Strah od vode

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mamica papucarka

#1 Strah od vode

Post by mamica papucarka »

kako pomoc nekome da razbije strah od duboke vode??? Znaci, ta osoba pliva sve dok osjeti da moze stat :roll: Cim je duboko, dobije napad panike i podje se gusit:(
A mora savladat plivanje jer na faxu mora proci nesto kao kurs za spasavanje :-) I mene je zamolila da joj pomognem.

Da je tusnem :D ??? Bojim se da mogu izazvat samo kontraefekt :roll:
Jel imao neko strah od duboke vode??? Jel se toga uopste moze rijesit???
Ja sam dobar plivac i veoma rano sam naucila plivat, tako da stvarno ne poznajem taj osjecaj panike u dubokoj vodi :roll:
mamica papucarka

#2 Re: Strah od vode

bandit wrote:
mamica 31 wrote:kako pomoc nekome da razbije strah od duboke vode??? Znaci, ta osoba pliva sve dok osjeti da moze stat :roll: Cim je duboko, dobije napad panike i podje se gusit:(
Moja mati ima isti strah (posljedica tusenja u mladosti) .... pokusavali smo da je oslobodimo ali neide .... dok je plicak, sve je u redu jel' se krene prema dubini, gotovo je, iako smo svi oko nje i svjesna je da nebi dozvolili da se ista desi ... mislim da ti frendici treba strucna pomoc jer iz vlastitog iskustva znam da 'laici' ne mogu pomoci (i pored velike zelje) ....
ovo je i kod nje :roll: ja joj rekla da se zaleti i skoci. Onako, bez razmisljanja :D
mamica papucarka

veca_sa wrote:mamice, imao sam slican problem ja licno ne jaran nit komsija, poslije rata mal se nisam ugusio skocio sa mola odma, jedva me iscupali, a poslije nisam smio ni prste smociti, elem problem rijesen tzv "strucnim osobljem" tj. uz "profesionalne" (u to doba ako ih je uopste i bilo) instruktore plivanja, jer nisam imao povjerenja u tatu, nanu,. dedu, tetke i amidjice....sve dok nije dosao ciko sa nekim pomagalima koja niko nije vidio do tada i polako se oslobodio
pa gdje si to skako jadan :D
mamica papucarka

veca_sa wrote:u drvenjaku :lol: :lol: ode veca i svi zamnom da me vade :lol:
podvuko se pod mol??? Ili sta je vec bilo??? :D
kaubojstina

Post by kaubojstina »

Eh izgleda da nece proci kurs. I nadam se da nece, jer zbilja, 'ko bi od nas volio biti spasen sa strane osobe koja se i sama boji vode. To bi bilo isto kao kad bi osoba ucila da bude pilot, a ima strah od visina. Ili doktor koji se boji krvi...
Pokusaj je motivirat' pricom tipa "moras napredovati, ojacati, usavrsiti" to je barem radilo za mene. :)
Nema nista bolje od licne motivacije.
mamica papucarka

veca_sa wrote:
mamica 31 wrote:
podvuko se pod mol??? Ili sta je vec bilo??? :D
ma jok, uspanicio se i ko me pokuso izvuc, klepo ga nogama i rukama :lol:
jel bilo, pustite me da se ugusim :D
a ja sam brata naucila plivat tako sto sam nenemjerno izvrnula camac, a on upo u more i od straha proplivo :) Zato sam mislila i ovu cusnut u vodu :roll:
mamica papucarka

veca_sa wrote:al ta ti vjerovatno onda nece ni u camac :lol:
ma na bazen idemo. Samo je u prolazu gurnem :D Al, necu. Salim se ja. Sta znam, sta moze zeni bit :roll:
ja_cura_

Post by ja_cura_ »

najbolje je da uplati kurs plivanja - moja prijateljica uspjela tako, znala je plivati, ali nije smjela u duboku vodu i bila je porpilicno nesigurna... sa instruktorom plivanja proplivala... :D
zena21

Post by zena21 »

jadan nebio... kad je to bilo :?

nije valjda onda :oops: :D :D
zena21

Post by zena21 »

veca_sa wrote:
zena21 wrote:
jadan nebio... kad je to bilo :?

nije valjda onda :oops: :D :D
nije onda zeno, ne sekiraj se , mlogo prije

ono "onda" je bilo od travarice :lol: :lol:
vidjeh da si malo ublijedio :lol: :lol: :lol:

znam sta travarica moRe uradit :oops: ne treba ti tusenje :lol: :lol:
modesti

Post by modesti »

Ako je gruneš u vodu (tzv. preplavljivanje iliti flooding) možeš očekivati 2 stvari: 1. ili će se zaista osloboditi straha ili 2. razviće još veći strah koji se može proširiti generalno na vodu, bez obzira na dubinu.

Ja bih ti ipak savjetovala stručnu pomoć (psiholog, psihoterapeut), može se riješiti problem na prihvatljiviji način. U svakom DZ u Sarajevu radi psiholog, pa nek ti prijateljica vidi s njim/njom.
Neelix

Post by Neelix »

od prijateljice brat, drugi srednje, jedina voda u koju on smije uc je kada. nema boga da ga nagovori neko na bazen ili more. ima bas ljudi kojima je to fobija :shock:
Amazonka27

#13 Re: Strah od vode

Post by Amazonka27 »

mamica 31 wrote:kako pomoc nekome da razbije strah od duboke vode??? Znaci, ta osoba pliva sve dok osjeti da moze stat :roll: Cim je duboko, dobije napad panike i podje se gusit:(
A mora savladat plivanje jer na faxu mora proci nesto kao kurs za spasavanje :-) I mene je zamolila da joj pomognem.

Da je tusnem :D ??? Bojim se da mogu izazvat samo kontraefekt :roll:
Jel imao neko strah od duboke vode??? Jel se toga uopste moze rijesit???
Ja sam dobar plivac i veoma rano sam naucila plivat, tako da stvarno ne poznajem taj osjecaj panike u dubokoj vodi :roll:

opisa ti mene fino :D
ja kada odem na more, uvijek upoznam fino drustvo....u plichaku :D i ja sam se jednom zamalo ugusila..prvo sam se zajebavala da se gusim, ljudi mi pridju ja razgulim i tako nekoliko puta...dok se nisam okliznula sa neke stijene i pala...i vise mi nisu vjerovali da se ne zajebajem...i eto..skocio neki nepoznati lik i izvukao me. Od tada...prvo prepjesacim od plaze prema plovcima..sve sto prelazi ramena je preduboko...ili plivam uz plazu hahahahah :D Istina je da nakon toga nisam znala ni zamahnuti rukama i nogama...vremenom sam se nekako oslobodila. e sad....U bazenu plivam bez problema. Terme na Ilidzi imaju super bazene. Dubina mi je extra i tako da fakat nemam nikakvog straha. Mene kada bi neko pokusao "tuskati" ili "bacati" taj bi umro za mene za sva vremena. I ove metode psiholog, i bla bla....ma dajte molim vas... Moj problem je sto mislim da nemam kondicije ni snage da plivam duboko...Jedino u cemu vidim rjesenje je, kao sto je i veca rekao "instruktor plivanja".
van Basten

Post by van Basten »

Eh kad vidim kakvih slučajeva ima ovdje, ja sam super onda :D
Ja smijem u dubinu al sve dok je u jednom pravcu, i opet gledam da nije predaleko, jer kad se okrenem prema obali želim da vidim ljude tamo... ako su samo tačke hvata me neopisiva panika.
I u čamac smijem, ali tek kad se pošteno naoružam pojasem, u brod može ali malo dalje od ograde... znači, neki blaži oblik oblik fobije, izgleda. :D
Isto otalo kao posljedica tonjenja sa 3,4 godine... pokliznuo se na kamenu u plićaku i otišao pod vodu i u dubinu...
zena21

Post by zena21 »

Vidim ja da ovdje niko ne ide dalje od tespiha :lol: :lol: :lol:
mamica papucarka

zena21 wrote:Vidim ja da ovdje niko ne ide dalje od tespiha :lol: :lol: :lol:
dok sam bila mladja i isla sam. :) najdraze mi bilo ronit ispod one cize. A sad 20m od obale i to je to :D
be highirly

Post by be highirly »

mene je jedne prilike zapljusno val pa sam se zagrcno a po belaju otplivao bas daleko ...ono ljudi su na plazi izgledali kao tackice...joj patnje kad se samo sjetim , bukvalno se gusim a znam plivati :-) ...od tada stotinjak metara od obale mi je plafon :D
iraa

#18 Re: Strah od vode

Post by iraa »

Uhh izgleda da nisam jedini ovdje koji ima problema sa vodom :P Imam veliku želju da naučim plivati, treba mi za faks, razmišljao sam da upišem FASTO. Ako neko od vas zna nekog instruktora plivanja molio bih ga da mi ostavi neki kontakt . :) Naime, kao mali su me rođaci bacili u bazen dubine skoro 3 m. Smijali se jedno 20 sekundi i onda me izvadili i pitali " koliko si su nagut'o vode?" :s xd Išao sam na bazen al to ništa, ne mogu nikako da se oslobodim -.- :S
*mima*

#19 Re: Strah od vode

Post by *mima* »

:lol:
Montana1

#20 Re: Strah od vode

Post by Montana1 »

ja znam osobu koja bez problema pliva u bazenu al ima fobiju od vodenih zivotinja :shock: pliva i u jezeru i moru sa konstantnim strahom i cesto je hvata panika pogotov ako voda nije skroz bistra :-)
dusa_raskopuša

#21 Re: Strah od vode

Post by dusa_raskopuša »

Sve je do psihe. :roll:
Post Reply