LJudi moji kokuzluk zavladao, narod kupuje najjeftiniji ugalj - kako ćemo preživjeti još jednu zimu. Ne prizivam još snijeg, ali eto objavljen ovaj tekst pa onako da nas pripremim. A političari ništa ne rade da pojeftini plin da narod toliko ne loži najeftiniij i najzagađujući ugalj.NAJZAGAĐENIJI GRADOVI NA ZEMLJI Peking prvi u svijetu, a Sarajevo u Europi! Na listi i Zagreb
Autor: Portal Jutarnji.hr
Objavljeno: 19.01.2013
Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako izloženost zagađenim česticama povećava rizik od mnogih kroničnih i akutnih problema dišnog sustava kod djece i odraslih. Podaci SZO-a kažu da se sa smanjenjem čestica (PM10) sa 70 na 20 mikrograma po kubnom metru, smrti povezane s kvalitetom zraka mogu smanjiti za čak 15 posto.
Od europskih gradova najzagađenije je Sarajevo, koje je na mapi zagađenja objavljenoj na britanskom Guardianu označen sa crvenom bojom, što znači kako ima godišnju koncentraciju loših nepovoljnih čestica (PM10) veću od 372 mikrograma po kubnom metru.
Zagreb je na karti označen sa žutom bojom koja označava do 50 mikrograma čestica po kubnom metru, što znači da je manje zagađen od Sarajeva.
Veći dio Europe označen je sa žutom i zelenom bojom što znači da se radi o relativno čistom zraku.
Ljubičaste točke, koje označavaju koncentraciju PM10 do 100 mjernih jedinica zagađenosti, od većih gradova na Balkanu i jugiistočnoj Europi, imaju Skoplje i Tetovo u Makedoniji, dok u gradove označene s rozom bojom, odnosno oni koji imaju koncentraciju do 75 jedinica spadaju Sofija, Plovdiv, Bitolj, Veles, Solun, Temišvar, Krakov.
MAPA ZAGAĐENOSTI
http://www.theguardian.com/news/datablo ... f-comments
Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
- rimac
#1 Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
-
made_in_sarajevo
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
razgovarajući s martinom taisom saznao sam da su najveći problem obiteljska ložišta i kotlina u kojoj nema vjetra
jbg tako nam grah pao
dok recimo u drugim gradovima nema problema zbog jakog vjetra
jbg tako nam grah pao
-
dede merdzane
#4 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
Pa zato je i uveden plin u grad da se smanji zagadjenost. A onda povecaju cijenu plina i naravno da ce se raja grijati na ugalj.
Moze li neko izracunati koliki bi bili troskovi subvencioniranja plina kako bi njegova cijena po stanovnistvo bila niza od cijene uglja?
Moze li neko izracunati koliki bi bili troskovi subvencioniranja plina kako bi njegova cijena po stanovnistvo bila niza od cijene uglja?
- sema911s
#5 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
kako god veliki broj ljudi se nebi odlucio na ugradnju plina,.,jer jos uvjek neki nevjeruju tom nacinu grijanja,.,.,
ja sam se tako rijesio punice ugradili plinsko grijanje a nju strah plina,.,i od tada mi ne dolazi,.,
a riojesenje za smog kazu neki tunel bi da probiju,.,pa neke puhalice da postave
ja sam se tako rijesio punice ugradili plinsko grijanje a nju strah plina,.,i od tada mi ne dolazi,.,
a riojesenje za smog kazu neki tunel bi da probiju,.,pa neke puhalice da postave
- uglavnomja
#6 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
stara prica, da se probusi Ivan, pa em ce biti vjetra, em ce doci mediteranska klima
ima jos jedan zagadjivac, tipican bosnjo voli dizela, kao da prelazi 100 hiljada godisnje
, a ne 10, i to stani kreni. a i godista tih dizela su takva
da se na zapadu vise ne mogu voziti jer se osiguranje odredjuje na osnovu kolicine co2 i ostalih otrova.
ima jos jedan zagadjivac, tipican bosnjo voli dizela, kao da prelazi 100 hiljada godisnje
- akcid
#7 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
Zato jer taj vjetar puše sa zapadne strane prema istoku, prema Sarajevu. Sa sarajevske zapadne strane donosi još zagađenog vazduha koji se ovdje zadržava.Black swan wrote:razgovarajući s martinom taisom saznao sam da su najveći problem obiteljska ložišta i kotlina u kojoj nema vjetra...jbg tako nam grah pao
- Hemera
#8 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
sta tajs misli o objektima visokim da li i oni smetaju protoku vazduha u pojedinim djelovima grada?Black swan wrote:razgovarajući s martinom taisom saznao sam da su najveći problem obiteljska ložišta i kotlina u kojoj nema vjetra
jbg tako nam grah pao
sto se tice lozista i sl.to je vec odavno pozano loze sta im je pod ruku
bicemo gori od zenice,ustvari vec smo
- starii
#9 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
Svakim danom sve veći broj domaćinstava koji se griju na drva i ugalj
Posljednjih godina u Sarajevu i ostalim mjestima u FBiH je povećan broj domaćinstava koja se zagrijavaju na ugalj i drva. To je rezultat poskupljenja prirodnog gasa i struje iz godine u godinu i nesigurnosti da li će i kada biti prekinuta isporuka gasa.
FOTO: Arhiv
Piše: FENA
U firmi Drvosječa d.o.o. Sarajevo koja se bavi veleprodajom i maloprodajom uglja i ogrjevnog drveta kazali su Agenciji Fena da prodaja ide odlično tokom cijele godine, a posebno uoči sezone grijanja.
Kako kažu, od njihovih vjernih i dugogodišnjih kupaca dobivaju informacije da i njihovi prijatelji i komšije sve više prelaze na korištenje drva i uglja kao energenata za grijanje.
"S obzirom na to da posjedujemo bazu podataka naših kupaca, možemo vam reći da u posljednje dvije godine imamo jako puno novih kupaca, koji su ranije koristili neke od ostalih energenata za grijanje, a odnedavno su se odlučili za korištenje drva i uglja. Najveća potražnja za drvima i ugljem jeste u ljetnim mjesecima, mada posljednje dvije godine ljudi kupuju drva i ugalj tokom cijele godine", kazala je Emina Šehović, PR firme Drvosječa.
Ona smatra da je to rezultat poskupljenja gasa i struje iz godine u godinu i nesigurnosti da li će konstantno biti gasa za zagrijavanje domaćinstava.
"Uslijed promjene cijena robe na tržištu i dinamike isporuke naših dobavljača nismo u stanju tokom cijele godine imati istu cijenu za naše cijenjene kupce. Isto tako jedan od razloga promjenjivosti cijene tokom godine jeste i nelojalna konkurencija, ali ističemo da imamo posebne pogodnosti za penzionere. Osim bogate ponude ogrjevnog drveta i uglja Drvosječa d.o.o. jedina je firma iz te branše koja daje dokaz o vaganju za svaku isporuku uglja", kazala je Šehović.
Posljednjih godina u Sarajevu i ostalim mjestima u FBiH je povećan broj domaćinstava koja se zagrijavaju na ugalj i drva. To je rezultat poskupljenja prirodnog gasa i struje iz godine u godinu i nesigurnosti da li će i kada biti prekinuta isporuka gasa.
FOTO: Arhiv
Piše: FENA
U firmi Drvosječa d.o.o. Sarajevo koja se bavi veleprodajom i maloprodajom uglja i ogrjevnog drveta kazali su Agenciji Fena da prodaja ide odlično tokom cijele godine, a posebno uoči sezone grijanja.
Kako kažu, od njihovih vjernih i dugogodišnjih kupaca dobivaju informacije da i njihovi prijatelji i komšije sve više prelaze na korištenje drva i uglja kao energenata za grijanje.
"S obzirom na to da posjedujemo bazu podataka naših kupaca, možemo vam reći da u posljednje dvije godine imamo jako puno novih kupaca, koji su ranije koristili neke od ostalih energenata za grijanje, a odnedavno su se odlučili za korištenje drva i uglja. Najveća potražnja za drvima i ugljem jeste u ljetnim mjesecima, mada posljednje dvije godine ljudi kupuju drva i ugalj tokom cijele godine", kazala je Emina Šehović, PR firme Drvosječa.
Ona smatra da je to rezultat poskupljenja gasa i struje iz godine u godinu i nesigurnosti da li će konstantno biti gasa za zagrijavanje domaćinstava.
"Uslijed promjene cijena robe na tržištu i dinamike isporuke naših dobavljača nismo u stanju tokom cijele godine imati istu cijenu za naše cijenjene kupce. Isto tako jedan od razloga promjenjivosti cijene tokom godine jeste i nelojalna konkurencija, ali ističemo da imamo posebne pogodnosti za penzionere. Osim bogate ponude ogrjevnog drveta i uglja Drvosječa d.o.o. jedina je firma iz te branše koja daje dokaz o vaganju za svaku isporuku uglja", kazala je Šehović.
- Skyfox
#10 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
meni je plin jedini izbor. Cijena je takva kakva je, ali na godisnjem nivou opet manje placam od osobe koja se grije na centralno s istom kvadraturom. Barem je tako bilo prosle zime
Grijem se koliko hocu i kad hocu, niko mi ne diktira kada ce mi ugasiti ili upaliti. Tokom ljetnih mjeseci dode po 10KM maksimalno, zimi ne prelazi 190...
- Truba
#11 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
vidiš nisam ga to pitaoHemera wrote:sta tajs misli o objektima visokim da li i oni smetaju protoku vazduha u pojedinim djelovima grada?Black swan wrote:razgovarajući s martinom taisom saznao sam da su najveći problem obiteljska ložišta i kotlina u kojoj nema vjetra
jbg tako nam grah pao
sto se tice lozista i sl.to je vec odavno pozano loze sta im je pod ruku
bicemo gori od zenice,ustvari vec smo
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#12 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
kad bi narod lozio ugalj bilo bi super...
iverica, guma, razna plastika ... a o kvaliteti ispušnih plinova na autima da ne govorim - za ovo smo sami krivi, jer je nemoguce pasti tehnicki na osnovu ispusnih gasova
iverica, guma, razna plastika ... a o kvaliteti ispušnih plinova na autima da ne govorim - za ovo smo sami krivi, jer je nemoguce pasti tehnicki na osnovu ispusnih gasova
- Truba
#13 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
ne valja ni ugalj... ako nema vjetra komšija uguši
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#14 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
preko zime u Mostar 
- rimac
#15 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
Kad je djeci raspust, pokupiti se i negdje u goste kod rodbine jedno mjesec dana.
- akcid
#16 Re: Strah od još jedne zime. SA najzagađeniji grad u Evropi
Bivša "država" je brinula o djeci gradnjom mnogih odmarališta i sličnih objekata, kako na Jadranu, tako i po planinama, i svake godine slala osnovce na 7-10 dnevne odmore i rekreaciju.rimac wrote:Kad je djeci raspust, pokupiti se i negdje u goste kod rodbine jedno mjesec dana.