Štrajk Sindikata Univerziteta u Sarajevu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bolonjac

#1 Štrajk Sindikata Univerziteta u Sarajevu

Post by Bolonjac »

Na današnjoj sjednici Centralnog odbora sindikata UNSA zaključeno je jednoglasno da se štrajk nastavlja. Uvjet za prestanak štrajka je otpočinjanje pregovora sa Vladom KS. Naime, do toga još nije došlo, te je shodno tome Centralni odbor donio odluku da se nisu ispunili uvjeti za prekidanje štrajka. Centralni odbor zasjeda svaka dva dana i prati situaciju.

Danas je na Općinskom sudu završen proces mirenja, odnosno bilo je zadnje ročište i sudija je zatvorio raspravu. Na ročištu je bio prisutan jedino pravni zastupnik Centralnog odbora SUNSA. Predstavnici Vlade KS se nisu pojavili niti na jednom ročištu, te su time ispustili priliku da kroz proces mirenja uđu u pregovore, odnosno dogovore vezane za kolektivni ugovor. Općinski sud nije donio odluku o zabrani štrajka, te je time ovaj štrajk LEGALAN.

"Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo očekuje od dekana fakulteta/akademija na kojima je štrajk organizovan na zakonit način, da zaposlenicima koji su pristupili provođenju štrajka, osiguraju nesmetano provođenje štrajka." Za članove sindikata ne postoje ispiti za vrijeme štrajka i niko ih na to ne može natjerati, to predstavlja krivično djelo. Ukoliko neko ima pritisaka neka mi javi e-mailom kako bi pravni zastupnik SUNSA mogao pokrenuti krvični postupak pred Tužilaštvom.
Zašto mediji aktivnije ne prate zbivanja - strajk ipak utjece na oko 13.000 studenata i njihovih porodica kao i po mojoj procjeni oko 2000+ osoba koje rade na fakultetima (od portira nadalje)?

Meni je neshvatljivo da se vlada KS jos uvijek nije oglasila po ovom pitanju znaci nema nikakve reakcije na strajk (osim sto pokusavaju preko politickih kanala istupati preko senata univerziteta i upravnog odbora univerziteta koji se nista ne pitaju i postavljeni su politicki)
Post Reply