitet oko 15 sati svake sedmice, na poso oko 15 do 20 sati svake sedmice... ono ostalo vrjeme mogu raditi sta go hocu. nije los zivot, sigurno bolji nego sto bi imo sad u Sarajevu. jebeno je bez skole, bez posla i bez para.
see ya

Post by see ya »

Ja bi to ukratko u vidu neke formulice ako moze :-D
Porediti zivot u BiH i vani je jednostavno gubljenje zivaca, mislim ono godinama razmisljati gdje je zivot bolji dovodi do neke vrste paralizacije i tako vrijeme prolazi a mi ni vamo ni tamo (bez obzira gdje je ko raja u bosni ganja da izadje a dosta raje vani zivi u nekoj proslosti i mastanju o povratku). A vrijeme i sve fine stvari koje cine zivot prolaze neprimjetno kad je covjek u takvom stanju!!
E sada formulica...htjela sam sve ovo kratko formulisati :-)
plus minus = nula
Tako ja vidim ovu dilemu :) Vazno je pronaci sebe i onda se naviknes i na zivot bez cevapa (van lijepe nam domovine) a i na zivot pun problema (u lijepoj nam domovini)!!
See ya :)
Pravda30

Post by Pravda30 »

Bosna je majka, jedna i jedina. Druge nema niti ce je biti.

U inostranstvu sam se snasao po zavrsetku agresije. Moj kucni prag je ostao na trenutno okupiranom dijelu BiH. Mogucnost za povratak nije bilo a nema ga ni sad.(Ustvari mozes se vratiti ali da zivis kao gradanin pedesetog reda)Mogao sam ostati u Sarajevu ali kao podstanar i sigurno jedva bih skupljao kraj sa krajem.

Ovdje sam pokusao da se bar kako tako usavrsim to jeste skolujem i specijalizujem. Moj krajnji cilj je povratak u BIH a mislim da je skolovanje upravo najboli nacin za to. Mislim da je besmisleno vratiti se bez ikakvog plana i strucnosti jer time samo postajes jedan socijalni slucaj vise. zelio bih pokrenuti neki svoj privatni biznis, nista grandiozno tek onako da se ima od cega zivjeti. Zadati rok je do moje 32-uge godine. A ako bude potrebno i prije.

Sta mi fali?Fali mi to sto ne mogu obici mezarja mojih predaka, pricati sa rodbinom, biti svakodnevno u kontaktu sa nasim ljudima i taj osjecaj da si na svome.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Pravda30 wrote:Bosna je majka, jedna i jedina. Druge nema niti ce je biti.

U inostranstvu sam se snasao po zavrsetku agresije. Moj kucni prag je ostao na trenutno okupiranom dijelu BiH. Mogucnost za povratak nije bilo a nema ga ni sad.(Ustvari mozes se vratiti ali da zivis kao gradanin pedesetog reda)Mogao sam ostati u Sarajevu ali kao podstanar i sigurno jedva bih skupljao kraj sa krajem.

Ovdje sam pokusao da se bar kako tako usavrsim to jeste skolujem i specijalizujem. Moj krajnji cilj je povratak u BIH a mislim da je skolovanje upravo najboli nacin za to. Mislim da je besmisleno vratiti se bez ikakvog plana i strucnosti jer time samo postajes jedan socijalni slucaj vise. zelio bih pokrenuti neki svoj privatni biznis, nista grandiozno tek onako da se ima od cega zivjeti. Zadati rok je do moje 32-uge godine. A ako bude potrebno i prije.

Sta mi fali?Fali mi to sto ne mogu obici mezarja mojih predaka, pricati sa rodbinom, biti svakodnevno u kontaktu sa nasim ljudima i taj osjecaj da si na svome.
Lijep i vrlo iskren, ljudski post Pravda!
see ya

Post by see ya »

To je super kad imas cilj!! Aliu jako puno nase raje vani niti se skoluje niti gradi neku karijeru vec ono zivi od danas do sutra i citavo vrijeme mastaju o nekom povratku.. A ti si pravo fino organizovao svoj zivot i imas neki cilj!! Pozitivno :)
Pravda30

Post by Pravda30 »

To je super kad imas cilj!! Aliu jako puno nase raje vani niti se skoluje niti gradi neku karijeru vec ono zivi od danas do sutra i citavo vrijeme mastaju o nekom povratku.. A ti si pravo fino organizovao svoj zivot i imas neki cilj!! Pozitivno
Pa mislim da je neophodno imati neke ciljeve u zivotu. Mislim bar ono u velikim crtama. Naravno zivot je nepredvidljiv pa se nikada ne zna sta ce se desiti ali... ipak nije sve ni slucajnost. Naprimjer ako odlucis da ides uskolu da postanes elektricar, velike su sanse da ces to i postati, tako i za doktroa ili sta ti ja znam.

Ne znam koliko se nasih skoluje vani, no ja ipak mislim da je to jedan fin broj. Ti ljudi imaju najvece sanse za povratak ali imaju i velike sanse(vece) za ostanak. Sad pitanje je kako vratiti te ljude? Sa cisto finansijskog aspekta u EU je bolje, sa emotivnog u BIH, bar tako mislim...postavlja se i pitanje sta drzava radi na tom planu? Malo ili bolje reci nista jer ima problema da zadrzi i one mlade i skolovane koji su u Domovini.

Sa druge strane nije tako ni lose imate nase ljude vani, jer neki od njih mogu dogurati na vazne funkcije i tako biti od koristi u buducnosti.Prvenstveno mislim na lobiing.

Sad, ja mislim da se nasi ljudi koji su obicni radnici nece vracati prije penzije. Zasto? Pa zato jer ti ljudi nemaju strucnost da pokrenu neki svoj biznis. Mozes uzeti primjer i na hiljade prijasnjih tzv. "gastarbajtera" koji su radili decenijama vani ali su od toga "samo" napravili jednu kucetinu i kupili jednog "merdzu". Dakle posto u Domovini nema dovoljno posla ni za one koji su dole( mada je i ovo malo diskutabilno) onda nema sansi ni da ti ljudi nadu posao u BIH. Ti ljudi ikad imaju pare neznaju ih uloziti na "pravi nacin".Ah, da desi se da neko otvroi neki kafic ili pokrene neki mani biznis ali i kafica ima vise nego dosta a pokretaca biznisa nema mnogo.

Zato je ja vise vjerujem u ljude koji su zavrsili neku skolu jer oni znaju "praviti paru", to jeste pokrenuti biznis i sami sebi osigurati egzistenziju. Naravno i oni moraju imati jednu odredenu dozu patriotizma.
what's up

Post by what's up »

Nema Sarajeva i Bosne nigdje. Ja idem za Sarajevo u Januaru i ostajem tri mjeseca. Jedva cekam. Inace sjedim u Americ vec deset godina. I vjerovali ili ne sve je to nekako zivot na zor. Boston je lijep grad samo nasa dijaspora ne zivi u Bostonu vec u prigradskim naseljima koja su jadna i cemerna. Drvene kuce svuda oko nas. A tek njihov kvalitet, o tome necu ni da diskutujem. A te americke skole, pa to je prava katastrofa. Ameri su jadni naivni i u svasta vjeruju. Vlada im ispira moza. Strah me je za moju djecu da i oni ne postanu " ameri'. Cast izuzecima. Dakle, Bosna for ever. S druge strane nasa dijaspora je sljegla u Ameriku odsvakle pa ce covjek bukvlano nema s kim druziti. Seljaka na pasja preskakala. Finih i obrazovanih ljudi slabo da ima bar ne u Bostonu.

Ne dostaje mi nas fini kulturni svijet. Obrazovan svjet. Ne dostaju mi nase kvalitetne kuce, nasa kvalitetna hrana. I smanje mislim da su ljudi u Sarjaevu sretnjiji nego mnogi u dijaspori. Ima se para ali zivot mi je veoma prazan. Posao, drvena kuca koja ih ceka da je opravljaju kad se vrate s posla. Razmazena djeca jer su nasi bosanci u Americi bukvlano shvatili da se djeca ne smiju tuci pa im po glavi skacu. A tek sto im daju Americka imena "da im je lakse i njima i djeci', sve je to veoma zalosno. U Americi je kriza zesca, dolar opada svaki dan i nije vise ni America ko sto je nekad bila. Zemlja sanse i ljudskih sloboda. LJudske slobode su samo na papiru.

Bosna! :-D
Aristokrata

Post by Aristokrata »

pa moze se i u sopstvenoj kozi bit stranac...
PR80

Post by PR80 »

Vodenjak wrote:

Drago mi je Vodenjak sto imas velike ciljeve i nadam se da ce se tvoje zelje ispuniti. Licno poznajem dosta raje koja je u dilemi: STA SUTRA? Ali, sta je tu je, moram priznati da mi je vani sad puno bolje i sigurnije. Da nisam vani bila bih negdje podstanar i mastala mozda o nekom daljnjem skolovanju, dok ovdje imam sanse i mogucnosti. Sve u svemu ne mogu se pozaliti. Dobro integrirana, ali tek kad npr norvezani slave svoje blagdane osjetim i vidim da ja negdje drugo pripadam.
Volim svoje, postujem tudje i tako ce ostati. Skolujem se, radim.... ali sto se tice povratka, sad za sad nikakvih konkretnih planova, nazalost.
Nostalgija me uhvati ponekad, sjednem i upalim neke nase dobre pjesme da mi jos bude gore.... ispricam se.... drugi dan skontam da mi je sad za sad ovdje zivjeti i da mi je stvarno super i moram biti zahvalna za sve ono sto imam...
I iskreno receno osjecam da imam dvije drzave koje volim i na koje se mogu osloniti.

Pozdrav za sve i usput zahvaljujem se svima na odgovorima na moju temu! :) :-) :) :-)
PR80

Post by PR80 »

PR80 wrote:
Vodenjak wrote:

Drago mi je Vodenjak sto imas velike ciljeve i nadam se da ce se tvoje zelje ispuniti. Licno poznajem dosta raje koja je u dilemi: STA SUTRA? Ali, sta je tu je, moram priznati da mi je vani sad puno bolje i sigurnije. Da nisam vani bila bih negdje podstanar i mastala mozda o nekom daljnjem skolovanju, dok ovdje imam sanse i mogucnosti. Sve u svemu ne mogu se pozaliti. Dobro integrirana, ali tek kad npr norvezani slave svoje blagdane osjetim i vidim da ja negdje drugo pripadam.
Volim svoje, postujem tudje i tako ce ostati. Skolujem se, radim.... ali sto se tice povratka, sad za sad nikakvih konkretnih planova, nazalost.
Nostalgija me uhvati ponekad, sjednem i upalim neke nase dobre pjesme da mi jos bude gore.... ispricam se.... drugi dan skontam da mi je sad za sad ovdje zivjeti i da mi je stvarno super i moram biti zahvalna za sve ono sto imam...
I iskreno receno osjecam da imam dvije drzave koje volim i na koje se mogu osloniti.

Pozdrav za sve i usput zahvaljujem se svima na odgovorima na moju temu! :) :-) :) :-)
P.S. Mislila sam na Pravdu.... ovo je njegova poruka.... SORRY
see ya

Post by see ya »

Aristokrata wrote:pa moze se i u sopstvenoj kozi bit stranac...
Pa naravno da moze...npr. ako neko recimo ima aristokratski izgled a u dusi samo gusle, krave, junaci, suma, selo i ostalo dolazi do konfuzije :D :D :D :D :D :D
nestea

Post by nestea »

Ovim ljudima sto govore da su se skroz navikli i da im bosna ne treba i nedostaje se totalno zavaravaju. Pa zasto ste onda ovdje na ovome forumu a ne na nekom americkom?

Vi ste od onih koje je lahko zavarati i pridobiti materijalnim stvarima. Ko malo dijete kome stranac da po bonbon svaki dan on ce ga "zavoljeti". I ja sam u dijaspori vec dugo ali je nikada nemogu zavoljeti kao svoju zemlju.

Svaka cast pravda30, 100% se slazem sa tvojim misljenjem. I hvala svim onim nasim ljudima koji su ostali i borili se za nasu drzavu i za nas opstanak na tim prostorima. Pa pobjedili ste! (pobjedili smo). Svi znamo da je agresoru bio cilj da jedan narod nestane u tom ratu, kao sto je Radovan rekao i da Bosna i Hercegovina nestane nego se pripoji Srbiji. I nije uspjeo! Jos smo tu! Jos se borimo za bolje sutra, ali nadam se da sad mozemo na pametinije nacine..

I naravno opstali smo zbog nase Armije i nasih ljudi koji su ostali i borili se. Nismo svi bili u stanju to uraditi, sto ne znaci da ne volimo svoju zemlju.

Zapamtite da oni koji se odluce ostati u tudjini se tek tada predaju pred agresorom! I pomazu da on uspije ono sto je naumio. Da nas istrijebi iz bosne. Isto im je ili nas tamo ubio ili natjerao da se nikad ne vratimo i nasa djeca zaborave ko su.

Oni koji su pametni a nasli su se u inostranstvu imaju planove kao Pravda30, a ne daju da ih samo nosi voda i zvakaju dok ima hljeba. Moj plan je takodje da svoju sadasnju situaciju iskoristim koliko god mogu da se skolujem (koliko god mogu) i zaradim novaca koje cu uloziti u svojoj zemlji i vratiti se i izgradjivati je. Graditi bolji zivot za svoju djecu u svojoj zemlji. (Ali nadam se da to bude dosta prije moje 32 godine:)

Pravda30, vec znam 6 ljudi (moja familija i prijatelji) koji su vec uradili ono sto ti planiras. I uspjevaju. Neki su se zaposlili u stranim firmama u bosni i dobro zaradjuju a neki otvorili svoje biznise. Sretno!
verbal

Post by verbal »

Aristokrata wrote:pa moze se i u sopstvenoj kozi bit stranac...
Clovjek mojze vidjeti ono tsto nije vidio,
tcuti ono tsto nije tcuo,
okusti ono tsto nije otkusio,
bit tami gdji nije bio,
al` uvijek i svagdi,
samo sebe moze najti,
ili ne najti
stavrogin

#41 Re: STRANAC - I U BOSNI I U INOSTRANSTVU

Post by stavrogin »

PR80 wrote:Interesuje me sta vi mislite o raji koja je van Bosne i Hercegovine, da li bi ikako ako je moguce trebali se "spustiti" na zemlju ili se mozda vama samo to cini? Da li ih gledate kao "strance" ili svoje?
Isto tako me interesuje sa druge strane koliko inostranstvo utice na vas koji ste van Bosne i Hercegovine, i koliko ste se uspjeli integrirati u taj novi sistem ili je i dalje Bosna MATI a ova druga MACEHA zemlja?
Kad pogledas statistike i rezultate iz BiH vidis da vecinski broj raje gleda da "naguli" van Bosne, dok dosta raje s druge strane hvata ta neka luda nostalgija.
Prijedlog: Hocemo se mijenjati mozda???????? 8-) 8) :) :-)
ILI.... mozda svi u Bosnu ili van Bosne?????
bosnu nikada nisam smatrao pravom zemljom, pravom drzavom, vec provincijom u nekoj siroj domovini yu, ili ex-yu.

i dalje sam zabezeknut idejom da neko stvarno misli kako bosna moze da bude prava zemlja... :shock:

a sto se inostranstva tice, i uopste sto se tice domoljublja bilo koje vrste, mislim da na drzave ne treba gledati kao na majke ili machehe, vec kao na ljubavnice. iskaras je dok valja a kad dosadi - napustis je, i to je to.
delimiter

Post by delimiter »

elsa wrote:
edu wrote:
imigrant wrote: Eto, dogovorili smo se!
Ja se necu vratiti, a ti nikad neces ovamo.
Super i meni i tebi!
:D
A pravo da ti kazem, i da se ponovo desi, e opet bi otisao, ili zbriso kako hoces, bez trunke razmisljanja.[/quote]

Sto u svakom slucaju vise govori o tebi nego o meni!!!

Pa dokle ce ovo trajati? Sta vam vise smetamo? A ti ne bi mogao zivjeti nigdje drugo? Pa vjerujem da vas dosta ne bi moglo. Nemate sirinu. Niste tolerantni. Ne znate se uklopiti u novu okolinu. Ako nije bordo ili zeljo odmah pljujete. Sorry, ali mi smo malo siri, pa nismo tako kategoricni kao ti. Danas sam ovdje, sutra ako Bog da u Engleskoj, preko sutra mozda u Rimu, pa u Sarajevu. Svijet je divan i zelim da putujem. :) :) :) :) :) :) :) :)
[/quote]

Imam sirinu. Tolerantan sam. Znam se uklopiti u novu okolinu. Iz Saraj'va sam ali ne navijam ni za Zelju ni za Sarajevo vec za Velez. Proveo sam rat vani, zapravo sam 9 godina zivio vani. Vratio sam se KUCI i ostao jer vise volim nase ljude, pa makar i ovakve kakvi su sada, nego engleske, americke itd. debile. A za ovu izjavu "mi smo malo siri" zelio bih ti reci da te mirno i dostojanstveno nabijem na kurac, kravo snobovska. Od cega si sira, od crnackog kurca mozda?!

P.S. rijeci "Zapad" i "Svijet" nisu sinonimi
whow

Post by whow »

Prvo da se zahvalim na temi , dosta interesantnih komentara pa eva da se i ja ukljucim. Prvo Bosna se ne moze posmatrati kao jedan kulturni milje. Takoder mislim da pojam "stranac" (pre) cesto dobiva geografsku a manje kulturnu konotaciju , sto je pogresno . Kao rodeni Sarajlija i Bosnjak koji je napustio Sarajevo pred kraj rata ( mjesec prije Dejtona) mogu reci da su za mene uvijek postojala dva ili tri Sarajeva. Sarajevo snobova , Sarajevo papaka , i Sarajevo normalnih skromnih Sarajlija . Staranac ili domorodac zavisilo je ot toga skim se druzis. Znaci bitni su ljudi a ne gradovi . Isto pravilo vazi u svakoj zemlji , onog momenta kada savladas jezik i mozes normalno komunicirati biti stranac ili domorodac postaje irelevantno. Tada naravno pocinju drugaciji problemi. Dakle sljedece pitanje je ima li nostalgije. Mislim to toliko generalno pitanje da upsete nema smisla . Moj stari je roden u Mostaru i dosao je u Sarajevo kada je imao 18 godina , uvjek je pricao o Mostaru , siguran sam da bih se to moglo nazvati nostalgijom ali je isto tako uvijek kaze da nikada ne bih nazad u Mostar. Naravno da postoji nostalgija ali nostalgija ponovo nema veze sa geografijom , mjestom ili drzavom gdje si roden. Ja naravno osjecam nostalgiju za Sarajevom ali isto tako osjecam nostalgiju i za Zagrebom , Mostarom , Baskim Vodama , Somborom itd. Da li bih se vratio u Sarajevo. Prvo sa egzistencijalne strane to bi bilo samoubistvo , a cak i da je ekonomska strana normalna mislim da ne bih zelio da me ponovo svrstavaju u Bosnjake , Srbe i Hrvate i da me prebrojavaju i zavadaju i da mi ponovo seru o tome ko je ugrozen . Mislim to je stvarno najnizi oblik egzistiranja tim vise sto se radi o malim i u globalnim okvirima posve nebitnim plemenima. Da kada o tome vise razmisljam ono sto osjecam nije nostalgija nego ljutnja. Znam sada ce neko opet o agresiji i genocidu . Eto vidis i zbog toga ne bih nazad u Sarajevo. Eto toloko
verbal

Post by verbal »

JA se ovdje vec odavno osjecam kod kuce. Ne 'kao kod kuce', nego kod kuce.
Citajuci razmisljanja mnogih i prateci situaciju u BiH, jasno mi je kao dan da bih tamo bio veci stranac nego ovdje.
Ovdje sam prihvacen od ljudi i sistema, niko me ne pita koje sam vjere, niti je vazno odakle sam. Oni postuju moja prava (cak su me i naucili nekima kojih jadan nisam ni bio svjestan), a ja postujem obaveze i ljepota. Zivimo u harmoniji i bez razmisljanja bih branio kraljicu Margaretu i kraljevinu Dansku. UStvari, period zivota u BiH je 'deleted' i ja o tome nikada ni razmisljam. Osjecam kao da oduvijek zivim ovdje, a sumnajm da bih se tako osjecao da nisam prihvacen i da mi nije dobro.
RPM

Post by RPM »

verbal wrote: Zivimo u harmoniji i bez razmisljanja bih branio kraljicu Margaretu i kraljevinu Dansku. UStvari, period zivota u BiH je 'deleted' i ja o tome nikada ni razmisljam.
nista osobno, al' onda zasto nisi na nekoj stranici tipa danska-x.com ili kako mozes razmjenjivati misljenja s onima koje si "deleted", zasto te interesuje situacija za nesto sto si "deleted"? ... fakat mi to nije jasno ... :D :? :D
nije nuzno zivjeti negdje drugo i istovremno "delete" ono sto je bilo, bicemo sigurno siromasniji, to i jeste bio jedan od ciljeva primitivaca (djesi ake sta ima, ti nisi delete jel'de!?) ... :D
zili

Post by zili »

lažnih ideala na dnu okeana
najgore je biti stranac u svom plemenu

ja ne mogu biti isključiva. bila sam i tamo i ovamo. proživjela i osjetila i ovo ovdje i ono tamo. i svugdje sam "kao kod kuće" jer moje kuće zapravo više nema pa je to "kao" neizbježno.

a stranac sam svugdje podjednako, jer sve mi je drugačije. i inostranstvo i ova ovdje "domovina". promijenili su se ljudi, a promijenila sam se i ja - sasvim prirodno.

ne krivim i ne veličam nikoga. svako pravi svoj izbor sasvim individualno i iz nekih svojih specifičnih razloga. ne volim ni te generalizacije - kao ovdje je situacija grozna, pa je bolje biti vani (ili obratno). i ne znam zašto ljudi imaju potrebu pljuvati po ovoj bih da bi opravdali svoj izbor da žive negdje vani. NE MORATE SE NIKOM PRAVDATI. ili veličati svoje domoljublje. kao, "nisam ja glup što sam ostao ovdje već ja ovu zemlju volim više od tebe i ona meni više pripada, a ti hajd mrš bla bla bla".

za mene izbor uvijek postoji. uvijek mogu otići i uvijek se mogu vratiti. i uvijek sam svugdje stranac - to mi je konstanta, sve ostalo je relativno.
harisl

Post by harisl »

Bosna ce VAZDA biti majka. Na duze staze sam boravio u nekoliko zemalja i u svakoj mi se desilo isto: Nakon sto sa nekim 'starosjediocem' udjem u raspravu o tome sta mi se ne svidja u njihovoj zemlji uvijek sam dobivao isti odgovor - Pa sto si dolazio, IDI KUCI NAZAD U BOSNU... Tako, Bosna je vazda majka...
anabolic

Post by anabolic »

dok sam bija u njem. u izbjeglištvu...bi stranac
dođoh kući među svoje....jopet stranac, NIĐE VEZZE, al takav ti je način rezonovanja nasih ljudi, koji jos nisu prevazišli rodovsko-plemensku svijest i gentilno uređenje....valja nama preko rijeke, pa do kozmopolita, a ne ovako, bosanac, krišnik, istočnjak, sa anexa, sa bjelava, sa breke,dobrinje...predrasude, paušalna osuđivanja i generaliziranje...

al biće bolje, jednoga dana, za approx. 200god., jer treba prvo da izumru određene garniture i sa njima aBd i njihove svijesti
Post Reply