Strana firma u BiH - otvaranje i rad?
Moderator: anex
-
žuti
#1 Strana firma u BiH - otvaranje i rad?
Da li neko zna proceduru za otvaranje i vodjenje strane firme u BiH? Tu su pitanja poput obaveza prema zaposlenicima, zapošljavanja, PDV, olakšice i slicno pa ako neko zna problematiku molim da se ukljuci 
-
žuti
#2 Re: Strana firma u BiH - otvaranje i rad?
Da pojasnim: kako se otvara predstavnistvo strane firme u Sarajevu? ima li tako registrovana pravno lice neke poreske olaksice ?
-
cule64
#3 Re: Strana firma u BiH - otvaranje i rad?
Predstavništvo predstavlja osnivača na teritoriju BiH i obavlja poslove po nalogu osnivača i u ime osnivača u skladu sa propisima BiH (istraživanje tržišta, obavljanje propagandnih i informativnih poslova), te ne može zaključivati ugovore.Predstavništvo je sastavni dio osnivača i nema status pravnog lica. Ne znam na koju vrstu poreza misliš?žuti wrote:Da pojasnim: kako se otvara predstavnistvo strane firme u Sarajevu? ima li tako registrovana pravno lice neke poreske olaksice ?
Potrebna akta:
Odluka o osnivanju, Odluka o imenovanju osobe odgovorne za rad predstavništva, Program rada predstavništva, Prijava Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, taksa mislim da je oko 100 km, ide to brzo.
Pročitaj:
Odluka o osnivanju i radu predstavništava stranih lica u Bosni i Hercegovini ( Sl. Glasnik BiH 15/2003 )
-
žuti
#4 Re: Strana firma u BiH - otvaranje i rad?
mislim na porez na dobit. ima li min. broj zaposlenih? ako nije pravno lice, da li to znaci da osoba koja je vec u radnom odnosu moze voditi strano predstavnistvo (kao ovlastena osoba), i naravno raditi na ugovor o djelu ?
-
cule64
#5 Re: Strana firma u BiH - otvaranje i rad?
Predstavništvo ne ostvaruje dobit. Direktor bi morao biti u radnom odnosu (ugovor o radu odn. menadžerski, a ne ugovor o djelu).žuti wrote:mislim na porez na dobit. ima li min. broj zaposlenih? ako nije pravno lice, da li to znaci da osoba koja je vec u radnom odnosu moze voditi strano predstavnistvo (kao ovlastena osoba), i naravno raditi na ugovor o djelu ?
-
Did
#6 Re: Strana firma u BiH - otvaranje i rad?
Pozdrav,
Predstavništvo je registrovano kod MVTiEO sa adresom u privatnom stanu. Da li je dozvoljen rad u stanu ili mora biti poslovni prostor?
Predstavništvo je registrovano kod MVTiEO sa adresom u privatnom stanu. Da li je dozvoljen rad u stanu ili mora biti poslovni prostor?
- subasic
#7 Re: Strana firma u BiH - otvaranje i rad?
Zelim ti mnogo srece sa firmom u BiH!
Mislim da to u BiH rade notari...
Mislim da to u BiH rade notari...