Strah od vadjenja krvi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

casper_

#1 Strah od vadjenja krvi

Post by casper_ »

Neznam kako je vama al ovaj cin je za mene prava nocna mora koja se zavrsava u polusatnom kolapsu.
imate li vi problema sa tim?
neretvanac

#2 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by neretvanac »

Čega te tu tačno strah?
Igle, pogleda na krv... ?
Mnogo ljudi pati od tog straha i nikada to nisam mogao dokučiti, pogotovo ekstremne slučajeve gdje od ogromne paranoje i straha dođe i do hipoglikemije i nesvjestice...
Razbij taj strah, stisni zube !
alica.k

#3 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by alica.k »

imala sam strasan strah od vadjenja krvi, sve dok nisam morala svake sedmice slat krv na analizu..prva dva tri puta mi je bilo bas ono lose, poslije sam oguglala na to :S pomoglo je i to sto je ova seka sto mi je vadila krv bila maksimalno obazriva na taj moj strah.
sjecam se da sam prvi put pomislila da nema vise kapi krvi u meni nakon sto mi je izvadila citavu onu epruvetu...
neretvanac

#4 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by neretvanac »

alica.k wrote:imala sam strasan strah od vadjenja krvi, sve dok nisam morala svake sedmice slat krv na analizu..prva dva tri puta mi je bilo bas ono lose, poslije sam oguglala na to :S pomoglo je i to sto je ova seka sto mi je vadila krv bila maksimalno obazriva na taj moj strah.
sjecam se da sam prvi put pomislila da nema vise kapi krvi u meni nakon sto mi je izvadila citavu onu epruvetu...
Sve na psihičkoj bazi. Neopravdan strah.
Šta bi da morate uraditi itekako bolne i neugodne inavzivne preglede tipa cistoskopije, gastroskopije...
Samo hladne glave i bez panike ;-)
melb26sa

#5 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by melb26sa »

casper_ wrote:Neznam kako je vama al ovaj cin je za mene prava nocna mora koja se zavrsava u polusatnom kolapsu.
imate li vi problema sa tim?
Iduci put zamoli da lezis dok ti vade krv - lakse je i sestri i tebi i nema kolapsa kao dok se sjedi.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by PipiDugaDevetka »

Muškarci su ''teži'' slučajevi od žena prilikom vađenja krvi.

Meni po pola sata vade krv, zakrčim red,...Valjda neka psiho reakcija pa refleksno-bez svoje volje nekako pomjerim krvni sud kojeg bodu. Nasljedno, svima u prodici tanki ti veliki krvni sudovi iz kojih se vadi krv.

Skontao sam da ne trebam gledati onaj momenat kada igla ulazi pod kožu da ne bi bilo te nevoljne psiho-refleksne radnje. Prije vađenja krvi ''odradim'' mahanje rukom kao kada sam trenirao rukomet da bih zagrijao ruku. Nabreknu krvni sudovi i vađenje uspijeva.

Kod mene nema ''kolabiranja'', a tebi savjetujem da okreneš glavu i ne gledaš u iglu u momentu dok te ubada.
atko

#7 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by atko »

i kod mene ... fakat me nije strah krvi i igle ... al vazda se ceka stara iskusna sestra da nadje tu venu :D ... neki podsvjesni efekat sta li :-) ... da sam se poceo drogirat samo bi se bruko :D

A koga je strah strah je ... fobija je to ... sad bih ja rado pito "a sto vas je strah te crvene kapljice"... a ja se recimo bojim skakavca... i nemogu da objasnim zasto :D ... fobija - bezrazlozni strah od necega ... definicija sve govori ... malo sam istrazivo tu moju fobiju i skonto sam da je efekat daleko veci kad se iznenada i izbliza sretnem sa tom zelenom nemani :D ... ako vidim iz daleka onda je znatno blazi efekat i kad se priblizim ... tako treba i za tu krv ... skonats koji momenat je najuzasniji pa ga nekako ublzis
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by PipiDugaDevetka »

atko wrote:i kod mene ... fakat me nije strah krvi i igle ... al vazda se ceka stara iskusna sestra da nadje tu venu :D ... neki podsvjesni efekat sta li :-) ... da sam se poceo drogirat samo bi se bruko :D

A koga je strah strah je ... fobija je to ... sad bih ja rado pito "a sto vas je strah te crvene kapljice"... a ja se recimo bojim skakavca... i nemogu da objasnim zasto :D ... fobija - bezrazlozni strah od necega ... definicija sve govori ... malo sam istrazivo tu moju fobiju i skonto sam da je efekat daleko veci kad se iznenada i izbliza sretnem sa tom zelenom nemani :D ... ako vidim iz daleka onda je znatno blazi efekat i kad se priblizim ... tako treba i za tu krv ... skonats koji momenat je najuzasniji pa ga nekako ublzis
.........................Gotov si!
Image
:mrgreen: :skoljka:
Skyfox

#9 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by Skyfox »

meni sve 5 samo kad ne gledam gdje izlazi i kako se puni doza 8) zato uvijek naglasim da to ne zelim vidjeti :lol: fino okrenem glavu i pravim se da nisam tu
Tensai

#10 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by Tensai »

Meni su jednom previše izvadili i onda sam umro.
madnessa

#11 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by madnessa »

Ne bojim se, jer sam od rodjenja skakutala po pretragama i to mi je postalo sastavnim dijelom svakog pregleda. Još jadna imam podobnu jednu jedinu venu, koja ni sama nije idealna, pa mi uvijek vade iz nje. Skoro sam morala primiti infuziju i vaditi krv u jednom danu, pa opet sutradan vaditi krv i sve je išlo u jednu venu na skoro mikrometre udaljenosti. Jednom mi je čak jedna seka epruvetom pukla po igli i probila venu na drugu stranu, pa mi je podlaktica bila modra od podljeva, ali sve je to normala. Greške se dešavaju, a što se mora nije teško.
Meni je drago da postoji tako divna metoda kojom se može tako puno stvari dijagnosticirati. Više volim da mi se krv vadi nego da živim u neznanju o svom stanju.

A kad smo kod gastroskopije... Mene fura fobija od čišćenja ždrijela, pregleda grla i sl. Rodjena sam sa upalom trećeg krajnika, što nisam smjela operisati do svoje treće godine. Znala sam imati jako velikih problema sa disanjem i stalno su mi pročišćavali disajne puteve, a kao mala toga sam se jako plašila. Ove godine sam radila gastroskopiju i nakon 45min patnje sa mnom, trganja endoskopa, drhtanja od straha to sam uradila pod anestezijom. Valjda svi imamo neku fobiju...
german_sa

#12 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by german_sa »

Ja isto tako rekoh sestri da vas upozorim, bojim se igle. Kaže ona ma samo ti zatvori oči. I haj zatvori ja oči kad samo čuješ tamo mrmlja sestra u sebi.. ma kaki ovaj već vidi iglu a nisam ni raspakovala... :-D
Loulou

#13 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by Loulou »

madnessa wrote:Još jadna imam podobnu jednu jedinu venu, koja ni sama nije idealna, pa mi uvijek vade iz nje.
I kod mene je slična stvar. Krv mi uvijek vade iz vene samo jedne ruke, jer na drugoj - još se nije našao ko je venu pronašao :D I baš ta situacija kad sam u jednom danu morala 2 puta vaditi krv, onda su to radili sa stražnje strane ruke (kod lakta). Kakav je to šaroliki podljev poslije bio :D
madnessa wrote:A kad smo kod gastroskopije... Mene fura fobija od čišćenja ždrijela, pregleda grla i sl. Rodjena sam sa upalom trećeg krajnika, što nisam smjela operisati do svoje treće godine. Znala sam imati jako velikih problema sa disanjem i stalno su mi pročišćavali disajne puteve, a kao mala toga sam se jako plašila. Ove godine sam radila gastroskopiju i nakon 45min patnje sa mnom, trganja endoskopa, drhtanja od straha to sam uradila pod anestezijom
Gdje su ti to radili pod anestezijom? Ja sam na jednoj temi o gastroskopiji pitala rade li igdje kod nas pod anestezijom i rekoše mi da ne. Imam jako ružno iskustvo s gastroskopijom u jednoj privatnoj sarajevskoj poliklinici gdje sam se osjećala doslovno kao govedo na traci za klanje,iako nisam niti razmažena niti nekooperativna pacijentica.
bijela

#14 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by bijela »

oj, i ja imam problema sa tim :sad:

svaki put kada vadim krv - upozorim sestru da ću se najvjerovatnije onesvijestiti, da bude spremna.
i uvijek se to i desi...

nije me strah prije, ja to racionališem. ne gledam u iglu, nego kroz prozor.. sve bude gotovo, sjedim minut-dvije poslije toga i - padanje u nesvijest.
svaki put tako.
posljednji put mi se to desilo na alergo testu. bocnuli me 6-7 puta, sve bilo ok. i odjednom budim se na podu :-)
nikad nisam uspjela saznati na šta sam alergična :lol:

ili, na primjer - na faxu došli iz zavoda za trasfuziju, mi sjedimo, uđe sestra da objasni zbog čega je važno dati krv, kako se krv obnavlja, proces davanja krvi i ja bukvalno jedva oteturam do vrata i napipam prolaz do wc-a jer već ništa ne vidim - napola onesviještena..

ili, ovo što sam pročitala od @madnessa kako joj je sestra probila venu - već sam.... :-)
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#15 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by bordo gandalf »

Prvi put je najgore :D sjecam se 2006-te prvi put pita mene sestrica boli li reko boli ali uopste nisam osjecao bol bar ne onu fizicku :D ali navikao sam pa sad bez problema odem izvadim krv...tada sam imao nekih zdravstvenih problema pa sam cesto vadio krv a sad radi sebe svako 3-4 mjeseca odem izvadim
atko

#16 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by atko »

@PipiDugaDevetka djubre jedno da bil djubre :D
Alen___

#17 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by Alen___ »

bijela wrote:oj, i ja imam problema sa tim :sad:

svaki put kada vadim krv - upozorim sestru da ću se najvjerovatnije onesvijestiti, da bude spremna.
i uvijek se to i desi...

nije me strah prije, ja to racionališem. ne gledam u iglu, nego kroz prozor.. sve bude gotovo, sjedim minut-dvije poslije toga i - padanje u nesvijest.
svaki put tako.
posljednji put mi se to desilo na alergo testu. bocnuli me 6-7 puta, sve bilo ok. i odjednom budim se na podu :-)
nikad nisam uspjela saznati na šta sam alergična :lol:

ili, na primjer - na faxu došli iz zavoda za trasfuziju, mi sjedimo, uđe sestra da objasni zbog čega je važno dati krv, kako se krv obnavlja, proces davanja krvi i ja bukvalno jedva oteturam do vrata i napipam prolaz do wc-a jer već ništa ne vidim - napola onesviještena..

ili, ovo što sam pročitala od @madnessa kako joj je sestra probila venu - već sam.... :-)

nista gore nema...
modesti

#18 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by modesti »

Kod raznih vrsta straha luči se adrenalin koji diže krvni pritisak, povećava nivo glukoze u krvi, pojačava perifernu cirkulaciju, ubrzava rad srca... kod svih fobija ide se na tzv. relaksaciju uz imaginaciju ili direktno suočavanje sa situacijom koja izaziva strah (fobiju). Strah od vađenja krvi je totalno suprotna. Umjesto da se pritisak diže i time ubrzava cirkulacija, pritisak opada i osoba pada u nesvjest. Zato treba raditi suprotno, naučiti sebi dizati pritisak za šta je potrebno dosta vježbe i onda to primijeniti neposredno prije vađenja krvi. Probaj sam naći tehnike na internetu ili potraži pomoć psihologa u svom domu zdravlja. Evo ti jedan link http://www.anxietycoach.com/blood-phobia.html
Alen___

#19 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by Alen___ »

modesti wrote:Kod raznih vrsta straha luči se adrenalin koji diže krvni pritisak, povećava nivo glukoze u krvi, pojačava perifernu cirkulaciju, ubrzava rad srca... kod svih fobija ide se na tzv. relaksaciju uz imaginaciju ili direktno suočavanje sa situacijom koja izaziva strah (fobiju). Strah od vađenja krvi je totalno suprotna. Umjesto da se pritisak diže i time ubrzava cirkulacija, pritisak opada i osoba pada u nesvjest. Zato treba raditi suprotno, naučiti sebi dizati pritisak za šta je potrebno dosta vježbe i onda to primijeniti neposredno prije vađenja krvi. Probaj sam naći tehnike na internetu ili potraži pomoć psihologa u svom domu zdravlja. Evo ti jedan link http://www.anxietycoach.com/blood-phobia.html
hoces da kazes da psihom mozes podici pritisak.
de ne provaljuj se
Digla_da_kreci

#20 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by Digla_da_kreci »

Loulou wrote:
madnessa wrote:Još jadna imam podobnu jednu jedinu venu, koja ni sama nije idealna, pa mi uvijek vade iz nje.
I kod mene je slična stvar. Krv mi uvijek vade iz vene samo jedne ruke, jer na drugoj - još se nije našao ko je venu pronašao :D I baš ta situacija kad sam u jednom danu morala 2 puta vaditi krv, onda su to radili sa stražnje strane ruke (kod lakta). Kakav je to šaroliki podljev poslije bio :D
U istom sam kosu s vama. Em sto me toliko izbodu dok pronadju venu, em sto nakon tog mrcvarenja i neuspjelih pokusaja zovu doktora. Zadnji put su mi vadili krv sa ruke kod prstiju, tj. sake gdje su zglobovi :sad:
Probat cu naredni put sa ovim mahanjem ruke, sto je naveo @PipiDugaDevetka. Inace me nije strah i sve gledam :-D
modesti

#21 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by modesti »

Alen___ wrote:
modesti wrote:Kod raznih vrsta straha luči se adrenalin koji diže krvni pritisak, povećava nivo glukoze u krvi, pojačava perifernu cirkulaciju, ubrzava rad srca... kod svih fobija ide se na tzv. relaksaciju uz imaginaciju ili direktno suočavanje sa situacijom koja izaziva strah (fobiju). Strah od vađenja krvi je totalno suprotna. Umjesto da se pritisak diže i time ubrzava cirkulacija, pritisak opada i osoba pada u nesvjest. Zato treba raditi suprotno, naučiti sebi dizati pritisak za šta je potrebno dosta vježbe i onda to primijeniti neposredno prije vađenja krvi. Probaj sam naći tehnike na internetu ili potraži pomoć psihologa u svom domu zdravlja. Evo ti jedan link http://www.anxietycoach.com/blood-phobia.html
hoces da kazes da psihom mozes podici pritisak.
de ne provaljuj se
Samo ti nastavi padati u nesvjest dok ti vade krv, sretno.

Za ostale, obrazovanije osobe sa istim problemom, preporučujem da pogledate kako funkcioniše biološka povratna sprega ili biofeedback (ako znate engleski). http://www.centar-zdravlja.net/clanci/p ... ofeedback/
ladyada

#22 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by ladyada »

:sad: imam slabo vidljive vene , izgledam ko narkoman nakon vadjenja krvi ............ne gledam nikad dok me bodu , samo kontam kad ce da izvade da se isparim......
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#23 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by grunt »

kod mene daidza cim udje u bolnicu padne u nesvijest a o vadjenju krvi da ne pricam :D
sjecam se jednog lika na sistematskom za vojsku,mislim da se pet puta bandacio :lol:
a sto se mene tice mogu mi izvaditi pet litara krvi,svejedno mi je :)
Mannequin

#24 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by Mannequin »

Kod mene ne pomaze da zatvorim oci, okrenem glavu.. Nije meni belaj ni igla niti vidjeti krv.. Mene izludjuje sama pomisao na onaj osjecaj kako igla probija kozu, to mi stvara nenormalnu paniku. Zadnji put sam vadila krv prije 4 god. za jetrene probe, a te muke.. Spuca me panika i nema sanse da se smirim i normalno pruzim ruku, mislim pruzim ja ali ruka sama se povuce skroooz uz mene :mrgreen: i sestra kad napokon uhvati priliku i izvadi mi krv, ja nista ni ne osjetim, ne boli, nisam ni sjesna da je gotovo, onda ona kaze de ti malo tu lezi i ja u plac rekoh nije jos gotovo, veli jeste ali da bi sprijecili vrtoglavicu bolje odmori :mrgreen: Tako je svaki put bilo i svaki put sam vodila sa sobom svoju dragu mamu! :oops:
alica.k

#25 Re: Strah od vadjenja krvi

Post by alica.k »

Mannequin wrote:Kod mene ne pomaze da zatvorim oci, okrenem glavu.. Nije meni belaj ni igla niti vidjeti krv.. Mene izludjuje sama pomisao na onaj osjecaj kako igla probija kozu, to mi stvara nenormalnu paniku. Zadnji put sam vadila krv prije 4 god. za jetrene probe, a te muke.. Spuca me panika i nema sanse da se smirim i normalno pruzim ruku, mislim pruzim ja ali ruka sama se povuce skroooz uz mene :mrgreen: i sestra kad napokon uhvati priliku i izvadi mi krv, ja nista ni ne osjetim, ne boli, nisam ni sjesna da je gotovo, onda ona kaze de ti malo tu lezi i ja u plac rekoh nije jos gotovo, veli jeste ali da bi sprijecili vrtoglavicu bolje odmori :mrgreen: Tako je svaki put bilo i svaki put sam vodila sa sobom svoju dragu mamu! :oops:
ovako jemeni ova moja
"okreni glavu, ja cu ti rec kad krenem ubost da znas"
ja okrenem glavu a ona za 2 sekunde "gotovo..."
Post Reply