Sto ovaj mlad svijet umire

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

mamica papucarka

#1 Sto ovaj mlad svijet umire

Post by mamica papucarka »

Mozda cu zvucat ko kakva nana, ali Boze sacuvaj sta je ove godine meni dragih ljudi i mladih, umrlo od srcanog udara :(
Prvo sam cula za muza od moje poznanice koji je tek tako umro u 39 godine od srcanog, na ocigled komplet porodice . Dodjem dole kod svojih, kad od prijateljice saznam za naseg jako dobrog prijatelja iz rata da je umro od srca u 35-oj godini. :( Nikad nikakvih problema nije imao, samo mu doslo lose i gotovo :(
I evo sad saznam da je od istog umro i otac od moje prijateljice koji ima nesto vise od 50 godina. Rahmet im dusama, stvarno su mladi otisli :( :( :(
Nisam ni znala da neko tek tako moze umrijet. Ono, da nemas nikakvih tegoba, nista :( Samo ti pozlije i gotovo. I to su tako jaki infarkti da ljekari kazu i da su bili na licu mjesta da ih ne bi mogli spasit.

Muz mi prica, kod njih neki dan umrije trudnica u 27 godini u cekaonici na Kardiologiji :( Pred tolikim ljekarima :(
Prestrasno :(
nek im je rahmet i pokoj dusama, ali stvarno mi nije jasno sta se ovo desava. Ne moze se tek tako umrijet od stresa, cega li vec??? Ovo moraju biti neke urodjene mane, sta li... :(

ljudi, koliko cesto idete ljekarima na sistematske i koliko cesto radite kojekakve pretrage??? Ja sam EKG radila prije dvije godine i to zato sto sam morala na operaciju. Ne znam da bih ga drugacije uradila.
I plus sto mi rekose da se mora svasta nesto uradit da bi se nasle ove srcane mane, anomalije i sl.
Last edited by mamica papucarka on 29/09/2008 09:41, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by Truba »

od mame rodjakinja
1968 godište
imali neko okupljanje osnovnoškolaca.... kaže bukvalno jedno odjeljenje fali kad bi sve umrle zbrojili od 4 odjeljenja po nekih 25 učenika
mamica papucarka

#3 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

komi wrote:od mame rodjakinja
1968 godište
imali neko okupljanje osnovnoškolaca.... kaže bukvalno jedno odjeljenje fali kad bi sve umrle zbrojili od 4 odjeljenja po nekih 25 učenika
Boze sacuvaj :cry:

sad ovo procitah :cry:
http://www.sarajevo-x.com/clanak/080929014
VjecitiStudent

#4 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by VjecitiStudent »

Sta se cudite, medju prvih smo 10 zemalja po broju pusaca
Image

Evo podataka WHO
http://www.who.int/tobacco/en/atlas5.pdf
mamica papucarka

#5 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Suti, mene kako ko nazove, zove me na tehvid :roll:
jucer me zove prijateljica i govori za tehvid nani, plus podje pricat kako joj je umrla prijateljica i onda podje plakat "moja ti ode mi generacija"
:cry: Ona 1973 godiste. ja sam dvije godine mladja :roll:

btw, ne pusim vec vise od godinu dana :oops: evo sad coeku kidam zivce da i on ostavi cigarete :D
VjecitiStudent

#6 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by VjecitiStudent »

# Half of long-term smokers will die from tobacco. Every cigarette smoked cuts at least five minutes of life on average - about the time taken to smoke it.
# Smoking is the single largest preventable cause of disease and premature death. It is a prime factor in heart disease, stroke and chronic lung disease. It can cause cancer of the lungs, larynx, oesophagus, mouth, and bladder, and contributes to cancer of the cervix, pancreas, and kidneys.
# More than 4,000 toxic or carcinogenic chemicals have been found in tobacco smoke.
# One British survey found that nearly 99% of women did not know of the link between smoking and cervical cancer.
# One survey found that 60% of Chinese adults did not know that smoking can cause lung cancer while 96% were unaware it can cause heart disease.
# At least a quarter of all deaths from heart diseases and about three-quarters of world's chronic bronchitis are related to smoking.
# Smoking-related diseases cost the United States more than $150 billion a year.
http://www.wpro.who.int/media_centre/fa ... 020528.htm

Treba li prevod?
arbosan

#7 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by arbosan »

Jeste, svi se vracaju odakle su dosli, pa ih ceka ono sto su zaradi.(ovo je verzija za vjernike)

Ludilo, ovo je nevjerovatno, sta ces, sranja se dogadjaju (ovo je verzija za ateiste.)

A ako potrazite Youtube, vidjet cete recimo koliko sportista samo palo na terenu kao cigla, PA SE PITAM, "Jeli se tu krije poruka i pouka ostalima?"
mamica papucarka

#8 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

ova moja prijateljica otisla kod ljekara da pita za misljenje zbog muz. Covjek bas bio zdrav, optimista, veseljak...
Doktor kaze da ako je imao kakvu urodjenu manu ili bolest (a vjerovatno jeste), pusenje je bilo dovoljno da dovede do infarkat :(
Šandor

#9 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by Šandor »

Što se toliko čudiš? Očito još nisi prihvatila da vrijeme neumitno teče, te da ćemo svi pocrkati. :oops:

Ako bi se moglo birati, srčani udar je jedan od najboljih načina umiranja. Brzo i tiho. Zamisli da umireš od raka kostiju. Godinama na postelji. Pod morfijem. Raspala bi se. Bila bi gora od 3 narkomana sa po 20 godina staža. :skoljka:
mamica papucarka

#10 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Šandor wrote:Što se toliko čudiš? Očito još nisi prihvatila da vrijeme neumitno teče, te da ćemo svi pocrkati. :oops:

Ako bi se moglo birati, srčani udar je jedan od najboljih načina umiranja. Brzo i tiho. Zamisli da umireš od raka kostiju. Godinama na postelji. Pod morfijem. Raspala bi se. Bila bi gora od 3 narkomana sa po 20 godina staža. :skoljka:

ma jasno mi je da cemo svi nebu pod oblake :oops: :D i ne bih se cudila da su ovi umrli u sobracajki i tako to. Ali, fakat rijetko se cuje da je neko tako mlad umro od srcanog udara. Eto, a sad troje u cetiri mjeseca :roll:
Šandor

#11 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by Šandor »

Bila si mamica29, mamica31, sad si mamica papučarka. Jednog dana ćeš tražiti da ti promijene nick u nanica penzionerka. Možda. :P :D
mamica papucarka

#12 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Šandor wrote:Bila si mamica29, mamica31, sad si mamica papučarka. Jednog dana ćeš tražiti da ti promijene nick u nanica penzionerka. Možda. :P :D
mrsch :oops: :lol: bit ce dobro ako se penzija doceka :D
eno, vidjeh dole onaj kolega forumas nam slavi 89 rodjendan :lol: srolaj dole dole dje se cestitaju rodjendani :lol:
Last edited by mamica papucarka on 29/09/2008 11:41, edited 1 time in total.
♥ Julianna ♥

#13 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by ♥ Julianna ♥ »

Mislim da ćemo biti sretni ako doživimo 50, uz današnji tempo života, stres i nekvalitetnu ishranu :roll:

Zato udri brigu na veselje, ne brinite se previše, usrećite se sa nečim svaki dan i ne uskraćujte sebi ništa :)
sheilak

#14 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by sheilak »

Jedan dan si tu, sljedeceg te vise nema. Ko je iskusio bolest, zna da je zdravlje apsolutno najvaznije. Kad osjetis smrt, makar da je i naslutis ,shvatis da nista nije vazno od manijalnih briga koje te more: ni novac, ni posao, ni veze- nista. Vazno je vrijeme koje provedemo sa najdrazima, a koje uzimamo zdravo za gotovo. Vazno je uzivati u svakom, pa i najmanjem detalju, svakog dana. Jer kratko traje zivot i niko ne zna kad ce se zavrsiti.

I stalno sebe podsjecati : Zdravlje je najvaznije :)
van Basten

#15 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by van Basten »

u principu, što je osoba mlađa veće su šanse da umre od infarkta ako ga dobije, tj što je starija veće su šanse da preživi infarkt.
milivoje

#16 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by milivoje »

arbosan wrote:Jeste, svi se vracaju odakle su dosli, pa ih ceka ono sto su zaradi.(ovo je verzija za vjernike)

Ludilo, ovo je nevjerovatno, sta ces, sranja se dogadjaju (ovo je verzija za ateiste.)

A ako potrazite Youtube, vidjet cete recimo koliko sportista samo palo na terenu kao cigla, PA SE PITAM, "Jeli se tu krije poruka i pouka ostalima?"
:thumbup: :thumbup:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#17 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by PipiDugaDevetka »

Kriv je MONSANTO co.!

Za sve smrti naših dragih, iz našeg okruženja, pa i smrti poznatih ličnosti,..Ova sotona od kompanije sve nas poubija!

To nam je naša glabalizacija dala, ali i internet nam je dala, pa barem znam šta se dešava.
U stvari, znam djelimično jer nisam ni genetičar, niti dr.

Pažljivo pregledati stranicu i saslušati ovog bradonju sa povelikim razdjeljkom koji putem YouTube-a objašnjava šta se dešava. Glavne informacije daje pri kraju predavanja od 20'.
http://www.shirleys-wellness-cafe.com/bgh.htm

Dvanaesta je godina otkako mi je mati (84) doživjela moždani udar i još je živa. Saslušaj predavanje, pregledaj stranicu, postani djelomični vegy = NIŠTA MLIJEKO, MESO, JAJA,...Samo plava ulovljena riba), peri voće i povrće uz pomoć sode bikarbone, prestani pušiti,...moli se na svoj način Bogu ili mantraj nešto svoje,... :(
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#18 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

http://www.ejnet.org/bgh/nogood.html wrote: Cancer

The presence of rBGH in the cow's blood stimulates production of another hormone, called Insulin-Like Growth Factor-1, or IGF-1. It is IGF-1 that is directly responsible for increasing milk production. rBGH use raises IGF-1 levels significantly (about five times as much, according to Monsanto studies).
IGF-1 is a naturally-occurring hormone found in the milk of both cows and humans. It affects cell growth and is responsible for the quick growth of infants in both species. This is why it is biologically present in mother's milk, since it is meant to be consumed by infants. While the IGF-1 hormone already exists in humans, it is usually bound to protein and thus has less of an effect than unbound IGF-1 in milk.
When cow's milk is consumed by human non-infants, it behaves as a cancer-accelerator. IGF-1 is not destroyed in the pasteurization process nor during human digestion and is therefore biologically active in humans, being associated with breast, prostate, and colon cancers.
http://zaoduh.blog.co.yu/blog/zaoduh/zdravlje/2007/07/24/onkoi-karkinos-karkinoma wrote:Prethodni tekstovi o fluoru i mleku su bili neka vrsta, malo duzeg uvodnika za ovu temu. U tekstu o mleku nisam zalazio u detalje, sada cu spomenuti samo da se mleko(pogotovo danasnje) moze slobodno, bez ikakvog preterivanja, nazvati gorivom za rak. Ko zeli da se blize raspita za mleko i njegovu stetnost, neka gugla malo, neka trazi govedji hormon rasta IGF-1, tj. bovine growth hormone(BGH ili rBGH), zatim kazein(caseine) i kazeinati... Obzirom da je prava naucna prica o mleku jako opsirna, necu u skorije vreme pisati o tome, sto ne znaci da necu. Za fluor sam vec izlozio i obrazlozio da je takodje odlicno gorivo za celije raka, kao i direktan izazivac raka kostiju(sarkoma). Sada da se osvrnemo na temu, koju cemo posmatrati iz hiljadu uglova, stoga se unapred izvinjavam ako budem cesto skakao iz ugla u ugao, al' tako mora, sve je povezano, nista nije odvijeno, nista nije slucajno)...
http://www.sarajevo-x.com/clanak/081007087 wrote:Hrana kao krivac
Meso i mlijeko izazivaju rak prostate?

Prekomjerno konzumiranje mesa i mlijeka može povećati rizik od obolijevanja od raka prostate, izjavljuju britanski stručnjaci.
Tim stručnjaka s britanskog Univerziteta Oxford uporedila je rezultate 12 studija u kojima je učestvovalo skoro 9000 muškaraca. Otkriveno je da muškarci koji konzumiraju puno mesa i mliječnih proizvoda razvijaju 15 % veći rizik za razvoj ćelija raka prostate.

Prehrana bogata navedenim namirnicama proizvodi veće količine IGF-a (Insulin Growth Factor) odgovornog za rast ćelija u organizmu.

Naučnici smatraju da onda ta prehrana može povećati i rizik od rasta ćelija raka prostate, ali da je ovo naravno tek početak istraživanja.

Rak prostate povezan je i sa životnom dobi, nasljednim faktorima, čak i etničkom pripadnošću, tako da je i ova faktor samo jedan od mogućih uzroka raka prostate, dodaju naučnici za BBC.
(Sarajevo-x.com)
TO JE TO!

GADNO VRIJEME DOŠLO.
LJEKARI, GENETIČARI I VETERINARSKI LJEKARI, SPAŠAVAJTE NACIJU!
Soul_Sista

#19 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by Soul_Sista »

mamica papucarka wrote:
Šandor wrote:Što se toliko čudiš? Očito još nisi prihvatila da vrijeme neumitno teče, te da ćemo svi pocrkati. :oops:

ma jasno mi je da cemo svi nebu pod oblake :oops: :D i ne bih se cudila da su ovi umrli u sobracajki i tako to. Ali, fakat rijetko se cuje da je neko tako mlad umro od srcanog udara. Eto, a sad troje u cetiri mjeseca :roll:
Desava se itekako. Moja mladja sestra je isla prvi srednje prije tri godine, tad su imali 17 godina, i njen drug iz razreda jedan dan samo pade u dvoristu i umro bas od srcanog udara. Mlad momak, koliko sam shvatila nije imao nikakvih srcanih ili urodjenih problema prije toga. To je svima dosao kao shok. Ja licno mislim da je stres jedan veliki faktor koji utice na ranije umiranje - ubrzan tempo zivota, treba stici ispite i ne samo to trebas imati visoke ocjene, pa kad te kritikuju jer nisi dovoljno dobro uradio ovo ili ono...sranje je to sve postalo :( i nekad se zapitam da li vrijedi sve to kad te na kraju taj isti stres pojede. Imala bih dosta reci na ovu temi i iz licnog iskustva ali stati cu ovde. :(
sarlo

#20 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by sarlo »

van Basten wrote:u principu, što je osoba mlađa veće su šanse da umre od infarkta ako ga dobije, tj što je starija veće su šanse da preživi infarkt.
E, ovo je velika utjeha, treba samo docekati tu starost i onda ti infarkt ne moze nista. Zapravo samo te nacne!
Sto se tice mene i mog okruzenja veliki dio je izginuo u ratu, a ovi ostali nemaju namjeru umirati prije sedamdesete-osamdesete.
U inat dusmanima, koji naprimjer na forumima daju teme "sto ovaj svijet umire mlad".
roki

#21 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by roki »

Imam priliku da se susrecem sa seljacima iz okolnih sarajevskih sela vec godinama.95% njih dozivi 80 godina i u poznoj starosti imaju vise snage nego ja sa 23.Vise puta sam bio postiden kada sam vidio radni ucinak tih "staraca" sa obzirom na moje "mladalacke" sposobnosti.A prisustvovao sam i stotinama sijela na kojima stari seljani doslovno umacu rastopljeno maslo i to kasno navece a opet nikakvih problema ni sa viskom kila ni sa srcem i sl. naprotiv pucaju od snage za svoje godine.
Da nepisem zakljucak,zakljucite sami
Shoba

#22 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by Shoba »

pa sta se cudite....svi jedu CEVAPE koji su najgora hrana na svijetu.....i to vise puta sedmicno....
PipiDugaDevetka

#23 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Srcu ne treba puno.
Samo kap!
PipiDugaDevetka

#24 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

roki wrote:Imam priliku da se susrecem sa seljacima iz okolnih sarajevskih sela vec godinama.95% njih dozivi 80 godina i u poznoj starosti imaju vise snage nego ja sa 23.Vise puta sam bio postiden kada sam vidio radni ucinak tih "staraca" sa obzirom na moje "mladalacke" sposobnosti.A prisustvovao sam i stotinama sijela na kojima stari seljani doslovno umacu rastopljeno maslo i to kasno navece a opet nikakvih problema ni sa viskom kila ni sa srcem i sl. naprotiv pucaju od snage za svoje godine.
Da nepisem zakljucak,zakljucite sami
Ja zaključio. Šta ćemo sad?
luciferino

#25 Re: Sto ovaj mlad svijet umire

Post by luciferino »

Da li vam se ikada desilo da odete ljekaru, zalite se na nesto, a on vas pita koje ste godiste i po tome zakljuci da vam nije i ne traba biti nista? Kao, nista se ti ne sekiraj...mlad si ti, itd. Nazalost, ne umire se i ne oboljeva "po redu", sto bi nas naroood rekao, a biti mlad u ova vremena nije nimalo lako. Ishrana se mozda i moze popraviti, ali od stresa se ne moze pobjeci.
Post Reply