Stomatolog za školsku djecu u KS-prema lokaciji škole!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
bumboo

#1 Stomatolog za školsku djecu u KS-prema lokaciji škole!

Post by bumboo »

Ponukana današnjim ponašanjem odgovornih u Domu zdravlja Saraj Polje, službi za stomatolosku zaštitu školske djece, odlučih otvoriti ovu temu. Dovela sam sina predveče jer ga je bolio zub, a privatna zubarica kod koje inače idemo je već zatvorila. Ljubazan stomatolog nas je primio i stavio lijek. Pitala sam kako možemo otvoriti karton da moj sin moze ponekad doći na kontrolu preventivno ili popraviti zub. Iskreno, ordinacija i doktor su skroz ok i kontam, što ću ići privatno kad mogu ponekad tu, živimo 200 m od doma zdravlja, a odgovara mi i radno vrijeme. Neljubazna sestra mi je odmah počela držati predavanje, uglavnom moze se tu prijaviti samo ako ide u neku od škola na području koje oni pokrivaju i pokaza mi spisak tih škola. Moj sin ide u školu koja nije na toj listi i nalazi se u drugoj općini. Pitam kakve veze ima škola, pa ne vodim ga iz škole zubaru... Navodim da imamo karton za primarnu zdr.zaštitu u istom domu zdravlja, nema logike da za stomatoloske usluge idemo 5 km dalje.Poslase me kod nekakve sefice koja je bila kategoricna u svom stavu: ne može ako se škola ne nalazi na njihovom spisku! Da apsurd bude veći, na spisku se nalaze 2 škole iz RS: Sveti Sava i Petar Petrović Njegoš! Znaci čak i djeca iz drugog entiteta mogu doći a mi koji živimo u komšiluku ne možemo! Zna li iko kojim propisom je regulirano ovakvo diskriminatorno ponašanje prema pacijentima? Kome se žaliti?
gnjev

#2 Re: Stomatolog za školsku djecu u KS-prema lokaciji škole!

Post by gnjev »

Jaranice gdje ti zivis , ja kad sam u osnovnu isao tako je bilo . A ima tome masAllah .
Naslovnica

#3 Re: Stomatolog za školsku djecu u KS-prema lokaciji škole!

Post by Naslovnica »

bumboo wrote:Ponukana današnjim ponašanjem odgovornih u Domu zdravlja Saraj Polje, službi za stomatolosku zaštitu školske djece, odlučih otvoriti ovu temu. Dovela sam sina predveče jer ga je bolio zub, a privatna zubarica kod koje inače idemo je već zatvorila. Ljubazan stomatolog nas je primio i stavio lijek. Pitala sam kako možemo otvoriti karton da moj sin moze ponekad doći na kontrolu preventivno ili popraviti zub. Iskreno, ordinacija i doktor su skroz ok i kontam, što ću ići privatno kad mogu ponekad tu, živimo 200 m od doma zdravlja, a odgovara mi i radno vrijeme. Neljubazna sestra mi je odmah počela držati predavanje, uglavnom moze se tu prijaviti samo ako ide u neku od škola na području koje oni pokrivaju i pokaza mi spisak tih škola. Moj sin ide u školu koja nije na toj listi i nalazi se u drugoj općini. Pitam kakve veze ima škola, pa ne vodim ga iz škole zubaru... Navodim da imamo karton za primarnu zdr.zaštitu u istom domu zdravlja, nema logike da za stomatoloske usluge idemo 5 km dalje.Poslase me kod nekakve sefice koja je bila kategoricna u svom stavu: ne može ako se škola ne nalazi na njihovom spisku! Da apsurd bude veći, na spisku se nalaze 2 škole iz RS: Sveti Sava i Petar Petrović Njegoš! Znaci čak i djeca iz drugog entiteta mogu doći a mi koji živimo u komšiluku ne možemo! Zna li iko kojim propisom je regulirano ovakvo diskriminatorno ponašanje prema pacijentima? Kome se žaliti?
A u koju školu ide vaše dijete ako nije tajna?! I šta su vam rekli, kojem DZ (stomatologu) pripadate? Gdje ste do sada vodili dijete kod pedijatra (u slučaju da jeste)?
bumboo

#4 Re: Stomatolog za školsku djecu u KS-prema lokaciji škole!

Post by bumboo »

Ne sumnjam da provode takvu praksu odavno ali to ne znači da je ista ispravna.
Ide u KŠC. Za pedijatra imamo karton u DZ Saraj Polje, dakle u istom gdje imamo prebivalište i gdje bi trebao imati i karton kod stomatologa.
Malo sam istraživala propise, ovo što rade je ne samo diskriminirajuće već i protuzakonito. Koga zanima, evo malo regulative:

- Čl. 6. Zakona o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata (Sl.novine FBIH br. 40/10) propisuje pravo na slobodan izbor kao jedno od osnovnih prava pacijenata;
- Čl. 19. st.2. Zakona o stomatološkoj djelatnosti (Sl.novine FBIH br. 37/12) propisuje da se "s ciljem dostupnosti stomatološke zaštite na primarnom nivou ona mora biti organizirana tako da je korisnicima dostupna u mjestu njihovog prebivališta".
- Pravilnik o načinu ostvarivanja prava na slobodan izbor doktora medicine i doktora stomatologije primarne zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo (Sl. novine KS br. 35/10) detaljno razrađuje pravo pacijenta na njegov slobodan izbor ljekara i stomatologa.

Obratila sam se pismeno, vidjećemo šta će mi odgovoriti.
Post Reply