ŠTRAJK UNSA !!!!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Klodovik

#76 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Klodovik »

Pera Trta wrote:
Klodovik wrote:
Pera Trta wrote:
Pa, u odnosu na većinu drugih fakulteta, i jeste. S tim se mogu u dobroj mjeri složiti.
Hajde, neka barem nešto iole valja. Bilo bi čudno pljuvati po svojoj diplomi.
Ne mogu ja pljuvati po svojoj diplomi. Ali nije mi je niko poklonio, sam sam je zaradio. Fakultet nije učio za mene, učio sam sam. Učim i danas, učiću čitav život, jer takav mi je posao, stalno se nešto mijenja, napreduje.
Sve to što kažeš vrijedi i za ljude koji rade na fakultetima. Ne vidim zašto su oni iznimka od takvog načina rada i usavršavanja.

Ako kažeš da su fakulteti loši, da ne spremaju čovjeka za kvalitetan rad u praksi, da na njima rade nesposobni ass-s (a valjda i profesori)... mala ti je vrijednost te diplome.

Give (at least some) credit when credit is due. Ništa te ne košta.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#77 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Pera Trta »

Ovo sam napisao u editu jednog od prethodnih postova:
Pera Trta wrote: A tačno je da sam više naučio radeći u struci, nego dok su me ass-s kljukali besmislenom teorijom na fakultetu.
I stvarno je ovako. neću da lažem ni sebe ni druge. Ass-ovi od kojih sam nešto konkretno naučio, na žalost, bili su izuzetak a ne pravilo. A posao koji radim itakako je konkretan, svaka čast teoriji.
Centurion

#78 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Centurion »

Pera ima pravo oko jednog. Ima dosta nepotrebnih stvari na nasim fakultetima. Ne mogu govoriti za sve, ali za neke tehničke znam. Ali sta cemo? Bio sam u Belgiji, obilazio njihove srednje tehnicke skole - oni vec u srednjoj rade na konkretnim aparatima i problemima, a tek na fakultetu.... Prema tome to je opsti problem naseg skolovanja, jos od prije. Puno se polagalo na teoriju, a relativno malo ulagalo u laboratorije i prakticna znanja.
Sada kad su izdvajanja drzave za nauku jos manja nego prije rata ne ocekujem da se nesto bitno promjeni.
Dzana je dobro rekla, kao i jedan prorektor na prosloj konferenciji o Bolonji, da se nauka svodi na hobi, a dr i mr radovi se moraju pisati, pa iz toga nesto nastane....
sabanss

#79 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by sabanss »

micki125 wrote: pustimo se džane, ja sam vam rekao kako se namotavaju pare na fakultetima, ali vi to svjesno izbjegavate.
Na fakultetima ima svega, pa evo neka grupa klasifikacija kojoj nedostaju neke grupe ali ove su glavne :

- asistenti (vecinom tek zaposleni) koji predaju po par predmeta, gule za profesore i guse se u moru obaveza koji nemaju veze sa stvarnim poslom (vecinom administracija)
- asistenti koji predaju predmet sa malim fondom sati, rade sa strane i obilato koriste poziciju na kojoj su, vecinom nedostupni studentima.
- asistenti koji predaju predmet sa malim fondom sati ali ne rade nigdje sa strane vec uzivaju u kakvoj-takvoj plati uz nimalo truda.
- asistenti koji ne predaju nista (ima i takvih) i primaju platu nimalo se ne crveneci, nemaju nikakvog prakticnog rada i suplji su za struku.

Nazalost nisam upoznao asistenta koji predaje, vlada materijom koju predaje i prakticno, dostupan je studentima i radi projekte koji su usko vezani za struku i koji ukljucuju studente, pritom doprinoseci fakultetu na kojem radi.

P.S. Pod terminom "predaje" mislim da drzi prakticne vjezbe koje se mogu drzati na tehnickim fakultetima, profesori su naravno druga tema na koju se ima puno toga reci.
Alhemicarkaa

#80 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Alhemicarkaa »

Sentinel wrote:Alkemicarko, Dzana je, pretpostavljam, magistar tehničkih nauka. Tvoj muz ima VSS (ne vjerujem da je magistrirao, inace bi imao jos vecu platu).

Ali tvoj post je potvrda svega o cemu govorim:

Kazes da tvoj muz ima platu kao Dzana. On ima istu strucnu spremu kao asistent na univerzitetu (VII stepen), ali asistent ima barem 200KM manju platu nego tvoj muz (ili Dzana). Zar to nije diskriminacija? Ponizavanje u najgorem obliku. Ne treba zaboraviti da je to 2500 KM godisnje....
Ja se slazem da je to diskriminacija. Covjek se prosto zapita isplati li se ulagati u svoje obrazovanje (ako se izuzme licna satisfakcija, prakticne nema). Moje misljenje je da ste se davno trebali pobuniti.
Jedino sto moj muz jeste magistrirao, ali to mu ne utice na platu (ima istu poziciju i istu platu kao i onaj sa VSS).
dzana

#81 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

Alhemicarkaa wrote:
Sentinel wrote:Alkemicarko, Dzana je, pretpostavljam, magistar tehničkih nauka. Tvoj muz ima VSS (ne vjerujem da je magistrirao, inace bi imao jos vecu platu).

Kazes da tvoj muz ima platu kao Dzana. On ima istu strucnu spremu kao asistent na univerzitetu (VII stepen), ali asistent ima barem 200KM manju platu nego tvoj muz (ili Dzana). Zar to nije diskriminacija? Ponizavanje u najgorem obliku. Ne treba zaboraviti da je to 2500 KM godisnje....
Ja se slazem da je to diskriminacija. Covjek se prosto zapita isplati li se ulagati u svoje obrazovanje (ako se izuzme licna satisfakcija, prakticne nema). Moje misljenje je da ste se davno trebali pobuniti.
Jedino sto moj muz jeste magistrirao, ali to mu ne utice na platu (ima istu poziciju i istu platu kao i onaj sa VSS).

Pozdravljam vas i zaista ste u pravu.. Ovakvo stanje jeste cista diskriminacija i trebamo se boriti protiv toga.. Ja sam se iskreno obradovala kada su ovi nasi sindikalci najavili strajk jer je to jedan od nacina borbe.. Pa polako - vidjecemo kakvi ce biti rezultati.. I stanje nije isto ni na svim fakultetima pa i unutar nekog fakulteta imate povlastene koji namicu pare u komisijama i na projektima a i one koji gule i sto treba i sto ne treba a plata im je ono sto da Kanton ali to nije ovdje tema..

Razlozi stupanja u strajk su savim lijepo objasnjeni i treba procitati postove od Sentinela i sve bi trebalo da bude jasno..

Jos samo jedna stvar koja me licno dirnula je kada sam procitala da se moze naci mnogo-mnogo bolji posao.. Tacno tako, moze se pronaci mnogo bolje placen posao a sto se tice opterecenja znala sam rintati od 8 ujutro do 8 navece i tako par mjeseci - kada imamo neki projekat, kada sam radila magistarski a nekad naleti period kada se moze malo i odahnuti.. Znaci to je sto se tice opterecenja - otprilike kao i kod ostalih radnika.. Ali zar se zaboravlja koliki je znacaj kvalitetnog nastavnog kadra na fakultetima!!! Mozemo li se u tome sloziti?? Pa ko treba da ostane na fakutetima? Koliko si ti ogorcen i kako rezonujes jedino sto treba da se zakljuci je da nas treba potpuno ukinuti..Pa mozes li ti da shvatis da mene raduje kada vidim da neko konta ili je uspio da skonta nesto ili je ovladao nekim znanjem i hajde dalje furaj pa hoces li u praksu ili na faks..Ogorcena sam zbog uslova rada i zbog mnogih nepravdi koje vidim oko sebe ali ipak ima i pozitivnih stvari.. Onda taj naucnoistrazivacki rad - mi smo napravili neke linije u nasim laboratorijama, pokazemo studentima, objasnimo im da se mogu raditi tu diplomski, magistarski i tako dalje i pored ogromnog truda nekako covjeku bude drago jer je uspio u nasim uslovima nesto unaprijediti..Iznenadjuje me koliko imas nisko misljenje u vezi nasih sposobnosti - eto to snalazenje u praksi - pa meni bi mozda trebalo malo vise vremena da skontam neki projekat nego neko ko radi stalno taj posao ali ne vidim zasto to ja ne bih znala ili ne bih smjela raditi.. Ne znam - bas sam neprijatno iznenadjena..
Sentinel

#82 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

Tesko je praznoj vreci stajati uspravno ;)
Sentinel

#83 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

micki125 wrote:

pustimo se džane, ja sam vam rekao kako se namotavaju pare na fakultetima, ali vi to svjesno izbjegavate.
Pare namotava par ljudi na fakultetima (dekan, i eventualno 5-6 profesora, posebno ako imaju politicke veze). OSTALI IRGETE. SVI ODREDA!.

Reci mi kako ce jedan asistent (koji nema nacina da namotava pare) osnovati porodicu i uzeti stan, kada ima platu 800 KM (trenutno, a mozda smanje)?
dzana

#84 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

e dobro si ovo spomenuo - neke moje kolege koje su se ozenile su u podstanarima jer NEMA SANSE da uzmu kredit - ne usudjuju se a i kad vide one tete u banci nasu platnu listu mogu samo da padnu od smijeha a kredit dobiti - jaaako tesko..
jos je sad i super situacija kakva je bila - pa do prije godinu i po nama je plata bila 670 km (asistent) a visi asistent je imao 850 ili tako negdje.. i ko fol nam malo povecali plate i sad nam opet smanjuju - smrc :sad: .
a jedan student se pozalio - kaze kako u sred rokova da strajkuju - pa strajk i treba da bude primjecen.. Pa da smo u nekoj normalnoj zemlji sama najava strajka bi sve alarme ukljucila a kod nas je i ovako pitanje kako ce nas 'docekati' u Kantonu..
Alhemicarkaa

#85 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Alhemicarkaa »

Jadni studenti ne znaju sta ce ako profesori budu strajkovali. Evo ja cu vam reci, pridruzite im se, dignite bunu vec jednom.
Sentinel

#86 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

Prema najnovijim informacijama, izgleda da strajka nece ni biti. Politika vec cini svoje - Sudstvo se stavilo na stranu vlade - nece da vrse arbitrazu procesa pregovora.

Jos kad se uzme u obzir da su dekani i rukovodstva fakulteta vec zaplasili vecinu u sindikatu - jedini logican zakljucak je da trenutno nisu ispunjeni uslovi za pravi strajk.

Valjda narod jos nije ogladnio. Asistenti mozda jesu, ali profesori nisu!

"Dobrodosli u Bosnu - zemlju seljaka, na brdovitom balkanu. A koja vas je nevolja na to natjerala!?"
dzana

#87 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

Sentinel wrote:Prema najnovijim informacijama, izgleda da strajka nece ni biti. Politika vec cini svoje - Sudstvo se stavilo na stranu vlade - nece da vrse arbitrazu procesa pregovora.

Jos kad se uzme u obzir da su dekani i rukovodstva fakulteta vec zaplasili vecinu u sindikatu - jedini logican zakljucak je da trenutno nisu ispunjeni uslovi za pravi strajk.

Valjda narod jos nije ogladnio. Asistenti mozda jesu, ali profesori nisu!

Sto rece jedan: "Dobrodosli u Bosnu - zemlju seljaka, na brdovitom balkanu. A koja vas je nevolja na to natjerala!?"

I ja sam cula da je bilo pritisaka.. Hajde vidjecemo sta ovi nasi sindikalci kazu.. Na kraju ce biti samo grupica ljudi - he, he ma ja bi dosla sa plakatom :bih: a sa druge strane nesto tipa 'lopovi iz Kantona, izjednacite nam koeficijente' ili '1325 dan strajka a jos uvijek nam ne izjednacite koeficijente' :mrgreen:
dzana

#88 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

ima li kakvih novih informacija u vezi strajka?!
selena26

#89 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by selena26 »

http://tuzlalive.ba/portal/2009/06/sind ... pozorenja/

Ima li iko informacije u vezi ovog????
ja bih trebala imati ispit 10.sad da li ce se ispiti odrzavati kako je planirano...ili ???? :-? :-?
Sentinel

#90 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

Cuo sam da ce sindikat osnovnog obrazovanja strajkovat u septembru zbog smanjenja plata, t. obroka i regresa.
Klodovik

#91 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Klodovik »

Navodno sad krajem juna ili početkom jula. Oko desetog. Spominje se i septembar. Studenti hoće da uvedu blokadu u oktobru.
[Matrix]

#92 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by [Matrix] »

90% studenata druge generacije bolonje(jednog od smjerova na FF) je prepisalo sve ijedan predmet koji su polagali (jer su iskljucivo pismeni testovi),cast
izuzecima koji su ucili (dvoje od cijele godine !).Strasan je javasluk na FF,cast izuzecima.
Jucer sam prisustvovao neuobicajenoj sceni,jedna kolegica "kraljica prepisivaca", ne moze da se nacudi da je Ona diplomirala ! Kakav uzas,dno dna.
U znak protesta,sutra cu podici dokumente sa ovog fakulteta,inace imam prosjek preko 9.Ne mogu vise da gledam taj cirkus,ko moze nek izvoli.
Zanimljivo da su vecina "prepisivaca",vjernici,idu u dzamiju ,uce kuran na pamet,isli su u sve vjerske skole i sl.Ovo dvoje cestitih su rigidni ateisti.
Da ne bi bilo zabune,profesori sve to podrzavaju,izadju na 30-40 minuta sa ispita i sl.Ucio sam po 14h dnevno i radio,nedavno sam imao i srcani udar od napora
i sve to bih nekako prebrodio ali ovu sramotu i ponizenje da diplome dobivaju nitkovi i prepisivaci, ne mogu nikako.Uglavnom neka nam Bog svima pomogne.
Od sutra svak svojim putem.
Hunkar

#93 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Hunkar »

@matrix: upravo zbog toga bi trebao zavrsiti ... da ti sutra isti ti ljendohani ne bi dosli i pametovali i ******** se jer imaju diplomu. inace, sretno ti dalje, i nemoj se previse razocarati -- jer svojim odustajanjem samo takvima ustupas mjesto ...
dzana

#94 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

Her Flick wrote:matrix kao sto hunkar rece
zbog takvih bi ga trebao iz inata zavrsiti

a i zbog sebe, makar ces sura moci sebe pogledati i reci da si zavrsio fakultet uceci, bez stela i prepisivanja

jer faklutetzavrsavas zbog sebe a ne zbog drugih, kada ga zavrsisi akBda, imat ces ono "unutrasnje" zadovoljstvo
znam da je zdravlje u pitanju, ali razmisli prije nego bilo sta uradis

Ovo potpuno podrzavam.. A prepisivaca je uvijek bilo i bice.. Cak i neki profesori podsticu takve jer ce onda imati dobru prolaznost na predmetu i bice ocjenjeni kao 'najbolji profesori' u studentskim anketama - sto se i desava.. Ali nemoj da te to pokoleba - ti nemas nista od toga sto su oni prepisali, nisi to mogao sprijeciti a ti se nemoj za njima povoditi.. A vjeruj mi da se vidi kakav je ko - ko je od studenata pravi ucenik a ko je prepisivac.. To se vidi i u toku studija a tek poslije.. Koliko vidim ti si mozda malo i preoterecen, vrijeme je rokova pa si i preumoran.. Razgovaraj sa roditeljima, sa kolegama koji su kao i ti, mozda se malo smiris..Razmisli malo, ako napustis studij tek te ceka borba - a casno stecena diploma je pravo blago.. Samo za kraj - ni slucajno ne odustaj..
Sentinel

#95 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

Jednom prilikom sam u toku studija uradio nesto sto malo ko uradi. Uradio sam dosta zadataka na ispitu iz jednog vrlo teskog predmeta, i posto sam "jaranima" (koji to nikad nisu ni spomenuli kasnije, nego se svi prave budale) dao te zadatke, ja nisam htio predati svoj rad, da nas sve skupa ne uhvate na djelu. Svi su polozili, osim mene! Tada mi se to cinilo dobrom stvari, ali sada znam da sam varao i sebe, i prijatelje, a i profesore, i stidim se zbog toga.
Na kraju krajeva sve se svodi na to: Ko laze, taj i krade. Od prepisivaca nista drugo se ne moze ni ocekivati u buducnosti! Zato profesorima i univerzitetskim assistentima preporucujem da ne daju prepisivanje. Na kraju krajeva, i studenti te vise cijene ako ne dozvoljavas da prepisuju.
alica.k

#96 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by alica.k »

Sentinel wrote:Jednom prilikom sam u toku studija uradio nesto sto malo ko uradi. Uradio sam dosta zadataka na ispitu iz jednog vrlo teskog predmeta, i posto sam "jaranima" (koji to nikad nisu ni spomenuli kasnije, nego se svi prave budale) dao te zadatke, ja nisam htio predati svoj rad, da nas sve skupa ne uhvate na djelu. Svi su polozili, osim mene! Tada mi se to cinilo dobrom stvari, ali sada znam da sam varao i sebe, i prijatelje, a i profesore, i stidim se zbog toga.
Na kraju krajeva sve se svodi na to: Ko laze, taj i krade. Od prepisivaca nista drugo se ne moze ni ocekivati u buducnosti! Zato profesorima i univerzitetskim assistentima preporucujem da ne daju prepisivanje. Na kraju krajeva, i studenti te vise cijene ako ne dozvoljavas da prepisuju.
eh, preporucuj ti do prekosutra.
sto veca prolaznost to je kao profesor bolji.

nekad se cak i naprave da ne vide iako im na oci prepisuju. vjecito proklinjem sebe jer ne znam prepisati, pa se ni ne oslanjam na to, ali voljela bih da znam, jer redovno polazu oni koji prepisuju (sto jedni od drugih, sto sa sahlahbahtehrah) a oni koji uce i izostave jednu malu sitnicu iz odgovora padaju...
dzana

#97 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

Znam je da jako daleko od teme ali moze li mi neko navesti koji su uredjaji i oprema koja se sada koristi kod prepisivanja?? Osim onih klasicnih đonova i prepisivanja od kolega, jedino sto sam ja primjetila je da neki pokusavaju skenirati zadatke na mobać i malo proviriti ali sigurno ima i nekih sofisticiranijih metoda.. Na sta da obrati paznju onaj koji pokusava da 'uhvati' prepisivaca??
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#98 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Pera Trta »

dzana wrote:Znam je da jako daleko od teme ali moze li mi neko navesti koji su uredjaji i oprema koja se sada koristi kod prepisivanja?? Osim onih klasicnih đonova i prepisivanja od kolega, jedino sto sam ja primjetila je da neki pokusavaju skenirati zadatke na mobać i malo proviriti ali sigurno ima i nekih sofisticiranijih metoda.. Na sta da obrati paznju onaj koji pokusava da 'uhvati' prepisivaca??
"Bubice" u uhu se koriste odavno. Kod žena ih je dosta teško otkriti, jer ih sakriva kosa. Muškarci ih mogu jedino sakriti rukom (pošto bi nošenje kapa u učionici ili amfiteatru trebalo biti zabranjeno). Tako, ako primijetiš da se neki momčić nalaktio na klupu i ruku kojom ne piše drži na uhu stalno, kao da se zamislio, to ti je već razlog za sumnju.
dzana

#99 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

Pera Trta wrote: "Bubice" u uhu se koriste odavno. Kod žena ih je dosta teško otkriti, jer ih sakriva kosa. Muškarci ih mogu jedino sakriti rukom (pošto bi nošenje kapa u učionici ili amfiteatru trebalo biti zabranjeno). Tako, ako primijetiš da se neki momčić nalaktio na klupu i ruku kojom ne piše drži na uhu stalno, kao da se zamislio, to ti je već razlog za sumnju.

to opet mora biti 'dvosmjerna' komunikacija. hm.. a voljela bih makar jednog da uhvatim sa tom bubicom pa da im prokuzim fazon - he, he..
u principu - svako neobicno ponasanje obicno bude i pokusaj prepisivanja - cim ga vidim da zvjera ocima tu su negdje djonovi.. a dobra vijest je da se vecina postidi kad bude otkrivena - nasi masinci su obrazli prepisivaci :-D

a prepisivanje jeste uzelo maha. mogu se na prste nabrojati ljudi koji nisu makar pokusali prepisivati (nažalost,tu se ne ubraja nas prijatelj Sentinel - koji me je duboko razocarao nekim svojim postupcima - Sentinel, Sentinel duboko si me razocarao - :lol: :lol: )..
Sentinel

#100 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

Hehe, znas kako kazu: "Lako je biti pošten kad nemaš drugog izbora."
Post Reply