Strana ulaganja u bancenje...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...
Post Reply
senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Strana ulaganja u bancenje...

Post by senada » 29/01/2007 14:37


Robinsonova na Hercegovačkoj banci zaradila više od 2,5 milijuna KM


Prema medijskim nagađanjima njezina mjesečna primanja iznosila su 20.000 eura što znači da je Amerikanka od travnja 2001., do pred kraj ove godine zaradila oko 1.340.000 eura. Njezin nasljednik, Stjepan Jovičić kaže kako ne zna koliko je Robinsonova...

Razgovarao: Milan Šutalo

MOSTAR - Nakon više od pet i pol godina blokade privremenu upravu nad Hercegovačkom bankom, međunarodna je zajednica, preciznije OHR, prenio na Federalnu Agenciju za bankarstvo. Nakon 67 mjeseci štediše i deponenti još nemaju pristupa svojim sredstvima, a riječ je o iznosu koji premašuje 100 milijuna KM, niti je riješen status Banke. Jedino je privremena upraviteljica banke Toby Robinson podebljala svoj bankovni konto i osigurala sebe i svoje potomstvo. Prema medijskim nagađanjima njezina mjesečna primanja iznosila su 20.000 eura što znači da je Amerikanka od travnja 2001., do pred kraj ove godine zaradila oko 1.340.000 eura. Njezin nasljednik, Stjepan Jovičić u intervju kaže kako ne zna koliko je Robinsonova zarađivala mjesečno.

-Gospođa Robinson je radila u okviru mandata OHR-a i OHR je plaćao.Tako da njezina plaća nije teretila Banku.

Navodno su troškovi njezinog osiguranja plaćani bančinim sredstvima ?

-Još nemam detaljan izviještaj, ali nisam iz dosadašnjeg uvida u bančine knjige primjetio takvo što.

Jeste li od kako ste imenovani na ovu dužnost steklu uvid u stanje Banke?

Krajem godine smo počeli preuzimati dokumantaciju, ali smo se odmah i dogovorili da se kompletna privremena uprava i dokumentacija presele u Mostar. Tako da ćemo za nekih tjedan dana imati kompletiranu dokumentaciju u Mostaru i privremena će uprava moći raditi u tom gradu. Još nemamo detaljan uvid u stanje Banke. Zatražili smo od OHR-a da nam dostavi službeni izviještaj gđe Robinson, koji nam još nije dostavljen.


Tvrdi se, naime, da je za ovih pet godina bančina aktiva, koja je koliko se sjećam iznosila 147 milijuna KM, gotovo prepolovljena?

-Aktiva Banke nije prepolovljena, ali jeste smanjena i iznosi preko 100 milijuna. Što je logično s obzirom da Banka nije radila, a u međuvremenu je naplaćen značajan dio potraživanja, dosta toga je i kompenzirano. Sve to je rezultiralo smanjenem bilancne sume.

Nije li bio pravi zločin prema klijentima Banke kako pravnim tako i fizičkim osobama, gospodarstvu ovog kraja, fondovima i državnim institucijama koji su bili deponenti Banke da je ona ovoliko dugo držana u blokadi ?

-Ne znam kakvi su razlozi bili zbog čega je u Banku uvedena privremena uprava. Jasno da bi bilo daleko bolje da je Banka nastavila raditi jer bi troškovi bili daleko manji. Mi prakticiramo kad preuzimamo Banku, što prije osigurati nastavak njezina rada, makar u manjem obujmu.

Potjetit će vas da je glavni motiv za uvođenje privremene uprave bila tvrdnja da je iz Hercegovačke banke nestalo 52 milijuna kuna, prooračunskih sredstava Hrvatske, namjenjenih Hrvatima u BiH. Nedavno je i sama privremena upraviteljica priznala da sredstva nisu nestala iz Banke? Nije li se mogla uraditi revizija i provjeriti te navode, a da se Banka ne oduzima vlasnicima i da se ne blokiraju sredstva njezinih klijenata?

Na to vam ne bih mogao odgovoriti, jer Agencija nije bila uključena u cijeli slučaj preuzimanja Banke niti smo bili upoznati s razlozima zbog čega mi nismo bili uključeni u čitav postupak. Konačno mi nemamo ni mandat da istražujemo je li nešto u tom razdoblju dok je Banka bila pod prinudnom upravom međunarodne zajednice nešto urađeno kako ne treba.

Što planirate, prodati ili likvidirati Banku?

Federalna agencija za bankarstvo je uvijek zato da se nađe rješenje putem dokapitalizacije, pripajanja ili prodaje banke. S ove tri opcije koje se nam primarne rješavamo i problem depozita i problem radnika. Nama je kao Agencije prvi zadatak zaštita depozitare, ali ne zanemarujemo ni ovo drugo zadržati što više radnika. Do sada smo imali 25 privremenih uprava i najviše uspijeha smo imali u pripajanju banaka pod prinudom upravom drugim bankama.

Možete li obećati da će sudbina Banke biti razriješena u ovoj godini, odnosno da će u ovoj godini njezini klijentima imati pristup svojim blokiranim sredstvima ?

To mogu jamčiti. U ovoj godini ćemo sigurno razriješiti status Banke. Nadamo se da ćemo je spasiti, da ćemo je uspjeti ili dokapitalizirati ili pripojiti nekoj drugoj banci. Ukoliko se do do sredine ove godine to ne dogodi, onda je zadnja solucija, o kojoj je još rano govoriti- likvidacija.

Što će biti s ponudom Vaba banke, koja je označena najboljom od ponuda pristiglih na ranije raspisani tender ?

Na taj tender nije se javilo mnogo punuđača. Mi ne odbacujemo bilo kakvo riješenje. No, prakticiramo, kada snimimo stanje, ići na novi tender. U ovom slučaju, imamo i dodatan razlog, jer se dosta toga mjenja s preseljenjem Banke u Mostar, s riješavanjem nekoliko krupnih stvari koje u vrijeme raspisivanja ranijeg tendera nisu bile jasne. Vaba banka odnosno FIMA Validus, jasno moći će se javiti i na taj tender i dati svoju ponudu.

Kad možemo očekivati raspisivanje tendera ?

-Tender će, nadamo se, biti objavljen do kraja veljače.

Što možete poručiti klijetima Banke, kad će moći imati pristup svom blokiranom novcu ?

Pa, odmah poslije objavljivanja tendera. Odnosno već u ožujku mjesecu priopćit ćemo pod kakvim uvjetima će depozitari doći do svojih sredstava i u kojem iznosu

Dakle i prije prodaje Banke ?

Do tada ćemo znati ima li ozbiljnijih ponuđača. I ako se pojavi ozbiljan investitor, s njim ćemo ući u pregovore. Pregovori ne bi trebali dugo trajati. Idemo na opciju, ako se preuzme čitava Banka onda je logično da su i svi depoziti preuzeti. Međutim to je malo preoptimistično. Mislimo da bi mogli postići dogovor o preuzimanju dobrog djela obveza po depozitima.

Koliko Hercegovačka banka danas vrijedi ?

Banka raspolaže značajnom imovinom, ima vlastitu poslovnu mrežu, kadar, tu su zatim njezina vrlo vrijedna supstidijarna društva Hercegovina osiguranje i Herbos fond, a ne treba zanemariti ni bančin položaj na tržištu. Sve to utječe na konačnu cijenu Banke. Hercegovačka banka može biti vrlo privlačna inozemnim bankama koje namjeravaju doći na ovo tržište. I ako se pojavi takav investitor razina isplate depozita mogla bi biti vrlo visoka. Ne isključujemo ni mogućnost da domaće tvrtke formiraju konzorcij i pojave se na tenderu.

29.1.2007.
Pincom.info


senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Post by senada » 29/01/2007 14:56

http://www.centarbanka.hr

Hercegovačka banka: Umjesto Toby Robinson, Stjepan Jovičić

SARAJEVO - Sarajevski tjednik Slobodna Bosna tvrdi da je bivša prinudna upraviteljica Hercegovačke banke, čiji je mandat okončao visoki predstavnik Christian Schwartz-Schilling 15. prosinca, poslovno surađivala s nekoliko zapadnohercegovačkih gospodarstvenika koje je pri dolasku u BiH optuživala za višemilijunski kriminal. Ona je, kako tvrdi Slobodna Bosna, od Bože Gabrića, brata Stipe Gabrića Jamba, vlasnika tvrtke Neretva promet u Čapljini, otkupila dionice Hercegovačke banke nominalne vrijednosti od 102.258 eura za 1,38 milijuna eura, a od Marinka Rozića vlasnika tvrtke M Rozić u Mostaru otkupila je jednaki broj dionica za 2 milijuna eura. Također je otkupila vlasnički udjel u Hercegovačkoj banci od Ivana Medića vlasnika tvrtke Herc MB te od hercegovačke franjevačke provincije. Inspektori državne agencije za istragu i zaštitu počeli su istragu o poslovima Toby Robinson i njezinih najbližih suradnik zbog sumnji u nezakonite financijske transakcije. Izvješće je proslijeđeno Tužiteljstvu BiH. U nedostatku dokaza Tužiteljstvo je odustalo od daljnje istrage. Agencija za bankarstvo Federacije BiH imenovala je Stjepana Jovičića, direktora Odjela za rad s bankama pod upravom Agencije, za novog privremenog upravnika Hercegovačke banke iz Mostara.

senada
Posts: 2848
Joined: 08/12/2005 13:18

Post by senada » 29/01/2007 15:12

Bosna i Hercegovina

(...)
Hršum: Političari ovise o nama novinarima, a ne mi o njima

(...)
(Sarajevo-x.com)
Da.A svi ovisite o glavnim likovima iz anala crnih hronika, kao npr.od glavnih aktera BH finansijskih malverzacija iz gornjih tekstova.

Post Reply