Strahovi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

kriticarka_nikova

#1 Strahovi

Post by kriticarka_nikova »

Imam jedan problem...
Patim od nekih manjih strahova, ali najveci strah mi je proganjanje ljudi. Vrlo cesto kad podjem negdje od kuce, ja NIKOME ne govorim gdje cu, a sto me vise pitaju GDJE CU, ja postajem sve gora i gora i cutim, jer smatam da se ne trebam nikome ispovjedati...pa onda nastaju problemi tipa: KO ZNA SKIM JE i sl. Zapravo to i nije neki veliki problem, veci je problem sto zivim u zatupljenoj sredini gdje je smak svijeta ako ti svjetlo u kuci ne gori 7 dana.
Sto je najgore sto vise strahujem od proganjanja ljudi isti me jos vise proganjaju...mozebit da nisam normalna, ali... :roll: svi mi patimo od nekih strahova, a ovaj moj strah koji sam navela uopste ne postoji na mapi :-) sto mi govori da jos nije ili registrovan, ili je sasvim normalan... :D
Mozda moj strah i ima ime, samo ja ne mogu da ga pronadjem na netu, a ako neko zna da mi kaze, bas bi bilo dobro da saznam :-)

Evo kad uzemem realno...zasto bih krila gdje se krecem? Nema razloga da krijem....zasto ne kazem otvoreno ljudima svoje planove, kad nema razloga da krijem.... :-) Upravo zato sto krijem, ljudi misle da postoji razlog i od misa naprave slona.
Ne znam kako da se oslobodim ovoga?

Imate li vi strahova? Ako vam ne moze past na pamet ni jedan strah, evo vam spisak pa se pronadjite.... :-)

ARAHIBUTUROFOBIJA - Strah od putera od kikirikija. Jedan od težih strahova, jer ovi pacijenti imaju neopisiv strah da će im se puter od kikirikija zalepiti za nepce i ubiti ih. Ovaj problem se, međutim, jednostavno rešava izbegavanjem ove namirnice.
NEPOFOBIJA - Strah od oblaka i to ne samo onih tamnih olujnih, već i od onih bezopasnih.
EPISTEMOFOBIJA - Strah od znanja, gde oboleli smatraju da je znanje veoma loše, da koplikuje život i da izaziva razne nerešive probleme.
NOMOFOBIJA - Najnovija registrovana fobija. Ovaj strah je posledica preterane i dugotrajne upotrebe mobilnih telefona. Nomofob je zastrašen gubitkom mobilnog telefona, isticanjem kredita, pražnjenjem baterije i da će biti van dometa.
ABLUTOFOBIČAR - onaj ko se plaši pranja i kupanja.
AKVAFOBIČAR - neko ko se plaši vode i davljenja.
KLAUSTROFOBIJA - strah od zatvorenog i veoma tesnog prostora.
AGORAFOBIJA - suprotno Klaustrofobiji, ovo je strah od otvorenog praznog prostora.
AKROFOBIJA - strah od visine.
AVIOFOBIJA - strah od letenja.
KRONOFOBIJA - strah od vremena, u smislu da su oni koji pate od ovoga uvek u stisci sa vremenom.
AMNEZIOFOBIJA - strah od gubitka pamćenja.
AGATEOFOBIJA - strah od ludila.
IDEOFOBIJA - strah od nove ili bilo kakve ideje.
AKLUFOBIJA - strah od mraka.
AKUSTIKOFOBIJA - strah od muzike.
ALGOFOBIJA - strah od bola.

BACILOFOBIJA - strah od mikroba.
BAKTERIOFOBIJA - strah od bakterija.
DENTOFOBIJA - strah od zubara.
HEMOFOBIJA - strah od krvi.
KANCEROFOBIJA - strah od mogućnosti dobijanja raka.
KARDIOFOBIJA - strah od bolesti srca.
MIZOFOBIJA - strah od prljavštine.
NEKROFOBIJA - strah od leševa i smrti.
PATOFOBIJA - strah od bolesti.
TRIPANOFOBIJA - strah od injekcija.
TANATOFOBIJA - strah od pomisli da će se jednog dana umreti.
AUTOFOBIJA - strah od samog sebe.
FONOFOBIJA - strah od sopstvenog glasa.
GELIOFOBIJA - strah od smeha.
KSENOFOBIJA - strah od stranaca i nepoznatih ljudi.
ALIUMFOBIJA - strah od belog luka.
ANTOFOBIJA - strah od biljaka, mirisa.
AMBULOFOBIJA - strah od hodanja.
DEIPNOFOBIJA - strah od jedenja.
ARAHNOFOBIJA - strah od pauka.
DORAFOBIJA - strah od krzna i kože bilo koje životinje.
HIPOFOBIJA - strah od konja.
IHITOFOBIJA - strah od riba.
ITIFALOFOBIJA - iracionalni strah od gledanja, imanja ili pomišljanja na penis u erekciji
ORNITOFOBIJA - strah od ptica.
ANDROFOBIJA - strah od muškaraca.
GAMOFOBIJA - strah od stupanja u brak.
HOMOFOBIJA - strah od homoseksualaca.
EROTOFOBIJA - strah od fizičke ljubavi.
KALIGINEFOBIJA - strah od lepih žena.
PARTENOFOBIJA - strah od mladih devojaka.
PEDOFOBIJA - strah od dece.
PAPAFOBIJA - strah od pape.
PENTERAFOBIJA - strah od tašte.
PLUTOFOBIJA - strah od bogatstva.
AUROFOBIJA - strah od zlata.
DROMOFOBIJA - strah od prelaska na drugu stranu ulice.
EKOFOBIJA - strah od sopstvenog doma.
ARITMOFOBIJA - strah od brojeva.
ASIMETRIFOBIJA - strah od asimetričnih stvari.
IDEOFOBIJA - strah od ideja.
LOGOFOBIJA - strah od reči.
HIPPOPOTOMONSTROSESQUIPPEDALIOFOBIJA - strah od dugih reči !!!
BIBLIOFOBIJA - strah od knjiga.
KIBERFOBIJA - strah od računara.
ELEKTROFOBIJA - strah od struje.
FOTOFOBIJA - strah od svetlosti.
HELIOFOBIJA - strah od izlaganja sunčevim zracima.
BRONTOFOBIJA - strah od munja i gromova.
DENDROFOBIJA - strah od drveća.
KRIPTOFOBIJA - strah od hladnoće.
SKOTOFOBIJA - strah od mraka.
ERGOFOBIJA - strah od posla.
GLOSOFOBIJA - strah od obraćanja javnosti.
HEDONOFOBIJA - strah od osećanja udobnosti.
HODOFOBIJA - strah od putovanja.
KAKOFOBIJA - strah da se ne poružni.

KATOPTROFOBIJA - strah od pogleda u ogledalo.
KLEPTOFOBIJA - strah od mogućnosti da budete pokradeni.
KLINOFOBIJA - strah od leganja u krevet.
KOROFOBIJA - strah od igre.
MONOFOBIJA - strah od samoće.
NIKTOFOBIJA - strah od mraka, tame i noći.
ONOMATOFOBIJA - strah da ćete čuti određenu reč.
PANOFOBIJA - kad ni sami neznate čega se sve bojite, strah od svega
TROPOFOBIJA - strah od promena.
PIROFOBIJA - strah od vatre.
POGOFOBIJA - strah od bilo čije brade.
TRIHOFOBIJA - strah od kose.
RADIOFOBIJA - strah od radijacije.
TAFEFOBIJA - strah od mogućnosti sahranjivanja žive osobe.
TEOFOBIJA - strah od Boga i religije.
VESTIFOBIJA - strah od odeće.
Vertigo

#2 Re: Strahovi

Post by Vertigo »

da nisi skorpija :P
kriticarka_nikova

#3 Re: Strahovi

Jok.Lav.
tahoma

#4 Re: Strahovi

Post by tahoma »

kriticarka_nikova wrote:Jok.Lav.

Eh pa eto, to je to :)
Lavovi ne vole da ih se pita gdje su, kad ce doci, itd... Sto ih vise pitas, manje ces dobit odgovor :-)
mesha

#5 Re: Strahovi

Post by mesha »

strah me je straha
ma strasno...
Compact

#6 Re: Strahovi

Post by Compact »

Želim ti sve najbolje, i da se riješiš straha!!!
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#7 Re: Strahovi

Post by Latina »

Sta je najgore sto ti se moze desiti ako nekome kazes gdje ides ?
kriticarka_nikova

#8 Re: Strahovi

Latinica wrote:
Ako kazem nekome "Odlazim na more (recimo) u Vodice...", strah me da se ta osoba nece svim silama potrudit da dodje u Vodice, da me pronadje i da se druzi samnom u Vodicama, jerbo to je ljudima kul, ono smatraju da je to neki dozivljaj, ako odes u neko mjesto i nadjes komsiju/rodjaka/druga/sugradjanina...
Volim mir i tisinu i mjesta sa nepoznatim licima. Volim upoznavati nove ljude.
Zato dugo nisam ni otisla u Cro.

P.S. A sta ovi gore mene sazaljevaju? :lol:
Dobro hvala vam, hvala sto mi zelite brz oporavak i da se oslobodim strahova :-)
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#9 Re: Strahovi

Post by Latina »

Ako kazes da nekome ne zelis reci da "ides u Vodice" zato sto mislis da bi neko mogao krenuti za tobom "u Vodice" -

- cega se u stvari plasis ? :)

p.s. Je li te strah da ako mi sad odgovoris, da cu ti ja opet odgovoriti ? :P
Skyfox

#10 Re: Strahovi

Post by Skyfox »

kriticarka_nikova wrote:ITIFALOFOBIJA - iracionalni strah od gledanja, imanja ili pomišljanja na penis u erekciji
:shock:

:lol: :lol: :lol:

kriticarka_nikova wrote:ORNITOFOBIJA - strah od ptica.VESTIFOBIJA - strah od odeće
e svasta, jesu ovi goli...
zemo_online

#11 Re: Strahovi

Post by zemo_online »

kriticarka_nikova wrote:
Latinica wrote:
Ako kazem nekome "Odlazim na more (recimo) u Vodice...", strah me da se ta osoba nece svim silama potrudit da dodje u Vodice, da me pronadje i da se druzi samnom u Vodicama, jerbo to je ljudima kul, ono smatraju da je to neki dozivljaj, ako odes u neko mjesto i nadjes komsiju/rodjaka/druga/sugradjanina...

Dobro hvala vam, hvala sto mi zelite brz oporavak i da se oslobodim strahova :-)

pa dali imas simptome fobije,kao npr. znojenje,hladne prste,lupanje srca isl.
kriticarka_nikova

#12 Re: Strahovi

Nemam znojenje, lupanje srca i sl. imam samo ljutnju kad vidim da se neko raspituje za mene gdje sam... :-)
black

#13 Re: Strahovi

Post by black »

tako je to sa 'neshvachenima' :mrgreen: :P
Lauryn Hill

#14 Re: Strahovi

Post by Lauryn Hill »

Meni se desava da dok gledam u horizont (ako gledam duze) osjecam uzasnu paniku, tjeskobu. Isto mi se desava na otvorenim prostorima,... npr. dok sam u moru i gledam prema stijenama... imamo osjecaj da ce se sve obrusiti na mene. Uzasan osjecaj!!! :oops: :( :roll: Zna li neko ima li ovaj "moj strah" neko strucno ime, i da li se mozda jos nekome slicno desavalo/desava ?! :oops:
zemo_online

#15 Re: Strahovi

Post by zemo_online »

ih,i ja se znam cesto da se naljutim,ali to nije fobija ili panicni poremecaj.
kriticarka_nikova

#16 Re: Strahovi

Ja poznajem dvije osobe (jedna s drugom veze nemaju) koje uopste nece da stupaju u kontakt s ljudima, cesto nepoznatim ljudima, dok je meni stupanje u kontakt sa strancima kao "dobar dan"...imala sam osjecaja da se te osobe plase stupanja u kontakt s ljudima i kad stupe u kontakt cute kao da nemaju sta reci :-)
Kad im nepoznata osoba prilazi da ih pita nesto, te osobe prosto se uznemire i okrecu glavu kao da ih je stid gledati strancu u oci. :?
Kako se ova fobija zove (ako je fobija)?

P.S. Ovo nije moja fobija (ako je fobija) pu-pu pomaknite se smjesta!
zemo_online

#17 Re: Strahovi

Post by zemo_online »

kriticarka_nikova wrote:Ja poznajem dvije osobe (jedna s drugom veze nemaju) koje uopste nece da stupaju u kontakt s ljudima, cesto nepoznatim ljudima, dok je meni stupanje u kontakt sa strancima kao "dobar dan"...imala sam osjecaja da se te osobe plase stupanja u kontakt s ljudima i kad stupe u kontakt cute kao da nemaju sta reci :-)
Kad im nepoznata osoba prilazi da ih pita nesto, te osobe prosto se uznemire i okrecu glavu kao da ih je stid gledati strancu u oci. :?

sociofobija,i najcesca je od svih.
kriticarka_nikova

#18 Re: Strahovi

test01 wrote:
kriticarka_nikova wrote:Ja poznajem dvije osobe (jedna s drugom veze nemaju) koje uopste nece da stupaju u kontakt s ljudima, cesto nepoznatim ljudima, dok je meni stupanje u kontakt sa strancima kao "dobar dan"...imala sam osjecaja da se te osobe plase stupanja u kontakt s ljudima i kad stupe u kontakt cute kao da nemaju sta reci :-)

sociofobija,i najcesca je od svih.
A sta te osobe ustvari osjecaju? Sta misle? Sta se desavanja u njima dok im ljudi prilaze?
Abacija

#19 Re: Strahovi

Post by Abacija »

@kriticarka - sve si navela samo nisi navela paranoju.

Svi strarhovi poticu od jednog straha - a to je strah da cemo izgubiti kontrolu. Da ti objasnim sa primjerom... (Istaknucu rijeci koje su univerzalne kod strahova i time relevantne i za tvoj primjer.)

Dosta navijaca je bilo strah da ce BiH reprezentacija u fudbalu zijaniti od Armenije jer se u proslosti desavalo da poslije poraza u gostima izgubimo ili igramo nerijeseno sa dosta slabijim protivnikom, a zna se koliko nam je bila vazna ta pobjeda. Pored losih iskustava iz proslosti tu je prisutno i nepovjerenje u Savez.
U tvom zivotu postoji neka nesigurnost i ona se ispoljava na nacin koji si opisala. Sjedi i razmisli sta bi to moglo biti i povezi je sa gore istaknutim pojmovima.

Jos da prokomentarisem i ovo -
kriticarka_nikova wrote:Ako kazem nekome "Odlazim na more (recimo) u Vodice...", strah me da se ta osoba nece svim silama potrudit da dodje u Vodice, da me pronadje i da se druzi samnom u Vodicama, jerbo to je ljudima kul, ono smatraju da je to neki dozivljaj, ako odes u neko mjesto i nadjes komsiju/rodjaka/druga/sugradjanina...
Mozda se svidjas toj osobi koja je spremna da dodje za tobom u Vodice? ;-)
Last edited by Abacija on 26/10/2008 13:48, edited 1 time in total.
alica.k

#20 Re: Strahovi

Post by alica.k »

to se zove paranoja :D i ja mrzim kad me ispituju gdje cu sta cu s kim cu. kad se neko pojavi negdje gdje sam ja ubjedjena sam da me pratio tu iako mi zdrav razum govori da je to ono...nidje veze.

inace mene je strah visine, al ne kad sam visoko, vec kad skontam da mogu past odatle, zgrada se moze srusit, lift otkacit i slicno :S

aj uzasa

KATOPTROFOBIJA - strah od pogleda u ogledalo.

evo i ovo me proganja.
kriticarka_nikova

#21 Re: Strahovi

@Abacija ne pogresno si skuzio/la za ovo dole zadnje sto si komentirao/la.
Uopste nije TO u pitanju...
Dakle kad sam rekla taj primjer "za Vodice" mislila sam na osobe koje mi nisu od nekog znacaja u zivotu, tj. one koji mi nisu momci, kojima se svidjam onako kako ti mislis i sl. Dakle nisam mislila na takve osobe...
Jedne prilike sam bila na ljetovanju u Turskoj sa drugaricom. Kad sam se vratila odatle pitao nas jedan drug skolski (koji stalno putuje po tim islamskim zemljama) gdje smo bile i kad je cuo gdje rekao je :"E da sam znao dosao bi i nasao vas"...ocekivao je da cu mu reci:"Oh sto bi to bilo krasno", a ja sam odgovorila:"E kako bi se ti lijepo vratio isti dan da si nas naso"....u njegovim ocima moja recenica kao da je imala znacenje :"Nismo imale vremena za tebe, svalerale smo se" :-)
Nemam vise volje ni snage da trazim mir i tisinu daleko od poznatih faca i ljudi koje srecem svaki dan...

@alica zasto imas strah od pogleda u ogledalo?
zemo_online

#22 Re: Strahovi

Post by zemo_online »

ne valja se dugo u ogledalo gledati,zar vas nisu to roditelji ucili.
black

#23 Re: Strahovi

Post by black »

kriticarka_nikova wrote:

to sto ti osjecas uopste ne spada u domen fobija niti strahova koje bi trebalo tretirati na bilo koji nacin ;-) prije bi rekao da je to mala doza egocentrizma :mrgreen: iliti preokupacija sobom i pretjerani stav o sopstvenoj vaznosti :wink: :razz:
Abacija

#24 Re: Strahovi

Post by Abacija »

black wrote:
kriticarka_nikova wrote:

to sto ti osjecas uopste ne spada u domen fobija niti strahova koje bi trebalo tretirati na bilo koji nacin ;-) prije bi rekao da je to mala doza egocentrizma :mrgreen: iliti preokupacija sobom i pretjerani stav o sopstvenoj vaznosti :wink: :razz:
Mozes li ovaj zakljucak malo pojasniti?
kriticarka_nikova

#25 Re: Strahovi

black wrote:
kriticarka_nikova wrote:

E vidis nisam o tome razmisljala! Moze biti i to!!! Da li sam doista toliko vazna ljudima kao sto mislim? Zasto me onda proganjaju? Zasto me proganjaju i oni ljudi koji su mi jednom rekli :"Boli ljude k.... gdje si"...zasto imaju strasnu zelju da znaju gdje cu ici/gdje sam bila na moru? O zasto, zasto, zasto???
Mozes li zamislit sta se tek desava u mom mozgu!!!??? :-) :D
Post Reply