Stomatološki fakultet ili…?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#26 Re: Stomatološki fakultet ili…?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 19/11/2021 23:31
sime_cipol wrote: 19/11/2021 17:10
U Apotekama Sarajevo, osnovna plata mg. ph. je 1630 KM.
Pa eto nisam puno slagao za Apoteke Sarajevo, imaš tu još prevoz, topli obrok, bude naknada za minuli rad, tako da se može nabaciti 2000KM.
Za Bosnalijek - možda, ja znam prije 10-tak godina da su apoteke u manjim gradovima očajno tražili mag. farmacije - jer su ih zakonski morali imati, a nije ih bilo tada dovoljno po tim mjestima.

Sve u svemu, te visokoobrazovane medicinske struke (dr.med, dr.stom, mag.pharm) su trenutno u jako lošem položaju, a ti fakulteti su svakako u samom vrhu i po težini i dužini trajanja studija. Također kao što @sehohari reče - i na Zapadu nije ništa bolja situacija (u odnosu na ostale struke tamo, ne u odnosu na BiH). Za ove što se čude kako kasirka u Bingu može zaraditi više nego Dr.stom. - U Njemačkoj trenutno Dr.specijalista sa 10 god. staža ima jednaku platu kao Varilac sa 5 god staža.
Ne, tu nisi u pravu. Doktori medicine su sasvim druga priča.
Plata doktora u Sarajevu je (makar u državnom domu zdravlja) malo više od 2000 maraka, a u inostranstvu je masno plaćeno. Njemačka doktorima nudi minimalno 4500 eura mjesečno, a u drugim zemljama (Holandiji, Francuskoj) zna biti i dosta više.

Doktor stomatologije, farmacija i medicina su različiti fakulteti i različiti poslovi. To se mora zasebno gledati.
Ozimician

#27 Re: Stomatološki fakultet ili…?

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 19/11/2021 23:42
Ozimician wrote: 19/11/2021 23:31

Pa eto nisam puno slagao za Apoteke Sarajevo, imaš tu još prevoz, topli obrok, bude naknada za minuli rad, tako da se može nabaciti 2000KM.
Za Bosnalijek - možda, ja znam prije 10-tak godina da su apoteke u manjim gradovima očajno tražili mag. farmacije - jer su ih zakonski morali imati, a nije ih bilo tada dovoljno po tim mjestima.

Sve u svemu, te visokoobrazovane medicinske struke (dr.med, dr.stom, mag.pharm) su trenutno u jako lošem položaju, a ti fakulteti su svakako u samom vrhu i po težini i dužini trajanja studija. Također kao što @sehohari reče - i na Zapadu nije ništa bolja situacija (u odnosu na ostale struke tamo, ne u odnosu na BiH). Za ove što se čude kako kasirka u Bingu može zaraditi više nego Dr.stom. - U Njemačkoj trenutno Dr.specijalista sa 10 god. staža ima jednaku platu kao Varilac sa 5 god staža.
Plata doktora u Sarajevu je (makar u državnom domu zdravlja) malo više od 2000 maraka, a u inostranstvu je masno plaćeno. Njemačka doktorima nudi minimalno 4500 eura mjesečno, a u drugim zemljama (Holandiji, Francuskoj) zna biti i dosta više.

Doktor stomatologije, farmacija i medicina su različiti fakulteti i različiti poslovi. To se mora zasebno gledati.
Druže - radim kao doktor u Njemačkoj, a radio sam i u BiH 4 godine (i u privatnom i javnom sektoru) - 4500€ minimalno - jeste ali BRUTO ! (od toga odbij 40% i dobit ćeš netto). A o noćnoj mori birokratije bolje da ne počinjem, pisao sam već na drugoj temi.
PreWiBa

#28 Re: Stomatološki fakultet ili…?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 19/11/2021 23:52
sehohari wrote: 19/11/2021 23:42

Druže - radim kao doktor u Njemačkoj, a radio sam i u BiH 4 godine (i u privatnom i javnom sektoru) - 4500€ minimalno - jeste ali BRUTO ! (od toga odbij 40% i dobit ćeš netto). A o noćnoj mori birokratije bolje da ne počinjem, pisao sam već na drugoj temi.
I ja sam doktor medicine, i to sam i studirao u Njemačkoj. To nije istina. Ne znam, možda vas iz Bosne manje plačaju ili si negdje na istoku, ali da bilo koji doktor specijalista u Njemačkoj na ruke dobije nekih 2700 ili nešto ne stoji. To je možda prije 10-15 godina bilo tako, pogotovo ne sa manjkom doktora koji trenutno postoji.

Prema tarifi, odnosno dogovoru sindikata i klinika (a kod su doktori u pitanju svaka bolnica se drži te tabele), plata doktora specijaliste iznosi 6400, da bi u 4. godini dobio 7000, nakon 7 godina 7.400 i tkd.

Istina, ovo je brutto plata, što znači da doktor u prvoj godini na ruke dobije oko 4000 hiljade, ali na to (zavisno od bolnice i radnog vremena) idu još razne dodatne stvari poput noćnog rada, pa i tu zna biti koja stoja.

Kasnije, sa iskustvom se nakon par godina još može otvoriti i praksa, gdje je onda zarada (ali i rizik...) opet veća.

A ako i to ne valja, imaš, kao što rekoh, hrpu zemalja poput Holandije ili Francuske gdje ljekari znaju dobiti i znatno više, uz dosta bolje uslove rada. Imam komšiju u Bosni, ortopeda, koji je također dobio posao u arapskim zemljama i sada tamo dobija 20 hiljada eura (ovaj put netto...), plus plaćeni smještaj i sve ostalo. Doduše, valja se naviknuti na drugo podneblje, a za taj novac i očekuju dobro znanje.

Sve u svemu, iz perspektive finansija taj posao sigurno pruža puno. Opet, medicina se ne bi trebala studirati isključivo zbog finansijskih mogućnosti, jer za uslove rada, mukotrpno studiranje i tkd. sigurno postoje fakulteti koji se na kraju više isplate.
PreWiBa

#29 Re: Stomatološki fakultet ili…?

Post by PreWiBa »

dr_arsla wrote: 21/11/2021 00:43 Rodica radi kao mg. ph. u Njemačkoj. Početna plata joj je bila oko 3000. Kad je položila neki ispit gore, za koji joj je trebala godina otprilike, preko noći joj je plata skočila na 4000.
U apoteci ili u fabrici?
tindbe

#30 Re: Stomatološki fakultet ili…?

Post by tindbe »

Stomatologija u Sarajevu - 6 godina po 7.000KM.
Praksa tokom studija na minimumu.
Nakon završenog studija, obićeš cijelu državu uzduž i poprijeko u potrazi za poslom, vjeruj mi. To je, naravno, ukoliko nemaš stomatologe u porodici, pa da uletiš u dom zdravlja ili ordinaciju odmah po sticanju zvanja.
Privatne ordinacije te ne žele čak ni da im plaćaš što za njih radiš - bez pretjerivanja.
Pa eto, odvagaj da li je vrijedno vremena, novca i živaca.
Post Reply