Strah od samoce
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- sposa0408
#1 Strah od samoce
Htjela bih cuti vasa misljenja... Situacija je slijedeca:
Upoznali su se prije skoro dvije godine, a recimo prije skoro 10tak mjeseci poceli govoriti o braku. Oboje su, reklo bi se u zrelim godinama, njoj je 32 a njemu 35 god. Veza je sasvim u redu, imaju povjerenje jedno prema drugom, medjusobno postovanje... mislim nisu neiskusni. Svjesni su i vrlina i mana oboje. On je zivio sa majkom, a ima i sestru koja zivi u drugom gradu, ne bas sjajnim zivotom. Oca je rano izgubio. Brinuo se o majci, pomagao finansijski, uvijek bio uz nju kad je sta trebalo i vezao se za nju, a i ona za njega. Ona to prihvata i podrzava, jer ipak mu je majka, a nije iz zemlje nikao. Problem nastaje sto se on planira ozeniti (i ona udati) pa njegova mama sada reaguje sa nekom dozom straha da ce ostati sama, da ce izgubiti sina i da ce se tesko navici na promjenu koja ce se desiti sinovom zenidbom. Veze ga jos vise emocionalno, odn. veze ga emocionalnim ucjenama. Svaki dosadasnji dogovor koji su njih dvoje postigli , a vezan je za vjencanje, propao je iz nekog razloga sto je njegova mama imala precih zahtjeva, pa ga je okupirala tada. Kad prodje, naprave novi plan i opet se ponovi isti scenario.
Ona je strpljiva osoba i svjesna je straha i muke njegove majke, ali mislim da pretjeruje.
S druge strane, ona
pocinje razmisljati sama da li je vrijedno nastaviti boriti se dalje i kako se boriti, kakva ce to borba biti. Da li je sama smisao braka boriti se na takav nacin umjesto zivjeti normalan zivot u dvoje. Vec se mogu nazrijeti dogadjaji u braku i u buducnosti. Kod nje takodje postoji doza straha od usamljenosti i otvorena je, spremna je , ali postoji taj neki strah jer vec ima jedno negativno iskustvo ranije koje ju je uzdrmalo, ali nije izgubila vjeru u ljubav i nasla je novu.
Da li ima neko sa slicnim iskustvom , kako je rijesio stvar. Radi se o jednoj meni veoma bliskoj osobi iz porodice i nebih je voljela vidjeti nesretnu, ali neznamo sta zivot donosi.
Hvala vam na odgovorima, zamolila bih bez zafrkancija.
Upoznali su se prije skoro dvije godine, a recimo prije skoro 10tak mjeseci poceli govoriti o braku. Oboje su, reklo bi se u zrelim godinama, njoj je 32 a njemu 35 god. Veza je sasvim u redu, imaju povjerenje jedno prema drugom, medjusobno postovanje... mislim nisu neiskusni. Svjesni su i vrlina i mana oboje. On je zivio sa majkom, a ima i sestru koja zivi u drugom gradu, ne bas sjajnim zivotom. Oca je rano izgubio. Brinuo se o majci, pomagao finansijski, uvijek bio uz nju kad je sta trebalo i vezao se za nju, a i ona za njega. Ona to prihvata i podrzava, jer ipak mu je majka, a nije iz zemlje nikao. Problem nastaje sto se on planira ozeniti (i ona udati) pa njegova mama sada reaguje sa nekom dozom straha da ce ostati sama, da ce izgubiti sina i da ce se tesko navici na promjenu koja ce se desiti sinovom zenidbom. Veze ga jos vise emocionalno, odn. veze ga emocionalnim ucjenama. Svaki dosadasnji dogovor koji su njih dvoje postigli , a vezan je za vjencanje, propao je iz nekog razloga sto je njegova mama imala precih zahtjeva, pa ga je okupirala tada. Kad prodje, naprave novi plan i opet se ponovi isti scenario.
Ona je strpljiva osoba i svjesna je straha i muke njegove majke, ali mislim da pretjeruje.
S druge strane, ona
pocinje razmisljati sama da li je vrijedno nastaviti boriti se dalje i kako se boriti, kakva ce to borba biti. Da li je sama smisao braka boriti se na takav nacin umjesto zivjeti normalan zivot u dvoje. Vec se mogu nazrijeti dogadjaji u braku i u buducnosti. Kod nje takodje postoji doza straha od usamljenosti i otvorena je, spremna je , ali postoji taj neki strah jer vec ima jedno negativno iskustvo ranije koje ju je uzdrmalo, ali nije izgubila vjeru u ljubav i nasla je novu.
Da li ima neko sa slicnim iskustvom , kako je rijesio stvar. Radi se o jednoj meni veoma bliskoj osobi iz porodice i nebih je voljela vidjeti nesretnu, ali neznamo sta zivot donosi.
Hvala vam na odgovorima, zamolila bih bez zafrkancija.
- kixa
#2 Re: Strah od samoce
Tesko da ce ona imati normalan zivot s tim "maminim sinom" Jedino da se oni usele kod mame 
-
bordo_boy
#3 Re: Strah od samoce
Moje mišljenje je da svako treba živjeti svoj život, a roditelje redovno posjećivati i pomagati, i to novčano i na drugi način. Npr. svaki drugi vikend dođeš kod njih, pa im pomogneš oko spremanja kuće, izvedeš ih negdje, i gajiš dobar odnos tvojih roditelja sa tvojom djecom i ženom... To je za mene zdrav odnos. Svaka druga krajnost po meni nije prirodna. Šta je sa tom sestrom? I ona valjda ima neke obaveze prema majci, nebitno kakvim životom živi. Ovaj odnos trebaju imati sva djeca, tako da roditelji imaju potporu sa više strana...
-
Lounge Act
- sposa0408
#5 Re: Strah od samoce
Da jesu , to im je rijesenje. Tako ce biti najvjerovatnije, samo problemi su druge vrste, taj strah. Posjecivat ce se roditelji i pomagati i dalje, zena vjerovatno razmislja da nece moci vise kao ranije pa postoji nesigurnost i mozda podsvjesno radi neke radnje samo da se to malo odugovlaci njihovo vjencanje.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#6 Re: Strah od samoce
Kao prvo, ona mora s njim rascistiti gdje su oni, ima li u njegovom zivotu dovoljno mjesta i za nju i za majku. Hoce li uvijek biti zadnja rupa na svirali ili ce svaka dobiti mjesto koje joj pripada.sposa0408 wrote:Da jesu , to im je rijesenje. Tako ce biti najvjerovatnije, samo problemi su druge vrste, taj strah. Posjecivat ce se roditelji i pomagati i dalje, zena vjerovatno razmislja da nece moci vise kao ranije pa postoji nesigurnost i mozda podsvjesno radi neke radnje samo da se to malo odugovlaci njihovo vjencanje.
Naravno, treba njemu jasno i glasno dati do znanja da ce mu pomoci da brine o majci, tako da i njega rijesi strahova. kad se njih dvoje dogovore, onda nek otvoreno razgovaraju s njegovom majkom.
Mozda to nece biti ugodan razgovor, ali ce rijesiti puno pitanja u buducnosti. Neka objasne zeni da su uz nju, da ce dobiti jos jednu osobu u svom zivotu, a nece izgubiti sina...
Ne opravdam majku nimalo, ali zaista poznajem veliki broj muskaraca koji su zaboravili majke cim su se ozenili..dosuse, poslije kad dodju djeca pa im zatreba usluga, opet se sjete majke...
- Joker88
- zambaklija
#8 Re: Strah od samoce
ja bi svoju najradije zaboravio

- sposa0408
#9 Re: Strah od samoce
vanilla je u pravu i sve receno je na mjestu... ima dosta takvih muskaraca koji zaborave majku, ali on nije takav. Poznajem ga licno i tu nema dileme, a niti je moja sestra takva.
@Joker on jeste zreo, ali je stalno bio uz nju takva kakva jeste, i razvila se spona, a ovo je njemu neka vrsta pritiska svakako i on ima dileme i razmisljanja. Najvise razmislja kako da napravi da ja vuk sit i da su ovce na broju.
Nije lako, prvi put mu se ovo desava, pa i nezna kako.
Blagoje, ti kazes da treba bataliti vezu, ali kako dalje? Da li vrijedi samo zbog toga bataliti vezu koja je lijepa sada zbog strahova kako ce biti sutra? I ako batali, mozda sutra upozna nekog puno goreg i sta znam.
@Joker on jeste zreo, ali je stalno bio uz nju takva kakva jeste, i razvila se spona, a ovo je njemu neka vrsta pritiska svakako i on ima dileme i razmisljanja. Najvise razmislja kako da napravi da ja vuk sit i da su ovce na broju.
Blagoje, ti kazes da treba bataliti vezu, ali kako dalje? Da li vrijedi samo zbog toga bataliti vezu koja je lijepa sada zbog strahova kako ce biti sutra? I ako batali, mozda sutra upozna nekog puno goreg i sta znam.
-
Great Cornholio
#10 Re: Strah od samoce
Ko god želi da uđe u brak, trebao bi da živi odvojeno od roditelja, moja preporuka bi bila da udaljenost bude najmanje 20 kilometara, vazdušne linije
Majka mu je jako sebična osoba, da nije rekla bi mu " Sine , ženi se, al' ne zaboravi ni da imaš majku
"
A ni on nije izgleda nije nešto previše samostalan, nek je Bog na pomoći toj njegovoj djevojci.
Majka mu je jako sebična osoba, da nije rekla bi mu " Sine , ženi se, al' ne zaboravi ni da imaš majku
A ni on nije izgleda nije nešto previše samostalan, nek je Bog na pomoći toj njegovoj djevojci.
- ExNihilo
#11 Re: Strah od samoce
Jel postavljači ovakvih (intimnih) tema stvarno još uvijek misle da se, ukoliko budu pisali u trećem licu, neće skontati kako je riječ o njima.
-
Lounge Act
-
Great Cornholio
#13 Re: Strah od samoce
Dobro da ne stanujete u kućama, pa imaš avliju, pa cvijeće, pa te ona pita " Što si ovdje posadila ove kadifice, trebala si ovdje " ,a ti vakoenisa wrote: nisu sve svekrve groznemoja od mene zivi 20m u susjednoj zgradi i bas mi je super sto je tako blizu jer mi nikad nije problem za cuvanje djeteta, pogotovo ako nesto moram hitno obaviti, al zena je ekstra, prosla je svasta sa svojom svekrvom u zajednici i sad ne zeli da bude nimalo nalik na nju
Šalim se, moguće je da dobiješ normalnu svekrvu, ali roditelji u većini slučajeva, kad se miješaju u brak svoje djece, i iz dobrih namjera često znaju nešto "pokvariti" . Kad ne žive pod istim krovom teže dolaze u iskušenja da "usavršavaju i nadograđuju" brakove svoje "djece".
Znači, prevencija je najvažnija
-
gerberica
#14 Re: Strah od samoce
Taman sam svasta htjela da napisem ali odustah u zadnji tren. Nekada je pametnije ne reci nista, a kad skontam i nemam sta pametno reci kada su svekrIve u pitanju
. Sve su iste 
- frameni
#15 Re: Strah od samoce
gerberica wrote:Taman sam svasta htjela da napisem ali odustah u zadnji tren. Nekada je pametnije ne reci nista, a kad skontam i nemam sta pametno reci kada su svekrIve u pitanju. Sve su iste
Ama nisu...Neka bit ces i ti svekrva
-
gerberica
#16 Re: Strah od samoce
dva puta ako docekamframeni wrote:gerberica wrote:Taman sam svasta htjela da napisem ali odustah u zadnji tren. Nekada je pametnije ne reci nista, a kad skontam i nemam sta pametno reci kada su svekrIve u pitanju. Sve su iste
Ama nisu...Neka bit ces i ti svekrva
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#17 Re: Strah od samoce
Znas, treba to gledati i s vedrije strane, to znaci da je momak odgovoran, da pokusava pronaci kompromis..sto je jako lijepo.sposa0408 wrote:vanilla je u pravu i sve receno je na mjestu... ima dosta takvih muskaraca koji zaborave majku, ali on nije takav. Poznajem ga licno i tu nema dileme, a niti je moja sestra takva.
Samo trebaju s njegovom majkom porazgovarati, mozda je izvesti par puta van, malo joj vremena posvetiti, pokazati joj da dobija jos jednog clana porodice...da joj niko nece razoriti dom.
S obzirom da sam se svasta nagledala u zivotu, puno su mi drazi muskarci koji cijene i brinu za svoje majke nego oni drugi..
- Aleluja
#18 Re: Strah od samoce
...već na prvu mogu izjaviti da je on je emotivno zavistan od svoje mame ,u " braku" je sa njom tako da njemu druga žena u biti ne treba ...u jednom zdravom odnosu mama bi trebala biti srećna zbog sina i njegove djeve,a ne doživljavati njenu ljubav prema njemu kao oduzimanje njene prema sinu...neka ne traži bijedne izgovore tipa njemu teško ajme razapet između mame i djeve, da se razumijemo nema tu mjesta dvojbi, mama je jedno a djeva drugo, tako to u zdravom odnosu funkcioniše i tu nema mjesta ničijoj ugroženosti...neka radi šta hoće ali on mami ako za svojih koliko već ima godina nije ukazao na neke stvari neće ni sada, ta djeva će ispaštati osim ako je mazohista neka se upusti u avanturu sa njima ili neka podvuče crtu i svako svojim tokom, jer svako zaslužuje zdrav i normalan odnos, opet sve je stvar izbora!