Sto ste pusili pusili ste

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Logovan

#976 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Logovan »

Tomahawk11 wrote: Ma imamo mi puno problema, prije svega regija, grad Sarajevo.
Najvaznije bi bilo rijesiti problem zagadjivaca zraka.
Zna se gdje gori, rijesavaj.
Onda imamo problem sa vodovodom. Taj problem uklapa sa problemima ostalih javnih preduzeca u Kantonu. Treba sve to jednom presjeci i rijesiti.
Problem korupcije i kriminala. U Sarajevu se najvise auta krade na prostoru cijele BiH.
Ima toga da se nabraja koliko hoces....al eto, problem sto neko zapali uz pivu. Jasta je. Donesi ti zakon, to je najlakse, al ga primjenjuj logicno, a ne bukvalno.
Zagađen zrak jeste veći problem, ali na svaki pokušaj rješavanja ovog problema, kako već rekoh, opet bi se našli oni koji bi prigovarali. Nije najveći problem, bla, bla, narod nema bolja auta, narod nema bolje opcije za grijanje i tako to. Vjerujem da bi se i za vodovod našlo nešto prigovarati.

Što se mene tiče, ne moraju skroz zabraniti pušenje po kafićima, itd. Neka se fizički odvoji dio za pušače i dio za nepušače.
Saka

#977 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Saka »

FreakyStyley wrote:
ultima_palabra wrote:
FreakyStyley wrote:Ja kao pusac sam za da se naprave odvojene prostorije za pusace i nepusace u ugostiteljskim objektima, pa i da se ostavi njihovim vlasnicima pravo da zabrane ili dozvole pusenje u citavom objektu. Tako je, manje-vise, svugdje i ne vidim u tome problem. Onda biraj gdje ces sjest i gdje ces izlazit.
U principu, ti si za status quo :D Ali gotovo je s tim.
Zasto status quo?

Tako je, recimo, u Njemackoj.

Imas kafana/restorana u kojima se uopste ne moze pusit, onih u kojima imas 2 dijela (pusaci/nepusaci), onih gdje je samo u bastama dozvoljeno pusenje i onih u kojima mozes svugdje pusit, pa cak i automate s cigaretama imaju.

I stvarno ne znam zasto bi to ikome bilo problematicno. Ides tamo gdje ti odgovara i cao.
Zato što to niko od gazdi ne primjenjuje, to i sad imaju mogućnost ali sve su pušački lokali jer se tako više isplati. Što da neko otvara nepušački lokal ako će drugi obrtati 3 puta više prometa jer dozvoljava pušenje? Ako se zabrani svima onda gazde neće imati izbora niti nelojalne konkurencije.
FreakyStyley

#978 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by FreakyStyley »

Saka wrote: Zato što to niko od gazdi ne primjenjuje, to i sad imaju mogućnost ali sve su pušački lokali jer se tako više isplati. Što da neko otvara nepušački lokal ako će drugi obrtati 3 puta više prometa jer dozvoljava pušenje? Ako se zabrani svima onda gazde neće imati izbora niti nelojalne konkurencije.
Pa imas i mjesta gdje se ne sluzi alkohol, na primjer, pa postoje godinama. Je li i to nelojalna konkurencija? Imas i kafana gdje se ne pusta turbofolk, pa se i za njih moze rec da imaju nelojalnu konkurenciju u vidu kafana gdje se to pusta, jer 99% ljudi to slusa, zar ne?

U principu sam za slobodu izbora. Zasto da se pravimo pametniji od Nijemaca?
ultima_palabra

#979 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by ultima_palabra »

FreakyStyley wrote:
ultima_palabra wrote:
FreakyStyley wrote:Ja kao pusac sam za da se naprave odvojene prostorije za pusace i nepusace u ugostiteljskim objektima, pa i da se ostavi njihovim vlasnicima pravo da zabrane ili dozvole pusenje u citavom objektu. Tako je, manje-vise, svugdje i ne vidim u tome problem. Onda biraj gdje ces sjest i gdje ces izlazit.
U principu, ti si za status quo :D Ali gotovo je s tim.
Zasto status quo?

Tako je, recimo, u Njemackoj.

Imas kafana/restorana u kojima se uopste ne moze pusit, onih u kojima imas 2 dijela (pusaci/nepusaci), onih gdje je samo u bastama dozvoljeno pusenje i onih u kojima mozes svugdje pusit, pa cak i automate s cigaretama imaju.

I stvarno ne znam zasto bi to ikome bilo problematicno. Ides tamo gdje ti odgovara i cao.
Nisam vala nigdje vidio to da se može svugdje pušiti... ove dvodijelne vrlo rijetko, a bio sam dosta u Austriji i Njemačkoj zadnju godinu. Imaš objekata tipa, restoran i bar odvojeni kliznim vratima, u baru možeš pušiti, u restoranu ne.

Ne smeta mi da budu dva odvojena dijela, naravno s tim da takvi objekti plaćaju veće dažbine.
Saka

#980 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Saka »

FreakyStyley wrote:
Saka wrote: Zato što to niko od gazdi ne primjenjuje, to i sad imaju mogućnost ali sve su pušački lokali jer se tako više isplati. Što da neko otvara nepušački lokal ako će drugi obrtati 3 puta više prometa jer dozvoljava pušenje? Ako se zabrani svima onda gazde neće imati izbora niti nelojalne konkurencije.
Pa imas i mjesta gdje se ne sluzi alkohol, na primjer, pa postoje godinama. Je li i to nelojalna konkurencija? Imas i kafana gdje se ne pusta turbofolk, pa se i za njih moze rec da imaju nelojalnu konkurenciju u vidu kafana gdje se to pusta, jer 99% ljudi to slusa, zar ne?

U principu sam za slobodu izbora. Zasto da se pravimo pametniji od Nijemaca?
Slušati turbo-folk, za razliku od trovanja dimom, ne šteti zdravlju (mada će neki tvrditi drugačije i to ne bih sporio). Bezalkoholne kafane imaju svoju klijentelu zbog vjerskih razloga. Ne vidim kako ćeš zakonom narediti nekome da otvori nepušački lokal, osim ako ne uvedeš licence za konzumiranje duhana koje će se plaćati. Što bi možda i bila realna opcija, ali bi onda bogatija fancy mjesta to sebi mogla priuštiti a nepušači bi morali izlaziti u rupčage.

Kad spominješ Njemačku, možda možeš i Švedsku, koja je umnogome naprednija i od Njemačke, a davno je zabranila pušenje u svim lokalima pa svi to podržavaju, uključujući i pušače.
Hakiz

#981 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Hakiz »

JedanOdBraceMorica wrote:Kad toliko brines za konobare onda vjerovatno treba isto pitanje postaviti i za radiologe, one sto posipaju pesticide, radnike u fabrikama hemijske industrije, varioce, vozace itd itd., na mnogim radnim mjestima su ljudi izlozeni opasnostima gorim od duhanskog dima
Nego sto neko rece eventualne prijave ce se rijesiti uz jedan rucak i 50 KM na kafu inspektoru, a osvijestenog proevropski orjentisanog gradjanina koji je prijavio pusenje ce gorile malo propustiti kroz sake i nakon sto se procuje za par takvih slucajeva nepusaci ce skontati da im je ljepse kod kuce :lol:
U ravu si da si i ti ljudi ugroženi. Međutim, da bi se zabranilo korištenje materija koje se koriste u radiologiji, moraš izmislti tehnologiju koja će ti dati radilološki snimak sa bezopasnim materijama. Do tada si prisiljen koristiti ovo šta imaš.

Druga stvar je odnost štete/koristi. Šteta po radiologe je velika, ali je korist za pacijente i javno zdravlje velika. Pa se pristaje platiti cijena te koristi.

Pušenje ne donosi korist nikome. Čak ni onome koji puši. Treba shvatiti zašto su se mnoge države odlučile da se odreknu ogromnog dijela poreza koje su naplaćivale od prodaje i prometovanja duhanskih proizvoda. Vjerovatno su izračunali da odricanje od tog novca ima smisla u poređenju sa troškovima štete koju pušenje donosi.

Propuštanje kroz šake. Imaš tu dva momenta. U svim zemljama u kojima je pušenje zabranjeno, i ta zabrana se (uglavnom ili apsolutno) poštuje, nije bilo ljudi, vlasnika objekata koji su mogli unajmiti gorile da propuste kroz šake onoga ko prijavi taj objekat? Malo vjerovatno, sigurno su i tamo gazde imali te gorile. I šta se desilo? Zabrana se poštuje. Biće da te gorile ne daju rezultate.

Drugi momenat. Njemačka je uređenije i društvo i zemlja od BiH (ne govorim da li su bolji, ali su sigurno uređeniji). U BiH ne postoje, kao što u Njemačkoj postoje, na TV-u reportaže o ljudima koji iz bijesa ili dosade hodaju, fotografišu ili prave video snimke ljudi koji krše propise i šalju te snimke u policiju. U BiH te komšija neće prijaviti ako prijatelju u dvorištu popravljaš auto i to nedjeljom, u Švajcarskoj hoće. Onoga koji u BiH to uradi svi bi zvali šupkom.

A onda uporediš BiH i Njemačku, Švajcarsku i činjenicu da iz BIH ljudi bježe u te zemlje, a iz tih zemalja niko ne bježi u BIH.

Pa se zaključak sam nameće.
FreakyStyley

#982 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by FreakyStyley »

ultima_palabra wrote: Nisam vala nigdje vidio to da se može svugdje pušiti... ove dvodijelne vrlo rijetko, a bio sam dosta u Austriji i Njemačkoj zadnju godinu. Imaš objekata tipa, restoran i bar odvojeni kliznim vratima, u baru možeš pušiti, u restoranu ne.

Ne smeta mi da budu dva odvojena dijela, naravno s tim da takvi objekti plaćaju veće dažbine.
Pa i jeste tako nekako, u principu. Ne znam za Austriju (nisam bio), ali znam za Njemacku. Bio sam i u restoranima gdje imas odvojene dijelove za pusace i nepusace, unutar objekta, a i u barovima gdje je pusenje svugdje dozvoljeno, pa u onima gdje je lapo-lapo, gdje smijes samo u basti, gdje ne smijes nikako...milion kombinacija.

Zapravo, rijeseno je tako da imas slobodu izbora da ides gdje hoces i/ili sjedes u dio restorana, bara koji hoces. Sto je po meni najposteniji pristup koji ostavlja manevarskog prostora i ugostiteljima da sami naprave kako hoce.

Sto se tice dazbina, za to ne znam kako je osmisljeno, ali vjerovatno postoji nekakav program koj ugostiteljima ostavlja pravo da biraju kako da naprave objekat i da na kraju imaju slobodu da izracunaju kako da izadju u plusu na kraju godine, bez obzira na pusace/nepusace.
Hakiz

#983 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Hakiz »

Saka wrote:spominješ Njemačku, možda možeš i Švedsku, koja je umnogome naprednija i od Njemačke, a davno je zabranila pušenje u svim lokalima pa svi to podržavaju, uključujući i pušače.
Bio sam u prilici da sjedim na poslovno/prijateljskoj večeri sa jednim Turčinom. Taj čovjek nije ni pitao da li se u tom lokalu puši. Naprosto je po inerciji izlazio da zapali. PItajte ljude koji žive ili su putovali po Evropi. Da li su objekti u kojima se ne puši prazni? Moje iskustvo je da nisu.

Ali, kafane na stranu. Šta sa ljudima koji sjedi u kancelariji sa 3 osobe i ne puši, a ostale tri osobe puše? Kako takvoj osobi pomoći da ne trpi teror smrada i ugrožavanja zdravlja? Šta sa klijentima koji dolaze u takve kancelarije? Itd.
FreakyStyley

#984 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by FreakyStyley »

Saka wrote: Slušati turbo-folk, za razliku od trovanja dimom, ne šteti zdravlju (mada će neki tvrditi drugačije i to ne bih sporio). Bezalkoholne kafane imaju svoju klijentelu zbog vjerskih razloga. Ne vidim kako ćeš zakonom narediti nekome da otvori nepušački lokal, osim ako ne uvedeš licence za konzumiranje duhana koje će se plaćati. Što bi možda i bila realna opcija, ali bi onda bogatija fancy mjesta to sebi mogla priuštiti a nepušači bi morali izlaziti u rupčage.

Kad spominješ Njemačku, možda možeš i Švedsku, koja je umnogome naprednija i od Njemačke, a davno je zabranila pušenje u svim lokalima pa svi to podržavaju, uključujući i pušače.
Pa pravim poredjenje turbofolk-duhan, u kontekstu nelojalne konkurencije, jer si ti to spomenuo.

Argument ti je da ugostitelji nemaju podsticaj da uvedu nepusacke prostorije ili naprave citave objekte nepusackim, jer bi im opao promet. A ja ti tvrdim da, per capita, imas puno vise turbofolkera nego pusaca :D (mislim, da se ne lazemo, 99% ljudi slusa to), pa opet objekti gdje se to ne pusta zivi i zdravi. Imaju svoju klijentelu, isto kao sto bi ih imali i oni koji bi uveli odvojene prostorije, potpuno zabranili pusenje itd.

Zato spomenuh Njemacku jer je to tako tamo rijeseno. Jednostavno, imas slobodu da biras gdje ces izac.
Tomahawk11
Globalni moderator

#985 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

Hakiz wrote:
Saka wrote:spominješ Njemačku, možda možeš i Švedsku, koja je umnogome naprednija i od Njemačke, a davno je zabranila pušenje u svim lokalima pa svi to podržavaju, uključujući i pušače.
Bio sam u prilici da sjedim na poslovno/prijateljskoj večeri sa jednim Turčinom. Taj čovjek nije ni pitao da li se u tom lokalu puši. Naprosto je po inerciji izlazio da zapali. PItajte ljude koji žive ili su putovali po Evropi. Da li su objekti u kojima se ne puši prazni? Moje iskustvo je da nisu.

Ali, kafane na stranu. Šta sa ljudima koji sjedi u kancelariji sa 3 osobe i ne puši, a ostale tri osobe puše? Kako takvoj osobi pomoći da ne trpi teror smrada i ugrožavanja zdravlja? Šta sa klijentima koji dolaze u takve kancelarije? Itd.
Nije normalno da se pusi u kancelarijama.
Dakle, tu je prije svega poslodavac kriv sto je dopustio pusenje na radnom mjestu.
A svakako je i nekulturno i neprimjereno da neko pusi i prima stranke.
Hakiz

#986 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Hakiz »

FreakyStyley wrote:
ultima_palabra wrote: Nisam vala nigdje vidio to da se može svugdje pušiti... ove dvodijelne vrlo rijetko, a bio sam dosta u Austriji i Njemačkoj zadnju godinu. Imaš objekata tipa, restoran i bar odvojeni kliznim vratima, u baru možeš pušiti, u restoranu ne.

Pa i jeste tako nekako, u principu. Ne znam za Austriju (nisam bio), ali znam za Njemacku. Bio sam i u restoranima gdje imas odvojene dijelove za pusace i nepusace, unutar objekta, a i u barovima gdje je pusenje svugdje dozvoljeno, pa u onima gdje je lapo-lapo, gdje smijes samo u basti, gdje ne smijes nikako...milion kombinacija.

Zapravo, rijeseno je tako da imas slobodu izbora da ides gdje hoces i/ili sjedes u dio restorana, bara koji hoces. Sto je po meni najposteniji pristup koji ostavlja manevarskog prostora i ugostiteljima da sami naprave kako hoce.

Sto se tice dazbina, za to ne znam kako je osmisljeno, ali vjerovatno postoji nekakav program koj ugostiteljima ostavlja pravo da biraju kako da naprave objekat i da na kraju imaju slobodu da izracunaju kako da izadju u plusu na kraju godine, bez obzira na pusace/nepusace.
Cinizam će biti da se dozvoli (a takav primjer postoji u BBI ona kafana/restoran sa desne strane od ulaza, ne Cordoba nego ona na suprotnoj strani. Tamo je samo jedan dio kafane određen kao nepušački. Ali bez prepreke. Takvi objekti bi morali imati nepropusnu pregradu, tako da se na posebna vrata ulazi i izlazi, kao i da konobari na posebna vrata ulaze i izlaze u pušačke i nepušačke dijelove. Nema koristi napraviti pregradu sa vratima koja će svaki sekund biti otvorena da bi mušterije ili konobari prolazili iz pušačkog u nepušački dio i obratno.
Saka

#987 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Saka »

FreakyStyley wrote:Pa pravim poredjenje turbofolk-duhan, u kontekstu nelojalne konkurencije, jer si ti to spomenuo.

Argument ti je da ugostitelji nemaju podsticaj da uvedu nepusacke prostorije ili naprave citave objekte nepusackim, jer bi im opao promet. A ja ti tvrdim da, per capita, imas puno vise turbofolkera nego pusaca :D (mislim, da se ne lazemo, 99% ljudi slusa to), pa opet objekti gdje se to ne pusta zivi i zdravi. Imaju svoju klijentelu, isto kao sto bi ih imali i oni koji bi uveli odvojene prostorije, potpuno zabranili pusenje itd.
Ali opet većinom su krcati lokali gdje se to pušta. Ove što ne puštaju možeš na prste prebrojati i stalno nestaju. Isto je i sa lokalima u kojima nema pušenja. Ne mogu ja ići u "Torte i to" slastičarnu u centar grada svaki put kad hoću da popijem kafu. Jednostavno nema lokala gdje se ne puši jer se gazdama to ne isplati.
FreakyStyley wrote:Zato spomenuh Njemacku jer je to tako tamo rijeseno. Jednostavno, imas slobodu da biras gdje ces izac.
Gdje je njihova svijest (i o zdravlju i o poštovanju zakona) a gdje je naša. A vjerovatno, kako neko reče, se plaćaju dodatne dažbine. Oni to mogu sprovoditi jer su uređena zemlja, za razliku od nas.
Tomahawk11 wrote:Nije normalno da se pusi u kancelarijama.
Dakle, tu je prije svega poslodavac kriv sto je dopustio pusenje na radnom mjestu.
Pa sigurno je i poslodavac pušač pa mu ne smeta. Sad će ga zakon obavezati da zabrani, a dosad je mogao po svom nahođenju. Tu nema ništa loše.
Last edited by Saka on 17/02/2017 16:22, edited 1 time in total.
Hakiz

#988 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Hakiz »

Tomahawk11 wrote:
Hakiz wrote:

Nije normalno da se pusi u kancelarijama.
Naravno. Ali se dešava. NIje bilo posljedica.

Sada ću moći od prijatelja, ili sa javne govornice, nazvati broj, prijaviti firmu i da ih oderu sa 5, 10 ili 15.000 KM. Onda će zabraniti pušenje. Naime, nemaju samo javne ustanove kancelarijei rad sa klijentima. Imaju i privantne firme :)
FreakyStyley

#989 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by FreakyStyley »

Hakiz wrote: Cinizam će biti da se dozvoli (a takav primjer postoji u BBI ona kafana/restoran sa desne strane od ulaza, ne Cordoba nego ona na suprotnoj strani. Tamo je samo jedan dio kafane određen kao nepušački. Ali bez prepreke. Takvi objekti bi morali imati nepropusnu pregradu, tako da se na posebna vrata ulazi i izlazi, kao i da konobari na posebna vrata ulaze i izlaze u pušačke i nepušačke dijelove. Nema koristi napraviti pregradu sa vratima koja će svaki sekund biti otvorena da bi mušterije ili konobari prolazili iz pušačkog u nepušački dio i obratno.
Pa dobro, sto se mene tice, ta rjesenja sa funkcionalnim pregradama su mi OK i ne bih imao nista protiv.
Tomahawk11
Globalni moderator

#990 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Tomahawk11 »

Hakiz wrote: Naravno. Ali se dešava. NIje bilo posljedica.

Sada ću moći od prijatelja, ili sa javne govornice, nazvati broj, prijaviti firmu i da ih oderu sa 5, 10 ili 15.000 KM. Onda će zabraniti pušenje. Naime, nemaju samo javne ustanove kancelarijei rad sa klijentima. Imaju i privantne firme :)
Bez obzira, i privatna firma, to mi je izraz nepostovanja i prema klijentu i prema kolegi.
Nek bar obezbijedi prostoriju za pusenje, odvojenu. U kancelarijama :skoljka:
Hakiz

#991 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Hakiz »

Saka wrote:Ne mogu ja ići u "Torte i to" slastičarnu u centar grada svaki put kad hoću da popijem kafu. Jednostavno nema lokala gdje se ne puši jer se gazdama to ne isplati.
Trenutno kucam ovo u kafani u kojoj je zabranjeno pušenje. Maloprije je bilo 30 ljudi unutra, sjedili i pili kafe, čajeve, kruškovače, vino. Trenutno nas je desetak. Dvoje ih ovog sekunda je izašlo napolje da ispuše cigaretu.

Nisu otišli u drugu kafanu na kafu. Dolaze ovdje kao redovni gosti. Znam to jer sam i ja redovan gost i viđamo se skoro svaki dan. Kafana ne propada.
FreakyStyley

#992 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by FreakyStyley »

Saka wrote: Ali opet većinom su krcati lokali gdje se to pušta. Ove što ne puštaju možeš na prste prebrojati i stalno nestaju. Isto je i sa lokalima u kojima nema pušenja. Ne mogu ja ići u "Torte i to" slastičarnu u centar grada svaki put kad hoću da popijem kafu. Jednostavno nema lokala gdje se ne puši jer se gazdama to ne isplati.
Pa jesu krcati, ne kazem, ali opet nema sanse da je tacno da lokali gdje se ne pusta turbofolk nestaju i da se mogu na prste prebrojat. Imaju i oni svoji klijntelu. Pa meni se teze sjetit lokala u centru grada gdje se turbofolk pusta, nego gdje se ne pusta. Od Marindvora do Sebilja.
Saka wrote:Gdje je njihova svijest (i o zdravlju i o poštovanju zakona) a gdje je naša. A vjerovatno, kako neko reće, se plaćaju dodatne dažbine. Oni to mogu sprovoditi jer su uređena zemlja, za razliku od nas.
Pa nije problem, nek i ovdje placaju dodatne dazbine ili sta vec. Ako mozemo sprovesti zakon o zabrani pusenja, mozemo i to.
FreakyStyley

#993 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by FreakyStyley »

Hakiz wrote:
Saka wrote:Ne mogu ja ići u "Torte i to" slastičarnu u centar grada svaki put kad hoću da popijem kafu. Jednostavno nema lokala gdje se ne puši jer se gazdama to ne isplati.
Trenutno kucam ovo u kafani u kojoj je zabranjeno pušenje. Maloprije je bilo 30 ljudi unutra, sjedili i pili kafe, čajeve, kruškovače, vino. Trenutno nas je desetak. Dvoje ih ovog sekunda je izašlo napolje da ispuše cigaretu.

Nisu otišli u drugu kafanu na kafu. Dolaze ovdje kao redovni gosti. Znam to jer sam i ja redovan gost i viđamo se skoro svaki dan. Kafana ne propada.
Bas tako.

Pa i McDonalds je vazda krcat, a nisam siguran da se tamo moze pusit gdje hoces. Ne sjecam se sad, ali cak mislim da se unutra ne smije nikako?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#994 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Velkoski »

Ljetos u Antaliji klubovi puni, ni u jednom nema pušenja. Kome se puši, izađe vani :mrgreen:
Hakiz

#995 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Hakiz »

Tomahawk11 wrote:
Hakiz wrote: Naravno. Ali se dešava. NIje bilo posljedica.

Bez obzira, i privatna firma, to mi je izraz nepostovanja i prema klijentu i prema kolegi.
Nek bar obezbijedi prostoriju za pusenje, odvojenu. U kancelarijama :skoljka:
Upravo. A onda će taj pušač imati obraza da traži uslugu. To i rade. Nema šanse da poštuje kolegu pa da ne puši, ali kada mu treba onda ima obraza tražiti uslugu.
Saka

#996 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Saka »

FreakyStyley wrote:Pa nije problem, nek i ovdje placaju dodatne dazbine ili sta vec. Ako mozemo sprovesti zakon o zabrani pusenja, mozemo i to.
Ali je puno lakše sprovoditi totalnu zabranu nego parcijalnu, biće marifetluka sa licencama, korupcije itd. A ići će se se na varijantu koja je realnija. Ne mogu sprovesti izdavanje fiskalnih računa a da sprovedu pušenje u ovlaštenim kafanama. :)
FreakyStyley

#997 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by FreakyStyley »

Saka wrote:
FreakyStyley wrote:Pa nije problem, nek i ovdje placaju dodatne dazbine ili sta vec. Ako mozemo sprovesti zakon o zabrani pusenja, mozemo i to.
Ali je puno lakše sprovoditi totalnu zabranu nego parcijalnu, biće marifetluka sa licencama, korupcije itd. A ići će se se na varijantu koja je realnija. Ne mogu sprovesti izdavanje fiskalnih računa a da sprovedu pušenje u ovlaštenim kafanama. :)
Pa dobro sad, mogu i ja bit do kraja cinican i rec da se ovdje nikad nijedan zakon nije sproveo u potpunosti, neselektivno i kako treba, niti ce. Ali to je druga tema.
Hakiz

#998 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Hakiz »

KvaziExpert wrote:
Hakiz wrote:

Turci su jako dobar primjer za ovo, ne znam je li ih ko ranije spominjao. Koliko su se oni bunili protiv uvođenja zabrana, onakvi prirodno buntovni, snimali se na youtube sa deset cigara u ustima, ... Pa kod nas je uzrečica puši k'o Turčin :lol: .

Iiiii, šta bi? Zakon se poštuje, nema pušenja u restoranima i kafićima :gunjastajl:
Baš zato sam i spomenuo tog Turčina :) Sultanahmet, bašta Starbucksa, 2011. godina. Dakle, ne zatvoreni dio objekta nego otvorena bašta. Čovjek stavlja cigaretu u usta i izlazi iz bašte, na trotoar između bašte i ulice. Ispušio cigaretu i vratio se u baštu. Poslije desetak minuta isto. Iz otvorene bašte morao izaći da zapali. Možda je to samo u Starbucksu, to za baštu, možda nije sam zakon takav, ali, pravilo postoji i poštuje se.
Hakiz

#999 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Hakiz »

Saka wrote:
Za to smo mi krivi. Ko je od nas prijavio malu radnju ili kafanu u kojoj ne dobije fiskalni račun? Pogotovo radnju u kojoj često kupuje ili pije kafu. Mi pomažemo tim gazdama da krše zakon. A onda kukamo kako se ne puni budžet i nema novca ni za šta.
Saka

#1000 Re: Sto ste pusili pusili ste

Post by Saka »

Hakiz wrote:
Saka wrote:
Za to smo mi krivi. Ko je od nas prijavio malu radnju ili kafanu u kojoj ne dobije fiskalni račun? Pogotovo radnju u kojoj često kupuje ili pije kafu. Mi pomažemo tim gazdama da krše zakon. A onda kukamo kako se ne puni budžet i nema novca ni za šta.
Ma da, ali da bi se stekla ta svijest (da sebe ne vidimo kao cinkaroše već nekog ko čini uslugu društvu) moramo proći kroz godine i godine privikavanja, a prvi korak treba da učini zakonodavac i agencije za sprovođenje zakona. Ne može se od građana očekivati da rade njihov posao, bar u početku dok oni koji krše zakone postanu manjina i počnu se smatrati devijacijom a ne pravilom.
Post Reply