STR i dalje na provjeri

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
GAU8

#176 Re: STR i dalje na provjeri

Post by GAU8 »

Hipatija wrote:... u tumačenju fizičke stvarnosti, želim očuvati prirodna shvatanja prostora i vremena koja stičemo prirodnim putem....

Ovdje lezi tvoj najveci problem.

Ljudska iliti homocentricna shvatanja fizicke stvarnosti su ovdje potpuno irelevantna.
Nase "prirodno" shvatanje stvarnosti se zavrsava sa Njutnovom mehanikom.

Istinsko ljudsko shvatanje STR je stoga nemoguce. Ili prihvati ili ne, svejedno. Fizicku stvarnost to ne mijenja.
Hipatija

#177 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

Ukazivanjem na to da svjetlost nema nikakvu posebnu i privilegovanu ulogu u opisu fizičke stvarnosti, u shvatanju fizičke stvarnosti, u tumačenju fizičke stvarnosti, želim očuvati prirodna shvatanja prostora i vremena koja stičemo prirodnim putem.
belfy

#178 Re: STR i dalje na provjeri

Post by belfy »

shvatanja prostora i vremena kakva ti navodis nikada ne bi objasnila kako covjek koji je sastavljen od atoma koji su 99% "prazni" ne moze proci kroz drugog covjeka.
sto se tice uloge svjetlosti ona je zbog svojih osobina uzeta kao referenca. ako ti mozes naci neku bolju referencu onda je ponudi. jer kako bi inace preslikao stvari iz jednog sistema u drugi ako nemas niti jedne reference. to je isto kada bi pokusao rijesiti bilo kakvu jednacinu bez ijedne poznate vrijednosti. uostalom, ako je c samo obicna brzina zasto sve daje jako cudne rezultate kada se u formule uvrsti v=c?
nadalje, ti kazes da je STR tacna, ali da Albert to pogresno tumaci. sta je u njoj uopste tacno ako izbacis diletaciju, kontrakciju i relativnost istodobnosti (koja direktno ovisi o c kao "posebnoj brzini")?

za kraj samo da jos spomenem ovaj tvoj odgovor meni:
Hipatija wrote:@belfy, sve sam ti objasnio (ovdje), ali ti ili nećeš da čitaš, ili "ne umiješ" to pročitati!
na datoj stranici nema objasnjenja za ono sto sam te pitao, ali neka bude da sam ja nepismen. ti samo obrati paznju na pitanja u mom prvom pasusu i daj mi odgovor na njih onda.
janje_

#179 Re: STR i dalje na provjeri

Post by janje_ »

belfy wrote: na datoj stranici nema objasnjenja za ono sto sam te pitao, ali neka bude da sam ja nepismen. ti samo obrati paznju na pitanja u mom prvom pasusu i daj mi odgovor na njih onda.

sace opet jedno tri dijagrama, pet linkova na dubiozne stranice pune gluposti i jedno 2-3 skenirane strance iz udzbenika za 7. razred.. ;)

i naravno, umjesto odgovora, bice nesto kao, pa ti ne znas da citas..
GAU8

#180 Re: STR i dalje na provjeri

Post by GAU8 »

Hipatija wrote:Ukazivanjem na to da svjetlost nema nikakvu posebnu i privilegovanu ulogu u opisu fizičke stvarnosti, u shvatanju fizičke stvarnosti, u tumačenju fizičke stvarnosti, želim očuvati prirodna shvatanja prostora i vremena koja stičemo prirodnim putem.
Da li citas ono sto sam upravo gore napisao?

Ne postoji nesto kao prirodno shvatanje prostora i vremena. Izgleda da nekome bas ne ide od ruke apstraktno razmisljanje.
Hipatija

#181 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

@GAU, dobro, ne postoji!
@janje, neće!
@belfy, ne razumijem te!
belfy

#182 Re: STR i dalje na provjeri

Post by belfy »

ti ovdje iznosis tvrdnje i tvoje je da ih branis. ako ti mi zadajemo probleme nasim pitanjima onda nije cudno da svi upuceniji u materiju jednostavno preskoce piskaranje ili odgovore da to jednostavno nije tacno.
to sto se ljutis i odgovaras na ovaj nacin je vec neprimjereno. meni prvom je takva reakcija pala na pamet nebrojeno puta, ali sam svaki put smireno odgovorio. cinjenica je da ovdje ipak pricas sa bosancima gdje se prije svega ocituje tvrda glava, kao i misljenje. ako se sa tim ne mozes nositi moraces uciti druge jezike...
Hipatija

#183 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

@belfy: Slažem se!
GAU8

#184 Re: STR i dalje na provjeri

Post by GAU8 »

Hipatija wrote:@GAU, dobro, ne postoji!
onda tvoja prica nema smisla.
Hipatija

#185 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

O čemu "priča nema smisla"?
GAU8

#186 Re: STR i dalje na provjeri

Post by GAU8 »

Hipatija wrote:O čemu "priča nema smisla"?
Tvoja prica o prirodnom poimanju prostora i vremena nema smisla.
Hipatija

#187 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

Da, priča o prirodnom poimanju prostora i vremena (sa tobom) gubi smisao, besmislena je.
Uostalom, ne želim pričati o tvom/mojem shvatanju prostora i vremena već o Ajnštajnovom poimanju sadržaja tih pojmova ( prostor i vrijeme):
Image
GAU8

#188 Re: STR i dalje na provjeri

Post by GAU8 »

Hipatija wrote:...
Uostalom, ne želim pričati o tvom/mojem shvatanju prostora i vremena već o Ajnštajnovom poimanju sadržaja tih pojmova ( prostor i vrijeme):...
Da bi na kraju opet rekao kako je jedino TVOJE shvatanje tih pojmova zapravo "ispravno prirodno shvatanje fizicke stvarnosti"

Sam sebe guras iz kontradiktornosti u kontradiktornost :)
Hipatija

#189 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

Ne samo moje, već bar 99% ljudi na svijetu! I prije 1905 bar 99,99999---% ljudi koji su pojmove prostora i vremena sticali prirodnim putem!
Shvatanje tih pojmova imao si i ti formirana prirodnim putem dok te nisu počeli učiti nečem drugom i drugačijem (neprirodnom shvatanju prostora i vremena zasnovanim na Ajnštajnovom pogrešnom razmišljanju i zaključivanju).
GAU8

#190 Re: STR i dalje na provjeri

Post by GAU8 »

Hipatija wrote:Ne samo moje, već bar 99% ljudi na svijetu! I prije 1905 bar 99,99999---% ljudi koji su pojmove prostora i vremena sticali prirodnim putem!
Shvatanje tih pojmova imao si i ti formirana prirodnim putem dok te nisu počeli učiti nečem drugom i drugačijem (neprirodnom shvatanju prostora i vremena zasnovanim na Ajnštajnovom pogrešnom razmišljanju i zaključivanju).
Da, samo ima tu jedan "mali" problem.
Mi "prirodno" ne putujemo brzinama bliskim brzini svjetlosti niti "prirodno" manipulišemo / susrećemo se sa konkretnim objektima koji to čine, tako da ne možemo "prirodno" shvatiti relativističke fenomene.

Iz toga proizlazi pomalo egocentrično i smiješno ponašanje pojedinaca, kao u ovom primjeru:
"Ja lično nikad nisam vidio niti osjetio da vrijeme usporava odn. da se dužina tijela smanjuje, dakle Einstein debil nema pojma, garant je bio na LSD-u".

Međutim, ako formula kaže dužina se skraćuje, vrijeme usporava, možemo samo da vjerujemo ili ne vjerujemo da je tako.
Nasa intuicija i naša čula tu nemaju šta da traže.
Hipatija

#191 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

GAU8 wrote:
Međutim, ako formula kaže dužina se skraćuje, vrijeme usporava, možemo samo da vjerujemo ili ne vjerujemo da je tako.
Na "mali problem" dodaj još jedan "mali problem":Ne kaže to formula već to kaže Albert Ajnštajn (pogrešno tumačeći smisao formule i dajući joj smisao svojim govornim izjavama koji ona nema u fizičkoj stvarnosti).
belfy

#192 Re: STR i dalje na provjeri

Post by belfy »

Hipatija wrote:Ne samo moje, već bar 99% ljudi na svijetu! I prije 1905 bar 99,99999---% ljudi koji su pojmove prostora i vremena sticali prirodnim putem!
ovaj prvi argument zvuci kao: "Kisik je otkriven 1773, nije poznato kako su ljudi disali prije toga." to vidjenje 99% ili 99,9999...% ljudi uopste ne mora da bude tacno. Kopernik je jako lijep primjer, kao i dosta drugih naucnika.
koliko god ljudi neke stvari ne mogu dokuciti, to ih ne cini nista manje tacnim. evo, recimo, dualnost svjetlosti. kako nekom svesti na racionalno to da svjetlost putuje i kao cestica i kao talas istovremeno (ista stvar vrijedi i za elektron za sto imamo i onaj fini eksperiment sa dva proreza).
hipatija, prihvatas li ti da je svjetlost dualne prirode i kako bi to objasnio djetetu prvog razreda osnovne skole?
GAU8

#193 Re: STR i dalje na provjeri

Post by GAU8 »

Hipatija wrote:
GAU8 wrote:
Na "mali problem" dodaj još jedan "mali problem":Ne kaže to formula već to kaže Albert Ajnštajn (pogrešno tumačeći smisao formule i dajući joj smisao svojim govornim izjavama koji ona nema u fizičkoj stvarnosti).
A ti si vidio da nije tako???!? Ono: sjeo na voz ubrzavao, ubrzavao... i skontao da Einstein (i ostatak svijeta) veze nema :P :P :P
janje_

#194 Re: STR i dalje na provjeri

Post by janje_ »

GAU8 wrote:A ti si vidio da nije tako???!? Ono: sjeo na voz ubrzavao, ubrzavao... i skontao da Einstein (i ostatak svijeta) veze nema :P :P :P
naravno, sta si ti mislio.. jos spreco, genijalac kakav jeste, kupio i povratnu kartu, pa nam sad prico kako je bilo "tamo".. ;)
Hipatija

#195 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

Ne ja, nego Ajnštajn je "putovao", "putovao" pa nam ispričao kako mu je bilo ( ali zaboravio na povratnu kartu, pa ga jedan obični mali neutrino ostavio u toj "nedođiji").
GAU8

#196 Re: STR i dalje na provjeri

Post by GAU8 »

Hipatija wrote:Ne ja, nego Ajnštajn je "putovao", "putovao" pa nam ispričao kako mu je bilo ( ali zaboravio na povratnu kartu, pa ga jedan obični mali neutrino ostavio u toj "nedođiji").
Hajde nam objasni zasto tvrdis da su pogrešni, ili falsifikovani svi eksperimenti koji potvrdjuju diletaciju vremena.
janje_

#197 Re: STR i dalje na provjeri

Post by janje_ »

GAU8 wrote:Hajde nam objasni zasto tvrdis da su pogrešni, ili falsifikovani svi eksperimenti koji potvrdjuju diletaciju vremena.
sace jedna formula jedan dijagram i objasnjeno.. voila.. ;)
Hipatija

#198 Re: STR i dalje na provjeri

Post by Hipatija »

@janje: Neće!
@Gau: Zato što vrijeme nije žvaka ni lastiš (pa da ga možeš oblikovati po želji)! Možeš samo produžiti/skratiti trajanje neke promjene! Ni jedan eksperiment ne potvrđuje ni dilataciju vremena ni kontrakciju dužine!
GAU8

#199 Re: STR i dalje na provjeri

Post by GAU8 »

janje_ wrote:
GAU8 wrote:Hajde nam objasni zasto tvrdis da su pogrešni, ili falsifikovani svi eksperimenti koji potvrdjuju diletaciju vremena.
sace jedna formula jedan dijagram i objasnjeno.. voila.. ;)
Moze se sa Sprecom ovako po cijeli dan... :D Dobra zabava za njega a dobro i nama, bar se osjecamo pametno :P
GAU8

#200 Re: STR i dalje na provjeri

Post by GAU8 »

Hipatija wrote:@janje: Neće!
@Gau: Zato što vrijeme nije žvaka ni lastiš (pa da ga možeš oblikovati po želji)! Možeš samo produžiti/skratiti trajanje neke promjene! Ni jedan eksperiment ne potvrđuje ni dilataciju vremena ni kontrakciju dužine!
A kako mozes biti 100% siguran da vremenska diletacija ne postoji???
Samo to reci. Kako si to zakljucio. No nemoj molim te opet o prirodnom shvatanju prostora i vremena.
Post Reply