STR-nekoliko nedoumica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
wendy

#1 STR-nekoliko nedoumica

Post by wendy »

Ako ima neko od iskusnih trgovaca ko bi mi mogao odgovoriti na par pitanja, bila bih veoma zahvalna...Radi se o tome da želim otvoriti trgovinu na malo u formi STR koja bi, između ostalog, prodavala i robu iz uvoza. u vezi toga imam par pitanja:

1) Po nekoj procjeni godišnji obrt ne bi bio iznad 50.000 te ne bih ulazila u sistem PDV-a. U skladu s tim da li sam ja dužna platiti ulazni PDV prilikom uvoza robe putem ovlaštenog uvoznika - špeditera? Ako ne, koji je način oslobađanja prilikom uvoza? Koji papir trebam imati?

2) Da li se pored trgovinske djelatnosti firma može registrovati na izradu određenih predmeta koji bi se onda našli u njenoj prodaji ili bar preradu (primjerice izrada unikatnog nakita..)

3) Kako funkcionišu, odnosno kako "pravdaju papirima" svoju djelatnost ove umjetničke galerije koje prodaju recimo unikatni nakit po gradu - ali prodaju nakit durgih proizvođača? Jednostavno ga ne prijave kao tuđi ili?

4) Kako bih ja mogla legalno otkupljivati takve proizvode sačinjenje u domaćoj radinosti i preprodavati ih u svojoj trgovini, kada mi osoba koja mi prodaje takvan proizvod ne može izdati račun.

Hvala unaprijed onima koji će pomoći :)
rekla-kazala

#2 Re: STR-nekoliko nedoumica

Post by rekla-kazala »

wendy wrote:Ako ima neko od iskusnih trgovaca ko bi mi mogao odgovoriti na par pitanja, bila bih veoma zahvalna...Radi se o tome da želim otvoriti trgovinu na malo u formi STR koja bi, između ostalog, prodavala i robu iz uvoza. u vezi toga imam par pitanja:

1) Po nekoj procjeni godišnji obrt ne bi bio iznad 50.000 te ne bih ulazila u sistem PDV-a. U skladu s tim da li sam ja dužna platiti ulazni PDV prilikom uvoza robe putem ovlaštenog uvoznika - špeditera? Ako ne, koji je način oslobađanja prilikom uvoza? Koji papir trebam imati?

2) Da li se pored trgovinske djelatnosti firma može registrovati na izradu određenih predmeta koji bi se onda našli u njenoj prodaji ili bar preradu (primjerice izrada unikatnog nakita..)

3) Kako funkcionišu, odnosno kako "pravdaju papirima" svoju djelatnost ove umjetničke galerije koje prodaju recimo unikatni nakit po gradu - ali prodaju nakit durgih proizvođača? Jednostavno ga ne prijave kao tuđi ili?

4) Kako bih ja mogla legalno otkupljivati takve proizvode sačinjenje u domaćoj radinosti i preprodavati ih u svojoj trgovini, kada mi osoba koja mi prodaje takvan proizvod ne može izdati račun.

Hvala unaprijed onima koji će pomoći :)
I ako nisi u sistemu PDV-a nisi oslobođena plaćanja PDV-a.
Dakle kod uvoza se plaćaju carina i PDV i nema tu povrata osim ako je uvoz radi izvoza. Ti si sa prometom manjim od 50.000 oslobođena plaćanja poreza na dodanu vrijednost a to je razlika između ulazne i izlazne cijene ili bolje rečeno između nabavne i prodajne.
Ako kupiš robu od neke veleprodaje u BiH isto tako će ti lijepo obračunati PDV .
Za ostala pitanja ćeš naći odgovor kod budućeg knjigovođe, nema tu ništa problematično da se sve regulisati.
Post Reply