Štrajk UNSA 08.09.

snaga_znanja

#1 Štrajk UNSA 08.09.

Post by snaga_znanja »

Poštovani građani, kolege profesori, saradnici i studenti,

na posljednjem sastanku Centralnog odbora Sindikata Univerziteta u Sarajevu, održanog 3. 6. 2014. godine, razmatrano je teško finansijsko stanje uposlenih na Univerzitetu nastalo uslijed kašnjenja isplate plaća već više od dva mjeseca, te neisplaćene pola plaće iz 2013. godine. S obzirom na to da Vlada Kantona Sarajevo sistematski ignorira pokušaje Sindikata da se krene u rješavanje ovoga, a i drugih nagomilanih problema na Univerzitetu, primorani smo se na ovaj način obratiti javnosti i ukazati na temeljne zahtjeve Sindikata Univerziteta u Sarajevu.

Sindikat Univerziteta u Sarajevu traži urgentni nastavak pregovora s Vladom Kantona Sarajevo i to o sljedećim pitanjima:

zaključenju kolektivnog ugovora,
finansiranju Univerziteta u Sarajevu iz budžeta, a ne putem “grant” sredstava, kako je dosad bila praksa, pri čemu je Univerzitet sveden na razinu jednog KUD-a ili udruženja građana,
izjednačavanju cijene rada s drugim budžetskim korisnicima.

Ukoliko se čim prije ne krene u pregovore u vezi s navedenim zahtjevima, odlučeno je da se pokrenu procedure za organiziranje štrajka za 8. 9. 2014. godine na petnaest fakulteta i akademija – članica Sindikata Univerziteta u Sarajevu. Štrajk će početi tokom septembarskih ispita i upisa u novu 2014/2015. akademsku godinu.

Zaista je krajnje vrijeme da se ozbiljno pristupi rješavanju egzistencijalnih i statusnih pitanja uposlenih na najstarijoj univerzitetskoj instituciji u Bosni i Hercegovini. Ukoliko ne otpočnemo s pregovorima i ukoliko budemo primorani započeti najavljeni štrajk, studente i građane molimo za krajnje razumijevanje i podršku. O sistematskom rješavanju ovih pitanja ovise i kvalitet i razina studija na fakultetima i akademijama, o čemu, naravno, ovisi i budućnost naših naraštaja i napredak cijele naše društvene zajednice.

Također, ovom prilikom želimo ukazati i na činjenicu da uistinu ima onih uposlenika na Univerzitetu koji ostvaraju enormno visoke zarade po raznim osnovama, čija se imena pojavljuju na top-ljestvicama najplaćenijih osoba u BiH. Međutim, takvi slučajevi nisu pokazatelji realnog stanja na Univerzitetu i predočavaju iskrivljenu sliku o primanjima uposlenih profesora i asistenata na Univerzitetu, koji, prema analizama Sindikata, rade za 40-80% više u odnosu na normative i standarde što ih je donijelo Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo.

Temeljni razlog zbog kojeg smo se odlučili za organiziranje štrajka zaposlenih na Univerzitetu u Sarajevu jeste, dakle, ekonomska nesigurnost (neredovnost isplata plaća) i neravnopravnost u odnosu na ostale budžetske korisnike u Kantonu Sarajevo (za istu složenost posla primanja iz budžeta su za oko 20% manja).

Sarajevo, 16. 6. 2014. god.
Dakle idući ponedjeljak počinje štrajk na Univerzitetu. Treba li reći da su taj štrajk najvili još u februaru, a da se gospoda iz vlade KS nisu udostojila niti sjesti da pregovaraju sa naučnim radnicima.

Btw. Još da dodam da Ekonomski fakultet nije član SUNSA pa će biti zanimljiv stav i Lagumdžijinih patrona u ovom slučaju.

Uglavnom. Nadam se da će SUNSA isposlovati svoje zahtjeve posebno po pitanju upošljavanja novih naučnih radnika!
O'zone
Globalni moderator

#2 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by O'zone »

Ja mislim da su čak i oni zaboravili od Februara na to da bi trebali štrajkovati od 08.09.2014
snaga_znanja

#3 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by snaga_znanja »

O'zone wrote:Ja mislim da su čak i oni zaboravili od Februara na to da bi trebali štrajkovati od 08.09.2014
Nisu, ali gospoda iz Vlade očigledno jest. :D

Dva puta do sad na sudu nisu se pojavili, a ročišta su bila zakazana da bi se odredila osoba koja će voditi arbitražu. Toliko o vladi...
staradis

#4 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by staradis »

Da hoće bogdo
Prpa.ba

#5 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by Prpa.ba »

Univerzitet legalizovao politicku kontrolu pa sada hoce na budzetsku sisu i pod kisobran kolektivnog ugovora kao i ostale kategorije dzabojeda. Neko bi im trebao javiti da para nema niti ce biti, tj. prodali su se za dz. :-D
dječak sa šibicama

#6 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by dječak sa šibicama »

A gdje onda idu pare od vanrednih i samofinancirajucih studenata, i od kojekakvih globa i izmisljotina a la ISS???
snaga_znanja

#7 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by snaga_znanja »

Zanimljiv vam je stav prema Univerzitetu. Inace ako ne dodje do ozbiljnijih promjena razlike izmedju Travnika i Sarajeva nece biti.

Pitate se gdje idu pare od samofinansirajucih studenata? Btw nisu svi Ekonomija da imaju hiljade ovaca za vunu. Ima tu i manjih fakulteta koji jednostavno sastavljaju kraj sa krajem.

I kad krenete o platama nemojte zaboraviti da je veci broj asistenata od profesora. I da ti ljudi ne mogu napredovati zbog sadasnje zakonske regulative.
dječak sa šibicama

#8 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by dječak sa šibicama »

Asistenti su posebna prica. Mislim na njihov izbor, po babi i po stricevima.
snaga_znanja

#9 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by snaga_znanja »

dječak sa šibicama wrote:Asistenti su posebna prica. Mislim na njihov izbor, po babi i po stricevima.
Generalizujes... Opet ponavljam. Niti je svaki fakultet Ekonomija, niti po broju studenata, a ni po babi i po stricevima...

I btw. Ekonomija nije clan SUNSA i ne ide u strajk, tako da...
Prpa.ba

#10 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by Prpa.ba »

snaga_znanja wrote:Zanimljiv vam je stav prema Univerzitetu. Inace ako ne dodje do ozbiljnijih promjena razlike izmedju Travnika i Sarajeva nece biti.
Ozbiljnije promjene pretpostavljam da znace trpanje jos jedne kategorije dzabojeda na budzetsku sisu? I sve to uz "autonomiju" koja se svodi na "mi cemo stancati politologe, pravnike, masince i sportske psihologe za nas cejf, a vi nama platite i to redovno, jer cemo na prvo kasnjenje traziti i masne kamate + sudski troskovi". :-) :-)
snaga_znanja

#11 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by snaga_znanja »

Prpa.ba wrote:
snaga_znanja wrote:Zanimljiv vam je stav prema Univerzitetu. Inace ako ne dodje do ozbiljnijih promjena razlike izmedju Travnika i Sarajeva nece biti.
Ozbiljnije promjene pretpostavljam da znace trpanje jos jedne kategorije dzabojeda na budzetsku sisu? I sve to uz "autonomiju" koja se svodi na "mi cemo stancati politologe, pravnike, masince i sportske psihologe za nas cejf, a vi nama platite". :-) :-)
Univerzitet dzabojebi? Haj Pol Pot razguli...
snaga_znanja

#12 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by snaga_znanja »

Sramota!
Senat Univerziteta u Sarajevu nije podržao opravdane zahtjeve Sindikata, 8. septembra štrajk!

Objavljeno 03.09.2014 u 16:28

Danas je održana sjednica Senada Univerziteta u Sarajevu na kojoj se raspraljalo o uslovima za realizaciju nastavnog i naučnoistraživačkog procesa na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2014./2015. godini.

Najviše je priče bilo o najavljenom štrajku od strane Sindikata UNSA koji je najavljen za ponedjeljak, 8. septembar.

Članovi Senata, koje čine svi dekani sa Univerziteta, šefovi organizacionih jedinica, te predstavnici Studentskog Parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) ovim putem nisu podržali opravdane zahtjeve Sindikata.

Kao razloge za štrajk iz Sindikata navode ekonomsku nesigurnost i neredovnost isplata plaća za zaposlene na Univerzitetu u Sarajevu, neravnopravnost u odnosu na ostale budžetske korisnike u KS-u, jer za istu složenost posla, kako se ističe, zaposleni na Univerzitetu imaju primanja koja su manja za oko 20 posto, kao i stalne izmjene Zakona o visokom obrazovanju i neprihvatanje bilo kakvih prijedloga ili sugestija nastavnika i asistenata u fazi utvrđivanja prijedloga, što ih dovodi u poziciju neravnopravnih subjekata o vitalnim pitanjima njihove naučne i nastavne egzistencije.

Također jedan od razloga je i nepostojanje ekonomskih preduvjeta za ispunjavanje složenih zahtjeva za napredovanje nastavnika i asistenata u skladu sa donesenim Zakonom o visokom obrazovanju i potpuno obustavljanje finansiranja istraživačkog rada u KS-u.

Senat štiti Vladu KS, a ne Sindikat?!

Najglasniji u zahtjevima da Senat ne podrži zahtjeve Sindikata bio je prof. dr. Rifat Škrijelj, dekan Prirodno-matemaričkog fakulteta, inače istaknuti član Stranke demokratske akcije (SDA). Škrijelj je kandidat SDA za Parlament Bosne i Hercegovine na oktobarskim izborima.

Očito da su u pitanju politički interesi, obzirom da u Kantonu Sarajevo suvereno vlada SDA, te su tako članovi Senata UNSA stali u odbranu Vlade KS, kojoj nikako ne odgovara štrajk mjesec dana pred izbore.

Na kraju se postavlja jasno pitanje, u čijoj je funkciji i službi Senat, da li u službi studenata Univerziteta u Sarajevu, ili pak Vlade KS?
Innovation

#13 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by Innovation »

snaga_znanja wrote: da se gospoda iz vlade KS nisu udostojila niti sjesti da pregovaraju sa naučnim radnicima.
Oni kazu da su izmirili sve ovaveze.
dječak sa šibicama wrote:A gdje onda idu pare od vanrednih i samofinancirajucih studenata, i od kojekakvih globa i izmisljotina a la ISS???
Zasto nece na trezor?
Samo_nesto

#14 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by Samo_nesto »

Daj nemoj me zajebavat, nikad ja magistrirat necu...
megaman4

#15 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by megaman4 »

Samo_nesto wrote:Daj nemoj me zajebavat, nikad ja magistrirat necu...
nisi jedini, jer će se svi rokovi pomjeriti koliko bude štrajk trajao...
Klavikula

#16 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by Klavikula »

taman kad sam spremio ispite isti se odgadjaju. da nisam ranije bi bili.

inace, podrska profesorima.

kad nepismene budale u Parlamentu mogu biti na budzetskoj sisi, mogu i profesori. jebat ga.
Samo_nesto

#17 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by Samo_nesto »

megaman4 wrote:

Jesi li siguran da ce pomjeriti ispite? A moraju, sta ce drugo...
megaman4

#18 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by megaman4 »

Samo_nesto wrote:
megaman4 wrote:

Jesi li siguran da ce pomjeriti ispite? A moraju, sta ce drugo...
isto kao i za poplave, ja se jučer raspitivo...to znaći da će zimski raspust ili biti pomjeren ili će trajati kraće.
Klavikula

#19 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by Klavikula »

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Tematska sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu održana je danas u Rektoratu UNSA.

Na dnevnom redu sjednice Senata razmatrani su uslovi za realizaciju nastavnog i naučnoistraživačkog procesa na Univerzitetu u Sarajevu u akademskoj 2014./2015. godini.

Nakon sjednice Senata situacija sa budućim štrajkom nije bila do kraja jasna ni samim dekanima fakulteta, jer na Senatu je zaključeno da su stvoreni stvoreni uslovi za nastavak akademske godina i glasalo se za nastavak nastavnog procesa samo s jednim glasom protiv.

Istovremeno je održavana sjednica Sindikata na kojoj je odlučeno da 14 visokošolskih ustanova, članica sindikata, stupa u štrajk. Međutim, dekan Fakulteta poltičkih nauka Šaćir FIlandra smatra da se nisu stvorili uslovi za potpisivanje Kolektivnog ugovora jer je po njemu Kolektivni ugovor trezor, a to ne odgovara nekim fakultetima.

Ahmed Nurković, član studentskog parlamenta, navodi da parlament podržava borbu profesora UNSA.

- Nama je žao što su Sindikat i Univerzitet nejedinstveni u svojim zahtjevima. Nama je u intersu da znamo da li će biti ispita ili ne. Tražili smo odgovor i u Senatu i dobili da će se nastava održavati normalno, što opet nije u saglasosti sa Senatom - kazao je.

Rektor UNSA Muharem Avdispahić kaže da Senat ne prihvata da bude suprostavljena strana sindikatu.

- Mi smo u julu podržali aktivnosti koje Sindikat poduzima i dalje podržavano te aktivnosti. Ali, konstatujemo da su stvoreni minimalni uslovi za nastavak rada prema planiranom akademskom kalendaru. Postoje ozbiljni strateški problem u tertmanu Univerziteta koje treba rješavati - rekao je rektor Avdispahić.

Kakao ističe Avdispahić, ključan je nastavak socijalnog dijaloga. Ključno je da Vlada Kantona uđe u pregovarački proces sa Sindikatom .

Avdispahić je rekao se da očekuje da se štrajk prolongira i da se u postizbornom periodu rješava ono što su dubinski problemi u tretmanu visokog obrazovanja.
:? :?
hodža

#20 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by hodža »

i šta sad ? hoće-neće, hoće-neće :roll: :roll:

:izet: u ovo malo mozga što je ostalo

:lol:

https://docs.google.com/file/d/0B6i89aM ... YUXp3/edit
snaga_znanja

#21 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by snaga_znanja »

:izet:

A ovi paraziti sa Ekonomije neka se stide...
trcicu trceci

#22 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by trcicu trceci »

jebem li ti izbore, sve preko ledja studenata a niko ne konta
agnostic_front

#23 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by agnostic_front »

trcicu trceci wrote:jebem li ti izbore, sve preko ledja studenata a niko ne konta
Tako i treba, sve preko leđa te nezainteresovane mase.
spinel_

#24 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by spinel_ »

agnostic_front wrote:

:thumbup:

bravo, udri samo na stetu studenata kad su nezainteresovana bagra
trcicu trceci

#25 Re: Štrajk UNSA 08.09.

Post by trcicu trceci »

spinel_ wrote:
agnostic_front wrote:

:thumbup:

bravo, udri samo na stetu studenata kad su nezainteresovana bagra
zalosno je kada vidis da se vecina raduje tome, kao odgodjeni su ispiti...
Post Reply