STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post Reply

Da li ste za zabranu isticanja zastava drugih država?

Da, osim na ambasadama i pri međunarodnim skupovima
73
81%
Ne, moja zastava je zastava Turske/Srbije/Hrvatske/...
17
19%

Total votes: 90

Doda37

#126 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by Doda37 »

Ciji je ovo grb? :D

Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#127 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by pici »

komeba wrote:Kad vidim likove sa turskim zastavama dobijem osip.Smetaju mi sve vise i vise,a siguran sam da nas ima jos kojima je prekipilo.Kad su uhapsili Karadzica,neki idioti u Sarajevu slave sa turskom zastavom.Njih je Radovan ubio,a nisu svjesni toga.
:thumbup: hirurski precizan zahvat na mozgu,ista veza druge zastave.....nacifaci :evil:
neprilagodjena

#128 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by neprilagodjena »

Nerazumijem za koji ce im klinac ta turska zastava :roll:

Ja licno vise volim zastavu sa ljiljanima negoovu sad ovu zastavu sto imamo.
Lincoln-Burrows

#129 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by Lincoln-Burrows »

neprilagodjena wrote:Nerazumijem za koji ce im klinac ta turska zastava :roll:

Zastava sa ljiljanima ima grb Kotromanića i sva tri naroda bi je prihvatila
jer je to bio vladar Bosne prije osmanlija, znači kršćanski vladar.
Ja sam za tu zastavu, ova današnja predstavlja gubitak identiteta.
kijameta

#130 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by kijameta »

Lincoln-Burrows wrote:
neprilagodjena wrote:Nerazumijem za koji ce im klinac ta turska zastava :roll:

Zastava sa ljiljanima ima grb Kotromanića i sva tri naroda bi je prihvatila
jer je to bio vladar Bosne prije osmanlija, znači kršćanski vladar.
Ja sam za tu zastavu, ova današnja predstavlja gubitak identiteta.
Grb Kotromanica je prihvacen u parlamentu BiH negdje marta 92,sve sa glasovima SDS i HDZ. Do zastave se nije doslo,poceo preci posao(rat). To je razlog zbog kojega je bosanska strana,legalno izglasani grb na neutralnoj bijeloj podlozi koristila kao zastavu.
Inace Tvrtko je bio jedan od najvecih srpskih/hrvatskih kraljeva,zavisi ko govori o njemu.Krscanin,jakako,pravoslavac,pa katolik za male pare a sa obzirom da je bio prevrtljiv kao i svi srednjevijekovni vladari,da je stigao,postao bi on i musliman i sotonista,sta god,samo daj para i vlasti a na osnovu toga ipak mozemo zakljuciti da je bio pravi Bosanac.
Ova sadasnja predstavlja kompomis,medzutim izuzetno je lose prihvacena u srpskom i hrvatskom narodu.A posto je oni ne prihvacaju iskreno,nego masu 'svojim' zastavama to naravno dovodi do kontre i mahanja turskim i saudijskim zastavama.Ja licno preferiram katarsku zastavu,onako lijepo bordo-bijela.
Zastave su u BiH previse osjetljivo pitanje da bi se moglo na bilo koji nacin rijesiti u dogledno vrijema a inace braca Slovenci to najbolje rade,za 100 godina i mi cemo tako.
ljubav_aha

#131 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by ljubav_aha »

Fratris wrote:
ljubav_aha wrote:
Fratris wrote:Ko placa porez i ne krsi zakone, taj je lojalan gradjanin.
tacno,ali to je samo jedan od oblika gradjanske lojalnosti,mo ovdje pisemo o drugacijoj lojalnosti ;-)
Lojalnost o kojoj ti pricas nije ona za koju bi se zakon trebao zanimati.

A vidis, meni je uvijek bilo zanimljivo kad vidim kako nekima skace pritisak jer Anto iz Orasja navija za Hrvatsku umjesto Bosne, a niko se ne zabrinjava sto Nermin iz Zavidovica navija za Zelju umjesto za Krivaju.
nisam uopce povezala sa iskljucivo zakonom,ali moraju postojati zakonske norme ili norme bazirane na drustevnim promjenama

zar nisi primjetio " tonalitet" moje izjave :!: :?:

sto se tice navijackog duha i usmjerenja,otvori temu na sport, "sport kao refleksija danasnjeg drustva "
ljubav_aha

#132 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by ljubav_aha »

dupli post
ljubav_aha

#133 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by ljubav_aha »

Uvod u osnove stida

Nema nigdje na svijetu takvog moralno-političkog rahatluka kao što to ima u Bosni, multikulturnoj, multinacionalnoj državi u kojoj nijedan čin nije, niti će ikada biti samo naš, ko god da smo mi

Nakon prošle kolumne o slavlju povodom pobjede Turske nad Hrvatskom javio mi se izvjestan broj čitalaca koji su mi prigovorili - uglavnom pristojno i razumno - što u kolumni nisam obratio dovoljno pažnje divljanju i nasilju hrvackih navijača u Mostaru i Hercegovini. Slaveći pobjede Hrvatske prije konačnog poraza, hrvacki navijači su žarili i palili kao u najboljim danima rata. To, naravno, nije bilo nimalo iznenađujuće s obzirom na plemensko srodstvo tih zaguljenih hrvackih navijača sa zadrtim hrvatskim navijačima koji su u Austriji i Švici svoju podršku reprezentaciji Lijepe njihove izražavali ustaškim znakovima i nacističkim pozdravima. Znamo, naravno, da nacionalistička patologija zahtijeva da se odanost svojima izražava mržnjom prema drugim, zbog čega je, na žalost, fudbal postao domen u kojem ta patologija buja.

Pa ipak, nisam se bavio - niti ću se dalje baviti - hrvackom ili hrvatskom navijačkom patologijom i to iz sljedećih nekoliko razloga.

Prvo, svojim vezivanjem za nezainteresovanu bivšu maćehu Tursku, patologija neofašizma u Bošnjaka dostigla je nove limite. Dok je neophodni sastojak nacionalističkog diskursa ideja Velike domovine (Velike Hrvatska, Velike Srbija, Velike Rusija) koja veže nacionalističku maticu i dijasporu a u kojoj bi svi, na kraju genocidnih krajeva, zajedno i lišeni onih drugih sretno živjeli, bošnjačkim nacionalistima ideja Velike Bosne predstavlja konceptualni problem pošto Bosna nikad nije bila jednonacionalna, te tako nema prošlog jednonacionalnog modela. Da bi uopšte postala jednonacionalna u Bosni bi bio potreban dupli genocid, što nije samo nepoželjno nego i nemoguće. Buduća, fantastična Velika Bosna bi neizbježno bila iste veličine kao današnja Bosna, osim što se današnja Bosna svakodnevno smanjuje. Otud je alternativna fantazija - barem u bezumlju fudbalskih slavljenika - pripadanje nekakvoj Velikoj Turskoj, samo što u okrilju Velike Turske, fantastične nasljednice Otomanske imperije, Bosne uopšte ne bi bilo. Vilajet nije država.

Drugo, kad se priča i misli (tim redom) o bosanskim glupostima, nepravdama i zločinima danas postoje dva pristupa. Jedan se zasniva na pretpostavci da smo mi - ko god da smo mi - primarne žrtve gorespomenutih gluposti, nepravdi i zločina. Jedna od pogodnosti tog pristupa je to da smo mi, od trenutka kad smo postali žrtve, lišeni svake odgovornosti za vlastite postupke. Pri tome se taj prvobitni trenutak na različite, pseudomitološke, kodirane načine vječno ponavlja, pa je onda moguće zamisliti da je penal dosuđen protiv naše reprezentacije dio iste, vječite zavjere protiv nas i svega što nam je sveto. Titula žrtve nam tako otvara historijski i moralni prostor u kojem mi - ko god da smo mi - više nikada nećemo biti odgovorni za ono što smo učinili, a kamoli ono što činimo. U tom apstraktnom prostoru mi smo svoji na svojemu, naše gluposti, nepravde i zločini su jednostavno nemogući, pošto je žrtva uvijek u pravu. Oni drugi su prvi počeli, a mi žarimo, palimo, ubijamo, silujemo, krademo i pričamo gluposti samo u časnoj samoodbrani. Drugi pristup, koji je samo zapravo varijacija onog prvog, je da svaka glupost ima tročlanu strukturu, kao bosanskohercegovačko predsjedništvo, u svakoj nepravdi moraju biti zastupljena sva tri konstitutivna naroda (a tek ponekad i Ostali), svaki zločin se pravedno dijeli na tri dijela, mada u datom zločinu jedan konstitutivni narod može imati privremenu prednost, kao što to u Predsjedništvu ima predsjednik. U toj tročlanoj strukturi postoji prećutan dogovor da su svi istovremeno žrtve, pošto je u interesu svih umiješanih da se eliminiše svaka mogućnost odgovornosti. Ništa što smo uradili nismo uradili bez prisustva onih drugih, ništa što bismo uradili ne možemo uraditi bez prisustva onih drugih. Nema nigdje na svijetu takvog moralno-političkog rahatluka kao što to ima u Bosni, multikulturnoj, multinacionalnoj državi u kojoj nijedan čin nije, niti će ikada biti samo naš, ko god da smo mi. Otud je moralni i politički imperativ svakog pojedinca i svake grupe koja se sastoji od pojedinaca, uključujući konstitutivne navijače, napaćeni narod, Ostale i ostale nesretnike, da konačno i nepovratno preuzme odgovornost za vlastite postupke. Dok se to ne desi, Bosna će biti država-lakrdija u kojoj je ustavom zagarantovano da je svaki građanin ovako ili onako žrtva drugih građana.

Treći, i najvažniji, razlog što se u prošloj kolumni nisam bavio hrvackim divljanjem je činjenica da kad mislimo o Bosni, ja mislim o Sarajevu. To je, naravno, pristrasno, ograničeno, možda i pogrešno, ali tako je i nema druge. Iako sam, naravno, za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, iako imam prijatelja i rodbine diljem voljene nam rasparčane domovine, u Sarajevu mi se nekonstitutivna duša konstituisala. Kad zamišljam kako se živi u Bosni, ja zamišljam kako se živi u Sarajevu, iako u Sarajevu nisam bio skoro godinu i po dana. Zbog toga su mi Hercegovina ili Krajina - a naročito tzv. Herceg-Bosna ili Republika šumska - uvijek poprilično strane teritorije, jer tamo nisam i ne znam biti na svome. U Sarajevu sam, međutim, svoj na svome. I dok me je u tzv. Herceg-Bosni i Republici šumskoj uvijek strah kad tamo zađem, u Sarajevu me nikad nije bio strah, i nikad nisam mogao zamisliti da bi me mogao biti strah. Ali kad sam čitao o slavlju nakon pobjede Turske, bio me je strah, zamislio sam se kako sam na sarajevskim ulicama nabasao na slavlje i znao sam da bi mi bila bolna frka da sam tom divljanju lično prisustvovao. Bilo mi je tako jasno da fašistički ispadi u Sarajevu postaju, a možda su već odavno i postali, potpuno normalna stvar i da se pošteni građanin mora kriti u kući ako se u gradu ili svijetu igra međunarodna utakmica. Sa svim tim hrvacki ili srpski fašisti nemaju nikakve veze, pošto fašizam nikada nije bio niti će ikada biti odgovor koji se bilo čime može opravdati. Tog fašizma nas i samo nas mora biti sramota, kao što se oni drugi moraju stidjeti svog fašizma. Svaki fašizam, bilo prošli, bilo budući, uvijek je sto posto naš, naš i ničiji drugi, čak i ako nas više zapravo nema.

Hemonwood Autor: Aleksandar Hemon, Dani, Sarajevo 2008-07-11
xyz2007

#134 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by xyz2007 »

seldzuk wrote:Neki dan sam bio u Žepču. Strašno me začudilo ponašanje jednog Hrvata koji pravi kuću i na nju je okačio zastavu Repuplike Hrvatske. Ne znam, a bilo bi vrlo interesantno ako neko od vas zna, kakvi su naši zakoni po tom pitanju. Mislim da su u svijetu vrlo strogi zakoni po pitanju isticanja zastava drugih zemalja. Da je on istakao zastavu koja ima šaharu, bez onih malih grbića, rekao bih da je istakao nacionalnu zastavu, pa hajde, mada bi možda i to trebalo regulisati nečim, ali zastava RH na raskrsnici kod mosta na putu za Zavidoviće je prava provokacija.
Bošnjak sam i srce mi zaigra kad vidim mjesec i zvijezdu, nekako pogotovo kad je na crvenoj podlozi :) , ali spreman sam da se zabrani i isticanje tih zastava samo iz razloga poštovanja suvereniteta države BOSNE I HERCEGOVINE.
Ja bi vise volio kad bi svi ljudi mogli staviti zastavu iz svojih drzava ali da Bosna ima samo jednu Bosansku Naciju.

U tom slucaju mi ne bi bilo vazno sta ce kaciti na kucu. Postojanje Bosanske jedne multi-etnicke nacije bi vremenom ( ne odmah ) probudilo drugacije osjecaje prema Bosni kod naroda.

Rat nije davno bio i neosvjescenost je jos uvijek prisutna.

Znaci razlog zasto to smeta nije zastava vec nepravda.

Za nepravde su vise odgovorni oni u vrhu nego obican narod. :roll:

Bosancima recimo nije vazno kako se ti izjasnis, sve dok ti nosis BH pasos i sve dok postoji samo jedna bosanska nacija licni osjecaj individue nije bitan i bilo kakva tudja zastava u sustini i nema nekog efekta.
Loreley

#135 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by Loreley »

Potpuno deplasirana diskusija. U normalnoj demokratskoj zemlji imam pravo na svoj prozor staviti zastavu koju ja hoću, brazilsku, jamaićansku, whatever. Diskutanta pod nickom "seldzuk" bih zamolila da mi navede u kojim se to demokratskim zemljama kažnjava isticanje zastave druge države. Preporučila bih mu da obiđe zemlje EU u vrijeme održavanja bilo kakve sportske manifestacije i pogleda oko sebe. Postoje i neki koji zastave matičnih zemalja kao i zastave zemalja koje preferiraju ne skidaju nikako sa prozora ili zidova soba. Neće meni seldzuk i "seldzuci" određivati čime ću ja kititi svoj prozor, argentinskom, turskom ili nekom trećom zastavom. Ljudi se danas miješaju u sve i svašta, zadiru u privatnu sferu drugih mada ih se ona ne tiče. Meni ne smeta komšijin prljavi, zapušteni balkon, šta ima njemu smetati zastava koja se nalazi na mom balkonu? Saberite se ljudi, hoćete li da budete Evropa ili Kina.
Tomislav MO

#136 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by Tomislav MO »

Loreley wrote:Potpuno deplasirana diskusija. U normalnoj demokratskoj zemlji imam pravo na svoj prozor staviti zastavu koju ja hoću, brazilsku, jamaićansku, whatever. Diskutanta pod nickom "seldzuk" bih zamolila da mi navede u kojim se to demokratskim zemljama kažnjava isticanje zastave druge države.
Rasprava je još i više promašena jer uopće nema zastave druge države.

Hrvati u BIH u 99% slučajeva ne nose zastavu Hrvatske nego zastavu Hrvata u BiH, tako da je tema promašena kao i anketno pitanje. :D
spekulant

#137 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by spekulant »

ja mislim da si ti jedan veliki promasaj :mrgreen:
Tomislav MO

#138 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by Tomislav MO »

spekulant wrote:ja mislim da si ti jedan veliki promasaj :mrgreen:
Svatko ima pravo na svoje mišljenje. :thumbup:

Ne mogu se ne složiti jer provodim vrijeme na forumu umjesto da nešto korisno radim. :-?
ljubav_aha

#139 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by ljubav_aha »

Tomislav MO wrote:
Loreley wrote:Potpuno deplasirana diskusija. U normalnoj demokratskoj zemlji imam pravo na svoj prozor staviti zastavu koju ja hoću, brazilsku, jamaićansku, whatever. Diskutanta pod nickom "seldzuk" bih zamolila da mi navede u kojim se to demokratskim zemljama kažnjava isticanje zastave druge države.

Hrvati u BIH u 99% slučajeva ne nose zastavu Hrvatske nego zastavu Hrvata u BiH, tako da je tema promašena kao i anketno pitanje. :D
kako izgleda zastava Hrvata u BiH :D
Tomislav MO

#140 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by Tomislav MO »

ljubav_aha wrote:
Tomislav MO wrote:

kako izgleda zastava Hrvata u BiH :D
Evo pogledaj na http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvati_Bos ... ne#Simboli

Tu sve imaš objašnjeno :thumbup:
SanYava

#141 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by SanYava »

Izgleda samo Bošnjaci nemaju svoje zastave :-)
Inače, protiv isticanja ičije zastave nemam ništa.
Tko voli nek izvoli.
and

#142 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by and »

Loreley wrote:Potpuno deplasirana diskusija. U normalnoj demokratskoj zemlji imam pravo na svoj prozor staviti zastavu koju ja hoću, brazilsku, jamaićansku, whatever. Diskutanta pod nickom "seldzuk" bih zamolila da mi navede u kojim se to demokratskim zemljama kažnjava isticanje zastave druge države. Preporučila bih mu da obiđe zemlje EU u vrijeme održavanja bilo kakve sportske manifestacije i pogleda oko sebe. Postoje i neki koji zastave matičnih zemalja kao i zastave zemalja koje preferiraju ne skidaju nikako sa prozora ili zidova soba. Neće meni seldzuk i "seldzuci" određivati čime ću ja kititi svoj prozor, argentinskom, turskom ili nekom trećom zastavom. Ljudi se danas miješaju u sve i svašta, zadiru u privatnu sferu drugih mada ih se ona ne tiče. Meni ne smeta komšijin prljavi, zapušteni balkon, šta ima njemu smetati zastava koja se nalazi na mom balkonu? Saberite se ljudi, hoćete li da budete Evropa ili Kina.
u tome i jeste problem,što ne stavljaju zastavu na svoje,već na tuđe i zajedničke prozore.
nokia6170

#143 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by nokia6170 »

Tomislav MO wrote:

kako izgleda zastava Hrvata u BiH :D[/quote]

Tu sve imaš objašnjeno :thumbup:[/quote]

Tomo da li je ovo zastava Hrvata u Bosni i Hercegovini ili zastava bivse Hrvatske republike Herceg-Bosne?

Da li je to zastava samo Hrvata koji danas zive na prostoru nekadasnje Herceg-Bosne ili i Hrvata koji ne zive na ovim danas prostorima, vec i na prostoru RS recimo?

Ako je to zastava HR HB, kako pise na toj stranici koju si dao, onda ispada i da je to zastava i nehrvata koji zive na prostoru HR HB, bivse, danas prostoru Federacije BiH.

Usput mi definisi termin Hrvat, ako ti nije mrsko...barem u danasnjem kontekstu Ustava BiH ili Ustava FBiH.
spekulant

#144 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by spekulant »

and wrote:
Loreley wrote:Potpuno deplasirana diskusija. U normalnoj demokratskoj zemlji imam pravo na svoj prozor staviti zastavu koju ja hoću, brazilsku, jamaićansku, whatever. Diskutanta pod nickom "seldzuk" bih zamolila da mi navede u kojim se to demokratskim zemljama kažnjava isticanje zastave druge države. Preporučila bih mu da obiđe zemlje EU u vrijeme održavanja bilo kakve sportske manifestacije i pogleda oko sebe. Postoje i neki koji zastave matičnih zemalja kao i zastave zemalja koje preferiraju ne skidaju nikako sa prozora ili zidova soba. Neće meni seldzuk i "seldzuci" određivati čime ću ja kititi svoj prozor, argentinskom, turskom ili nekom trećom zastavom. Ljudi se danas miješaju u sve i svašta, zadiru u privatnu sferu drugih mada ih se ona ne tiče. Meni ne smeta komšijin prljavi, zapušteni balkon, šta ima njemu smetati zastava koja se nalazi na mom balkonu? Saberite se ljudi, hoćete li da budete Evropa ili Kina.
u tome i jeste problem,što ne stavljaju zastavu na svoje,već na tuđe i zajedničke prozore.
eh to, nek si joj reko.. to sam i ja rekao na pocetku diskusije..
le piaf

#145 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by le piaf »

Ja bih 'vako :D (tekst pisan za vrijeme EP u Austriji i Švici))
MALENE zastavice s prepoznatljivom hrvatskom šahovnicom, koje se ponosno vijore na automobilima posljednjih dana, u Sloveniji su zabranjene.

Naime, slovenska se policija slijepo pridržava slovenskih zakona, prema kojima na automobilima ne smiju biti istaknute zastave, osim ako je riječ o protokolarnim vozilima, pa hrvatskim navijačima, koji su se zaputili prema Austriji, piše nemale kazne.

Tako su, svi oni koji su kroz Sloveniju krenuli s hrvatskom zastavicom na automobilu, uskoro bili prisiljeni platiti kaznu od 41 euro.

Naravno, granična policija na zabranu isticanja zastavica ne upozorava prilikom prelaska granice, već se za njega saznaje nakon nekoliko kilometara, kad prometna policija sa smiješkom piše kazne.

Očekuje se kako će utakmice hrvatske reprezentacije na Euru pratiti desetak tisuća hrvatskih navijača.
Edin H.

#146 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by Edin H. »

Smetalo jednoumlje Srbije u bivsoj Jugoslaviji, a sada bi da se namece jednoumlje u BiH.

Komad krpe - ko nema pametnijeg posla nego da mase, neka mase.
ljubav_aha

#147 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by ljubav_aha »

Tomislav MO wrote: Hrvati u BIH u 99% slučajeva ne nose zastavu Hrvatske nego zastavu Hrvata u BiH, tako da je tema promašena kao i anketno pitanje.

Tu sve imaš objašnjeno :thumbup:
znam kako izgleda,ali to nije bila sustina moje reakcije ;-)
ljubav_aha

#148 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by ljubav_aha »

Edin H. wrote:

Smetalo jednoumlje Srbije u bivsoj Jugoslaviji, a sada bi da se namece jednoumlje u BiH.

Komad krpe - ko nema pametnijeg posla nego da mase, neka mase.
da li bi se doticne zastve ,kod nas,tretirale na isit nacin u prethodnim sistemima :?:
spekulant

#149 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by spekulant »

a u kojoj to evropskoj opstini mozes vidjeti zastavu druge zemlje na javnom mjestu a da nije nikakva medjunarodna organizacija, hotel i slicno?
ne pravite se ludi... i ako su zastave dokaz da ne vlada jednoumlje, onda mi i nismo bas "umni".. da li cemo sutra i postojanje razlicitih nacionalistickih/fasistickih pokreta raznih nacija predstavljati kao dokaz da kod nas ne vlada jednoumlje?
zambaklija

#150 Re: STRANA ZASTAVA, a nije ambasada

Post by zambaklija »

Ohh,breetee zar se o ovome još vavik razglaba?Djeco hćete li malo šarenih laža? :run:
Post Reply