Što Sarajevu nedostaje?
Moderator: anex
-
Pia_Pia
#1 Što Sarajevu nedostaje?
Pozdrav svima!
Željeli bi u Sarajevu nešto kupiti, obaviti, napraviti...itd ali toga nema i ne postoji.
Željeli bi u Sarajevu nešto kupiti, obaviti, napraviti...itd ali toga nema i ne postoji.
- Tranquilizer
#3 Re: Što Sarajevu nedostaje?
Kupiti iPad

-
sammo
#4 Re: Što Sarajevu nedostaje?
1. azil/centar za nezbrinute zivotinje...
2. kontejneri za sortiranje smeca...staklo, papir, plastika...
3. parking...
3. parking...
- respo
#5 Re: Što Sarajevu nedostaje?
sa jedan se slazemsammo wrote:1. azil/centar za nezbrinute zivotinje...
3. parking...
kontejnere za sortiranje smeca smo imali prije 10 godina
znamo kako je to ispalo zato ih valjda danas ni nema
toliko o drugom zahtjevu
parking?
bolje uvesti sistem par nepar ili neki drugi da ne bi svako koristio automobil kad ide do trafike i onda se zali za parking jer mu je eto mrsko prosetati ili boze sacuvaj uci u tramvaj doci do odredista zavrsiti posao koji trebas i vratiti se tramvajem
- Rimad
#6 Re: Što Sarajevu nedostaje?
Što se tiče "obaviti i uraditi" nedostaje nam profesionalnosti i radne kulture.
Što se tiče "nabaviti", nemamo ničega. Vrlo često, kada nešto tražim, ne mogu naći ono što želim, jer se u svim prodavnicama, manje više, prodaje isto, pogotovo ako tražite nešto kvalitetnije.
Trivijalni primjeri (opremao stan):
- metalni čekić za meso - pretražio čitavo Sa i našao samo jedan na jednom mjestu,
- magnetni držač za noževe- uspio naći;
- mašina za suđe, srebrne boje - od jednog malo kvalitetnijeg proizvodžaća (ne želim reklamirati) - našao samo na
jednom mjestu eksponat, koji nisam uzeo jer je eksponat - nije bilo mogućnosti ni za naručiti
- pretis lonac - uspio naći na jednom mjestu neki koji je kvalitetniji
- do namještaja itd.
Da ne govorim ako želite neki, tačno određeni dio računara, obuća i slično.
Možda je nerealno očekivati da naše prodavnice imaju toliko širok asortiman, da kad nešto poželim mogu nabaviti (mada bi i ovo bilo moguće da je možda tržište veće), ali zašto sve prodaju isto i zašto ne primaju narudžbe ?
Naručivati preko interneta se baš i ne isplati, zbog carine i PDV-a, a i zbog čekanja i garancije,a i npr. amazon ne dostavlja van matične države mnoge proizvode.
S druge strane, kasnimo u tehnologiji. Brzina interneta (ovo se poboljšava), HD filmovi, digitalni signali itd.
Što se tiče "nabaviti", nemamo ničega. Vrlo često, kada nešto tražim, ne mogu naći ono što želim, jer se u svim prodavnicama, manje više, prodaje isto, pogotovo ako tražite nešto kvalitetnije.
Trivijalni primjeri (opremao stan):
- metalni čekić za meso - pretražio čitavo Sa i našao samo jedan na jednom mjestu,
- magnetni držač za noževe- uspio naći;
- mašina za suđe, srebrne boje - od jednog malo kvalitetnijeg proizvodžaća (ne želim reklamirati) - našao samo na
jednom mjestu eksponat, koji nisam uzeo jer je eksponat - nije bilo mogućnosti ni za naručiti
- pretis lonac - uspio naći na jednom mjestu neki koji je kvalitetniji
- do namještaja itd.
Da ne govorim ako želite neki, tačno određeni dio računara, obuća i slično.
Možda je nerealno očekivati da naše prodavnice imaju toliko širok asortiman, da kad nešto poželim mogu nabaviti (mada bi i ovo bilo moguće da je možda tržište veće), ali zašto sve prodaju isto i zašto ne primaju narudžbe ?
Naručivati preko interneta se baš i ne isplati, zbog carine i PDV-a, a i zbog čekanja i garancije,a i npr. amazon ne dostavlja van matične države mnoge proizvode.
S druge strane, kasnimo u tehnologiji. Brzina interneta (ovo se poboljšava), HD filmovi, digitalni signali itd.
Last edited by Rimad on 18/10/2010 17:15, edited 3 times in total.
-
Klodovik
#7 Re: Što Sarajevu nedostaje?
Govoriti u današnjem svijetu da nešto ne možeš kupiti je smiješno.Pia_Pia wrote:Pozdrav svima!
-
hadžialagić
#8 Re: Što Sarajevu nedostaje?
Mnogo će vode još proteći dok mi počnemo da dobijamo ovdje za svoju lovu ono što se za iste iznose dobija u razvijenim zemljama. U 9/10 slučajeva osjećao sam se prevareno nakon kupovine svih vrsta tehničke robe (kompjuter, fotoaparat, bicikl,...) ili prinuđen na svjestan loš izbor po principu bolje od lošeg, pa nadalje.
1. Sarajevu nedostaje zelenila i reda u saobraćaju.
2. Nedostaje pouzdana, kvalitetna, brza i ekonomski prihvatljiva saobraćajna povezanost sa bližim i daljim okruženjem.
2. Nedostaje pouzdana, kvalitetna, brza i ekonomski prihvatljiva saobraćajna povezanost sa bližim i daljim okruženjem.
- Better Man
#9 Re: Što Sarajevu nedostaje?
Ovo pod jedan i dva je glavni problem Sarajeva koji treba sto hitnije rijesiti.hadžialagić wrote:Mnogo će vode još proteći dok mi počnemo da dobijamo ovdje za svoju lovu ono što se za iste iznose dobija u razvijenim zemljama. U 9/10 slučajeva osjećao sam se prevareno nakon kupovine svih vrsta tehničke robe (kompjuter, fotoaparat, bicikl,...) ili prinuđen na svjestan loš izbor po principu bolje od lošeg, pa nadalje.
- poznanik
#10 Re: Što Sarajevu nedostaje?
Zar temi o Sarajevu nije mjesto na pdf "Sarajevo" ?
-
drastic
#11 Re: Što Sarajevu nedostaje?
ne znam sta nedostaje ali znam cega ima previse
- Zena_drugog_sistema
#12 Re: Što Sarajevu nedostaje?
ima previse previse previse........ sandzaklija?
-
Utokkha
#13 Re: Što Sarajevu nedostaje?
otvori kafanu, odvrni narodnjake. kratka i brza zarada, ekspresan povrat kapitala.
malo će se kasnije porokat. uletiš policajcima, zatvoriš kafanu na par sedmica i jopet počneš s radom. ha ja... svakako će brzo Bajram i NG i ne kontam šta čekaš.
malo će se kasnije porokat. uletiš policajcima, zatvoriš kafanu na par sedmica i jopet počneš s radom. ha ja... svakako će brzo Bajram i NG i ne kontam šta čekaš.
-
metronom
#14 Re: Što Sarajevu nedostaje?
Ili mozda dzamija?Zena_drugog_sistema wrote:ima previse previse previse........ sandzaklija?
-
sammo
#15 Re: Što Sarajevu nedostaje?
i premalo Hrvata...Zena_drugog_sistema wrote:ima previse previse previse........ sandzaklija?
- Pitar s Kariba
#16 Re: Što Sarajevu nedostaje?
hmmm .. pa ima mnogo toga.. ne znam odakle da počnem a kako god okrenem opet ću nešto zaboraviti
pišem po redoslijedu naumpadanja a ne važnosti
1. gradski trg i više pješaćkih zona
2. parkovi i zelene površine
3. igrališta za djecu
4. javni sportski tereni za rekreativce
5. sportski tereni za aktivne sportaše (+još jedan bazen, + jedan pravi stadion po standardima uefe
)
6. parking
7. šire ulice, zaobilaznice i ulaz u grad
8. uređeniji i redovniji gradski prevoz (+gradska linija do aerodroma)
9. red i kultura u saobraćaju
10. kultura stanovništva općenito i u svim sferama
11. disciplina i red općenito
12. strpljenje i ljubaznost općenito
13. kontejneri za rasvrstavanje smeća, posebno za odlaganje opasnog otpada (istrošene baterije, lijekovi...)
14. turistički putokazi (iako se tu dosta popravilo stanje)
15. IKEA (iako imamo i previše tržnih centara)
16. H&M
17. itd.
kad nešto razmislim najvažnija stakva u ovom spisku je ona pod rednim brojem 10, dakle KULTURA! tačke 9, 11 i 12 svakako se mogu svesti pod 10 a i dobar dio ostalih je posljedica tačke 10. i ono što se pokuša napraviti (zelene površine, kontejneri, putokazi, igrališta ...) obično bude uništeno zbog nedostatka navedenog pod 10
a za to nam nije kriv ni nedostatak novca ni prostora ni ničega ... najviše nam fali a najmanje, odnosno ništa ne košta 
pišem po redoslijedu naumpadanja a ne važnosti
1. gradski trg i više pješaćkih zona
2. parkovi i zelene površine
3. igrališta za djecu
4. javni sportski tereni za rekreativce
5. sportski tereni za aktivne sportaše (+još jedan bazen, + jedan pravi stadion po standardima uefe
6. parking
7. šire ulice, zaobilaznice i ulaz u grad
8. uređeniji i redovniji gradski prevoz (+gradska linija do aerodroma)
9. red i kultura u saobraćaju
10. kultura stanovništva općenito i u svim sferama
11. disciplina i red općenito
12. strpljenje i ljubaznost općenito
13. kontejneri za rasvrstavanje smeća, posebno za odlaganje opasnog otpada (istrošene baterije, lijekovi...)
14. turistički putokazi (iako se tu dosta popravilo stanje)
15. IKEA (iako imamo i previše tržnih centara)
16. H&M
17. itd.
kad nešto razmislim najvažnija stakva u ovom spisku je ona pod rednim brojem 10, dakle KULTURA! tačke 9, 11 i 12 svakako se mogu svesti pod 10 a i dobar dio ostalih je posljedica tačke 10. i ono što se pokuša napraviti (zelene površine, kontejneri, putokazi, igrališta ...) obično bude uništeno zbog nedostatka navedenog pod 10
-
Utokkha
#17 Re: Što Sarajevu nedostaje?
ljudi, mislim da je ovdje više riječ o profitnim ambicijama nego altruističkim. 
-
*mima*
#18 Re: Što Sarajevu nedostaje?
Vi se ozbiljno zadali.....a i pokretacica teme je bas onako ozbiljna.....http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 23&t=81035
- Zena_drugog_sistema
#19 Re: Što Sarajevu nedostaje?
metronom wrote:Ili mozda dzamija?Zena_drugog_sistema wrote:ima previse previse previse........ sandzaklija?
ima vala i dzamija previse..
-
Betty Boop
#21 Re: Što Sarajevu nedostaje?
nedostaje centar ispostava bilo koje humantirane organizacije preko koje bih otišla volontirati u Gazu?
P.S ako griješim i postoji tako nešto voljela bih da me neko uputi
-
PalaSa Marsa
#22 Re: Što Sarajevu nedostaje?
Dosta gradjana i sugradjana koji su poginuli u agresiji na BiH.
- Barrett
#23 Re: Što Sarajevu nedostaje?
Definitivno nedostaje pravi dom za mlade. Dakle, radionice, kursevi (uključujući one poput anger management i sl. psihološke), PROSTOR I OPREMA za bendove koji nemaju novaca kupiti ili iznajmiti istu, sale gdje se može organizovati neprofitabilno puštanje muzike i druženje i čije bi ključeve imali određeni članovi kolektiva tog doma.
Drugo, potreban je zatvor + popravni dom, potrebna je kontrola rada socijalnih (ne)radnika, kontrola problematične djece i omladine, više bolje plaćenih policajaca.
Treće, bolje iskoristiti postojeće objekte, kao što su recimo pozornica na vilsu, kampus univerziteta i mnoštvo drugih.
Drugo, potreban je zatvor + popravni dom, potrebna je kontrola rada socijalnih (ne)radnika, kontrola problematične djece i omladine, više bolje plaćenih policajaca.
Treće, bolje iskoristiti postojeće objekte, kao što su recimo pozornica na vilsu, kampus univerziteta i mnoštvo drugih.
- Barrett
#24 Re: Što Sarajevu nedostaje?
Volontiraj ovdje.Betty Boop wrote:nedostaje centar ispostava bilo koje humantirane organizacije preko koje bih otišla volontirati u Gazu?
-
bubica123
#25 Re: Što Sarajevu nedostaje?
- Urbanistički plan i plan prostornog uređenja, iako imamo nevjerovatnih 350 ljudi koji rade na tome pitanju samo na teritoriji Sarajeva
- Kultura građana
- Policija koja radi svoj posao
- Parkovi, parking, pješačke zone (mislim da je prije rečeno)
- Kultura građana
- Policija koja radi svoj posao
- Parkovi, parking, pješačke zone (mislim da je prije rečeno)