Sto su to tzv. muslimanska imena?

Rasprave o vjerskim temama.
ja71

Post by ja71 »

luciferino wrote:Ja ne smijem ni da pitam...zakuhace se...
Kopka me ona Svjetlana sto ne moze biti bosnjacko ime. Nego, moze li Svjetlana biti Bosnjak ako nema bosnjacko ime?

:run:
Svjetlana je bila nekada Bosnjakinja samo sto su joj kojekakvi nacionalni pokreti od prije 100-njak godina objasnili da to vise nije.

Inace najbolje da pitamu tu Svjetlanu konacno pa da rijesimo problem
encian

Post by encian »

ja71 wrote:
encian wrote:"muslimanksa imena" su balkanska izmisljotina. ni arapi cak nemaju muslimanska i nemuslimanska imena. imaju imena koja nose lijepo znacenje na njihovom jeziku ("DAJITE SVOJOJ DJECI LIJEPA IMENA JER CE TIM IMENIMA BITI PROZIVANA NA SUDNJEM DANU"). zbog toga, a i iz same logike logicnije mi je ime svjetlana nego nura. mislim da smo zbog ove gluposti izgubili mnogo svoga identiteta jer smo zanemarili stvaranje svojih imena i prihvatili arapska kojima ne znamo ni znacenje. glupost!

a ja sam zapela da mi sin nosi svedsko ime :oops: haj nek stisne ko sta da kaze :D
ovaj tekst je tvoja izmisljotina.
zbog toga, a i iz same logike logicnije mi je da te uptiam imas li ti problema sa identitetom.

u svedskoj problemi ZDRAVO !

------------------------------------------
"Puuuuut putuuuje Laaaatif-Agaaaa
saaa jaraaanom Suuulejmanom"
:lol: neJmam problem sa identitetom. rodjena i odrasla u prilicno harmonicnoj porodici nesklonoj dijeljenju misljenja mase po defaultu. svedsko, pa sta. kad moze arapsko moze i svedsko, a moze i bosansko. kontam danas mogla bih sinu dati ime kulin. i to mi se svidja.

u svakom slucaju istina je da muslimanska imena postoje samo u bosni. zasto smo mi toliko pametni a krscani u spaniji i dalje daju svojoj djeci "muslimanska imena"? skoro svakog muslimana kojeg sam srela ovdje u japanu pitala sam o tome i nijedan nije cuo za muslimanska imena. vjerovatno zato pakistanci i arapi daju razlicito. i japanci muslimani nose japanska imena. gle cuda i svojoj djeci su dali japanska imena. stvarno, kuda ide ovaj svijet :-)
ja71

Post by ja71 »

encian wrote:
ja71 wrote:
encian wrote:"muslimanksa imena" su balkanska izmisljotina. ni arapi cak nemaju muslimanska i nemuslimanska imena. imaju imena koja nose lijepo znacenje na njihovom jeziku ("DAJITE SVOJOJ DJECI LIJEPA IMENA JER CE TIM IMENIMA BITI PROZIVANA NA SUDNJEM DANU"). zbog toga, a i iz same logike logicnije mi je ime svjetlana nego nura. mislim da smo zbog ove gluposti izgubili mnogo svoga identiteta jer smo zanemarili stvaranje svojih imena i prihvatili arapska kojima ne znamo ni znacenje. glupost!

a ja sam zapela da mi sin nosi svedsko ime :oops: haj nek stisne ko sta da kaze :D
ovaj tekst je tvoja izmisljotina.
zbog toga, a i iz same logike logicnije mi je da te uptiam imas li ti problema sa identitetom.

u svedskoj problemi ZDRAVO !

------------------------------------------
"Puuuuut putuuuje Laaaatif-Agaaaa
saaa jaraaanom Suuulejmanom"
:lol: neJmam problem sa identitetom. rodjena i odrasla u prilicno harmonicnoj porodici nesklonoj dijeljenju misljenja mase po defaultu. svedsko, pa sta. kad moze arapsko moze i svedsko, a moze i bosansko. kontam danas mogla bih sinu dati ime kulin. i to mi se svidja.

u svakom slucaju istina je da muslimanska imena postoje samo u bosni. zasto smo mi toliko pametni a krscani u spaniji i dalje daju svojoj djeci "muslimanska imena"? skoro svakog muslimana kojeg sam srela ovdje u japanu pitala sam o tome i nijedan nije cuo za muslimanska imena. vjerovatno zato pakistanci i arapi daju razlicito. i japanci muslimani nose japanska imena. gle cuda i svojoj djeci su dali japanska imena. stvarno, kuda ide ovaj svijet :-)
nama ne treba japanski ili pakistanski identitet.
Mi imamo svoj.
pa stisni sada nesto reci
ja71

Post by ja71 »

encian wrote: u svakom slucaju istina je da muslimanska imena postoje samo u bosni. zasto smo mi toliko pametni a krscani u spaniji i dalje daju svojoj djeci "muslimanska imena"? skoro svakog muslimana kojeg sam srela ovdje u japanu pitala sam o tome i nijedan nije cuo za muslimanska imena. vjerovatno zato pakistanci i arapi daju razlicito. i japanci muslimani nose japanska imena. gle cuda i svojoj djeci su dali japanska imena. stvarno, kuda ide ovaj svijet :-)
salu na stranu,
boldirano ti jednostavno nije tacno.
i ostali narodi (turci, iranci, indonezani, pakistanci, sudanci) imaju takodje kao i mi muslimanska imena
encian

Post by encian »

po kojoj su logici turska i aparska imena nasa? po kojoj su logici muslimanska? i oni su prihvatili islam kao i mi. gore sam navela i ajet iz Kur'ana ("dajite svojoj djeci lijepa imena jer ce tim imenima biti prozivana na sudnjem danu") a rekoh da sam pricala sa:
egipcanima (vise njih)
jednim tunizaninom
indonezanima
malezijcima
mnogo turaka
jos vise iranaca
jednim jemencem
jednim sirijcem
nekoliko pakistanaca
kineskim, japanskim i indijskim muslimanima
nekoliko bangladesanaca
itd.

mozda je cudno, ali taj me fenomen muslimanskih imena oduvijek nervirao. zbog toga sam i ispitivala toliko. istini za volju i na moju sramotu, gotovo svi ovu ljudi o islamu znaju vise od mene. cini mi se da je dovoljan ajet, ali eto ja sam ispitivala i dalje. svjetlo je svjetlo, na kojem god jeziku bilo. a mislim da Bog razumije sve jezike.
ODVRATAN_i_GADAN

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

Ima li bosnjaka sa imenom Kristijan? Ratomir? Skolastika?...
seldzuk

Post by seldzuk »

Al što je najinteresantnije, toliko Bošnjaka je za oca koristilo i koristi naziv porijeklom iz evropskih jezika - tata, a stide se naziva babo. Dok istovremeno Srbi i Hrvati nikad ili jako rijetko do mjere izuzetka koji potvrđuje pravilo, su koristili babo.
našim kozmopolitama to nikada ne upada u oči.
Šta ćeš, ko kozmopolite. :-D
salihh

Post by salihh »

encian wrote:po kojoj su logici turska i aparska imena nasa? po kojoj su logici muslimanska? i oni su prihvatili islam kao i mi. gore sam navela i ajet iz Kur'ana ("dajite svojoj djeci lijepa imena jer ce tim imenima biti prozivana na sudnjem danu") a rekoh da sam pricala sa:
egipcanima (vise njih)
jednim tunizaninom
indonezanima
malezijcima
mnogo turaka
jos vise iranaca
jednim jemencem
jednim sirijcem
nekoliko pakistanaca
kineskim, japanskim i indijskim muslimanima
nekoliko bangladesanaca
itd.

mozda je cudno, ali taj me fenomen muslimanskih imena oduvijek nervirao. zbog toga sam i ispitivala toliko. istini za volju i na moju sramotu, gotovo svi ovu ljudi o islamu znaju vise od mene. cini mi se da je dovoljan ajet, ali eto ja sam ispitivala i dalje. svjetlo je svjetlo, na kojem god jeziku bilo. a mislim da Bog razumije sve jezike.
to je dio kulturne tradicije bosnjaka... kako i zasto su bosnjaci odustali od "svojih" imena i primanjem islama odlucili i uzeti nova imena nisam istrazivao, a nije mi ni vazno... meni ne smeta moje arapsko-muslimansko ime... eh sad, ako su i tebi dali takvo ime, a tebe stid, ne brini se, nekima se ne svidjaju usi pa ih operisu, neki bi vece grudi, usne... i to se da srediti... tako i ti mozes promijeniti ime za koje ti nije jasno zasto ti ga je neko dao, ili ti se jednostavno ne svidja... ako si pak od nemuslimana, plizzz mani se te vrste dusebriznistva i vracanja u vjeru pradjedovsku :-) :D
encian

Post by encian »

eno sad,

ili imam problem identiteta
ili sam lazni dusebriznik.

nisam vala ni jedno ni drugo, samo sam malo proguglala. krizu identiteta imaju ljudi kojima ime odredjuje karakter "ono sto zovemo ruzom isto bi mirisalo i pod drugim imenom".

ovakva mi je otprilike situacija: malo ko u bosni zna gdje da me smjesti, u srbe hrvate ili muslimane. najcesce me medjutim svrstavaju medju hrvate, a neki moje ime zovu "medjunarodnim". :lol: zaista mi nikad nije smetalo, uvijek me zabavljalo. ali evo po prvi put u zivotu potrazih porijeklo svoga imena na internetu i otkrih da ima najmanje 7:slavensko/rusko, grcko, keltsko, englesko, arapsko, latinsko, perzijsko i svi imaju razlicita znacenja. a meni je mama dala ovo ime zbog znacenja na bosanskom jeziku, dakle osmog.

stvarno mi je iznimno glupo sto mi se nadje neki pametnjakovic u bosni da mi kaze kako trebam promijeniti ime jer ako sam vec muslimanka trebam nositi muslimansko ime. i jos gore da se pitaju sta mi je bilo mami u glavi da mi da ovo ime. svi ostali muslimani svijeta pitaju samo "sta znaci tvoje ime na TVOM jeziku". cesto dodaju "na arapskom znaci to i to".
salihh

Post by salihh »

encian wrote:eno sad,

nisam vala ni jedno ni drugo, samo sam malo proguglala. krizu identiteta imaju ljudi kojima ime odredjuje karakter "ono sto zovemo ruzom isto bi mirisalo i pod drugim imenom".

ovakva mi je otprilike situacija: malo ko u bosni zna gdje da me smjesti, u srbe hrvate ili muslimane. najcesce me medjutim svrstavaju medju hrvate, a neki moje ime zovu "medjunarodnim". :lol: zaista mi nikad nije smetalo, uvijek me zabavljalo. ali evo po prvi put u zivotu potrazih porijeklo svoga imena na internetu i otkrih da ima najmanje 7:slavensko/rusko, grcko, keltsko, englesko, arapsko, latinsko, perzijsko i svi imaju razlicita znacenja. a meni je mama dala ovo ime zbog znacenja na bosanskom jeziku, dakle osmog.

stvarno mi je iznimno glupo sto mi se nadje neki pametnjakovic u bosni da mi kaze kako trebam promijeniti ime jer ako sam vec muslimanka trebam nositi muslimansko ime. i jos gore da se pitaju sta mi je bilo mami u glavi da mi da ovo ime. svi ostali muslimani svijeta pitaju samo "sta znaci tvoje ime na TVOM jeziku". cesto dodaju "na arapskom znaci to i to".
ma vazno je da si ti zadovoljna svojim imenom, a ako te ne svrstaju po imenu, anci ce nesto drugo za svrstavanje, takva je priroda covjeka...

koliko znam, musliman ne mora nositi arapsko ime, ali je vazno da ime ima lijepo znacenje i da nije ime nekog bozanstva (mitra, jahve, manitu, zeus... :) )... koliko znam nije preporucljivo ni davati imena meleka, ali oko ovoga nisam siguran
ja71

Post by ja71 »

ti si prvi poceo/la soliti pamet kakva se imena trebaju djeci nadijevati
encian

Post by encian »

ja71 wrote:

lijepa :-)
ja71

Post by ja71 »

encian wrote:
ja71 wrote:

lijepa :-)
kao da muslimanska nisu lijepa ?
MadamPiaNo

Post by MadamPiaNo »

...
Last edited by MadamPiaNo on 12/09/2007 19:35, edited 1 time in total.
MadamPiaNo

#290 Re: Sto su to tzv. muslimanska imena?

Post by MadamPiaNo »

...
Last edited by MadamPiaNo on 12/09/2007 19:36, edited 1 time in total.
MadamPiaNo

Post by MadamPiaNo »

...
Last edited by MadamPiaNo on 12/09/2007 19:37, edited 1 time in total.
MadamPiaNo

Post by MadamPiaNo »

...
Last edited by MadamPiaNo on 12/09/2007 19:38, edited 1 time in total.
MadamPiaNo

Post by MadamPiaNo »

...
Last edited by MadamPiaNo on 12/09/2007 20:35, edited 1 time in total.
MadamPiaNo

Post by MadamPiaNo »

...
Last edited by MadamPiaNo on 12/09/2007 19:42, edited 2 times in total.
MadamPiaNo

Post by MadamPiaNo »

...
Last edited by MadamPiaNo on 12/09/2007 20:36, edited 1 time in total.
MadamPiaNo

Post by MadamPiaNo »

...
Last edited by MadamPiaNo on 12/09/2007 19:44, edited 1 time in total.
MadamPiaNo

Post by MadamPiaNo »

...
Last edited by MadamPiaNo on 12/09/2007 19:45, edited 1 time in total.
MadamPiaNo

Post by MadamPiaNo »

...
Last edited by MadamPiaNo on 12/09/2007 20:38, edited 1 time in total.
MadamPiaNo

Post by MadamPiaNo »

...
Last edited by MadamPiaNo on 12/09/2007 20:45, edited 1 time in total.
SA 071

Post by SA 071 »

Nekako olako prelazimo preko jednog jakog argumenta protiv "ekskluziviteta" arapskih, perzijskih i turskih imena da se identifikuju sa islamskim imenima.

Arapska imena bih mogao i prihvatiti kao "jedina, izvorna" (uslovno receno) islamska imena (iako su to i starohebrejska po istom osnovu), ali zar turska i perzijska mogu nositi taj epitet "izvorna islamska"???

Pa i turci i perzijci su primili islam kao i dio nas slavena. Pa zasto bi onda njihova imena bila islamska, a slavenska imena ne bi mogla biti. Ili zasto albanska imena mogu biti (jedno isto ime) i muslimansko i krscansko, a slavenska ne mogu.

Ako se neko zove Vedran ili Slaven, zasto ne bi mogao biti musliman. Ima lijepo ime koje ima lijepo znacenje, a ne pogrdno kao neka arapska ili turska imena koja kod nas, ne znajuci njihovo znacenje, daju. Osnovno je "da dajemo djeci lijepa imena jer ce na Sudnjem danu biti prozivana po njima". Pa kako se moze reci da nije muslimanski dati djetetu ime Bogoljub? Ili Vjera (kod ekavaca Vera)?
Post Reply