Štrajk UNSA 08.09.
- Rijeka_snova
#51 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Nadjem i ja uglavnom ono sto mi treba, ali sam 100% sigurna da se iz godine u godinu ne bi ljudi zalili na biblioteku da je sve tako bajno. Nemamo mi bas uvid u kompletno stanje biblioteke, ono sto znamo je ipak zanemarivo u odnosu na broj odsjeka i spiska neophodne literature za svaki predmet.
- Prpa.ba
#52 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Naravno da ne znaju, ali ce vrlo vjerovatno stati uz "akademsko osoblje" da im se ne bi zamjerili i kako bi se uvukli u guzicu gospodarima svoje sudbine.Innovation wrote:Zato se bore protiv prelaska na trezorsko poslovanje.Ovako se ne zna tacno, koliki su njihovi vlastiti prihodi i gdje je taj novac zavrsio i da li je namjenski potrosen.![]()
Da li studenti znaju, gdje ide njihov novac?
Ako Kanton popusti pred strajkacima najbolje je da se odmah proglasi bankrot. 2000 novih dzabojeda ne bi mogla podnijeti ni Amerika, a ne KS. Imaju grant u skladu sa punjenjem budzeta i autonomiju i neka od tog novca rade koliko mogu. Normalno je da obrazovanje u jednoj BiH nece biti na nivou Finske sa 10 studenata po asistentu ili istrazivacu.
-
Innovation
#53 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Prpa.ba wrote: Innovation je napisao/la:Zato se bore protiv prelaska na trezorsko poslovanje.Ovako se ne zna tacno, koliki su njihovi vlastiti prihodi i gdje je taj novac zavrsio i da li je namjenski potrosen.
Da li studenti znaju, gdje ide njihov novac?
Naravno da ne znaju, ali ce vrlo vjerovatno stati uz "akademsko osoblje" da im se ne bi zamjerili i kako bi se uvukli u guzicu gospodarima svoje sudbine.
Ako Kanton popusti pred strajkacima najbolje je da se odmah proglasi bankrot. 2000 novih dzabojeda ne bi mogla podnijeti ni Amerika, a ne KS. Imaju grant u skladu sa punjenjem budzeta i autonomiju i neka od tog novca rade koliko mogu. Normalno je da obrazovanje u jednoj BiH nece biti na nivou Finske sa 10 studenata po asistentu ili istrazivacu.
Bas sad Zecevic trazi "kolektivni ugovor", a ono usput dodaju "da studentima bude bolje".
Ministar Marjanović poslao odgovore
09. juli 2013.
Da bi se stanje popravilo neophodno je da sindikat Univerziteta u Sarajevu počne funkcionirati punim kapacitetom i hitno započne pregovore sa Vladom u vezi sa potpisivanjem kolektivnog ugovora, prevođenje Univerziteta na trezorski način poslovanja i započne borbu za prava uposlenika UNSA. Malo čudno izgleda da jedna ministar poziva na ¨sindikalnu organiziranu aktivnost¨, ali u proteklih par mjeseci sam to više puta uradio. Čekam i radujem se ozbiljnoj aktivnosti u ovome pravcu koju, po prirodi svoga posla, treba pokrenuti sindikat. Tek tada će uposlenici UNSA, uključujući i mene kada se vratim na svoju poziciju, uspjeti ostvariti svoja prava!
-
Innovation
#54 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Neformalna grupa studenta Univerziteta u Sarajevu organizuje u četvrtak proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo. Protesti se održavaju pod sloganom "Studenti, probudite se".
Iza organizacije protesta "Studenti, probudite se" stoji nekoliko studentica i studenata s više sarajevskih fakulteta koji su naglasili da su ovo mirni protesti, te da će svi koji se ne budu pridržavali pravila biti udaljeni.
Protesti se održavaju uprkos tome što je štrajk Sindikata UNSA obustavljen i što će se nastavni proces nastaviti od srijede. Iz Studentskog parlamenta UNSA ističu da oni nisu organizatori protesta, ali da podržavaju pravo studenata da izađu na ulice.
Nazalost, izgleda da vec jesu.bojimo se samo da ne budu izmanipulisani. Bilo bi neozbiljno od nas da u toku pregovora izađemo na proteste,
http://www.klix.ba/vijesti/bih/studenti ... /140916040
-
VjecitiStudent
#55 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Od Studentskog parlamenta bi bilo neozbiljno da izađu vladi iz šupka.
-
Innovation
#56 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Ne znam ja, ko je kome u "supku", ali mi logika nalaze da se upitam:VjecitiStudent wrote:Od Studentskog parlamenta bi bilo neozbiljno da izađu vladi iz šupka.
Kome strajkuju?
Vladi KS /u ostavci/, 26 dana pred izbore.
Zecevic
-
VjecitiStudent
#57 Re: Štrajk UNSA 08.09.
S obzirom da "ostavka" nije vladu spriječila da odlučuje o milion drugih stvari, zašto bi ovo bio izuzetak?Innovation wrote:Ne znam ja, ko je kome u "supku", ali mi logika nalaze da se upitam:VjecitiStudent wrote:Od Studentskog parlamenta bi bilo neozbiljno da izađu vladi iz šupka.
Kome strajkuju?
Vladi KS /u ostavci/, 26 dana pred izbore.![]()
Zecevic![]()
-
Innovation
#58 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Da nije ovoga,

Innovation wrote:Ministar Marjanović poslao odgovore
09. juli 2013.
Da bi se stanje popravilo neophodno je da sindikat Univerziteta u Sarajevu počne funkcionirati punim kapacitetom i hitno započne pregovore sa Vladom u vezi sa potpisivanjem kolektivnog ugovora, prevođenje Univerziteta na trezorski način poslovanja i započne borbu za prava uposlenika UNSA. Malo čudno izgleda da jedna ministar poziva na ¨sindikalnu organiziranu aktivnost¨, ali u proteklih par mjeseci sam to više puta uradio. Čekam i radujem se ozbiljnoj aktivnosti u ovome pravcu koju, po prirodi svoga posla, treba pokrenuti sindikat. Tek tada će uposlenici UNSA, uključujući i mene kada se vratim na svoju poziciju, uspjeti ostvariti svoja prava!
Innovation wrote:Neformalna grupa se stoji nekoliko studentica i studenata
Innovation wrote:26 dana pred izbore.
rekla bih Vam da ste u pravu.Innovation wrote:Zecevic![]()
-
Innovation
#59 Re: Štrajk UNSA 08.09.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/studenti ... /140916098

Kraj diskusije.Studenti u Sarajevu ne znaju šta žele: Najavljeni masovni protesti odgođeni
- Maystor
#60 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Innovation, širiš otrcanu SDA propagandu (razumljivo, to ti je i zadatak).
Berko Zečević je heroj ove zemlje, čovjek koji je organizovao proizvodnju oružja za ARBiH u opkoljenom Sarajevu, čovjek koji je u Haškom tribunalu stručnim ekspertizama dokazao da je granata ispaljena na markale došla s agresorskih položaja, na osnovu čega su na višedecenijske zatvorske kazne osuđeni agresorski generali. Poznajem ga lično (za razliku od tebe). Nisi dostojna da mu ime spomeneš.
Berko Zečević je heroj ove zemlje, čovjek koji je organizovao proizvodnju oružja za ARBiH u opkoljenom Sarajevu, čovjek koji je u Haškom tribunalu stručnim ekspertizama dokazao da je granata ispaljena na markale došla s agresorskih položaja, na osnovu čega su na višedecenijske zatvorske kazne osuđeni agresorski generali. Poznajem ga lično (za razliku od tebe). Nisi dostojna da mu ime spomeneš.
- Maystor
#61 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Svi znaju da SPUS radi za SDA. Onaj klempo Nurković, je već 11 godina student. Škrijelj ga voda za sobom ko pudlicu. Na svakoj sjednici senata, po svakom pitanju, glasao je onako kako mu iz SDA kažu.VjecitiStudent wrote:Od Studentskog parlamenta bi bilo neozbiljno da izađu vladi iz šupka.
Godinama su svi studenti UNSA prilikom upisa morali plaćati 5 KM SPUS-u
-
Innovation
#62 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Ne izokrecite moje izjave. Ja vrlo dobro znam, ko je Berko Zecevic i upravo zbog toga sam stavila upitnik. Zasto to radi, ako mu je sve ono napisano bilo poznato. Imali su priliku to raditi u 2013.g.,pa i u 2014.g.,a ne sad pred same izbore.Maystor wrote:Innovation, širiš otrcanu SDA propagandu (razumljivo, to ti je i zadatak).
Sto se tice mog dostojanstva, nemojte se Vi time opterecavati.
- Maystor
#63 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Sorry, malo sam se iznervirao. Berko je mnogo učinio za ovu zemlju i ne zaslužuje da se po njemu pljuje. KO SDA je izdao saopštenje u kojem za štrajk opužuje SDPInnovation wrote:Ne izokrecite moje izjave. Ja vrlo dobro znam, ko je Berko Zecevic i upravo zbog toga sam stavila upitnik. Zasto to radi, ako mu je sve ono napisano bilo poznato. Imali su priliku to raditi u 2013.g.,pa i u 2014.g.,a ne sad pred same izbore.Maystor wrote:Innovation, širiš otrcanu SDA propagandu (razumljivo, to ti je i zadatak).
Sto se tice mog dostojanstva, nemojte se Vi time opterecavati.
Berko Zečević i dekan mašinskog fakulteta Ejub Džaferović su u Avazu najavili štrajk:
http://www.avaz.ba/clanak/131817/zecevi ... -uvede-red
Berko nije član nijedne stranke, a Ejub je kadar SDA, inače brat Šefika Džaferovića. Zahtjevi sindikata su opravdani, a premijer Kozadra ne želi ni da razgovora sa njima. On je krivac za štrajk, glumi neku silu, ponaša se bahato i arogantno, kao i KO SDA.
P.S. štrajk je bio najavljan još krajem 2013. i trebao se desiti u februaru, ali je Berko Zečević odustao od štrajka zbog poznatih događaja koji su završili paljenjem simbola države za koju se borio. Pokušavao je otvoriti dijalog sa Kozadrom mjesecima nakon toga, ovaj nije htio ni da ga primi.
Last edited by Maystor on 16/09/2014 22:28, edited 1 time in total.
- Maystor
#64 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Ja sam u protekle dvije godine više puta na ovom forumu pisao o liku i djelu Damira Marjanovića. Od prvog dana kada je postao ministar, pisao sam loše o njemu i ostajem pri tom stavu (da ne citiram sam sebe, koga zanima lahko će naći).Innovation wrote:Da nije ovoga,
Innovation wrote:Ministar Marjanović poslao odgovore
09. juli 2013.
Damir Marjanović je radio za SDA, bio je omiljeni Zeljkovićev ministar i prava ikebana parlamentarne većine SDA+Radeljaš. Ne da nije uradio ništa (projekti kojima se hvalisao poput eksterne mature su djelo njegovih prethodnika), već je nanio ogromnu štetu obrazovanju u KS. Za njegovog kratkog mandata drastično su smanjena izdvajanja za rad škola, a grant za UNSA je skresan za 20%. Još gore, progurao je katastrofalan Statut UNSA, koji je u stvari napisan od strane tima SDA kojeg su vodili Safet Kešo i Rifat Škrijelj. Zauzvrat mu je omogućeno da sam sebe ubaci u Statut (njegov institut za genetiku je postao punopravni član UNSA i dobio mjesto u Senatu). Nije tajna da je bio u sukobu sa Berkom Zečevićem, upravo zbog Statuta.
- Danguba
#65 Re: Štrajk UNSA 08.09.
Odvojeno strajkuju radnici propalih firmi, odvojeno strajkuju poljoprivrednici, odvojeno strajkuju rvi, odvojeno strajkuju ovi, oni...a svima isti problem. Sve dok je tako ova Vlada moze sto godina biti na vlasti i isteagnostic_front wrote:Tako i treba, sve preko leđa te nezainteresovane mase.trcicu trceci wrote:jebem li ti izbore, sve preko ledja studenata a niko ne konta