Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dale cooper

#301 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dale cooper »

FreakyStyley wrote:
dale cooper wrote: Samo što ovi drugi izgradiše solidnu karijeru.
Pa istina, a i postadose odlican bend u medjuvremenu. Odnosno to su jos od prvog albuma, mada su od tad mozda imali par fula. Sa AM su bas iskocili iz tih, uslovno receno, indie okvira i bas ce bit interesantno na sta ce im iduci album licit. Nikad oni nisu bjezali od toga da su na njih uticali The Libertines i The Strokes, kao na Libertinese Oasis, a na Oasis The Stone Roses itd. :D Postoji neki kontinuitet u britanskoj muzici, barem kad se radi o bendovima.

Od citave te neke generacije, Kasabian mi je pomalo razocarenje. Jos uvijek mi je nesto najbolje sto su uradili njihov prvi album. Tekstovi su im vecinom uzasni.
Da, dobar su bend Arctic Monkeys. Alex Turner je od "mladog Paul Wellera" kako su ga na početku zvali izrastao
u solidnog autora. Kasabian mi je uvijek bio kita od benda (izvini dezurni :mrgreen: ). Loša kopija Primal Screama
i još pokojeg benda iz Madchester ere.
dale cooper

#302 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:
Već sam spomenuo ali iskreno mislim da je debi album The Libertinesa bio odličan. I njima se desila slična
stvar ko' sa Stone Rosesima. Izgubili su sav momentum i podršku medija i fanova, samo iz malo drugačijih
razloga. Najviše zbog Dohertijeve ovisnosti što je uzrokovalo i lošu komunikaciju sa ostalima u bendu
kao i zbog nefokusiranosti kojoj su opet razlog opijati. Imao je Doherty ogroman potencijal. Sad čini
mi se pravi pjesme isključivo pod svojim uslovima, nema više iluzija o nekom većem uspjehu. Možda je
to i najiskrenije od njega. Možda će to dovesti do kakvog malog klasika u budućnosti. Ko zna...
Ja se iskreno nadam da nece. Pricao je nekad o tom, konkretno o nastupima, da mu je publika bila predaleko, da ne zeli izaci na binu i pred sve te ljude, al eto, to mu je posao uostalom bio. Prica se obicno zavrsavala da u po pjesme leze na pod i zapali i slicne gluposti. Kad je poceo sam svirati, manji gigovi, prica sa publikom, sudeci po snimcima i eto nekom mom ukusu puno, puno bolje. Mislim, na nekim snimcima tu ima i stihova poput blejka i svaceg, i bilo bi mi zao da to propadne i da nemam sta slusati zarad nekog velikog komercijalnog uspjeha. Nedavno sam slusala neke izvedbe sa nekakvim argentinskim bendom la puta madre il nesta tako, i zanimljivo je.

Libertinisi su i sad tu, nesto stariji, podjednako budalasti, al se primjeti razlika kad pete radi sam. Jednostavno, sa ljudima i vecom publikom je cirkuski klovn, sam i sa manjom publikom je umjetnik. Kojeg ja rado slusam.

Mozda je glupo sto kazem da se nadam da nikad nece dozivjeti neke vece uspjehe, al realno, najbolje je.
Pod klasikom ne mislim nužno na veći komercijalni uspjeh, nego na neku cjelokupno snažnu i kvalitetnu kolekciju pjesama.
Niemand

#303 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by Niemand »

FreakyStyley wrote:
Ne znam uopste otkud ti to da ga vecina ne voli? Cijenjen je Doherty kao singer-songwriter(druga stvar je sto su ga Britanski tabloidi razapinjali) mada je poprilicno anoniman van Britanije, al eto. I Libertinesi su dosta uticajan bend, da nije njih bilo vjerovatno ne bi bilo ni Arctic Monkeysa npr.
Vecina njihovih nekadasnjih fanova je danas odrasla pa je to ono kao-jao sta sam nekad slusao, kad je izisao novi album pred kraj godine, kritike nisu bile uopce lose, cak i iznenadjujuce pozitivne, i onda skrolas na komenatare i osjetis atmosferu kliksa. :D

Ne znam jel do tabloida, al zapravo vecina komentara se slaze s tobom-precjenjeno.

Stoga i kontam da mozda i jes smece, ne znam kao sto rekoh, nisam fkt mjerilo neko, al meni drage pjesme. Sta cu.
Better Man

#304 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by Better Man »

dale cooper wrote:
Better Man wrote:
dale cooper wrote:Ko bi vama bio na spisku želja da dođe svirati kod nas? :) Meni onako na prvu padaju na pamet
Radiohead, Nick Cave i My Bloody Valentine. Od ovih elektronaca bi recimo volio čuti Aphexa,
Autechre i Boards Of Canada. Od ovih legendi Kate Bush i Dylana. Jebiga, sad će me zaboliti glava
od kontanja. :| :D
Pored Radioheada, Nick Cavea i My Bloody Valentine što si spomenuo, volio bih vidjeti Mogwai, The Belle And Sebastian, Primal Scream, Dinosaur Jr., Marka Lanegana, Portishead, Mudhoney, Soundgarden, Manic Street Preachers, Ash, Nine Inch Nails, The Flaming Lips, The Smashing Pumkins i naravno obzirom da Sonic Youth više ne postoji, volio bih vidjeti Lee Ranalda i Thurston Moora sa svojm bendovima i naravno Kim Gordon.
Fina lista. :thumbup: :) Ovo bi bio dobar line-up za kakvog festivala. :-D
Da. Ovdje sam naveo isključivo one bendove i soliste koje nisam gledao uživo.
FreakyStyley

#305 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by FreakyStyley »

Niemand wrote: Vecina njihovih nekadasnjih fanova je danas odrasla pa je to ono kao-jao sta sam nekad slusao, kad je izisao novi album pred kraj godine, kritike nisu bile uopce lose, cak i iznenadjujuce pozitivne, i onda skrolas na komenatare i osjetis atmosferu kliksa. :D

Ne znam jel do tabloida, al zapravo vecina komentara se slaze s tobom-precjenjeno.

Stoga i kontam da mozda i jes smece, ne znam kao sto rekoh, nisam fkt mjerilo neko, al meni drage pjesme. Sta cu.
Ne znam zasto da se opterecujes time uopste, tebi je nesto dobro ili nije, kao da sta drugi misle ikakve veze ima s tobom. Pusti hipstere superiornog muzickog ukusa sa Pitchforka i slicno.
Better Man

#306 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by Better Man »

dale cooper wrote:
FreakyStyley wrote:
dale cooper wrote: Samo što ovi drugi izgradiše solidnu karijeru.
Pa istina, a i postadose odlican bend u medjuvremenu. Odnosno to su jos od prvog albuma, mada su od tad mozda imali par fula. Sa AM su bas iskocili iz tih, uslovno receno, indie okvira i bas ce bit interesantno na sta ce im iduci album licit. Nikad oni nisu bjezali od toga da su na njih uticali The Libertines i The Strokes, kao na Libertinese Oasis, a na Oasis The Stone Roses itd. :D Postoji neki kontinuitet u britanskoj muzici, barem kad se radi o bendovima.

Od citave te neke generacije, Kasabian mi je pomalo razocarenje. Jos uvijek mi je nesto najbolje sto su uradili njihov prvi album. Tekstovi su im vecinom uzasni.
Da, dobar su bend Arctic Monkeys. Alex Turner je od "mladog Paul Wellera" kako su ga na početku zvali izrastao
u solidnog autora. Kasabian mi je uvijek bio kita od benda (izvini dezurni :mrgreen: ). Loša kopija Primal Screama
Primal Scream su jedinstveni i svako ko je pokušao da lići na njih je bio blijeda kopija. Škotska je zaista dala velikih bendova osim Primal Screama.
Niemand

#307 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by Niemand »

dale cooper wrote:
Pod klasikom ne mislim nužno na veći komercijalni uspjeh, nego na neku cjelokupno snažnu i kvalitetnu kolekciju pjesama.
Pa i to je malo problematicno, naime, ima on vec dosta pjesama koje nisu objavljene a vec godinama ih pjeva kad nastupa i snimici su na jutujubu, i problem je sto on iz nekog razloga zeli da te pjesme budu i zvanicno objavljene i onda i publika i kriticari mu to cesto prebace, tipa-nema vise inspiracije, vec vidjeno sve i tako to. A zapravo bi trebao objavljivati pjesme koje nije izvodio a te starije nekad sakupiti kasnije pa objaviti. Na ovom novom albumu vec ima novih pjesma, a za dalje, neam pojma. Meni nije toliko ni bitno. Imam dovoljno vec sad, sve ostalo je plus. :)
FreakyStyley

#308 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by FreakyStyley »

dale cooper wrote: Da, dobar su bend Arctic Monkeys. Alex Turner je od "mladog Paul Wellera" kako su ga na početku zvali izrastao
Alex Turner je najbolji autor svoje generacije, bar po meni. Tekstovi su mu pogotovo odlicni, samo sto je prerastao tu Sheffieldsku lad fazu pub poezije, sto nekima smeta.

Kasabianov prvi album mi je bio dobar, od ostalih se moze sastavit jedan OK album, kad bi se sabrale najbolje pjesme. Otprilike. Bezveze pokusavaju da furaju neki Oasisov bravardo uz taj Madchester-electro zvuk, a ne stoji im jednostavno.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#309 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by pici »

ima mjesta na skakavcu
dale cooper

#310 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dale cooper »

Niemand wrote:
dale cooper wrote:
Pa i to je malo problematicno, naime, ima on vec dosta pjesama koje nisu objavljene a vec godinama ih pjeva kad nastupa i snimici su na jutujubu, i problem je sto on iz nekog razloga zeli da te pjesme budu i zvanicno objavljene i onda i publika i kriticari mu to cesto prebace, tipa-nema vise inspiracije, vec vidjeno sve i tako to. A zapravo bi trebao objavljivati pjesme koje nije izvodio a te starije nekad sakupiti kasnije pa objaviti. Na ovom novom albumu vec ima novih pjesma, a za dalje, neam pojma. Meni nije toliko ni bitno. Imam dovoljno vec sad, sve ostalo je plus. :)
Ti si ono baš vjeran fan, pratiš ga, znaš i slušaš i te neobjavljene pjesme. Ako je Dohertyu uspjelo da okupi pa
makar i nekolicinu takvih fanova onda mora da radi nešto dobro. Komercijalan uspjeh svakako ne bi trebalo
da bude neko mjerilo kvalitete.
dezurni_ucenik

#311 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:

Kasabian mi je uvijek bio kita od benda (izvini dezurni :mrgreen: ). Loša kopija Primal Screama

:-)
dale cooper

#312 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dale cooper »

FreakyStyley wrote:
dale cooper wrote: Da, dobar su bend Arctic Monkeys. Alex Turner je od "mladog Paul Wellera" kako su ga na početku zvali izrastao
Alex Turner je najbolji autor svoje generacije, bar po meni. Tekstovi su mu pogotovo odlicni, samo sto je prerastao tu Sheffieldsku lad fazu pub poezije, sto nekima smeta.

Kasabianov prvi album mi je bio dobar, od ostalih se moze sastavit jedan OK album, kad bi se sabrale najbolje pjesme. Otprilike. Bezveze pokusavaju da furaju neki Oasisov bravardo uz taj Madchester-electro zvuk, a ne stoji im jednostavno.
Slažem se. A i u toj lad fazi je bio bolji od većine svojih suvremenika. Prvi album je svjedočanstvo tome.
dezurni_ucenik

#313 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dezurni_ucenik »

E da je vidjeti Rage Against The Machine da se opet skupe. Moze i ona lazna verzija u vidu Prophets Of Rage kao neka utjesna nagrada. :-)
Niemand

#314 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by Niemand »

FreakyStyley wrote:
Ne znam zasto da se opterecujes time uopste, tebi je nesto dobro ili nije, kao da sta drugi misle ikakve veze ima s tobom. Pusti hipstere superiornog muzickog ukusa sa Pitchforka i slicno.
Well, procitaj temu.. :D U manjini si. :D

Ne kontam bas kako i kad nesto postaje dobro bez upitnika, sta je uopce univerzalno dobra muzika i sta su mjerila, a ljudi vole to cuveno-nemas ti pojma i slusas smece. Ako unaprijed najavim da je mozda smece, al meni drago smece, kontam nece me niko peglati tolko. :D

Ljudi ne shvataju da npr neko poput mene nece nikad dobiti priliku da upozna i tu neku dobru muziku ako odma pocnu gundjati i vikati nemas ti pojma. Vec ono, upoznati i nas sa nekim pjesmama. Al eto, dale nije takav, kao ni omadavn, pa sam od njih cula mLogo lijepih stvari. :thumbup:
dale cooper

#315 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:
dale cooper wrote:

Kasabian mi je uvijek bio kita od benda (izvini dezurni :mrgreen: ). Loša kopija Primal Screama

Uvijek ćemo imati Aphexa. :kiss: :D
dezurni_ucenik

#316 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
dezurni_ucenik wrote:
dale cooper wrote:

Uvijek ćemo imati Aphexa. :kiss: :D
A inace cudno mi je da nikad ga nisu zvali u BG i ZG ili Ljubljanu.
FreakyStyley

#317 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by FreakyStyley »

dale cooper wrote: Slažem se. A i u toj lad fazi je bio bolji od većine svojih suvremenika. Prvi album je svjedočanstvo tome.
Upravo. Whatever People Say I Am...je fantastican youth culture album koji je obiljezio citavu generaciju i vjerovatno ce ostati nesto sto ce ljudi u odredjenim godinama (a i "sire") slusat. Nesto kao Definitely Maybe recimo.

I onaj solo soundtrack za Submarine mu je dobar, pa i ono sto s Milesom Kaneom radi u TLSP, mada nisam ovaj njihov novi album poslusao jos. Ne znam kakav je.
Niemand

#318 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by Niemand »

dale cooper wrote:
Ti si ono baš vjeran fan, pratiš ga, znaš i slušaš i te neobjavljene pjesme. Ako je Dohertyu uspjelo da okupi pa
makar i nekolicinu takvih fanova onda mora da radi nešto dobro. Komercijalan uspjeh svakako ne bi trebalo
da bude neko mjerilo kvalitete.
:kakoste:
dale cooper

#319 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dale cooper »

dezurni_ucenik wrote:
Pa godinama nije bio aktivan, čak ni po koncertima. Tek tu i tamo pokoji dj nastup. Sad ga je
opet krenulo, moguće da dođe negdje bliže nama.
dale cooper

#320 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dale cooper »

FreakyStyley wrote:
dale cooper wrote: Slažem se. A i u toj lad fazi je bio bolji od većine svojih suvremenika. Prvi album je svjedočanstvo tome.
Upravo. Whatever People Say I Am...je fantastican youth culture album koji je obiljezio citavu generaciju i vjerovatno ce ostati nesto sto ce ljudi u odredjenim godinama (a i "sire") slusat. Nesto kao Definitely Maybe recimo.

I onaj solo soundtrack za Submarine mu je dobar, pa i ono sto s Milesom Kaneom radi u TLSP, mada nisam ovaj njihov novi album poslusao jos. Ne znam kakav je.
:thumbup: Biće ga zanimljivo pratiti dalje, jako je ambiciozan. :)
Brkooo

#321 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by Brkooo »

Pratim .... :D

FreakyStyley

#322 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by FreakyStyley »

Niemand wrote:
FreakyStyley wrote:

Ne kontam bas kako i kad nesto postaje dobro bez upitnika, sta je uopce univerzalno dobra muzika i sta su mjerila, a ljudi vole to cuveno-nemas ti pojma i slusas smece. Ako unaprijed najavim da je mozda smece, al meni drago smece, kontam nece me niko peglati tolko. :D

Ljudi ne shvataju da npr neko poput mene nece nikad dobiti priliku da upozna i tu neku dobru muziku ako odma pocnu gundjati i vikati nemas ti pojma. Vec ono, upoznati i nas sa nekim pjesmama. Al eto, dale nije takav, kao ni omadavn, pa sam od njih cula mLogo lijepih stvari. :thumbup:
Ja na to gledam ovako. Po meni je muzika subjektivna stvar tj. stvar ukusa vise nego icega drugog. Ipak, postoje stvari za koje se moze reci da su univerzalno "dobre" to jest, znacajne i bitne i stvari za koje se sa sigurnoscu moze reci da su smece.

Recimo, meni The Beatles vjerovatno nisu ni u top 20 najdrazih bendova, ali shvatam i priznajem njihov kvalitet i znacaj.

S druge strane, ne smatram ni svu pop muziku smecem, ali ne treba bjezati od cinjenice da je, ne znam, neko radiofonicno smece Zeljka Joksimovica samo smece i nista vise od toga.

Dakle, iako je muzika po meni jako subjektivna kategorija, treba da postoje barem nekakvi standardi i limiti i neke se stvari (pjesme, albumi) cak i u kontekstu toga za koga i kako su snimane jednostavno ne mogu biti priznate kao nesto dobro.
dezurni_ucenik

#323 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dezurni_ucenik »

Brkooo wrote:Pratim .... :D

Nadati se da ce ovo u maju da zagrmi na Kosevu :thumbup:
dezurni_ucenik

#324 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dezurni_ucenik »

dale cooper wrote:
dezurni_ucenik wrote:
Pa godinama nije bio aktivan, čak ni po koncertima. Tek tu i tamo pokoji dj nastup. Sad ga je
opet krenulo, moguće da dođe negdje bliže nama.

Mislio sam ranije. Pogotovo u Ljubljani, jer tamo nema ko nije dolazio jos od bivse Jugoslavije kad su im svirali od THhe Curea preko Skinny Puppyja do Siouxsie and Bansheesa.
dale cooper

#325 Re: Stonesi u Sarajevu? Novo poglavlje za kulturu Sarajeva?

Post by dale cooper »

FreakyStyley wrote:
Niemand wrote:
FreakyStyley wrote:

Ja na to gledam ovako. Po meni je muzika subjektivna stvar tj. stvar ukusa vise nego icega drugog. Ipak, postoje stvari za koje se moze reci da su univerzalno "dobre" to jest, znacajne i bitne i stvari za koje se sa sigurnoscu moze reci da su smece.

Recimo, meni The Beatles vjerovatno nisu ni u top 20 najdrazih bendova, ali shvatam i priznajem njihov kvalitet i znacaj.

S druge strane, ne smatram ni svu pop muziku smecem, ali ne treba bjezati od cinjenice da je, ne znam, neko radiofonicno smece Zeljka Joksimovica samo smece i nista vise od toga.

Dakle, iako je muzika po meni jako subjektivna kategorija, treba da postoje barem nekakvi standardi i limiti i neke se stvari (pjesme, albumi) cak i u kontekstu toga za koga i kako su snimane jednostavno ne mogu biti priznate kao nesto dobro.
Obično se tokom vremena (nekad manje, nekad više) stvori neki konsenzus između slušalaca i kritike o tim
univerzalno dobrim i lošim stvarima.
Post Reply