IstinaBoli wrote:Ne mozes ni osporiti...
To je tvoj problem sto tako malo znas o porodicnom stablu...moje prezime je ostalo nepromijenjeno do dana danasnjeg i dan-danas postoji u Turskoj a tako je specificno da ljudi lome jezik u BiH da ga izgovore a jos imam i porodicno stablo unazad 400 godina i puteve roda moga , od kuda dodjose i kako dodjose u Bosnu ...
I na kraju bojim se da nikako nisi razumio moj post , pa se vrati i jos jednom procitaj sta je pisac posta htio da kaze!
Dobro mislim da ni pisac sam nije bas siguran sto je htio reci i ostavlja nam kao David Lynch u svojim filmovima otvoren kraj da sami zakljucimo sto je on sad: Musliman, musliman, Bosanac, Bosnjak, Turcin, Hercegovac........
Samo zato sto nosis prezime koje se izvlaci iz turcizma ne znaci da si i turskog podrijetla. Ljudi su dobivali prezimena po svojim zanatima i drugim karakteristikama koji su bile opisane turskim rijecima koje su postale dio bosanskog jezika. U BiH imas prezime Kujundzija i Kujundzic, medju Bosnjacima i Hrvatima. Kujundzija se na turskom kaze Kujumcu i znaci kovac. I ti bi kao po tome zakljucio da je netko tko nosi takvo prezime turskog podrijetla. Uglavnom me ne zanima odakle si podrijetlom, to je tvoja stvar niti ti to osporavam, ali ja vrlo dobro poznajem neozbiljnost istrazivanja kod nas. Carsijska nauka pod inpsiracijom vjere o cemu je jedan Safvet-beg Basagic pisao jos 1900. godine u svojoj knjizi "Kratka uputa u proslost Bosne i Hercegovine".
Da su tvoji "turski preci" zbilja Turci, ne vidim razlog zasto bi tada ostajali u Bosni medju strancima pogotovo u doba kada je doslo do promjene odnosa snaga. Bosnom je zavladala nova sila, gorljivi protivnik Turaka, naime Austrija. Plus su doslo kraju vladanja muslimana u BiH. Po Srbiji su proganjani domaci muslimani a kako bi tek bilo s Turcima. Turci su brale ufatili odma sturu, jer nisu imali ni interese u Bosni. No, to je moja teza.
Biti "turskog podrijetla" je bila jedno vrijeme modna pojava, to je vrlo dobro zapisano.