Stomak i salo

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
blue flower

#1 Stomak i salo

Post by blue flower »

JA vec 10 mjeseci idem na fitness,na aerobik i pazi na zdravu ishranu....nije mi jasno zasto ne spada salo oko stomaka??????????????
mobsterc

#2 Re: STOMAK I SALO

Post by mobsterc »

Zato sto prvo odlazi novo salo pa onda staro. Ako je to salo oko stomaka prvo nastalo, zadnje ce otici...
alica.k

#3 Re: STOMAK I SALO

Post by alica.k »

kako tacno pazis na zdravu ishranu?
ja sam samo maksimalno iskljucila masnoce (ne mozes sve, naravno) i samo je spalo, bez ikakve vjezbe. ali ostalo je po bedrima.
ajmin

#4 Re: STOMAK I SALO

Post by ajmin »

ma samo ishrana i malo vishe jutarnje aktivnosti, prije unosa hrane u organizam. peace.
zvrzgana

#5 Re: STOMAK I SALO

Post by zvrzgana »

Mozda zavisi i "koje" je salo u pitanju. Ja sam to salo i stomak dobila kada sam pocela koristiti kontracepcijske pilule i koliko god trenirala i pazila na ishranu uvijek je bilo tu. Kada sam ih prestala koristiti - stomak polako poceo da se topi.
Ponovo uzimam pilule i stomak je ponovo tu... :roll:
nova_korisnica

#6 Re: STOMAK I SALO

Post by nova_korisnica »

haj kad neko skonta kako, neka objavi :))
nisi jedina (ako te to tjesi) koja muku muci sa tih par cm....sve drugo lahko sleti, ali stomak, guzza i bokovi....ne mozeeeeeeeeeeee
yellow cat

#7 Re: STOMAK I SALO

Post by yellow cat »

nova_korisnica wrote:haj kad neko skonta kako, neka objavi :))
nisi jedina (ako te to tjesi) koja muku muci sa tih par cm....sve drugo lahko sleti, ali stomak, guzza i bokovi....ne mozeeeeeeeeeeee
ma može, samo treba biti uporan i ne odustajati.
nova_korisnica

#8 Re: STOMAK I SALO

Post by nova_korisnica »

yellow cat wrote:
nova_korisnica wrote:haj kad neko skonta kako, neka objavi :))
ma može, samo treba biti uporan i ne odustajati.

kako, maco? kako?? :D bez zezze...
cat lover

#9 Re: STOMAK I SALO

Post by cat lover »

prijavljujem se na temu :D
yellow cat

#10 Re: STOMAK I SALO

Post by yellow cat »

samo trbušnjaci i pripaziti na prehranu...treba vremena, ali uspijeh je zagarantovan... mada, da vas utješim i ja imam jedan šlauf, ne da mi se vježbati... dojadilo. :-)
sabanss

#11 Re: STOMAK I SALO

Post by sabanss »

blue flower wrote:JA vec 10 mjeseci idem na fitness,na aerobik i pazi na zdravu ishranu....nije mi jasno zasto ne spada salo oko stomaka??????????????
Definisi sta ti je zdrava ishrana?

Definisi aktivnosti kod aerobika?

Kljuc postizanja niskog udjela masnog tkiva u organizmu uz ocuvanje zdravlja nije jedenje salata, znojenje u maratonskim treninzima i ispijanje enormnih kolicina vode. :D
cat lover

#12 Re: STOMAK I SALO

Post by cat lover »

interesuje me da li su urađeni neki konkretni testovi :?
sabanss

#13 Re: STOMAK I SALO

Post by sabanss »

cat lover wrote:interesuje me da li su urađeni neki konkretni testovi :?
Na cemu?
cat lover

#14 Re: STOMAK I SALO

Post by cat lover »

sabanss wrote:
Na cemu?
na masnom tkivu :?
illuminated

#15 Re: STOMAK I SALO

Post by illuminated »

meni je stomak isto bio slaba tacka, sad se krecem u pravcu plocica.

Mora se stvarno biti koncentrisan i paziti na strukturu ishrane.

Pa nekih mojih pravila koje ce ti pomoci:

1. vagaj se svako jutro. pisi na papir rezultate u jednu tabelu. to ce pomoci da zadrzis fokus i da pratis progres ili da sprijecis debljanje...

2. trcanje i ostale aerobne aktivnosti. to kako vidim radis.

3. vecera: proteini. iza 6,7 sati navece nema masti i ugljikohidrata. preporucujem proteinski shake, ribu....

4. cips, cokoloade i ostalo smece smanji na najmanju mogucu mjeru. kesica cipsa (mislim od 200g) ima 1000 kcal,
a to je odprilike sat i po jogginga!
Alkohol reduciraj tj ukini. jedna piva = jedan obrok!

5. pij karniten prije treninga. ima kupiti u DM-u. dodatak prehrani. pomaze sagorijevanje masnoca (metabolizam u cijelosti) popij prije treninga.

6. ciljane vjezbe za trbusnjake. na netu imas dovoljno resursa. preporucujem vjezbe s loptom. pitaj svog trenera.
radi 2-3 puta sedmicno samo trening za trbusnjake po 30-60 min. radi vjezbe za gornje, donje, i bocne trbusne...

u roku par mjeseci trebalo bi da osjetis dobre rezultate, tj da stomak nestane.
Last edited by illuminated on 15/04/2011 11:27, edited 1 time in total.
sabanss

#16 Re: STOMAK I SALO

Post by sabanss »

cat lover wrote:
sabanss wrote:
Na cemu?
na masnom tkivu :?
:?

Sad si me zbunio. Koja je svrha tih testova, sta bi se testiralo?
cat lover

#17 Re: STOMAK I SALO

Post by cat lover »

sabanss wrote: Sad si me zbunio. Koja je svrha tih testova, sta bi se testiralo?
utjecaj tjelovježbe na kvalitet masnog tkiva :?
Ma.Le.Na

#18 Re: STOMAK I SALO

Post by Ma.Le.Na »

sastav masnog tkiva...da se zna tacno odakle je doslo :razz:
kkbosna_90

#19 Re: STOMAK I SALO

Post by kkbosna_90 »

blue flower wrote:JA vec 10 mjeseci idem na fitness,na aerobik i pazi na zdravu ishranu....nije mi jasno zasto ne spada salo oko stomaka??????????????
Trcanje ujutro na prazan stomak, uz zdravu ishranu, uspjeh zagarantovan :thumbup:
gladna sam

#20 Re: STOMAK I SALO

Post by gladna sam »

kkbosna_90 wrote:
Trcanje ujutro na prazan stomak, uz zdravu ishranu, uspjeh zagarantovan :thumbup:
Trcanje trcanje i samo trcanje :D
Nema boljeg recepta :)
Last edited by gladna sam on 15/04/2011 11:49, edited 1 time in total.
cls

#21 Re: STOMAK I SALO

Post by cls »

ahahah e cuj trbusnjaci za salo na stomaku.....OMG.....epic fail......ko ja je to samo ubleha :D :D

kao prvo isto kao sto nemas uticaja gdje ce ti salo "nastaniti" na tijulu, tako i isto nemas uticaja odkle ce ti organizma "skinuti" isto, tako da ubijenjem sa trbusnjacima, svaki dan je epic fail, ko se razumije kako se misici formiraju bic jasno o cemu pricam, a evo da i pojasnim, ABS ili ti trbusnjaci su misici kao i svaki drugi, koliko im treba rada, toliko im treba i odmora, stim da su trbusnjaci najaktivniji misic na tijelu i trose najmanje energije pa ih je malo teze odmoriti.

E sada da razbijemo taj tvoj mit o salu :) nije bitno to sto se ti zdravo hranis, vec trebas da se naucis da se pravilo hranis zavisno od tvog cilja. Kazes imas salo na stomaku, tebi je to ruzna pojava, dok tvoj organizam to ljubomorno cuva, jer je to sva energija koju nisi potrosla. Sto znaci da bi izgubila salo moras smanjiti ugljikohidrate i to postepeno. Nije stvar u gubljenju, vecu u pripremi za gubljenje sala. Nikakve dijete ti ne trebaju jer te dijete sadrze sve ono sto je pogresno, i na kraju jednog dana opet moras poceti jesti,a svi znamo za YOYO efekat :D
Energija dobijena iz masnoce je duplo slabija od energije dobijene od ugljikohidrata. od ugljiko hidrata, riza se preporucuje, zitarice jer su to ugljikohidrati koji sporije gore pa je duzi izvor energije. Pazi na "tecne ugljikohidrate" tu najvise ljudi greske prave, kola i sva sranja sa secerom su jako losa, cijedjeni sok or tea bez secera naravno, kafa ako je bas moras piti smanji na 1-2 u toku dana (imam srece ne pijem kafu, a ne jedem slatko oko 3 godine )

Znaci 4-6 obroka svaki dan to ti treba da bi ti se ubrzao metabolizam, brzi metabolizam veca potrosnja energije(da bi dobila brzi metabolizam treba par mjeseci da se organizam navikne i prilagodi novom nacinu unosa hrane), smanjis unos ugljikohidrata(individualno ovdje se moras sama traziti jer svaki organizam je drugaciji), povecas unos proteina (po nekom pravilu 2g/1kg tvoje kilaze),vaga za hranu, dnevnik ishrane voditi(imas stranica kao FItday.com), redovna vjezba (kardio + tegovi sa jacim intezitetom), i pazi nemoj puno da smanjis masnocu u tijelu za djevojke/zene min. je 20% ispod, ako ispod odes dolazi do smanjenja lucenja estrogena sto ce ti uticati na tvoj redovni ciklus, kod muskaraca je to 9-10%(u Sarajevu nemas nigdje da ti to neko tacno izmjeri)
Normalno nemoj da zaboravis vitamine i minerale samo nemoj da se obazires na RDA jer dnevni preporucnena doza ne postoji jer svaki organizam je drugaciji tu mozes malo pojacati jer si sportski aktivna. Pazi na B vitamine jer su oni kao i C vitamini rastopljivi u vodi ali su osjetljivi na toplotu pa se u toku kuhanja hrane B vitamini skroz izgube tj. od 80-100% . Samo ishrana za salo i nikakvo ubijanje trbusnjacima, pravilno vjezbanje i strpljenje je potrebno i lagano ces doci na svoje. :D
sabanss

#22 Re: STOMAK I SALO

Post by sabanss »

Ma.Le.Na wrote:sastav masnog tkiva...da se zna tacno odakle je doslo :razz:
Kako bi se to moglo utvrditi? Ima li doktora na forumu da objasni mehanizam skladistenja masnoce u tijelu?
john smith

#23 Re: STOMAK I SALO

Post by john smith »

Ja sam za 2-3 mjeseca smrsao 20 kg. Nisam gladovao, nisam trenirao, zapravo nisam ni imao namjeru da smrsam. Smrsao sam zbog hormonskog poremecaja. Nesto u vezi stitne zljezde - nije radila kako treba. Kod zena je cest takav poremecaj s tim da je zenski poremecaj dijametralno suprotan. Kod mene je stitna zljijezda prozivodila previse hormona dok kod zena ta zljijezda luci premalo tog hormona. Zbog toga su zene sklone debljanju. Evo vam link sa kojeg mozete procitati vise o tome.

http://www.ordinacija.hr/budi-lijepa/mr ... debljanja/

Ako link ne bude radio, evo vam izvadak sa te stranice:

"Hipotireoza ili smanjena funkcija štitne žlijezde je stanje smanjenog stvaranja i izlučivanja hormona štitnjače. Stanje niže koncentracije hormona uzrokuje usporeno sagorijevanje našeg goriva „glukoze“ u stanicama, čime se usporavaju svi stanični procesi u organizmu (hipometabolizam)", tvrdi dr.med. otorinolaringolog Ante Škaro, čiju kolumnu "Štitna žlijezda pod pritiskom modernog vremena" možete čitati na portalu Ordinacija.hr.

Čak i usporeno funkcioniranje štitne žlijezde može uzrokovati debljanje.
Skyfox

#24 Re: STOMAK I SALO

Post by Skyfox »

i ja sam lani mjesecima i pazio na prehranu i tracao i fitnes, bicikl, sport... stomak je ostao. Sav mrsav jedino stomak stoji... na kraju odustao, uzas, vise mi je dodijalo izgladnivat se tri dana kad se moram negdje srediti.... why!!!! :(
cls

#25 Re: STOMAK I SALO

Post by cls »

pa mislim da je to objsnjeno, nisam dr, ali znam, salo je uskladistena energija koju ste unijeli, a niste potroslil. E sada gdje ce tvoj organizam uskladistiti tu masnocu to je vec individualno, kod djevojaka mogucnost je na citavom tijelu, kod muskaraca pretezno na stomaku, na nogama nikada nece biti sala jer kroz pubertet kakve noge dobijemo takve i ostanu. Zato govore za muskarce kada dobiju stomak da izgledaju kao lizalo :D
Post Reply