Strah od voznje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

mamica papucarka

#1 Strah od voznje

Post by mamica papucarka »

ima li neko sa ovim problemom. :roll:
ja kad vidim ove guzve na ulicama, auto-putu, saobracajne nesrece... ma uopste mi se ne polaze vozaci. A treba mi, jer pola stvari ne mogu da obavim bez auta :x
Jednom sam sa bratom sjela da me malo obucava. I kada je auto krenulo, ja sam tako otkopcala kais, otvorila vrata i u zadnjem momentu odlucila da ipak ne skacem. :D Naravno, buraz zakocio i reko "Jesil ti normalna" :D
Eto, to je bilo prije nekoliko godina. E, skoro sam sa muzem malo vjezbala, i vidim da imam manje straha, ali opet automatik, pa zahebato pokrenut, a kamo li vozit :-? A i on mi neda auto, kaze kupit ce mi kakav krs :D

Takodjer imam hrpu prijateljica koje su polozile, ali bas zbog tog straha ne vozaju. Imaju vozacki godinama, ali jedne jedine rute nisu provozale.
jel ima ovom lijeka :roll: Sto je najgore mene vozacki uopste ne privlaci, ali mi treba :x
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

evo kako je kod mene bilo.

ha sam zavrsila faks, polozim i vozacki, poslije sam jedno mjesec dana vozala auto, ali mi vise nije ni trebalo, jer sam blizu radila a i za sve ostalo mi je bilo lakse trolom/tramvajem, nego traziti parking po gradu. i tako su godine prolazile, kad odjednom skontam da mi vozacka dozvola istice (imam samo na 5 godina, jer nosim sociva 8-) i tako se zainatim i kazem sama sebi: e vala sad ces voziti il te nije!

i tako sam prvo vikendom sa sestrom (vecinom nedeljom, manje guzve) vozila manjim, jednosmjernim ulicama i samo skretala desno i vozila najsporijom, krajnjom trakom. ali malo po malo, prosirivala sam krugove, kvartove, dok na kraju nisam obilazila krugove od bascarsije do malte - dalje nisam. ali ni to nije nista, dok covjek sam ne sjedne u auto i ne pocne voziti. sad ima vec nekoliko mjeseci vozim, kao da sam oduvijek vozila, naravno, jos se ne usudjem presijecati iz jedne trake u drugu, kao neki "hajvani". kod mene je sve natenane... auto nisam zagrebala niti ostetila nigdje, barem ne jos, i nadam se da ce tako i ostati :D

samo laganini, opusti se, i bice to sve kako treba! kad mogu drugi da voze, zasto ne mogu i ja?
alcho

Post by alcho »

Naravno da postoji rjesenje...promijeni spol :lol: :lol: :lol:
mamica papucarka

besana wrote:Mene nije bilo strah, ali moju prijateljicu jeste...i ja sam je ubjeđivala i usjela sam. Sad vozi i to fino vozi. Taj strah možeš i moraš razbiti. Pa bona ne bila jesi li ti vidjela ko sve vozi. :-) Pa zar ćeš dopustiti da tamo neka žaba bude naprednija od tebe u bilo kom smislu. Pa ima i teta starijih, eno ih polažu vozački. I nije ti to nikakva tegoba. Boga mi. Duboko diši. Opusti si, vjeruj u sebe, i lagano. ako ti trube, to je zato što si zgodna, ha ja 8) Samo ti vozi.
Ne boj se...ozbiljno :D

ja znam da ja nikad ne bih pravila nikakvih prekrsaja i slicno, jer sam taj laganice tip :roll: Ljetos sa snahom sjedem u auto u upadnemo dole u guzvnu na Skedneriji. Gluho bilo, ja bih stala na sred raskrsnice i izasla da usmejravam soobracaj. Ne zna se ni ko pije ni ko placa. Ona se super snasla, okrenu, zavrnu, zatrubi hajvanima :D
sad cu morat jer valja djecu razvest po vrticima, pa na posao 20 km :roll:

Besana, nije meni do godina. Jos sam mlada, a i nikad pametnija nisam bila :D A ono kad vidis ko sve vozi, bas mi zlo dodje :D
dr.iver

#5 Re: Strah od voznje

Post by dr.iver »

mamica papucarka wrote:ali opet automatik, pa zahebato pokrenut, a kamo li vozit :-? A i on mi neda auto, kaze kupit ce mi kakav krs :D
automatik ti je lakse voziti nego rucni mjenjac
lagano pustas pedalu kocnice i auto samo krene, pritisnes gas lagano i gasom kontrolises brzinu...osjetices promjenu nekog osjecaja pod nogom, eh to je posto automatik sam mijenja brzine....
kad hoces stati na kocnicu i stop...dok stojis drzis nogu na kocnici i to je to :)
imas vec klasicne polozaje automatskog mjenjaca P-parking R-rikverc N-ler D-vozi naprijed :) Stanes ugasis auto, ubacis u P i to je to. Kad palis drzi kocnicu, upalis auto, prebacis u R ili D i kreces.
Dosta je lakse, pogotovo neiskusnima sa automatskim mjenajcem....a i prakticnije je u sistemu stani-kreni....

oprezno, ali hrabro,nemoj brzati, 60-tak kmh je dovoljno po Sarajevu

ja recimo vozim preko 5 godina svakodnevno, imam solidno km pod nogama, ali opet nekad se zapitam, je li jeftinije otici autobusom negdje nego strahovati od udesa, pogotovo na magistralnim cestama....
melb26sa

Post by melb26sa »

Ja sam nas vozacki polozila prije 5 godina i od tada do decembra prosle godine vozila mozda 2-3 puta - do posla busom, ako gdje treba ici bio vozac u uredu....Sada kad smo u SAD morala sam opet polagati vozacki - nece muz da me voza :D -- ovaj put na automatiku i moram da kazem da je jednostavnije nego sa rucnim mjenjacem. Vozam ok, nije neka nauka, jos samo da se oslobodim kada vozim autoputem a pored mene pice ogromni sleperi i kamioncine :D
Lace

Post by Lace »

imam vozacku od 2001-e a vozila sam svega par puta i nikad sama...imam strah od voznje i mislim da ce mi upravljanje manjim autom i steljenje nedjeljom pomoci...jos samo da se nakanim i kupim to malo auto :D
mamica papucarka

a sto manjim autom :oops: ja od malog auta imam strah kao i od prevelikog :D I sto svi kazu "malo auto-zensko auto" :x :D
Lace

Post by Lace »

mamica papucarka wrote:a sto manjim autom :oops: ja od malog auta imam strah kao i od prevelikog :D I sto svi kazu "malo auto-zensko auto" :x :D
ja imam golfa II (ni mali ni veliki) i ne volim da ga vozim...vozila ga ovo nekoliko puta i ne osjecam se ugodno...mada sam polagala na golfu II...i imala pauzu od 4 mjeseca izmedju polaganja i kupovine auta...mozda je to...ali meni je golf nepregledan i ne volim ga :-?
mamica papucarka

Lace wrote:
mamica papucarka wrote:a sto manjim autom :oops: ja od malog auta imam strah kao i od prevelikog :D I sto svi kazu "malo auto-zensko auto" :x :D
ja imam golfa II (ni mali ni veliki) i ne volim da ga vozim...vozila ga ovo nekoliko puta i ne osjecam se ugodno...mada sam polagala na golfu II...i imala pauzu od 4 mjeseca izmedju polaganja i kupovine auta...mozda je to...ali meni je golf nepregledan i ne volim ga :-?
pa ti izbij krov da bude pregledniji :lol:

e naso jado koji ce ti se smijat :lol: ja ne smijem ni pritisnut gas da auto ne bi huknulo :lol:
zadnji put sav je komsiluk izaso na prozore koliko sam turirala (jel st tako kaze) :lol:
O.o

Post by O.o »

mamice, nije to nikakva nauka. ne treba cak ni pametan biti (ko ono rece, pa vidis li ko sve voza auto) samo dobro ispraksiran.

kad sam ja polozila prvo sam uvijek vozila sa nekim ko ima vozacku. sve fino polako i bilo je OK. kad sam prvi put sama morala da sjednem u auto, srce mi je tako kucalo da sam mislila da cu da umrem dok se svjetlo na semaforu promijeni. :D ozbiljno! jest mi to sad sega :D onda se polako opustis, skontas da to nije neka pamet, da je sve vjezba... samo ti fino na vozacki i lagano i javi kad polozis :D
Lace

Post by Lace »

mamica papucarka wrote:
Lace wrote:
pa ti izbij krov da bude pregledniji :lol:

e naso jado koji ce ti se smijat :lol: ja ne smijem ni pritisnut gas da auto ne bi huknulo :lol:
zadnji put sav je komsiluk izaso na prozore koliko sam turirala (jel st tako kaze) :lol:
nisam rekla da mi smeta krov...vec pogled naprijed i nazad..naprijed je izduzen i ravan...pozada guzlat :-? ...a da probam s kakvim jastukom pod guzicom...mozda promjenim persepktivu :D
Lesli Eldridž

Post by Lesli Eldridž »

Bolje kad je veći. U mene je veliki (mislim na auto :D )
Lace

Post by Lace »

Lesli Eldridž wrote:
nr valja ni veliki ni mali...najbolje je kad ti odgovara..sto bi se reklo taman

i ono sto je meni malo...mozda tebi bude normalno, veliko i obratno...ono sto je tebi veliko...meni moze biti malo...to je sve individualno :D
mamica papucarka

Lace wrote:
Lesli Eldridž wrote:
nr valja ni veliki ni mali...najbolje je kad ti odgovara..sto bi se reklo taman

i ono sto je meni malo...mozda tebi bude normalno, veliko i obratno...ono sto je tebi veliko...meni moze biti malo...to je sve individualno :D
jelde, nek je potaman :D joj, navodite me da brezobrazam :oops: :D :P
madner

Post by madner »

Ako vam ista znaci, i mene je strah kad vidim takve hanume za volanom. Ono uska ulica, treba se mimoic a ona sjedi za volanom ukoceno na sred ceste i gleda me velikim ocima. :D
mamica papucarka

madner wrote:Ako vam ista znaci, i mene je strah kad vidim takve hanume za volanom. Ono uska ulica, treba se mimoic a ona sjedi za volanom ukoceno na sred ceste i gleda me velikim ocima. :D
sad ce Black :lol:
Lace

Post by Lace »

madner wrote:Ako vam ista znaci, i mene je strah kad vidim takve hanume za volanom. Ono uska ulica, treba se mimoic a ona sjedi za volanom ukoceno na sred ceste i gleda me velikim ocima. :D
i treba da te bude strah :D i mene je strah kad se mimoilazim s velikim kamionom :shock: ili kada iza mene neko nervozno trubi...ako mu se zuri...nek me zaobidje :D
SaraLe

#19 Re: Strah od voznje

Post by SaraLe »

mamica papucarka wrote:ima li neko sa ovim problemom. :roll:
ja kad vidim ove guzve na ulicama, auto-putu, saobracajne nesrece... ma uopste mi se ne polaze vozaci. A treba mi, jer pola stvari ne mogu da obavim bez auta :x
Jednom sam sa bratom sjela da me malo obucava. I kada je auto krenulo, ja sam tako otkopcala kais, otvorila vrata i u zadnjem momentu odlucila da ipak ne skacem. :D Naravno, buraz zakocio i reko "Jesil ti normalna" :D
Eto, to je bilo prije nekoliko godina. E, skoro sam sa muzem malo vjezbala, i vidim da imam manje straha, ali opet automatik, pa zahebato pokrenut, a kamo li vozit :-? A i on mi neda auto, kaze kupit ce mi kakav krs :D

Takodjer imam hrpu prijateljica koje su polozile, ali bas zbog tog straha ne vozaju. Imaju vozacki godinama, ali jedne jedine rute nisu provozale.
jel ima ovom lijeka :roll: Sto je najgore mene vozacki uopste ne privlaci, ali mi treba :x
E ovako :D posto sam ja djevojka koja prelazi u autu skoro pa 1000 km. sedmicno :-) (poslom)
Evo ti par savjeta od mene :)
Za pocetak, prvih par dana vozi se s nekim ko ima vozacku, vozaj se vikendom, cestama koje nisu bas puno prometne :-D
Poslije toga, odes negdje na "livadu" :D nabavis sebi one cunjeve, ili napravis sama nesto slicno :D
Na livadi vjezbaj parkiranje i voznju u rikverc :) sa tim bi mogla u gradu, guzvi, imati najvise problema :-)
Poslije par sedmica :D ces sama, opusteno i lijepo vozati po gradu i po najvecim guzvama 8-)
Daphna

Post by Daphna »

Ma ja sam najbolje naučila voziti kada sam sama sjela u auto! Položila, dobila vozačku i odmah naredni dan sjela sama u auto i...

Poslije toga kao hoće tata malo da me oslobodi, hajde da se provozamo... Ma ljudi trema me spucala nisam znala gdje je kvačilo, gdje gas... Još tata zvoca (profesionalni vozač pa me uhvatio maltretirati), te daj žmigavac, sad prešaltaj brzinu... te ovo, ono... I ja na kraju ne vozim već čekam šta će on reći pa da tako uradim...

Elem, najbolje je sam.
skolica

Post by skolica »

Lace wrote:imam vozacku od 2001-e a vozila sam svega par puta i nikad sama...imam strah od voznje i mislim da ce mi upravljanje manjim autom i steljenje nedjeljom pomoci...jos samo da se nakanim i kupim to malo auto :D
Ja sam kupila mali auto al ne pomaze mi mnogo.Najcesce mi stojii na parkingu :oops:
Last edited by skolica on 22/02/2008 21:34, edited 1 time in total.
skolica

Post by skolica »

Meni je najgore sto su svi nervozni .Stalno neko trubi iza tebe.Dodje mi nekad da se parkiram i to dijagonalno, izadjem iz kola i kazem ajd sad prodji :x
bmx

Post by bmx »

ja imam vozacku vec 4 godine i vozim od tada redovno, ali mi je jedno vrijeme bilo bas gadno nakon udesa (udario me lik, skrsio mi pola auta i to moju-lijevu stranu i pobjegao! :x :x ako ovo cita, nek zna da mu zelim zbog toga vjecni pakao! )...trebalo mi je vise od mjesec dana da se koliko-toliko pocnem osjecati ok za volanom. bilo mi je jedino ok da se vozim u busu ili tramvaju posto su dosta odignuti od ceste, a sve ostalo, tudje auto ili taxi mi je bilo nepodnosljivo cak i kao suvozac da se vozim. no, polako s vremenom je postalo ponovo ok, s tim da guzve uvijek izbjegavam, jer mi to samo stvara nervozu i zelju da ostavim auto na sred ceste i odem pjesice :D

najvaznije je da polako vozis sama sve vise...ne zuri, vozi nedjeljom kao sto neko vec rece, i sve ce biti ok...
elSaik

Post by elSaik »

besana wrote:
alcho wrote:Naravno da postoji rjesenje...promijeni spol :lol: :lol: :lol:
Misliš da izvadi pola mozga? :-)
Ne, nego da ga počne koristiti. :)
amrica

Post by amrica »

mamice, ne daj se, najvaznije je da se ne bojis, ti si ta koja kontrolise auto, auto ne moze nista dok ti ne das komande.
Najbolje ti je rekla sarale, idi negdje van grada, gdje nema guzve, sa nekim ko ima iskustva, a kome vjerujes, mozda tata, mozda muz, mozda brat, najbolji drug, drugarica... najvaznije da taj neko nema podcjenivacki stav
A, iskreno, iznenadjena sam brojem cura koje imaju vozacku, a ne voze. Pa to je grozno. I onda nije cudo sto, generalno, muski imaju negativan stav o zenama za volanom. Ako neko ima vozacku 5 godina i 50 km predjenih, isto kao da nema nista.
Post Reply