Strana -> BiH vozacka

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Blen_TO

#1 Strana -> BiH vozacka

Post by Blen_TO »

Da li je moguće na osnovu strane vozačke dozvole dobiti BiH dozvolu?

Hvala
rajvosa4ever

Post by rajvosa4ever »

Ne Vjerujem, ali znam da se moze voziti u BiH sa stranom vozackom...
Monsignor

#3 Re: Strana -> BiH vozacka

Post by Monsignor »

Blen_TO wrote:Da li je moguće na osnovu strane vozačke dozvole dobiti BiH dozvolu?

Hvala
Naravno da jeste moguce. Ja sam svoju njemacku dozvolu davno zamijenio. "Zamijeniti" sto znaci da ce ti u MUP-u zadrzati stranu dozvolu i na osnovu nje izdati novu. Koliko se sjecam bitno je da BiH ima uspostavljene diplomatske odnose sa zemljom ciju vozacku se zeli zamijeniti i nema problema.
whow

#4 Re: Strana -> BiH vozacka

Post by whow »

Monsignor wrote:
Blen_TO wrote:Da li je moguće na osnovu strane vozačke dozvole dobiti BiH dozvolu?

Hvala
Naravno da jeste moguce. Ja sam svoju njemacku dozvolu davno zamijenio. "Zamijeniti" sto znaci da ce ti u MUP-u zadrzati stranu dozvolu i na osnovu nje izdati novu. Koliko se sjecam bitno je da BiH ima uspostavljene diplomatske odnose sa zemljom ciju vozacku se zeli zamijeniti i nema problema.
Glede gore navedenog komentara;Samo djelimicno si u pravu. Odnosi su zasnovani na principu reciprociteta. Primjera radi na podrucju Kanade BiH vozacka dozvola ne vazi . Medunarodna vozacka dozvola ,sa druge strane, je dobra do sest mjeseci , poslije ovoga perioda moras ponovo polagati po Kanadskim zakonima. Ovo je naravno glupost i nepravda jer je u BiH "polaganje vozackog" nauka dok u Kanadi uplatis $20 i izades na polagnje.
Rajvosa_boy

Post by Rajvosa_boy »

Upravu si sto se tice vozacke Bih u kanadi ali mozes voziti u bosni sa kan.. vozackom ali ako auto nije na tebi znaci kao turist da si dolei mozes je prevesti naravno ako imas licnu bosansku isto !
tatoo

Post by tatoo »

Monsignor, jesi siguran da bi MUP zadrzao stranu vozacku kad daje nasu? Po kojem osnovu? Ne kazem da nisi u pravu, ali mi zvuci bas cudno.
Monsignor

Post by Monsignor »

U pravu sam 100 % jer su moju uzeli :roll:

Tako je tada bilo (to je neka godina 97'), sad ako ti uspijes svoju sacuvati i dobiti bosansku javi da se i ja idem svadjati da mi vrate moju, iako nemam nista od nje jer EU ima sad one plastificirane...
Prica im je bila kao moraju oni originalnu uzeti da ju imaju kao pokrice da bi mi izdali BH dozvolu...
E da i sjecam se da mi je gospodja tamo rekla da kad idem u inostranstvo(umjesto da uzimam medjunarodnu) mogu doci i zamijeniti dozvole, tj uzeti stranu na revers ali poloziti BH, i tako ti ja jednom posao u to inostranstvo i sav sretan dosao po moji pravu dozvolu ( da ne kazem fuererschein) kad ista gdja. veli "eh to je bila praksa prije sad vise ne moze"....
I tako ti se ja lagano uputim ka bihamku i izvadim medjunarodnu, platim 20-30 km, malo sam se osjecao ko' poslan po cevape al ostalo je ok :D
Ne znam sta da ti kazem...Mozda da pokusas na prevaratnsku da tamo gdje ti je izdata dozvola odes i kazes da si ju zijanio, onda ti oni izdaju vazeci duplikat, onda ti dodjes u sarajevo ili gdje vec i uvalis im onu koju si lafo izgubio (ovo zadnje je bilo off the records) :P
Sretno
tatoo

Post by tatoo »

Hvala, imam obadvije i BH i EU vozacku ali mi ne ide u glavu da oduzimaju vozacku iz druge drzave.
RPM

Post by RPM »

ako napravis prekrsaj i oduzmu ti jednu onda uvijek imas drugu ... :D ... isto tako tipovi su polozili za B kategoriju i poslje za C, neposredno poslje polaganja olfa izgube vozacku s B te im se izda nova s pecatom B i C tako da imaju dvije ... normalno, sve se to da otkriti ako neko hoce kopati dublje ali uvijek mozes proci kontrolu na cesti ... poanta, manje vozackih u opticaju, manje sanse za lopovluk ... :D
nineac

Post by nineac »

Joj sto se tice tog polaganja u Kanadi i Americi to je komedija. Ja doso da polazem, testova nisam vidio, prvo pitanje slika Konja i moguci odgovori: Kokoska, Pas,Macka ili konj??? E reko pa nije ni cudo sto onako voze. Jos imas 60 minuta da odgovoris na takva pitanja ili pitanja tipa: ako ti se iznenada ugase svjetla pri voznju po mraku na auto putu sta ces da uradis: 1.Ubrzati, 2.nastaviti voziti kao da se nista nije desilo, 3. Stati na zaustavnu traku i upaliti sva 4 zmigavca?
God save USA!
whow

Post by whow »

nineac wrote: pitanja tipa: ako ti se iznenada ugase svjetla pri voznju po mraku na auto putu sta ces da uradis: 1.Ubrzati, 2.nastaviti voziti kao da se nista nije desilo, 3. Stati na zaustavnu traku i upaliti sva 4 zmigavca?
God save USA!
Some other possible answers:
- purchase a good pair of night vision goggles and continue driving as
nothing had occured.
- call your supervisor.
- call the Police and ask them to write you a ticket for impaired driving.
- call road side assistance and let them know that you're in a big, big
trouble.
-Call your parents.
-Perform CPR on the light bulb, maybe it’ll come back to life.

A evo i pitanja sa BiH testova za vozace B kategorije:
- Ko je brzi ili zec?
- Ko ima pravo prvenstva ako se na krizanju ( vidi sliku ) nalaze , zapreno vozilo za dvije upregnute krave ili bika , zastava 750 te koje brzi il' zec.
- kakva je razlika izmedu jednoga krokodila.
- ako ti se iznenada ugase svjetla pri voznju po mraku na auto putu sta ces da uradis: 1.Ubrzati, 2.nastaviti voziti kao da se nista nije desilo, 3. Stati na zaustavnu traku i upaliti sva 4 zmigavca?
rumenko

Post by rumenko »

dodano je i pitanje.....
Automobil ide iz tacke A u tacku B brzinom od 85 km/h...Kako se zove vozac?
whow

Post by whow »

rumenko wrote:dodano je i pitanje.....
Automobil ide iz tacke A u tacku B brzinom od 85 km/h...Kako se zove vozac?
Odgovor : ako je vozilo marke Golf II disel onda postoje realne sanse da se vozac zove: Meho , Suljo, Muljo , Husref , Amar , Haris , Mirso , Muriz ,Idriz, itd.
Ako je opet doticno vozilo Opel Vectra 2.0 16V onda bi doticni vozac mogao biti i ninec.
nineac

Post by nineac »

Bravo WHOW :lol:
Post Reply